M2019, uge 29

(M2019-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg: 

1.

Undladt at købe rugbrød, men i stedet bagt en omgang grove havregrødsboller. De kan hives ud af fryseren om morgenen, de dage, vi er hjemme, og dermed er der ikke noget, der ligger i brødkassen og bliver tørt og gammelt, når vi laver spontane aftaler. 

2.

Af en eller anden grund tænkt meget over noget, som jeg læste i en bog, jeg har glemt titlen på, nemlig at vi måske somme tider kommer til at opfatte den hellige grav som velforvaret, når vi sorterer vores affald.

Men affald forsvinder jo desværre ikke op i den blå luft, bare fordi vi ikke selv smider det direkte i havet, og selvom vi fjerner det fra vores egen matrikel, skal det stadig bortskaffes fra lossepladser og genbrugsstationer. Jeg ved ikke, hvorfor det pludselig rumsterer sådan i hjernen på mig, men for mig har det været en god reminder om, at det aldrig er nytteløst at tænke over, om jeg på nogen måde kan reducere mængden af affald, *jeg* smider i bunken, og det havde jeg bare lige lyst til at give videre💚

3.

Konverteret en håndcreme til shaving gel. Jeg løb tør for sidstnævnte, og stod derfor med hovedet i skabet og ledte efter et alternativ. Jeg fik øje på en håndcreme, jeg har flyttet rundt på et par måneder, fordi jeg ikke bryder mig om lugten, og testede, om den kunne bruges. Det kunne den. 

4. 

Beruset af min egen succes (jvf. ovenstående), smurte jeg dernæst en fodcreme, som jeg ikke får brugt (fordi alle i det her hus åbenbart har mest brug for hjælp om natten, og mine trægulve bliver uhyggeligt glatte, hvis jeg pisker omkring på cremepåsmurte fødder) på mine ny-shavede skinneben – som blev så smooth og lækre, at jeg nærmest ikke kunne være i min egen krop over det.

5.

Overvejet at tage på et ferie-frembragt loppemarked med børnene, men besluttet at lade være, fordi jeg pludselig kom til at tænke over, at det fremmer det mest unødvendige forbrug af dem alle, nemlig dét, hvor man tager afsted for at se, om man ikke kan skabe et behov, man ikke har.

Published by

33 Replies to “M2019, uge 29

 1. Jeg har det samme problem med natteroderi – og megatørre fødder. Her har en lille sok efter cremen er påført løst problemet😊 og det virker til at cremen kommer til at virke meget bedre..
  Mvh
  Stine

  1. Åh, men kan du godt holde ud at sove med dem? Jeg bliver helt bims og vanvittig af en meget lokal form for klaustrofobi. Er det fordi jeg bruger de falske strømper?

   1. Jeg bruger forskellige rester af fed creme, sætter en pose udover og derefter en strømpe. Jeg beholder det på 1 time eller længere imens jeg ser fjernsyn eller ordner vasketøj 😊 Det fungere lige så godt som nogle ret så dyre fodmasker jeg var begyndt at købe.

 2. Jeg bruger alm flydende håndsæbe til barbering. Synes det fungerer upåklageligt. Og køber i øvrigt kun skrabere fra herresektionen, fordi jeg ikke gider betale 5-10 kr mere for samme pakke bare i lyserød 🙂

  1. Jeg kommer altid sådan til at skære mig, fordi sæben bliver skyllet for hurtigt af, når jeg forsøger mig med den. Til gengæld har jeg de sidste mange måneder brugt balsam; det gør det samme som shaving gel med lige at blive siddende, selvom det bliver vådt, og hvis man alligevel bruger i håret, er det smart at kunne spare et ekstra produkt.

   Har du fundet en shaver med udskiftelige blade, der er god i herreudgaven? For dem, jeg har forsøgt, synes jeg har haft nogle ufleksible hoveder, der gør det svært at komme omkring knoglen ved anklen?

   1. Jeg kan anbefale et gråt shaversæt fra Normal med fleksibelt og udskifteligt hoved – der er vist ti med i pakken, som jeg ikke kan huske, hvad koster eller hedder, men det kan maks være 25 kr, for jeg købte det nemlig som test pga. prisen. Det virker super for både mig og manden i huset.

