M2018, uge 35

(Læs forklaringen på M2018-konceptet her)

I den forgangne uge har jeg:

1)
Været meget tæt på at bestille et zombie-outfit på udsalg til Anton til Halloween, fordi vi alle ved, hvad der sker priserne om en måned. Heldigvis havde de ikke zombiedragten i hans størrelse, for da jeg stod og tømte opvaskemaskinen, kom jeg til at tænke over, om vi egentlig ikke købte noget sort og uhyggeligt sidste år? På hovedet i udklædningskassen, og Lord behold: Halloweenudklædning. I et sjældent anfald af klarsyn, viser det sig endda, at jeg har købt noget kjortel (eller hvad vi nu kalder det, Døden suser rundt i), som man derfor ikke lige vokser ud af. Så tippet her er ikke “Gro en bedre hukommelse” men derimod “Vælg udklædning, der i forvejen stumper/ikke skal passe til et bestemt benlængde”, så man kan genbruge det et par år eller 3.

2)
Vasket hår i ler. Ja. I know. Det lyder mere rabiat, end vi er vante til her på siden. Og ligesom dilemmaet omkring, hvorvidt vi hepper på virksomheder, der reklamerer med deres grønne profiler eller ej, (= tæller det, hvis de kun gør det for at kunne reklamere med det, og dermed skabe øget omsætning/produktion > < det er stadig bedre end dem, der slet intet gør) er her også et af de tiltag, som udspringer af et personligt behov, og ikke et ønske om at passe på naturen. Men hey – to fluer, ikke? Sagen er, at jeg har shampo-issues. Der er INTET system i, hvad mit hår og min hovedbund reagerer negativt på; den ene uge kan jeg KUN bruge Stuhr, ugen efter forvandler det mit hår til hø. Eneste undtagelse er John Masters, men det er ganske enkelt for dyrt til hverdagsbrug. Forsøg med tørshampo og med at skære ned på antallet af vaskedage har ikke fungeret, så indtil nu har løsningen været at køre med 3-4 forskellige shampo-mærker, som jeg så skifter i mellem for at narre mit hår.

Men ovre ved Karoline læste jeg i kommentarsporet om Rasul-ler som jeg først afskrev som for alternativt, men nød lærer som bekendt nøgne katte at spinde, så jeg skimmede lige teksten alligevel. To ting gav mig lyst til at prøve: 1) Prisen og 2) Neohippies forsikringer om, at man efter et par uger kan vaske håret knap så ofte, fordi leret ikke affedter det.

Jeg bestilte med det samme, og har prøvet det i morges, og det var ret nemt at bruge. Jeg prøver det den kommende uge, og giver en tilbagemelding i næste M2018-indlæg.

3)
Haft held til at lokke mine børn til pølsevognen i stedet for på MacD. Det er ikke så tit, vi frekventerer den slags steder – mere pga. holdning end økonomi – men engang imellem giver jeg mig, fordi børnene så utrolig gerne vil. Det er jo ikke fordi, det ernæringsmæssigt er voldsomt meget bedre at spise ved pølsevognen end på MacD, men prisniveauet – i hvert fald her i byen – er et andet, primært fordi der er mulighed for at vælge, hvad/hvor meget man kan spise, i stedet for færdige pakkeløsninger. På MacD vælger de altid et happy meal, som koster 40-45 kr., og særlig Frida kan ikke spise 1/3 af det, der er i. Ved pølsevognen i dag kom jeg af med 50 kr. for mad til dem begge.

4)
spurgt på Janes fb-side efter erfaringer med tøj, der lugter, som man ikke kan vaske/lufte/rodalon’e lugten ud af.

Vi er så heldige at arve en del tøj, og engang i mellem er der noget, der lugter så meget af loft, at jeg ikke kan vaske lugten ud. Jeg vil ikke give mine egne børn tøjet på, og antager derfor, at andre mødre vil have det på nogenlunde samme måde, og derfor sender jeg det ikke videre til genbrug. Men det føles også forkert at stå og smide en stort set ubrugt flyverdragt i skraldespanden. Der blev budt ind med alt fra tykmælk og citron til eddike og brintoverilte, og flere skrev, at man kan aflevere det til de forskellige genbrugsbutikker, som laver tvist og andre fiber-ting af det. Sagen er bare, at der på flere containere her i Esbjerg står, at man frabeder sig tøj, der er “beskidt” eller hullet, så jeg synes, det er svært at blive klog på, hvem der rent faktisk kan anvende det, og hvem der bare skal bruge tid og kræfter på at stå og sortere og smide ud. For slet ikke at snakke om, at lugten også kan smitte af på andet tøj i posen.

