M2019, uge 18

(M2019-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg: 

1.

Gemt de små 4-stk-æggebakker, som mine børn har fået Kinderæg i til påske. De var lagt i bunken med pap-affald, da jeg kom til at tænke på, at jeg med meget korte intervaller bliver super irriteret over at have 3 æg til at stå og glo i en bakke med plads til 10. Meget, meget oplagt – og alligevel noget, jeg ikke tidligere har skænket en tanke. Jeg bliver til stadighed overrasket over, hvor meget min hjerne er slave af, hvad ting i første omgang er lavet til. 

2. 

Ryddet op i kassen med låg til mine plastikbøtter og kasseret de overskydende. Og umiddelbart kunne man tænke, at det ikke har ret meget med minimalisme at gøre at smide ud, men jeg er efterhånden ved at have lært, at ligeså vigtigt, som det er at tænke over, hvad man køber, ligeså vigtigt er det at have et overblik over, hvad man har. For har man det, husker man at bruge det, hvilket betyder, at det har reel værdi og har fortjent at optage pladsen i skabet, og samtidig kommer man langt sjældnere hjem med noget, man så finder ud af, at man faktisk havde i forvejen. 

3.

Haft mange gæster og prøvet at sætte mig på mine hænder ift. forplejning. (Det er lidt snyd at sætte den på som et enkelt ugepunkt, for det er noget, jeg har tænkt over et par uger eller tre). Jeg  synes altid, at jeg lige skal have et eller andet at byde folk, og selvom det ikke er noget stort og voldsomt, ender det alligevel ofte med at blive dyrt, når jeg køber ind til det, fordi.. jamen, jeg ved det faktisk ikke. Emma Gad? Nå, men de sidste par uger har jeg tvunget mig selv til at tænke alternativt, og tjekke skabe og skuffer først. Og jeg er blevet overrasket over, hvor langt jeg er nået med det, jeg havde, fordi jeg først havde tænkt, at jeg intet havde i huset. 

Men det viste sig, at jeg alligevel havde et glas vin, en forsinket 5 o’clock, lidt nødder og mandler, chai-the, boller i fryseren, og et forbløffende udvalg af kiks. 

4.

Haft is i maven ift. aftensmad. Jeg er SÅ tilbøjelig til at tænke i helheder; at jeg skal have taget mad op af fryseren, så vi alle kan få det samme. (Eller i hvert fald blive tilbudt det samme…#børn) Men i onsdags havde jeg pludselig en masse småting i køleskabet, som hver for sig ikke kunne bruges til noget, og det, der kunne have været smidt i fryseren, var noget, som allerede havde været frosset ned.

Jeg havde faktisk taget mad op, da jeg besluttede at lægge det tilbage og prøve at se, om ikke vi kunne nå i mål med det, vi havde. Og sørme så. En dl. suppe, et par skiver tørt brød, jeg ristede, et par æg, en sjat yoghurt, en pakke bacon og en frikadelle. Det var, sådan rent kulinarisk, verdens mest tvivlsomme buffet, men alle blev mætte, jeg fik resterne brugt, og vi sparede reelt et helt måltid, som i stedet kunne gemmes til en anden dag.

Published by

18 Replies to “M2019, uge 18

 1. Jvnf. punkt 4 fortalte du på et tidspunkt om liiiige at strække ugens indkøb en dag eller to ud over smertegrænsen. Det har jeg virkelig taget til mig og med stor succes gjort brug af. Man har jo meget mere på lager, end man tror. Og især efter jeg er begyndt at arbejde nærmest religiøst med en ugentligt madplan, hvor en del trofaste ingredienser går igen, er det gået op for mig, at jeg har/havde en del ukurante ting på lager, som jeg bare ikke får brugt.
  Så taktikken er nu blevet, at jeg planlægger mad til en dag ‘for lidt’, så jeg i weekenden skal være kreativ.
  Her hjælper en blender gevaldigt: rigtig mange rester kan gøres til en tålelig suppe med en liter boullion, eller til en smoothie.