 3. Jeg er også stoppet med loppemarkeder, da det netop ofte hjembragte mere “skrammel”. Savner det nu lidt – for det er en hyggelig og for det meste billig aktivitet som især mine to tøser er glade for..,

  1. Det ER hyggeligt, og mangler man noget, synes jeg bestemt også, at det kan være en sjov aktivitet at lave sammen. Måske er mine børn for nemme at betage, men problemet her har lidt været, at de bliver voldsomt begejstrede, lige i øjeblikket, og så ender vi med at slæbe en hel bærepose med hjem af ting, som de faktisk ikke rigtigt gider lege med alligevel.

   Jeg er 100% sikker på, at vi, når vi kommer på ferie i udlandet næste gang, stadig vil besøge loppemarkeder, hvis der er nogle at finde, for der er mange sjove småting at finde, og som souvenir fra en ferie, synes jeg alligevel, at det tjener lidt mere et formål, end hvis det bare er flere af “dem”, de har derhjemme.

 4. Jeg vil bare takke dig for inspiration. Jeg har endelig taget mig sammen til at sælge alverdens ting fra loft og kælder, og istedet for at sælge ud fra hvad jeg mener det er værd i affektionsværdi (=mange penge). Så solgte jeg for at få det ud af huset (= færre penge men solgt). Tak for kloge ord!

  1. Jeg bliver simpelthen så pinligt glad, når nogen vender tilbage med konkrete eksempler på, hvordan de har taget noget fra indlæggene her og brugt i eget liv. Så: Tak!! Det var en virkelig skøn tilbagemelding at få!

 5. Vi er på ferie med to unger (på 7 og knap 4). Det er en roadtrip-agtig ting hvor vi ikke helt har en fast base og derfor spiser ude en del. Og her har jeg tyvståjet din tilgang med at bestille mindre mad og så dele. Her spiser den store godt til i øjeblikket så vi har faktisk bestilt tre voksen hovedretter og så en ekstra tallerken. Det du gerer så godt og har, udover vi smider mindre mad ud to store fordele. Da vi alle deler smager vi forskellige retter og det fungerer super bortset fra den enkelte gang hvor det der var tilbage på tallerkenen da jeg skulle smage var en kartoffel tærte og ikke kød som forventet. Der var to ret ens stykker fra starten af… Den anden fordel er at ungerne så også får noget ordentligt at spise. Børnemenuerne er virkelig ringe. Den anden dag til frokost fik de en børnesandwich…som var et pølsebrød med et stykke skinke i…suk

  1. Nej, hvor dejligt at høre! Og det er nemlig en virkelig god måde at gøre det på; ikke mindst, som du skriver, pga. kvaliteten af børnemad. Hvorfor skal det være så elendigt?! Mine børn kan være nogle kræsenpinde, men de bliver faktisk også mere modige ift. at smage nye ting, når vi deler. Man skal lige overvinde sig selv de første to gange, man gør det, men derefter er der virkelig kun fordele ved den model, synes jeg.

   Fortsat rigtig god ferie til jer.

 6. @Skn: Børneretter er elendige! Tror vores to-årige fik et kilo salt indenbords på en uge på Bornholm – bare ved at spise pomfritter tre gange!
  Og så et tip til loppemarkeder, som jeg også har svært ved at undvære: lav en positivliste over ting man jagter. Fx ‘greb til det store skab’ eller ‘skål til entrebordet’. Så har man noget at lede efter, og ellers går man bare igen.

  1. Super ide med lister. Og bare for god ordens skyld: Det er ikke loppemarkedet, jeg er modstander af. Jeg synes, konceptet er fantastisk. Det, der skete her, var bare, at jeg så et opslag, hvor der stod “Legetøjsloppemarked” – og ingen af mine børn mangler noget som helst. Men de kan HELT sikkert godt finde på noget, hvis jeg slæber dem med til sådan et arrangement… Så hvis det er fordi, man mangler noget bestemt, så tænker jeg, at loppemarkeder jo egentlig bare er en lidt hyggeligere form for genbrugsbutikker, og så skal den da bare have fuld smadder:)