Jeg har ikke kunne finde info om lige præcis det her på de respektive organisationers hjemmesider, så lang historie kort: Jeg har skrevet en mail til H&M, Kirkens Korshær, Frelsens Hær og Røde Kors og spurgt.

Jeg giver en tilbagemelding, når jeg hører fra dem.

Published by

43 Replies to “M2018, uge 35

 1. Angående shampoo, så har jeg lidt haft samme problem – dog ikke så meget at mit hår bliver til hø ved at bruge det samme mærke. Men mere at min hårbund fedter. Og jeg har hørt et eller andet sted, at ens hår/hårbund vænner sig til produktet. Så jeg har mindst to shampoo’er jeg shuffler imellem. På den ene side er det selvfølgelig en dyr udskrivning til at starte med – men som med alt andet; når man er kommet ind i rytmen, så er det jo ikke. Og i sidste ende kan jeg springe flere hårvaske over. Mit hår/hårbund reagerer rigtig godt på Toni&Guy og Aussie. Jeg køber det i Normal, hvor der tit er store bøtter til ingen penge (jeg indrømmer at jeg ikke kender deres forretningsmodel og ikke ved om den bygger på slavehandel og døde dyr). Og specielt Aussie synes jeg er drøj i brug 😉

  1. En forretningsmodel, der bygger på slavehandel og døde dyr, lyder på en uforklarlig, sørøveragtig måde lidt appellerende!?

   Det er faktisk samme system, jeg har kørt, men jeg har ikke tænkt på at afsøge Normal. Den skriver jeg mig lige bag øret, hvis jeg skulle opdage, at jeg ikke er ler-typen:-*

 2. Jeg glæder mig SÅ meget til at høre om dine erfaringer med Rasul-ler. Jeg læste selvsamme kommentar og tænkte at det da måtte være noget for mit hår – men jeg bruger lige min shampoo færdig først 🙂

  1. Ja, jeg læste den også – lavede et par hurtige søgninger, så alle saligprisningerne, men stoppede alligevel ved “Det er godt nok mærkeligt!”-tanken. Så jeg glæder mig også til opfølgning – også på lugtetøjet.

   Jeg mener nu nok, at H&M tager imod AL tekstil – også det hullede, med pletten der ikke længere kan gå af og den der jordslåede lugt. Det håber jeg i hvert fald, for det har de fået indtil nu.
   Man kan jo, hvis man gerne vil være lidt serviceminded, lægge det dårlige tøj i pose for sig selv og skrive på den, at det er tøj med huller. Så kan de jo hurtigt selv smide den ud, og lugten breder sig ikke til det gode tøj.

   1. Jeg afventer stadig at høre fra dem, så jeg må tøjle min utålmodighed lidt endnu.

    Jeg er blevet sådan lidt tvangsfikseret på det nu. Alle, jeg har på besøg, bliver tvunget til at lugte til vilkårlige stykker tøj. “Hvad lugter det af? Hvad? Kan du lugte noget? Prøv! PRØV IGEN!”

    Det er muligt, at jeg ikke længere er den rette til at vurdere, om tøj lugter…

 3. Et andet win i pølsevogn-McD-dytteriet er, at man laver så meget mindre affald hos pølsemanden. Det er kvalmende så meget skrald et happymeal efterlader …
  Pøj-pøj med leret 🙂

  1. Hahaha – jeg læste kommentaren i morges, og måtte læse den 3 gange, fordi jeg simpelthen troede, at jeg havde skrevet noget, jeg efterfølgende havde glemt (det er sket før..) – men du har fuldstændig ret! Plus at der på disse kanter er det ekstra feature, at mange af pølsevognene forhandler pølser, som produceres af en lokal slagter, så der er også lidt fordele der.

