M2019, uge 33

(M2019-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

ENDELIG fundet en madkasse, der passer til min frokost, og min tilfredshed over, hvor mange plastikbøtter, jeg slipper for at slæbe rundt på, er astronomisk. 

2.

I forlængelse af ovenstående ryddet op i køkkenskabene, fordi jeg fik akut spat af, at det føltes som Tetris, level pro at få plads til de nye madkasser og drikkedunke. Og som det altid er med oprydning, greb det om sig, så nu er alle de køkkenskabe, der længe har irriteret mig, ordnet.

Det er virkelig mærkeligt, for jeg kører et ret stramt regime ift. at holde orden i mine skabe, og det, jeg har købt til mit køkken de sidste par år, kan tælles på en hånd. Alligevel har det rodet i skabene længe, og jeg har mere end én gang tænkt: “Hvor KOMMER alle de ting fra?!?”

Men måske er det noget med, at man (apropos seneste indlæg) også her arbejder i cirkler; at jo færre ting, man har, jo nemmere bliver det at få øje på det, man ikke længere bruger. Og måske også, at man bliver klar til at skille sig af med ting i etaper? For de første gange, jeg var mine ting igennem, var det nemt at pege ud, hvad jeg ikke brugte, og hvad jeg ikke ville savne, men det var også ting, der automatisk blev flyttet over i ‘skal blive’ bunken, fordi jeg havde fået dem i gave/syntes, at sådan én *bør* man have. Men da jeg nu lå halvvejs inde i skabet, fik jeg øje på nogle fade, som jeg virkelig elsker, og bliver glad over at eje, hver gang, jeg får øje på dem, som jeg stort set aldrig bruger, fordi der står 3 andre fade foran dem (= det var sådan, der var plads til det hele i skabet). Når jeg en sjælden gang har brug for fade, tager jeg bare ét af dem, der står først for, i stedet for dem, jeg faktisk bedst kan lide. Og det er sgu da tosset.

Så nu er køkkenet trimmet, og det jeg har, er det jeg bruger. For nu.

3.

Husket at lægge de overskydende madvarer fra mit oprydningsbonanza i Stop Madspilds-gruppen, og det hele er afhentet.

4.

Også ryddet op i skabene i bryggerset, fordi jeg virkelig ramte noget momentum, og pludselig kunne mærke, at jeg var klar til at rydde op i alle mine papirer og mapper.

Det er for mig noget af det, der kræver den allerstørste indsats, fordi det dels tager hundrede år virkelig at *LÆSE*, hvad der står på hvert enkelt stykke papir, hvilket er så kedeligt, at man næsten besvimer – men også fordi indholdet i nogle mapper tvinger én til at tage stilling til, hvor man er i sit liv. 

Jeg har i denne omgang smidt 3/4 af alle mine papirer fra fitnessbranchen ud. Det var tid, og jeg var klar. Det var jeg ikke sidst, jeg var mine mapper igennem, men siden er jeg blevet helt afklaret med, at jeg ikke kommer til at undervise i et fitnesscenter igen. De papirer jeg gemte, lod jeg blive, fordi jeg stadig ikke vil udelukke, at jeg kommer til at nappe et hold eller to i den lokale forening på et tidspunkt, og vælger jeg det, er der nogle ting, der er rare at have, men resten røg ud, sammen med ris/ros, breve, tegninger, brugsanvisninger og gamle kvitteringer. Lettelsen har været enorm.

Jeg snakkede med en veninde om, at det virkelig er en form for renselsesproces, fordi man får bedre plads, både konkret og mentalt. Men at det til gengæld også kræver, at man er klar til at tage afsked med tingene, og at det nok er derfor, man skal være i gear til det, når man rydder op – i hvert fald hvis det skal gøres ordentligt. 

Mit projekt strakte sig over en uge, og det giver naturligt nok nogle små-dyk i den mentale stamina undervejs. Den sætning, jeg brugte, hver gang jeg sad med et stykke papir, og pludselig syntes, at det, der stod på det, var ENORMT vigtigt var: “Hvis jeg på et tidspunkt får brug for den her oplysning – ville det så *nogensinde* falde mig ind at lede efter den her?” Svaret hver eneste gang var nej. #HejGoogle

5.

Leget madfabrik, fordi jeg pludselig ikke kunne have alle de små rester og sjatter, der lå og forstyrrede min nyetablerede orden. 

Som altid er jeg med på, at ingen af jer derude sidder med præcis de samme rester, og derfor er tanken ikke, at det her skal være inspiration til en konkret madplan. Det er bare et forsøg på at give ideer til, hvad rester kan bruges til, hvis man nu stadig er ny i stop-madspild-gamet. 

Jeg fik lavet:

a) en stor gryde tomatsuppe med fyld

b) en tærte

c) en portion kyllingegryde

d) mexicanske kyllingefrikadeller

Jeg lavede det hele i ét ryk, fordi det gav muligheden for at købe grønt på bud, rense og hakke det hele, og så var det bare at smide de forskellige ting sammen i de respektive gryder. 