  2. @kirstine og Linda er helt vildt så ringe det kan være. I dk synes jeg faktisk godt der normalt kan være lidt ok ind i mellem. Om ikke andet er der tit smidt et par grøntsager med..det gør de ikke så meget her. Men det undrer mig bare når der er så stort fokus på hvad vi skal putte i hovederne på de unger. Jeg er helt med på at børn ind i mellem er kræsne men det kan jo godt være ordentlig kvalitet. Og så kan det laves så det ikke er blandet sammen det hele. Hvorfor er der ikke flere steder der bare har en miniversion af de voksnes? Jeg synes ikke man skal slæbe små børn med på fine fine restauranter men mere alm. Restauranter/caféer. Men foreløbig går vi ikke end på hvidt brød. Salt går de ikke amok med i Storbritannien åbenbart..så lidt positivt er der da

 7. Jeg læste en artikel på Politiken.dk for relativt nylig med en amerikaner, som i løbet af et helt år kun havde generet et 500 ml patentglas med affald. Det fatter jeg simpelthen ikke. Vi var i USA sidste år og mængden af plastikindpakning var helt ubegribelig (samme med Frankrig hvor vi er nu iø). Så jeg er med på at det er ønskeligt at minimere mængden af indpakning og skrald generelt, men jeg har virkelig svært ved at se hvordan jeg skal gøre det i større målestok. Nogle gange kigger jeg på fx den økologiske agurk og undrer mig over hvorfor den er pakket ind i plastik, men som jeg har forstået det, forlænger det holdbarheden markant i fht af de ikke er indpakkede og energispildet ved rådne afgrøder er mange, mange gange større end shrink wrap. Så før vi bliver selvforsynende, og jeg har svært ved at se dét ske på en parcelhusgrund med to fuldtidsarbejdende voksne, så kan jeg ikke rigtig regne det ud og sætter min lid til at det i det mindste hjælper at vi sorterer i flere og flere skraldespande til genbrug, bruger genbrugstøj til børnene og sender deres aflagte til enten Røde Kors eller dem med yngre børn. 🤷🏼‍♀️

  1. Zero waste er en hel livsstil! Når det kan lade sig gøre er det dels benhård prioritering og fokus, men også fordi man nogle steder kan handle i løsvægt af alt, som medtages i egne beholdere. Og endelig skyldes den minimale mængde affald jo også, at en stor del er blevet genanvendt, og det lille glas er restaffald.
   Her i huset synes jeg det bliver værre og værre med affald, men selvom zero waste er inspirerende er det for ekstremt for mig. Jeg passer bedre til Lindas stil med de små dagligdags forbedringer og fokus.

  2. Jeg læste den samme artikel, og selvom jeg synes, at eksperimentet er beundringsværdigt, skulle jeg heller ikke bede om at begrænse mig til et enkelt glas affald, toiletpapir inkl.

   Der er masser af hensyn, der skal tænkes ind, og jeg er bare et helt almindeligt menneske, som ikke ved noget særligt om materialers nedbrydningstid, hvad der er mest giftigt osv. Og så længe samfundet ikke er designet til, at man medbringer sine egne poser til ris og pasta, at man genopfylder glas med sæbe, vitaminpiller og opvaskemiddel, er der masser af områder, hvor det bare ikke er praktisk ladesiggørligt at skære ned på sin affaldsmængde, med mindre man siger sit job op.

   Men jeg prøver at tænke det ind i de små ting. Jeg ved godt, at det ikke løser problemet, men så ved jeg, at jeg gør, hvad jeg kan.

   Jeg tænker bl.a. over:

   Materiale/holdbarhed, når jeg køber nye møbler. Hvis det er muligt, må de gerne være i naturmateriale. Hvis ikke, vil jeg gerne, at de kan bruges til flere formål/er i så god kvalitet, at de bruges længe. Og jeg starter altid med at se på, om det er noget, der kan købes brugt. Så skal der da i hvert fald ikke produceres en ny xxx, fordi jeg anskaffer mig en.

   Vi bruger tøjet væsentligt flere gange nu end for 3 år siden, inden vi vasker det. Det får tøjet til at leve længere og minimerer emballage fra vaskemiddel. (Plus strøm og alt det jazz).

   Når det er muligt, kører jeg store størrelser og refill = mindre emballage.

   Jeg bruger samme produkter til flere formål (f.eks. rengøringsmidler osv.) = mindre emballage.

