M2018, uge 40

(Læs forklaringen på M2018-konceptet her)

I den forgangne uge har jeg:

1)
Været virkelig god til at bruge alt i grøntsagsskuffen, fordi jeg hakkede det hele og opbevarede det i bøtter. Onsdag aften smed jeg det, jeg ikke havde fået brugt i en skål, blandede det med lidt pasta, og hhv. en rest kylling og en dåse tun, samt lidt peanuts on the side, og forvandlede det (med en bolle fra fryseren) til torsdag- og fredagens madpakker. Det er ikke altid, det passer sammen, men det gjorde det i denne uge, og det føltes godt at få spist rub og stub.

2)
Tænkt over noget, jeg er blevet opmærksom på ift. med denne måneds børnepenge. Efter små 10 måneder i det her forløb, bemærkede jeg forleden, at jeg stille og roligt er begyndt at opfatte min økonomi langt mindre fragmenteret, forstået på den måde, at grænserne er forsvundet. Tidligere var jeg enormt bevidst om, hvornår det var d. 01. eller hvornår der kom børnepenge; det føltes som små redningsbåde, der med jævne mellemrum blev sat ud. Sådan er det ikke længere. Selvfølgelig kan der, når man har en økonomi som min, være måneder, hvor det handler om at sidde mussestille, og nå igennem til d. 31. uden at pådrage sig ekstraregningers ubehagelige opmærksomhed, men i det store og hele oplever jeg i dag nok mere udsvingene som små bølgeskvulp på toppen af det store hav. Det er rart, for det fjerner den meget ulogiske “NU skal der rigtig handles, for nu er der penge på kontoen!”-følelse, jeg tidligere ofte oplevede omkring d. 1.

3)
Besluttet, at mine gamle træningssko nu bare er ‘sko’. Det er et par helt almindelige Nikes, og det er tosset, at de står og spiller hellige, når jeg mangler fodtøj. Skal jeg slå mine folder i et fitnesscenter igen, må der nye til.

4)
Haft min første lidt øv-agtige oplevelse af at være blevet markant mere økonomisk bevidst. Jeg har de sidste par måneder vidst, at min løn i oktober ville blive bedre end de forgående måneders, pga. diverse tillæg. Derfor har jeg for længe siden besluttet, at det skulle være i denne måned, jeg skulle have nyt tøj, for jeg mangler. Sådan ægte og helt i virkeligheden. Jeg har holdt øje med div. platforme ift. at købe second hand, men intet af det, jeg har været på udkig efter, har været sat til salg.

Da lønnen gik ind, gik jeg derfor målrettet ind på de sider, jeg i forvejen havde fundet, og var endda så heldig, at der pludselig var ekstra rabat på to af siderne, så jeg faktisk sparede 700 kr.

Jeg har ikke på nogen måde handlet overilet, jeg har ikke købt noget, jeg ikke mangler eller på forhånd havde planlagt at købe, jeg har gjort, hvad jeg kunne for at finde det sted, hvor kvalitet og pris hænger bedst sammen, så jeg får noget for mine penge – og alligevel brugte jeg nærmest 4 dage i en form for panisk fosterstilling over at have brugt penge på mig selv. Det synes jeg faktisk er lidt irriterende.

5)
Ryddet op i mit køkkenskab, og lavet en liste bagerst i den notesbog, jeg altid har med mig, over de dåser og glas, jeg nu har flyttet rundt på (alt for) længe, så jeg kan lægge de næste ugers madplaner med udgangspunkt i dét. Jeg lever trods alt ikke så actionpacked et liv, at det er nødvendigt at have en stand-by nødreserve af mango chutney og aioli.

