M2019, uge 24

(M2019-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg: 

1.

Holdt fødselsdag for Fridas børnehave (I know. That is BRAND! NEW! INFOMATION!)

Det her bliver lidt langt, men jeg håber, at en smule forklaring til de enkelte punkter måske kan gøre ideerne nemmere at overføre til eget liv.

Jeg lånte tallerkner og kopper i børnehaven; mit eget forslag, som jeg stillede sidste år og som blev vedtaget. At dømme efter pædagogens lidt forbløffede ansigtsudtryk, er det ikke noget, som ret mange gør brug af, men om ikke andet kan mit en-mands-hærs-forsøg bruges til at skrive om her, så andre måske kan tage ideen med videre. (Prøv lige at tænke på, hvor meget engangsservice, vi kunne spare, hvis det blev almindeligt at låne i institutionen til fødselsdage i stedet for at køre pap og plastik).

Jeg smed to lagner på som duge (= kan kogevaskes), og pyntede med små træflag (= kan genbruges).

Ligesom sidste år valgte jeg at køre den pragmatiske fremfor den idealistiske stil ift. menuen.

Børnene fik pølsehorn; nogle Brugsen jævnligt lægger på FB som ‘ja tak – tilbud’, og som kommer på frost i en pose med 50 stk. De skal hives lige ud af fryseren og varmes, og derfor kan man afvente og se, hvor mange børn, der møder op. 

Derudover bagte jeg pizza, som jeg lavede på dagen, for at eventuelle rester ville kunne bruges som nem aftensmad eller fryses. Helt lavpraktisk bagte jeg pizza for et par uger siden, hvor jeg lavede 3 x tomatsauce og fyld, som derfor bare skulle tages op af fryseren. Dejen lavede jeg efter min sædvanlige opskrift, men med halv mængde gær, så den kunne røres sammen fra morgenstunden, og bare stå og hyggehæve på pladen. Nemt, hurtigt og uden spild.

På snacksiden bagte jeg en enhjørning-kage, som var så nem, at det næsten var snyd, og til dem, der ikke ville have kage, var der slikpinde og flødeboller; begge dele er guf, der ikke forgår, hvis der er noget i overskud. Derudover har vi de sidste par år kørt chips i stedet for slik, fordi børnene ELSKER det. Som bonus er chips langt, langt billigere, og jeg har endnu ikke haft besøg af børn, der ikke nærmest græd af begejstring over synet af de små skåle – modsat de par gange, hvor jeg har forsøgt mig med slik, og ingen kan lide det samme.

Jeg synes, det er SÅ svært at gætte, hvor meget kage, børn kan spise, og jeg overvurderede dem. (Måske fordi 40 pølsehorn og en bradepande pizza lå tungt i maven…) Men jeg er begyndt at test-fryse de ting, jeg i første omgang ikke tror kan fryses, fordi jeg ofte finder ud af, at det kan de faktisk godt. (F.eks. har jeg fundet en opskrift på chokoladekage med glasur, hvor glasuren ikke tager det mindste skade af en tur i fryseren. Det er smart at vide, når man skal have gæster, og derfor hellere vil bage lidt for meget end lidt for lidt). Lige nu har jeg derfor en kvart enhjørning med frosting i fryseren, som godt nok blev i overskud, men stadig tjener et højere formål, end hvis den bare skulle tvangsspises, fordi alternativet var at smide den ud.

Hva… kommer du her tit?

(Og nu har jeg opbrugt kvoten af ordet ‘fryser’ for resten af 2019).

2.

Tjekket Netflix for to film til Anton, som jeg havde skrevet på min to-do, at jeg skulle se, om jeg kunne finde brugt til sommerferien. Og til min store overraskelse lå de der begge to.

3.

Tjent små 500 kr., fordi jeg har gjort en indsats for at sælge de småting, jeg har fået samlet i min oprydningskasse i bryggerset. 

Igen får I de konkrete eksempler, både fordi jeg gerne vil vise, at små beløb ender med at blive til rigtige penge, hvis man sælger nok.

100 Plus Plus Maxi brikker: 80 kr. 

9 Lego film: 50 kr. 

15 stykker tøj af Fridas: 75 kr. 

2 uåbnede æsker glow-in-the-dark stjerner: 50 kr. 

5 specialdesignede Captain Amerika greb til kommode: 100 kr. 

Flexi Trax, 2 biler og 4,5 meter skinner: 80 kr.

Kunne jeg have fået mere for det? Måske. Men jeg solgte det hele på 5 dage, og det vil jeg langt hellere end at flytte rundt på det i en evighed for en 20’er ekstra. 

Da jeg satte Flexi Trax til salg kom jeg til at tænke på noget, som mange måske er opmærksomme på, men som nogle helt sikkert glemmer: Når man sælger brugt, er mange tjenester sat op til at vise det første billede, du lægger på din annonce, hvilket giver mening, fordi det gør det nemmere at se, hvad du sælger. Problemet er bare, at hvis man har flere ting til salg i samme “pakke” (fx. 2 biler og et sæt skinner), og har taget billeder af tingene enkeltvis, så vil det på f.eks. Tradono se ud som om, det er én bil, der koster 80 kr, og det er ingen, der vil give for en brugt legetøjsbil. Så hvis du sælger noget, der består af flere dele, kan det være en god ide at bruge en collageapp, så du kan lægge ét billede på din annonce, hvor man kan se det hele på én gang. Så ser dit forsidebillede sådan her ud:

Hav en fantastisk weekend derude.