 4. Tøjet lugter pga bakterier, der ligger dybt inde i tøjfibrene og ikke forsvinder ved alm vask. Ligesom sneakers er bedste tip: fryseren eller bagepulver (okay jeg ved ingen gider fylde en sort sæk genbrugstøj i fryseren, men måske det kan redde et par træningssko?).

  1. Hvis du tager pis på mig, er det nu, du skal sige det, for min fryser er pakket til bristepunktet med sweatshirts og hoodies…

 5. I går lærte nød virkelig kjoleklædte mig at spinde, og da jeg var færdig med at rose mig selv over, hvor godt og ikke mindst bæredygtigt jeg lige havde løst en krise, kom jeg til at tænke på dine M-indlæg, og at andre måske kunne have gavn af det, der startede som en nødløsning, men som jeg nu har tænkt mig at gøre altid.

  Jeg skulle til fødselsdag i går, men glemte at indregne tid til at pakke gave ind, og pludselig skulle vi afsted til toget. Jeg snuppede gaven og kortet, og så var gode råd ellers dyre, for vi havde ikke tid til at gå ind i selve kvickly og risikere en kø ved kassen osv. for at købe indpakningsremedier. Men vi havde tid til lige at stikke hovedet ind i indgangspartiet, hvor de har blomster og dermed blomsterpapir, så snuppede sådan et ark (er det liiige på grænsen? Det ligger der jo til fri afbenyttelse, men jeg købte selvfølgelig ikke blomster …). På vej til toget fandt jeg en lang, tynd bøjelig gren og en lille gren med grønne blade, og så brugte jeg togturen på at binde grenen om gaven svøbt i blomsterpapir uden at grenen knækkede. Det blev simpelthen skideflot. Målet var overhovedet ikke at være bæredygtig eller økonomisk, men fordi jeg var presset, havde jeg pludselig en gave pakket ind for 0 kroner og med naturligt gavebånd og pynt. Jeg kommer helt sikkert til at gøre det igen, for gavebånd og -papir er simpelthen så dyrt, synes jeg, og bliver alligevel bare krosset sammen og smidt ud.

  Derudover vil jeg bare sige, at jeg virkelig nyder de her indlæg. Jeg prøver i det små at være både mere økonomisk og mere bæredygtig, eller i hvert fald at skrue ned for forbrugsfesten, og du og dine læsere har så mange gode, konkrete tips. Resten af din blog er også fantastisk, ikke mindst pga. dine læsere – din og Karolines blogs er de eneste, hvor jeg altid bliver klogere, både af indlæggene, men også af at læse med i kommentarfeltet. Du har virkelig bygget et godt forum op, og det udspringer hundrede procent af din retorik og intelligens. Så tak for det.

  1. Det lyder som en virkelig fin løsning! Og hvis de vidste, hvor god sags tjeneste, de donerede papiret i, ville de ikke brokke sig det mindste over, at du nappede et ark <3

   Hvor er jeg glad for, at du føler, at der er lidt at hente i bloggen og ikke mindst kommentarsporet. Jeg er i øvrigt 1000% enig i det sidste: Folk er SÅ gode, og jeg lærer virkelig meget af de konkrete erfaringer og ideer, så utrolig rart, at du også har lyst til at smide i puljen.

   Tak for roserne og for at engagere dig <3

 6. Er Frida og Anton medlem af McDonalds fødselsdagsklub? For der modtager børn hvert år til deres fødselsdag kuponer til 2 gange happy meal og kaffe (til forældre, går jeg ud fra 🙂

  1. Haha – på disse kanter kører børnene også kaffen:)

   Nej, pjat – den kender jeg slet ikke. Men det skal jeg da klart have kigget på, for det er virkelig noget, de synes er et helt særligt treat, så hvis der var lidt at hente der, ville de utvivlsomt blive glade.

   Tak for fif <3

 7. Jeg glæder mig så meget til at høre hvor det er man skal aflevere tøj til fibre – godt initiativ! Jeg syr en del og har det meget stramt med at smide det afklip, der er for småt til huer og savlesmækker ud..