Published by

20 Replies to “M2018, uge 40

 1. Ang. punkt 4: Jeg har det på samme måde. Næsten i hvert fald. Efter at have været på dagpenge og efterfølgende (og stadigvæk) ikke har haft samme økonomiske sikkerhed som tidligere, så er jeg blevet SÅ dårlig til at shoppe. Jeg kan beslutte mig for, at NU må jeg gerne købe et par sko, nogle nye bluser osv. Og så kommer jeg hjem med hvide t-shirts, sokker og elastikker. For det manglede jeg jo sådan ægte. Lige nu er jeg vokset ud af et par jeans, to andre har fået huller, så faktisk har jeg kun to par tilbage, så er i fin nok stand (resten er lidt for friske sommerfarver til nu…). Jeg kan næsten ikke overskue at skulle ud og shoppe. Og prøver også at overbevise mig selv om, at jeg jo ikke rigtig har brug for det.
  På den ene side er det virkelig rart, at jeg ikke shopper så meget mere. For jeg var virkelig slem til det indtil for fem år siden. Og jeg elsker, at jeg hellere vil bruge penge på oplevelser/mad/vin med vennerne osv. i den dur.
  Men det er virkelig også tumpet, at man ikke kan finde ud af at købe tøj til sig selv. Når man virkelig mangler for real 😉
  PS. Når jeg så endelig kaster mig ud i at shoppe, eksempelvis de der jeans, så har jeg også researchet det ihjel inden.

  1. Jeg er 100% bag dig; det er fedt at være nået til et sted, hvor man bruger pengene på det, man faktisk gerne vil/har brug for, i stedet for at de bare falder ud af pungen, Hans & Grete-style. Men jeg er glad for at høre, at det ikke kun er mig, der er blevet lidt sær på mine gamle dage..:-D

   1. Sig lige til, hvis du finder en gylden mellemvej på det her 😉
    I øvrigt fun fact: Før i tiden hadede min mor at shoppe og var virkelig dårlig til det. Nu er rollerne byttet om, og jeg er ved at dø 800 gange, når jeg shopper med hende. For hun er SÅ lang tid om det. Så om ikke andet kan det være, at vi genfinder shopping igen når vi er 65-70 år 😀

 2. Angående punkt 2, så er vi også nået dertil, hvor vi ikke går i panik, hvis en udbetaling skulle være forsinket. Det er forbløffende, så meget ro i sjælen, selv den mindste buffer i økonomien kan give. Tillykke med at være nået dertil!

  Sjovt nok har jeg levet “fra hånden til munden” tidligere i perioder, hvor der kom langt flere grunker ind hver måned, end der gør nu. Selvfølgelig betyder beløbenes størrelse noget, men de er ikke altafgørende.

  1. Tak for det! 🙂

   Jeg tror, du har meget ret i, at det mere handler om, hvordan man behandler de penge, der kommer, end hvor mange af dem, der ruller ind. Det er en god ting at minde sig selv om.

 3. Ang punkt 1, så er jeg begyndt at skære alle de grøntsager som skal tilberedes på en gang og så fryse ned. 2 kg løg pillet og hakket giver kæmpe overskud hos mig hver gang jeg skal bruge løg i maden, og jeg sikrer at jeg ikke finder slimede løg i bunden af køleskabet som jeg ikke nåede at spise.
  Det samme med fx 1 stort broccoli hoved skåret i små buketter, squash og gulerødder i stave osv. Så kan jeg lave lynstegte grøntsager på et splitsekund og jeg er sikker på at jeg får brugt det hele.
  Vi er 2 voksne og 2 store børn herhjemme og vi har en fin økonomi, men jeg bryder mig ikke om madspild eller på at bruge penge på unødvendige ting, som mad vi ikke spiser fx er.

  Tak for en dejlig blog, du er så inspirerende at følge.

  1. Det der er eddermaneme en god ide! Jeg har i dag lavet babymos til den store guldmedalje og det er den BEDSTE følelse at kunne smide alle de bøtter i fryseren. Så jeg burde jo klart gøre det andet også – og lur mig om ikke vi ville komme til at spise flere grøntsager på dén måde, dobbelt win. 🙂

  2. Det er da en SYGT god idé?! Men.. hvordan opfører det sig, når det har været frosset? Trækker det ikke vand, og bliver sådan lidt slattent? For hvis ikke, så er det bare kummefryser-here-I-come!

   (Og tusind tak for det <3)

  3. Absolut god ide med hakket løg på frost.
   Men lige et andet tip: Løg holder sig fint i mange måneder, hvis du opbevarer dem mørkt, varmt og tørt. Aldrig i køleskabet.
   Hilsen datteren af en øko-løgavler 🙂

 4. Det er en rigtig god idé f.eks. Med løg hvis de ikke bliver underlige af turen i frysere. Da jeg undersøgte hvordan gulerødder kunne gemmes anbefaledes det at blanchere dem kort først. Og så vil det jo ikke være det samme som rå gulerødder men fint kunne bruges i en sammenkogt ret. Tilgengæld forstår jeg ikke at man ikke bare køber en pose frossen broccoli (hvis ikke det er rester). Er det fordi det er dyrere?