   Jeg undlader at tage de tynde poser til tøj, grøntsager osv. når vi handler. Hvis det er nødvendigt at holde samling på noget, putter jeg det hele i samme pose.

   Ingen plastikposer, når jeg selv handler – kun stofposer.

   Tænker alternativer ift. opbevaring, f.eks. at lægge tallerkner over store skåle, når de skal i køleren, at lægge meloner på tallerkner med skæresiden nedad, i stedet for at pakke dem ind i film.

   Jeg kontakter kundeservice, når jeg handler steder, hvor noget virker bims. F.eks. når Bilka to go pakker alt ind i plastikposer. Jeg ved godt, at jeg er nummer 100, der skriver, men netop dét håber jeg kan være med til at ændre noget.

   Hvis det er muligt at købe noget, hvor der er flere i samme pakke (f.eks. tandbørster), køber jeg dem = mindre emballage.

   Og så tænker jeg generelt holdbarhed og mulighed for at købe brugt med stort set alt. Der er ting, jeg ikke ønsker at købe brugt, og det er jeg helt i fred med, men jeg starter altid med at overveje, om det er en mulighed.

   Jeg tror mange af os gør mere, end vi lige tænker over. Vi er måske bare meget låst fast i, at f.eks. fødevarer producerer virkelig (virkelig!!) meget affald?

   1. Jeg gør ca alle de samme ting som du gør – måske har jeg læst med for længe 😆

    Derudover har vi en danskvandsmaskine, så vi ikke køber det i plastikflasker (det handler så lige så meget om at jeg blev så træt af at aflevere mere pant end en gennemsnitlig flaskesamler), vi købte ikke en nespressomaskine, men en fuldautomatisk Jura espressomaskine (jf at min verden går under hvis vi ikke længere kan få kaffe), jeg bruger udelukkende madpapir og ikke film eller sølvpapir til madpakkerne (der der genbrugsnoget er ikke foreneligt med små drenge, som rutinemæssigt glemmer alle deres ting på skolen), vi genbruger rene plastikposer osv osv. Vi kan gøre mere – fx kunne jeg være mere flittig til at lappe bukser, men jeg hader det så inderligt, vi kunne lade være med at købe plastiklegetøj til børnene, og så kunne vi især lade være med at hoppe på en flyver flere gange om året og tage på ferie. Det er fint, at vi alle løfter i flok og gør hvad vi kan, men jeg tror bare ikke at det flytter så meget, når det kommer til stykket.

    Som med ca alt andet her i livet sætter jeg min lid til videnskaben. Hvis det her klimakamp skal batte for alvor, så skal der nogle alternative løsninger på banen, som ikke handler om hjemmestrikkede karklude og hæklede vatrondeller. Det handler om nye energiformer, genmodificerede afgrøder til nedbringelse af forbruget af sprøjtegift osv osv. Og så skal vi have de andre lande på banen. Vi er som sagt i Frankrig, og selvom det er lidt affaldssortering nu, så er jeg i chok over hvor meget indpakning, man forbruger, især plastik. Det er HELT sort.

    1. Nej, så har du da læst med lige tilpas længe, haha 😀

     Min pointe var egentlig bare, at jeg faktisk tror, at mange af os, der bor i “det her” segment, gør mere, end vi lige tænker over. Men at det er noget af det, der kræver konstant fokus, hvis man ikke skal glide baglæns.

     Og ift. videnskaben hælder jeg nok til, at lige præcis klimakampen er noget, der er nødt til at komme både nedefra og oppefra, hvis det skal ende med at flytte noget. For jeg er 100% bag dig ift. at vi ikke kan gøre det alene, og hele vores detail- og forbrugssystem er simpelthen ikke designet med genbrug og downsizing for øje. Men jeg tror, at vi som race er meget handikappede af, at de mennesker, der skal træffe beslutninger om de her ting, er på valg, og derfor ofte kun forholder sig til de kommende 4 år. Meget af det, der skal ændres, vil være noget, der medfører gener og ulemper ift. det liv, vi kender nu, og det – oplever jeg – giver en enorm berøringsangst. Jeg syntes, at der ved det nyligt overståede valg, var deprimerende mange partier, der først groede en miljøpolitik, da det gik op for dem, at det faktisk var noget, mange vælgere mente alvorligt. Derfor tror jeg, at vi er nødt til at presse på, hvis politikerne skal allokere penge og opmærksomhed til de her områder, som jo ofte først vil få reel betydning længe efter, at de er gået på pension.