 8. Altså H&M modtager jo gerne alt tøj (inkl. det med huller, pletter og lignende), når bare det er vasket.
  Jeg ved godt, H&M er lagt for had af mange, men hvis nu ikke vi dømmer dem helt ude, er det en mulighed at aflevere tøj, stofrester med mere der. De bruger det efter eget udsagn til genbrug, tvist, isolering med mere. Hver afleveret pose giver en voucher på 15 %, som kan bruges på et valgfrit køb en anden gang.

   1. Anne/Marie:

    Du har været så sød at nævne det tidligere, Anne, for jeg vidste det ikke. Men når jeg læser på deres hjemmeside, synes jeg bare ikke, at det 100% fremgår, om de også vil have tøj, der lugter. De skriver, at de genbruger mange af materialerne, men det kan man vel næsten ikke, når det lugter? Og hvis de slår det ihjel i kemikalier for at få lugt ud af tøjet, ved jeg egentlig heller ikke, om jeg synes, at dét er en god løsning?

    Men det er super brugbar info, at man kan aflevere hullet, plettet og forvasket tøj, for det har jeg også tidligere været lidt i vildrede med, så under alle omstændigheder er jeg glad for, at I nævner muligheden herinde, så flere bliver opmærksom på den <3

 9. Ligesom med at bruge mindre skeer, kan det være en fordel at få fat i en flaske med et lille hul til hårshampoo, de fleste flasker har et for stort hul, sikkert for at vi skal bruge mere shampoo. Og man behøver kun ca. en teskefuld for at få håret vasket.

  1. God pointe. Desværre er mit hår ligeglad med mængden – hvis det reagerer, går det amok uanset hvor lidt jeg bruger. Det er SÅ træls!

 10. Jeg afleverer en lukket pose med stofrester og færdigslidt/hullet/grimt tøj og fnullervat fra tørretumbleren, og markerer den med “opkrads”, til min lokale blå kors butik, så sender de det den rigtige vej. Har gjort det samme og puttet i en større sæk med genbrugstøj i en container, men ved ikke hvordan det ender derfra…

  1. Jeg tænker, at der må være masser af steder, hvor de kan bruge den slags, fordi det jo stadig er rent. Men det, jeg er i tvivl om er, om de kan bruge det, når der er bakterier i, der får det til at lugte. For egentlig synes jeg, at det er en bedre løsning af aflevere det på genbrugspladsen til forbrænding, hvis alternativet er, at det bruges i litervis af kemikalier for at få lugten ud af det.

   Jeg er spændt på, hvad de svarer.

   Kh

   Linda

   1. Som jeg forstår det bruges stoffet til opkradsning, til at lave flyttetæpper og måske isolering, som du nævner. Så jeg tænker alt kan bruges, bare det er stoffibre?

 11. Har brugt rasul i Et års tid….I starten måtte jeg vaske håret hveranden dag, som sædvanlig. Så kunne jeg langsomt udvide til hver fjerde dag og nåede til sidst op på en gang om ugen.
  Er dog gået over til en fast shampoo fra lush, som jeg synes er bedre for mit hår, og kan stadig nøjes med at vaske en gang om ugen. Hvilket er virkelig godt for min hovedbund.

  1. Er det en shampoo med rasul-ler i? For jeg tænker allerede, at man må komme til at mangle et praktisk alternativ til f.eks. ture i svømmehal osv?

   1. Nej det er ‘bare’ en shampoo i fast form, til sart hovedbund. Mener at urtekram har lavet en rasul shampoo…

 12. Svaret på dine ildelugtende bønner kommer her: Zebla! Deres vask/sportsvaslemiddel er en drøm mod “kælderlugt” og fås i en parfumefri version, der efter min bedste evne til at vurdere, ikke er helt utilgivelig for hverken miljø eller små mennesker.
  Og… den koster lidt pr. flaske, men det kan nok betale sig, hvis den fx reder en flyverdragt fra lugtedøden…

 13. Jeg ser frem til at høre, hvad H&M svarer. Jeg har i forvejen altid en pose stående, som jeg fylder i af alt fra hullede sokker, gamle underbukser, tyndslidt sengetøj osv. Jeg har ikke selv haft problemer med ildelugtende aflagt tøj, men hvis de alligevel bruger det til isolering osv, må man så ikke formode, at det ingen rolle spiller?