  1. Måske fordi de altid bliver lidt for slatne til salat? (Eller måske det er mig, der tilbereder dem forkert) – i hvert fald synes jeg, at de frosne er bedst, hvis de skal tilberedes til noget varmt)

   1. Åh…jeg forstår godt man køber frisk broccoli. Det jeg ikke forstod var at man købte det friske for at skære det i buketter og fryse det. Det kan være det bare er mig der misforstod H.

    1. Jeg fryser grøntsagerne ned fordi jeg som regel køber blandede grøntkasser fra aarstiderne eller nemlig, og her får man blandet grønt… jeg er allergisk overfor mange friske grøntsager men kan tåle dem kogt eller stegt. Spiser derfor mange lynstegte grøntsager for at få spist nogenlunde sundt og varieret. Men hverken min mand eller mine unger kan lide varme grøntsager så de grøntsager det kun er mig der kan lide ryger i fryseren. Jeg kan umuligt spise mig igennem den mængde som aarstiderne mener en almindelig familie spiser.
     Jeg har ikke oplevet problemer med konsistens på frosne grøntsager så længe jeg lynsteger, men de er nok ikke så spændende hvis man prøver at spise dem rå efter optøning…

     Og ja frosne grøntsager er også helt fine, men jeg synes ikke øko-udvalget er så stort…

     1. Hej H. Det giver god mening. Det var i virkeligheden også lidt det jeg mente med “rester” altså at man alligevel havde det i huset af en eller anden grund. Vi får også årstiderne og der er også her forskel på hvor meget vi når at spise men i øjeblikket passer det så fint med en kasse og den/de sidste dage supplerer vi så lidt med frosne grøntsager eller de øko vi kan få i den lokale butik.
      Og jeg er helt enig..øko-udvalget er ikke ret stort men jeg har opdaget de her i byen er forskellige fra butik til butik..altså fakta har en slags men Rema en anden.
      Tak for svar!

 5. Jeg har en veninde der fik mig med på snitte søndag. Det betyder, at når man handler ind efter madplanen, så snittes alle grøntsagerne til bøtter (jeg bruger tubberware, og det holder sig nemt friskt en uge), så jeg fryser det ikke ned. Men så er det nemt med mad hele ugen, og resten kan så bruges på en pizza eller i en wokret.
  Hilsen Rikke

  1. Det er godt nok også en god ide. Jeg plejer at bestræbe mig på at lave én ret lørdag, og én ret søndag, der begge giver portioner til fryseren/den kommende uge, og det er også en god måde at få brugt mest muligt af det grønne, man har købt. Men til madpakker er dit forslag genialt.

 6. Virkelig god ide at snitte alt på en gang! Det gjorde jeg også en periode, men kom væk fra det…

  Men, lidt off-topic: Hvilke grøntsager får du dine unger til at spise? Mine vil bare have gulerødder, rød peber, agurk og til nød brokkoli. Og det begynder jeg godtnok at blive liiiidt træt af…

  1. Det er lidt samme historie her. Dåsemajs kan jeg også lokke i Frida. Jeg har bare erkendt mit nederlag, og sørger for selv at spise mere blandet end det. Jeg kan se, at det faktisk somme tider betyder, at de få lyst til at smage mine grøntsager, når de selv får lov at byde ind.

   Ps: Det virkede ikke med champignon:-/

 7. Vores unger er ikke kræsne men noget af det de er specielt glade for udover det du nævner er ærter (også fra frost), ting der er lavet i ovnen som pommes frites (sød kartoffel, græskar og specielt bønner). Grønkålschips (altså frisk grøntkål der lige får en tur i ovnen med olie og lidt salt )er den store vild med mens den yngste er helt skørt med broccoli (helt plain bare kogt).når nu det begynder at blive lidt koldere lavede vi kartoffelmos i går med broccoli stokken (fordi vi havde spist biletterne) – resten blev blandet med pisket æg og smidt i ovnen i små “kartoffelmos klatter” der blev fint sprøde udenpå.
  Derudover oplever jeg at de sommetider er lidt mere modige hvis det er noget de kender og er glade for er blandet med noget andet f.eks. Rødbedesalat med revet æble. Min mand har også haft held med “prinsesse salat” som var helt finthakket rødkål med æble og rødbede (det var meget fint lyserødt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.