  En veninde gav mig iøvrigt et fif, der føltes som løsningen på alle mine banan-relaterede udfordringer, da hun i en bisætning fortalte, at hun havde smidt nogle uspiste bananer på frost. Jeg var indtil da ikke klar over, at bananer med succes kunne fryses!
  Mit arbejde har en frugtordning, hvor der tit er 2-3 bananer tilbage fredag. Dem hapser jeg med hjem, skræller dem lægger dem i en frysepose, så jeg nemt kan tage det op, jeg skal bruge til en smoothie. Direkte fra fryseren er de perfekte i en smoothie. Optøede bliver de MEGET slatne, men kan uden problemer bruges i kager. Og dealen med mit arbejde er, at jeg får bananerne mod at tage en banan-relateret kage med en gang i mellem 🙂

  1. Det er virkelig en voksenting at finde ud af, at man har bananrelaterede udfordringer, ikke? 😀 Jeg ved ikke, om du kender begrebet, men nice-cream er også lavet på frosne, modne bananer, og det smager formidabelt. Planteæderen har, så vidt jeg husker, en ret god guide med do’s and dont’s (f.eks. at man ikke må blende dem for længe, hvis det skal genfryses, fordi varmen fra blenderen giver krystaller), men det kan virkelig også anbefales.

   Og jeg ELSKER de uger, hvor logistikken går op ift. at skubbe indkøb. Man kan godt sige til sig selv, at man vil bruge sine rester, men i det sekund, man har fyldt skabe og skuffer med nye forsyninger, så bliver det bare dem, man bruger i stedet.

   Tak for din kommentar, og rigtig god weekend:)

   1. Jep, det føltes også som et helt utrolig first-world problem at skrive om mine bananproblemer…

    1. Mit i-landsproblem er mælk. Jeg kan ikke time det, så jeg både har det, jeg skal bruge, og også når at drikke det inden det bliver for gammelt.

     1. Jeg ved ikke, om det her er til hjælp, for tit koster den enkelte liter lidt mere, MEN: Laktosefri mælk holder sig vanvittigt længe, og jeg kan ikke smage forskel. Jeg er meget meget lidt til alle de der slags plantemælk, men almindelig, laktosefri komælk smager ligesom almindelig mælk og holder cirka en måned. Så måske det kan være en hjælp? Hos vores Aldi koster en liter en krone mere end en alm. liter mælk, så det kan godt betale sig, når man til gengæld aldrig ender med at smide noget ud.

     2. Ej, SUPER godt tip! Jeg har skrevet på sedlen, at vi prøver at købe laktosefri, når vi skal handle torsdag. Så får det et skud, for det ville da helt sikkert være federe, end at skulle hælde ud eller fylde fryseren med noget, som det er relativt svært at finde rigtig god anvendelse for. Tak <3

  2. Banantricket er genialt! Jeg er selv så kræsen at jeg kun kan lide bananer, der er halvvejs grønne, dvs den dag de er købt og dagen efter. Jeg brugte en betragtelig del af min løn i 7/11 på Hvidovre hospital sidst jeg var gravid fordi jeg havde banancravings dagligt og deres var altid perfekt halvt umodne (#weirdo 🙋🏼‍♀️). De yngre i familien er mindre kræsne, men sætter dog grænsen når de får brune pletter. Så de ryger i fryseren og da der fredag eftermiddag var efterspørgsel på smoothies kunne jeg således agere supermor og hive to bananer og en pose stikkelsbær fra sidste sommer op og trylle dem frem – det lignede så bræk fordi stikkelsbær, men selv den über kræsne 5-årige hældte det ned med stor fornøjelse og jeg strålede i selvfedme over hvor forudseende jeg havde været. Så på den måde kan man få megen glæde ud af to kedelige bananer! 🍌🍌

   1. Jeg kan varmt anbefale at købe en pose frossen mango, når det er på bud næste gang. Den fylder ikke noget bagerst i fryseren, banan- og mango smoothie er virkelig godt, og den kan blendes både med yoghurt, mælk, juice og en rest flødeskum. 10.000 mor-point lige ind på kontoen.