  1. Jeg ved det simpelthen ikke. Jeg synes jo, at der er forskel på tøj, der er rent, og tøj, der er bakterier i, så det lugter? Hvis de bruger masser af kemikalier for at fjerne lugten, synes jeg jo ikke, at den løsning nødvendigvis er bedre end at aflevere det på genbrugspladsen?

   Jeg håber, de svarer snart, så vi kan få en afklaring. (Og så jeg kan finde ud af, hvad jeg gør ved den pose, jeg flytter rundt på)

 14. I Københavns Kommune er der en forsøgsordning, hvor man kan aflevere tøj, som ikke kan genbruges som tøj, på genbrugspladserne (også nær-genbrugspladserne). Her sørger de så for at sende det til et sted hvor fibrene kan genanvendes. Men de går vist ret stille med dørene med den ordning, jeg har ikke hørt meget om det. Og her er jeg med på, at det ikke er megen bevendt hvis man bor i Esbjerg. Men lur mig om ikke bloggen har mange Københavner-læsere.

  1. Rigtig god information – tak for det.

   Min oplevelse har været, at folk måske lidt svarer ud fra noget de mener, at de engang synes, at de tror, de har hørt – og jeg kan huske engang, hvor jeg tolkede en rundvisning på et stort genbrugssted, hvor de fortalte, at de brugte uhyggelig lang tid på at sortere tøj fra, der var i så dårlig forfatning, at det ikke kunne bruges til noget. Jeg vil jo gerne, at det, jeg afleverer, kan hjælpe nogen eller bruges til noget, og ikke bare genererer ekstra arbejde for nogle mennesker, der bruger tid på at gøre en indsats for at hjælpe andre <3

  2. Her er skam læsere helt fra Oslo :-). Heroppe beder de spesifikt om at man IKKE smider stoffer og sko i almindeligt affald. Det er fordi det sætter sig fast i “tænderne” på affaldskværnen på forbrændingsanlægget. I stedet er der indgået et samarbejde med Frelsens hær om at tage imod alt af tekstiler og sko.

   1. Det giver god mening. Er der ligeså stor forskel på, hvordan I affaldssorterer hos jer, som der er hernede? Vi gør det forskelligt inden for samme bygrænse, hvilket jeg tror er med til at øge forvirringen og tendensen til at gøre noget, man har hørt fra andre er det rigtige.

 15. Jeg har lige tjekket op på det – og den er god nok: Genbrugsstationerne i Københavns Kommune modtager tekstiler til fiber-genanvendelse.

 16. Min hovedbund skaber sig rigtig træls når jeg vasker hår i shampo som indeholder SLS (soduium Laureth Sulfate). Når jeg undgår det, og skyller med fortyndet æblecidereddike en gang imellem, har jeg slet ingen gener.
  John Masters har ikke SLS i deres shampo, men det har Urtekram heller ikke, og deres priser er mere overkommelige. Jeg har forsøgt med ler, men er ikke fan. Måske jeg gav op for hurtigt, eller også er det bare fordi mit hår er tyndt og glat, at det ikke duede.

  1. Det er perfekt – tak for hjælpen. For ler duer heller ikke til mig, så jeg prøver lige at se, om jeg kan se det samme mønster i, hvornår min hovedbund går bananas.

 17. Ifl H&M appen, så anvender de tøjet til 1) Genbrug; 2) Genanvendelse; 3) Genvinding afh tøjets stand. 3) er tøj, det ikke kan genanvendes og derfor bruges som fibre eller til at fremstille isolering eller støddæmpende materialer bilindustrien. Her er en artikel fra Politiken fra 2015 om det: https://politiken.dk/oekonomi/2050/groen_omstilling/art5575399/HampM-vil-have-dine-gamle-sokker

  Og spørg ikke hvorfor jeg kan huske det, når jeg ikke kan huske hvor jeg lagde babyalarmen for 10 minutter siden…

  1. @Astrid:

   Måske har din hjerne lagret informationen et sikkert sted, hvor babyalarmer og søvnmangel ikke får ram på den?

   Og godt, at du lige kan smide lidt info, for det eneste svar, jeg har fået fra H&M selv er, at hvis jeg ikke har fået svar endnu, så har de for travlt, men så kan jeg bare lige ringe. Det er sgu lidt slap kundeservice, hvis du spørger mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.