Published by

23 Replies to “M2019, uge 24

 1. Altså du kan da ik snyde os for enhjørningekage-opskriften så, hvis den er så nem 😛 Jeg har googlet men fik kun nogle med flere lag frem 😮

  1. Selvfølgelig!😊

   Chokokage. Smørfrosting, som tuttes på. Skjul fejl og mangler med bær og slik. Tilsæt enhjørning. Done.

   Til kagen brugte jeg den her opskrift: https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/28943/alletiders-mumse-chokoladekage (=kagen med verdens måske mest irriterende navn)

   Frosting lavede jeg ud fra den nederste af de to her: https://kitchen4kids.dk/saadan-laver-du-frosting-502/

   Enhjørning-horn og ører fandt jeg på nettet.

   Jeg lavede kagen m frosting aftenen før, og pyntede den på dagen. Jeg aldrig arbejdet med frosting før, og hvis jeg kan, kan ALLE. Og så er det taknemmeligt, at man bare skjuler dem, der ser lidt mærkelige ud, med bær/slik🦄

   1. Træls navn, muligvis.. men den chokolade kage virker HVER gang og er samtidigt tosset nem at lave med ingredienser, jeg altid har i huset.. Det er min go-to chokoladekage.

    1. Utrolig enig! Og den får ekstra point for at være ligeså god på både 2. og 3. dagen, fordi den kan opbevares på køl.

     Det er også den, jeg har prøvet at fryse med glasur. Jeg tænker, at det må være pga. smørret, at sukkeret ikke krakelerer, når det bliver frosset ned?

     Og kagen kan jo ikke gøre for, at jeg får tics over hele kroppen af ordet ‘mums’ 😀

 2. Må jeg spørge hvor du sælger de forskellige ting? Flere af tingene du nævner er noget som jeg umiddelbart ville vurdere til at være usælgelige og derfor ville aflevere i en genbrugsbutik, men jeg vil da hellere sælge – for som du siger: mange bække små… 😊

  1. Jeg har solgt det hele på Marketplace og i lokale fb-grupper😊

   Hvad er det, du tænker gør ting usælgelige?😃

   1. Sådan småting som folk alligevel kan købe billigt i Tiger eller lign 🤷🏼‍♀️ Det er i hvert fald min erfaring. Selv forholdsvist dyre ting (fra ny) som jeg sætter til salg billigt kan jeg have svært ved at komme af med, så jeg begynder at mistænke at jeg forsøger sælge de forkerte steder – eller måske bor jeg bare i den forkerte landsdel 😜

    1. Geografi har helt sikker noget at sige. Også ift. priser.

     Jeg synes, at det med at købe og sælge brugt er verdens bedste ide, fordi det nedsætter det generelle forbrug, men jeg tror, at det kræver, at man bruger lidt tid på det, og at man er super realistisk ift. pris. Derfor vil jeg lige knytte en ekstra kommentar til din kommentar (meget meta:)), fordi jeg ikke vil tegne et billede af, at man kan sælge alt.

     Når jeg prissætter, sælger jeg til ca. 15-20% af nyprisen, og jeg kan se, at det også gælder for de varer, jeg lister i det her indlæg. Grebene gav jeg 500 for, filmene kostede 450 kr. osv. Og så har det selvfølgelig noget at sige, hvad stand tingene er i. (Det ved jeg godt, at du ved, men jeg nævner det lige alligevel i tilfælde af, at der er er nogle nye, kommende sælgere med på linjen). Jeg er begyndt at lægge børnenes legetøj væk, når de ikke leger med det mere, for det er min erfaring, at så længe de leger med det, så passer de faktisk godt på det, men når de ikke rigtigt gider det mere, så går der hærg i den. Tingene får en karensperiode i bryggerset, og spørger de ikke efter dem i et par måneder, sælger jeg dem (varerne. Ikke børnene), men kun hvis de er i så pæn stand, at jeg selv ville købe dem.

     
Jeg er blevet klogere på processen med at sælge brugt, efter jeg selv begyndte at købe brugt. Dels har jeg konstateret, at jeg aldrig klikker på annoncer, hvor sælger ikke har taget ordentlige billeder, og dels giver en helt anden og mere realistisk fornemmelse af, hvad man vil betale for ting. Det kræver en indsats, og hvis man ikke har tiden til det lige nu, skal man spare sig selv for irritationen og give det til genbrug i stedet.