    1. Jeg har pænt mange frosne bær i fryseren, men der ryger en pose mango ind når lagrene svinder ind. 👍🏻

     Nemme point på morkontoen er de bedste!

 2. Jeg er vild med dine punkter om gæste-snacks og aftensmad. Det er bare så vigtig både økonomisk og i stop-madspild-ånden.
  Da vi skulle holde sammenskudsgilde i påsken, skyndte jeg at annoncere hvad vi ville sørge for (som var noget vi havde i fryseren) og desserten blev æblekage, udelukkende fordi jeg var nået så tæt på fryserens bund, at jeg havde genopdaget en pose æbler, som var blevet kedelige og derfor skrællet og frosset, i sådan en panik over ikke at ville smide ud.
  Kh Maria // FamilieFinanser.dk

  1. Så enig. Det er nemlig også somme tider et spørgsmål om lige at være på forkant, og byde ud fra, hvad man har.

   Æblegrødsrester er i øvrigt mageløse i overnight oats, hvis du skulle have en rest i overskud:)

 3. Vi står overfor et år med kun min mands indtægt (og en masse faste udgifter), fordi jeg skal gå hjemme med vores mindste. Jeg øver mig lige nu i at tænke “kan det her køb udskydes et år” – og det kan det oftest. Jovist, vores gamle hvide plastik havebord med stole er da ikke særlig pænt. Men det løser vores behov for at sidde i haven og spise.

  Jeg tror jeg er blevet meget klogere på materialisme og forbrug (selvom jeg i forvejen er meget lidt materialistisk) når året med kun én indtægt er gået. Det håber jeg i hvert fald. Jeg kunne godt tænke mig at det giver os en fornemmelse af “hvor lidt vi behøver at tjene for at leve”, så vi på den måde kan bruge mere tid sammen som familie.

  Tak for dine M 2018/2019 indlæg.. de giver så meget stof til eftertanke. Både det du skriver og det alle de søde læsere skriver i kommentarfeltet.

  God weekend til dig 🙂

  1. Hvor er det fedt, at du går til det med den indstilling <3

   Du efterspørger ikke gode råd, så undskyld, hvis det er irriterende, at jeg alligevel tillader mig at komme med et. (Men det er bare fordi det tog mig noget tid at lære. og jeg vil så gerne spare andre for at skulle gøre sig erfaringen selv): Jeg har efterhånden opdaget, at det kan være rigtig, rigtig smart at tænke second hand, når man mangler noget, eller trænger til at erstatte noget. For ellers synes jeg, man får skabt sådan en pukkel af behov, der kommer til at slå bunden ud af alting, når der igen er penge at gøre med.

   Hvis man i stedet erstatter en ødelagt brødboks med en brugt, havestolene med nogen fra den lokale genbrug og børnecyklen med en arvet, så betyder det, at man skubber nogle af disse behov lidt længere ud i fremtiden, hvilket – for mig og os i hvert fald – har givet et bedre flow og en bedre proces: Man forholder sig til det på en anden måde, fordi man ikke bare udsætter behovet, men også lever imens.

   Håber, at det giver mening? (Og ikke er alt for irriterende…)

   Rigtig god weekend.

   Kh

   Linda

 4. Nr. 3 er bare spot on. Når vi får gæster, føler vi også at vi skal købe nye snacks og ikke kan spise dem af med det vi har liggende i forvejen. Og det er da fjollet. Gæsterne ved det jo ikke og så længe kiks og chips ikke er bløde og kedelige, men smager som de skal er det jo fint. Og hvorfor bage nyt, hvis der ligger noget i fryseren…
  Tusind tak for en super blog!

  1. Ja, er det ikke underligt, at vi har det sådan?? Det være sådan noget, der ligger i den primale værtindehjerne:D

   Og selv tak! Det er sådan en dejligt kommentar at få <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.