M2018, uge 21

(Se forklaringen på M2018-konceptet her)

I den forgangne uge har jeg:

1)
Klaret mig igennem pinsen uden at handle først. Jeg kan ikke prale af, at det var en bevidst handling, ( – jeg er ikke mere minimalist, end at jeg altid op til ferier handler lidt som om Tyskens invasion er nært forestående) for det var egentlig bare et resultat af, at jeg var syg, og derfor ikke var på forkant med noget som helst. Men det viste sig at fungere fuldstændig fantastisk, for det betød, at jeg kom helt ind i hjørnerne af, hvad vi havde liggende, både ift. mad, snacks og det, der på supermarkedsprog hedder ‘non-food’. De 5 halvkrøllede juleservietter, den ensomme pose mikro-popcorn, bundslatten af den shampo, der gør mit hår en lille smule mærkeligt, instantkaffen, der burde smage af hasselnød, men som ikke rammer den helt.

Jeg ved ikke, om jeg har mod på gøre det igen en anden gang, for når mit hoved ikke er most af feber, er jeg nok, præ-ferie, lidt for slem til shoppe op, men jeg håber det, for det var yderst tilfredsstillende.

2)
Købt to brugte parfumer af min veninde; min egen var tom, og da parfume er en af de laster, jeg elsker at dyrke, spurgte jeg ud, om nogen havde fejlkøb stående, som de var interesserede i at sælge. Det havde hun, og jeg fik 2 nye parfumer, som begge er 3/4 fyldte, for 200 kr.

3)
Inspireret af ovenstående fik jeg ideen til at lave en gruppe på fb, bestående af mennesker fra min venneliste, som jeg har kaldt “Fejlkøb2018”.

Gruppebeskrivelsen, jeg lagde op, lød sådan her:

Kongstanken med denne gruppe er, at ting skal leve og bruges. Gruppen er derfor tænkt som et sted, hvor man kan sælge sine fejlkøb eller ting, man ikke længere bruger.

Det, der adskiller denne gruppe fra alle mulige andre køb/salg-grupper er, at den er lukket. Den kommer kun til at bestå af mennesker fra min venneliste på FB, og din kusine kommer ikke med i hulen, uanset hvor mange snegle, hun æder. Dette fordi kendskab forpligter, og jeg vil gerne skabe et sted, hvor man godt tør købe Gittes brugte parfume, fordi man ved, at den ikke er harsk, købe 1/2 bøtte proteinpulver, fordi man ved, at det er rigtigt, når Pernille skriver, at hun får ondt i maven af det, eller købe Lenes aflagte Burberry-taske, som hun ikke har bonen på, men som man godt tør stole på er original.

Så. En eksklusiv gruppe til køb og salg af smykker, solbriller, make up, parfume, tøj, brugskunst, køkkengear, kosttilskud osv. osv. osv. blandt mennesker, man i en snæver vending godt ville lade tage en tår af sin kaffekop.

Reglerne er, at man ikke sælger noget, man ikke selv ville købe, at varen potentielt skal kunne bruges af alle (dvs. ingen børnetøj og -udstyr), og at man sælger til vennepris.

I skrivende stund har ca. 1/5 af mine venner meldt sig ind i gruppen, og jeg håber, at den kommer til at fungere efter hensigten.

4)
Det her skal ikke udvikle sig til et langt reklame-rant for Lidl (stadig ikke spons) men jeg har alligevel lyst til at skrive, hvad jeg fik for 700 kroner, da jeg handlede der i sidste uge, fordi jeg synes, at det giver et godt billede af, hvorfor det gør en reel forskel at være omhyggelig med, hvor man handler, hvis pengene er små:

1 flaske skin tonic
1 flaske øjenmakeupfjerner
2 x 1250 ml refill håndsæbe
2 x 1,5 liter tøjsæbe
1 solcreme, spray, faktor 50 (ikke afprøvet endnu)
1 flaske parfume (her tester jeg det princip, jeg for ca. et år siden satte for mig selv, nemlig at det er forbudt at være snobbet; alt skal prøves i discountudgaven, før jeg må diskvalificere det)

1 vandmelon
1 honningmelon
2 avocadoer
1 agurk
1 bakke røde druer
1 bakke friske asparges
1 pose sugarsnaps
1 kg. kartofler
1 kg. æbler
1 kg. pærer
1 potte purløg
1 bundt radiser
1 kg. ferskener
1 kg. gulerødder
1 bakke tomater
1 icebergsalat
1 bakke San Marino tomater
1 pose snackpebre

1 glas mayonaise
1 flaske oliemargarine
1 stor pose overtrukne pekannødder
12 wanna-be-Capri Sun juice
1 pose skumfiduser

3 kasser sodavandis

3 l. mælk
1 l. yoghurt
1/2 l. piskefløde
1 leverpostej
1 pakke skiveskåret ost

Så langt tror jeg ikke, jeg har fået 700 kroner til at række før.

Published by

21 Replies to “M2018, uge 21

  1. Ja – i forhold til dagligvareindkøb, så er der virkelig noget om beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed:-/

 1. Jeg har boet i samme Københavnske forstad det meste af mit 32-årige liv. Da mit bageriet, hvor jeg i de spæde teenage år arbejdede som bagerjomfru, blev revet ned som del af en større ‘ommøblering’ af stationsområdet, var jeg meget fortørnet. Lige indtil det blev offentligtgjort, at der kom en Lidl i stedet. Så var jeg on-board.
  Det er nu ved at være 3 år siden, den åbnede og det er stadig et fascinerede supermarked.
  Der er bare et eller andet lækkert ved kombinationen af en habil grønt afdeling, at INTET (absolut intet) står, som man er vant til fra danske supermarkedet og så det brede udvalg af meget mærkeligt tysker-lir. Jeg har endnu ikke købt noget fra deres spot-vare sektion, men jeg går fascineret forbi hver eneste gang, jeg køber ind.