     Men hvis tingene er pæne, og prisen er rigtig, så tror jeg faktisk, at man kan sælge det meste, for det, man kan med f.eks. fb-grupper er, at man kan putte ideen i folks hoveder, eller præsentere dem for noget, som de har været på jagt efter, men ikke fundet. Derfor kan det også virke at pille en annonce af og lægge den op igen; ganske enkelt fordi det handler om, at den skal ses af dem, der LIGE nu står og mangler. F.eks. hende, der netop igår besluttede, at hun vil male sønnens kommode og derfor pludselig er meget interesseret i greb, der kan pimpe den op, eller dem, der skal køre på ferie, og pludselig kommer i tanke om, at børnene skal have nogle dvd’er at kigge på på den lange køretur til Italien.

     Det blev langt, men jeg vil bare så gerne være med til at skubbe til, at flere begynder at sælge og købe brugt, og når jeg nu har brugt flere år på at samle erfaringer, ville det næsten være spild ikke at give dem videre <3

 3. Tak for en skøn blog! Jeg glædes hver uge over M2019. Jeg vil høre, hvor du har købt horn og ører? Og om du eventuelt vil sælge dine? Kh Amalie

  1. Hvor er du sød – tak!

   Jeg ELSKER, at du stiller det spørgsmål, for det er sgu da essensen af de her indlæg <3

   Faktisk ville jeg have skrevet lidt om netop enhjørning-tingene, for de endte også med at blive meget M2019-agtige, men det blev for langt, så jeg pillede det ud.

   Jeg købte dem på kagedeko.dk, men fordi forsendelsen kostede næsten det samme som tingene, prøvede jeg også i første omgang at efterlyse på fb. Uden held. Så tænkte jeg, at man selv måtte kunne lave dem af et enhjørning-pandebånd, som man de sidste måneder ikke har kunne sparke sig frem for. Nope. Ingen pandebånd så langt øjet rakte, og det eneste, jeg kunne finde, var i stof/filt (nej tak til at sætte det i en kage/kan ikke genbruges), og næsten ligeså dyrt som det her sæt.

   Lang historie kort: Jeg købte sættet, og jeg elsker det næsten lige så højt som Frida, så jeg tænker, at vi kommer til at bruge det en del det næste års tid, og derfor sælger jeg det ikke (- lige nu). Men det koster 45 kr, der er de fineste øjenvipper med, som vi prøver at sætte på lagkagen i morgen, når familien kommer, og kvaliteten er væsentlig bedre, end jeg havde forventet til prisen.

   Kh

   Linda

 4. Et fryser relateret hverdagshack: dej kan nedfryses. Hvertfald hvis den er lavet på gær, har ikke prøvet surdejsbrød. Vi spiser hjemmelavet pizza hver fredag og jeg laver altid en ekstra stor portion dej. Den del vi ikke spiser, ryger i fryseren og bliver taget op næste gang vi har for travlt til at rode rundt med dej. På den konto sparer vi nogle fredage med take away pizza.

   1. Den hæver færdig. Vi laver bare de pizzaer vi kan spise da appetitten kan variere for både børn og voksne og når sulten er stillet stopper vi pizzaproduktionen og smider resten af dejen i fryseren. Vi laver de helt tynde pizzaer på bagesten, så hver enkelt pizza er ikke voldsomt stor. Vi bruger gorms pizzadejopskrift som kan Googles, men andre gærdeje kan sagtens også fryses. Har gjort det samme med dej til naanbrød

   2. Og den bliver bare taget op af fryseren 2-3 timer inden den skal bruges. I gen hævning nødvendig.

 5. Jeg vil bare lige tippe om tjeneste playpilot.com, ifølge det der med at finde film. Der kan man nemlig indtaste den film/serie man leder efter og så se hvilken tjeneste den ligger på (hvis den er tilgængelig). Så slipper man for at søge alle tjenester igennem manuelt, og den medregner også dr.dk, filmstriben osv.
  Jeg er lidt i tvivl om, om det er det du mener med nr. 2, men nu er tippet givet videre 🙂
  Ps. Jeg ELSKER også de her indlæg, selvom jeg hverken har børn eller hus.

  1. Det er PRÆCIS det jeg mener, og det der er ca verdens bedste tip til én, der jævnligt bruger timer på at lede efter obskure true crime dokuer. Tak!❤️

  2. PS: Det gør mig mere glad end du ved, at disse indlæg giver mening mere bredt end “bare” for mit eget segment❤️

 6. Hej Linda

  Mange tak for svar. Det giver rigtig god mening. Jeg synes ikke, jeg kan finde dem derinde, så de må nok være udsolgt..

  God lørdag til dig.

  Kh Amalie

 7. I forhold til filmene på Netflix, bare lige vær obs. på at de kan forsvinde, hvis deres licens til filmen udløber 😅 Det skete for mig til nytår. Den 31. december havde jeg tjekket at Vejen til El Dorado lå på Netflix, og 1. januar, da jeg ville se den, så var den væk 😅

 8. Filmstriben, som er bibliotekets gratis låne-film-tjeneste, har ofte film, som de andre ikke har. Fx. har vi fundet æblet og ormen, som vi nu griner af en gang om måneden. Der er begrænset antal lån afhængigt af hvilken kommune man bor i, men det er et fint supplement til betalingstjenesterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.