     Men faktisk gjorde det mig helt glad, at vi på stående fod kunne hive en relativ lang liste op af hatten af tiltag, vi gør; tilsyneladende uden at tænke over det:)

 8. Jeg køber tit rugbrød (gerne et af de gode fra bunken med reduceret pris) og fryser det ned. Når jeg tøer enkelte skiver op, rister jeg det i stedet på brødristeren – det smager så godt. Har jeg et tørt rugbrød, der ikke er skåret i skiver, bruger jeg det tit til at lave hjemmelavede rugbrødschips af.
  Tak for en fin blog, jeg for nylig har fundet, men som jeg nyder at læse med på 🙂

  1. Din kommentar falder på det PERFEKTE tidspunkt, for vores gæster i lørdags spiste ikke så meget rugbrød som forventet, så nu har jeg et halvt liggende, som jeg ikke når at spise. Kommer du madpapir mellem skiverne, inden du fryser dem, eller kan man godt skille dem ad?

   Tak for roserne – og velkommen til:)

   1. Nej jeg bruger bare lige en kniv til at skille dem ad, når jeg vil tø op. De falder let fra hinanden 🙂

 9. Angående fodcreme: jeg har også tidligere smurt mine fødder ved sovetid og heller ikke været super begejstret. Men nu har jeg læst mig til (hos Pudderdåserne), at det faktisk er vigtigt at bruge fodcremen om dagen. Altså at tage den på om morgenen, så fødderne ‘står’ i cremen og at det skulle hjælpe på især sprækker i fødderne. Jeg var lidt skeptisk over at putte nyindsmurte fødder i ballarinasko eller sokker og sko, men må bare sige, at det virker og mine fødder bliver meget bedre af det. Så et tip til de ikke-nat-smørende!

  1. Det giver faktisk god mening. Jeg var god til at gøre det sidste år med sådan en hælestift, jeg fandt hos Matas, men i år er det som om, den laver hvide streger på mine fødder, og det ser lidt træls ud i klippere. Men måske jeg skulle prøve med en ordentlig fodcreme og se, om ikke man kunne få en rutine op at stå. Kan du anbefale en creme, som fødderne stadig kan “ånde” i?

   1. Altså jeg er selv mega dårlig til at huske det, så hvis du finder et tip til en god rutine, så del den endelig. Men angående fodcremen, har jeg købt Pudderdåsernes:
    https://www.matas.dk/pudderdaaserne-alt-i-en-fodcreme-100-ml?gclid=CjwKCAjw1f_pBRAEEiwApp0JKGMKitFl0Ph8tjtWH2qouKWwg_id7-b9t5ez8UGvBBvlXWGMGoA1FhoC7_UQAvD_BwE
    Jeg synes, mine fødder kan ånde og ikke er fedtede for evigt, og jeg kan mærke markant forskel, når jeg husker at bruge den. Smører også lige lidt på albuerne en gang imellem, det er rigtig godt.

    1. Tak for tip! Den er da også til at betale sig fra for penge, synes jeg.

     Det må blive efterårets projekt (jeg tror måske hellere, at jeg vil flække begge skinneben på langs, end at have creme nogen som helst steder i den her varme🥵)

 10. Fodcreme bør i min optik ikke indeholde kunstige indholdsstoffer. Jeg bruger helst en naturlig olie eller creme med naturlige produkter – virker bare naturligt og skåner også vores planet for giftige stoffer. Kald mig bare hippi men en argan olie, hybenkerneolie og ricinusolie virker altså så meget mere naturligt at smørre på sin hud, og de virker tilmed godt som fugtighedscreme. Mange blogs har haft fokus på netop dette, og jeg hører til dem der er helt enig. Tak for din fantastiske blog samt det store arbejde du ligger i den.

  1. Ja, min var den fra Raunsborg. Jeg tror, mærket er underordnet, sålænge det er en af dem man køber i Matas el. lign. og ikke et eller andet helt specielt fra apoteket:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.