Resterne jeg fik brugt var: 

Sambal Oelek (deller)

En halv pose nachos (deller og tærte)

En halv pakke pikantost fra fryseren (tærte)

En halv pakke pepperoni (tærte, deller, suppe)

En sjat salsa fra fryseren (kyll. gryde)

Revet ost fra fryseren (tærte)

En bakke trætte æg (deller og tærte)

To dåser tomatsuppe (suppe) (surprise)

Et halvt glas ajvar (kyll. gryde)

Jeg købte/brugte fra skabe og grøntsagsskuffe:

Porrer (tærte, kyll. gryde)

Gulerødder (deller)

Champignon (tærte, kyll. gryde, suppe)

Løg (tærte, kyll. gryde, suppe, deller)

Hvidløg (tærte, kyll. gryde, suppe, deller)

Squash (tærte, kyll. gryde, suppe)

Peberfrugt (suppe, kyll. gryde)

Kidneybønner (suppe)

Tomatpassata (suppe, kyll. gryde)

Tærtedej

Tartar (suppe)

Skinkestrimler (tærte)

Kyllingefars (deller, kyll. gryde)

Tomatpure (tærte, kyll. gryde)

Krydderier

Så for et meget symbolsk beløb har jeg aftensmad til minimum to uger, og jeg er allerede i gang med at arbejde på takketalen, jeg kommer til at holde for mig selv, når vi i slutningen af næste uge rammer matriklen, helt slået skæve af hverdag og virkelighed.

Published by

9 Replies to “M2019, uge 33

 1. Hej 😀 Jeg er en madkasse og madpakke “freak” så jeg er helt oppe og køre over nyheden om din nye madkasse – må jeg se den?? 🤪 KH Erla

   1. Jeg er dybt misundelig på din oprydning og trimning af køkken. Jeg irriteres af meget af mængden i mit køkken, men langt det meste er regelmæssigt i brug. Husstanden tæller 5 og når familien samles er vi mindst 13, ofte 20 og så skal der faktisk en del store fade og skåle til. Og kaffekopper.. Vi drikker ikke engang kaffe, men har adskillige, for 12 voksne skal bruge een hver mindst 2 gange om året, ellers 7.
    Og efter jeg, med inspiration herfra, har indført at servere gnavegrønt etc til aftensmaden på tallerken og ikke i skåle, er vi begyndt at løbe tør for tallerkener og bruger derfor de gamle, som ellers bare er til reserve.

    Thumbs up for at fortsætte med M2019, de er altid god læsning og inspiration og lur mig om jeg ikke kan komme af med et enkelt fad eller to af de små 🙂

    1. Det forstår jeg virkelig godt! Der er bare de områder, hvor man er “tvunget” til at leve med mere, end man egentlig gerne ville, og det er, som om de fylder mere, når man er blevet god til at justere ned. Jeg har det med børnetøj. Vi arver en del fra venner og bekendte, og det er jeg utrolig glad og taknemmelig over, for det sparer os for mange penge. Men det fylder fuldstændig crazy, og det kan jeg næsten ikke have. Der er bare ikke så meget at gøre, for det ville være decideret idiotisk (og utaknemmeligt) at sende det til genbrug, bare fordi det fylder på hylden.

 2. Super-inspirerende med de her indlæg!
  Hvoffor var det lige tallerkener fremfor skåle (gnavegrønt)?

  1. Jeg tror egentlig, at det var noget, vi kom til at snakke om i et kommentarfelt på et tidspunkt; at det kan give god mening at tænke flere formål ind i sine ting, så man f.eks. bruger sine tallerkner til både at spise af, men også som små fade, som “låg” på skåle i køleskabet, som “bund” til halve vandmeloner osv. Og så har det den ekstra fordel, at de ikke fylder så meget i opvaskemaskinen (hvis man har sådan én), hvilket man måske ikke umiddelbart tænker betyder så meget, men som virkelig gør en forskel. Jeg har det ind imellem som fokuspunkt, det her med, at spare på opvasken, og i de uger går det igen og igen op for mig, hvor mange vaske man kan spare ved at tænke over de små ting.

  2. Fordi det skulle være pladsbesparende og jeg har selv sendt en stak skåle til genbrug, da de fyldte uforholdsvist meget i opvaskemaskinen. Og hvem vil ikke optimere maskinen lige en anelse ekstra 🙂
   Og resultatet er at vi nu regelmæssigt løber tør for tallerkener.. Og derfor bruger de gamle.

 3. Vi har syltet rødløg. Vi får en grøntsagkasse fra årstiderne og de sidste gange har der været nogle virkelig store rødløg med som bare kom til at ligge. Nu forsøgte vi os med syltning som er let og vi har allerede spist en del fordi de så bare kan spises som tilbehør/i salat osv. Hvor smagen før var for stærk. Og så har vi spist rester som Buddha bowls – dog ikke samlet i en skål da vores unger ikke nødvendigvis gider det hele.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.