  1. Jeg er også nærmest lidt antropolog-fascineret af alt det der græske halløj, de kan blive ved med at finde frem. Jeg anede ikke, at det græske udbud var så … bredt!?

 2. Kæmpe Lidl-fan her også! Jeg har opdaget at deres solcreme er en anden version end sidste år. Sidste år kunne den sprayes direkte på uden udstødning. I år er den hvid og skal smøres ud – damnit! Men den virker upåklageligt endnu. Bare ærgerligt når man var vild med det andet koncept jo!

  1. Jeg kan stadig blive næsten nostalgisk ved tanken om den solcreme, jeg altid købte hos Body Shop i mine unge festival-år. Konsistensen lå et sted mellem gele og creme, den var så rar at smøre på, at det næsten var naturstridigt, og så duftede den himmelsk af vandmelon. Det var en sorgens dag, da de ændrede konceptet på dén.

 3. I øvrigt er den gin jo et røverkøb. Altså koster den ikke nærmest 65 kroner?! Den smager super!

  1. Really? Jeg havde nemlig tænkt, at jeg skulle være sjus-typen denne sommer, og kunne godt finde på at kaste mig over noget gin-ish. Faktisk er vin- og spiritusafdelingen det eneste i Lidl, jeg slet ikke har benyttet mig af endnu. Ikke af principielle årsager, men fordi jeg ikke kender noget af det, de har, overhovedet. Men det kunne man selvfølglig se som en udfordring…

   1. Jamen så har du jo den sjoveste afdeling foran dig, rent prøvesmagningsmæssigt 🙂 Jeg troede af en eller anden grund, jeg så dig skrive gin på, som noget du havde købt, men nu får du anbefalingen i stedet!
    Jeg kan anbefale følgende:
    Deres gin i grøn flaske, den hedder Hampstead. Den er super fin til drinks, koster normalt 65 men er vist på tilbud til 50 lige nu, i hvert fald her hos mig. Gør ikke voldsomt meget væsen af sig, men overgår klart andre billige varianter ved ikke at smage af gran (mere end hvad der er lækkert) og have en lidt agurkeagtig smag.
    Specialøl: deres specialøl er super gode! Jeg bruger rigtig meget deres ingefærøl blandet med vodka og lime: så har man vist en moscow mule, hvis man nu gerne vil være den slags sjus-type. Frisk og meget læskende! Læs anmeldelser af øllene til virkelig fornuftige penge her: https://gastromand.dk/gastromand-smager-a-lidl-hatherwood-craftbeer/
    Jeg forærer dem også tit væk som værtsgaver/i kurve, fordi de ser så eksklusive ud – og smager så godt!
    De har en udmærket prosecco med orange etiket. Rigtig god i sig selv og også god til at blande i drinks.

    1. Hvad hjertet er fuldt med…:)

     Det er helt perfekt – tak for anbefalinger! De skal helt sikkert prøves<3

    2. Yes, en god anbefaling. Har lige screenshot’et det hele og skal klart være sjus-typen denne sommer.

 4. Jeg har i denne uge smidt vores store grønne udendørsvandkande ind i brusekabinen. Det er nemlig sådan at når vi slukker for gulvvarmen tager badevandet længere tid om at blive varmt…og alt det kolde vand hælder vi nu i vandkanden og vandee vores højbed med. Det er en lille ting og vi burde nok få det lavet så vi samler regnvand men faktum er at det kræver vi gør noget ved vores nedløbsrør. Men altså..planerne skal ha vand i denne varme og vi havde noget der før bare rød videre i systemet.

  1. Det er en god ide. Jeg så faktisk én, der inde i Janes FB-gruppe forleden spurgte, om man kunne hælde ungernes badevand ud over græs og planter i haven, og det var der kvalificeret feed back på var ok. Det kunne jeg egentlig godt selv prøve at tage til efterretning. Det er, som om, jeg ikke lige har forstået, at det er blevet varmt-varmt. Måske en konsekvens af, at sommeren i dk typisk falder som en dag hist og pist, med ugers interval imellem; det er meget længe siden det sidst har været nødvendigt at vande noget som helst.

 5. Jeg har brugt Lidt i 8 år hver lørdag morgen til ugeindkøb. Men desværre er jeg blevet skuffet over deres kundeservice det sidste 1/2 år, forhåbentlig er det kun i min lokale lidl, men de har fået telefoner koblet på øret og nu har jeg hørt alt om deres karriereplaner, sidste fester, sygdomme, hvordan dit og dat så ud og sagde det og det etc. Jeg ved ikke hvem de taler med kl. 8.30, men de er så optagede at der er hverken godmorgen eller smil til kunderne. Ærgerligt når prisen og varerne er Ok.

  1. Nu, hvor du lige siger det, kommer jeg i tanke om, at jeg også har set de dumme headsets et enkelt sted; samme sted som to danske ansatte surt bad to østeuropæiske ansatte om at stoppe med at tale “jeres eget sprog for det faktisk skideirriterende at vi ikke fatter, hvad I går og siger” Der fik jeg også akut ondt i min kundeservice-tarm.

   Jeg kan ikke engang huske, hvor det var? Ikke i en af “mine” de faste; jeg har en i Esbjerg, en i Kolding og en i Fredericia, jeg frekventerer, og i de 3 butikker har jeg altid kun været tilfreds.

 6. Så vidt jeg ved, betaler hverken Lidl eller Aldi skat i Danmark. Det synes jeg, gør det problematisk at handle der. Desuden er de færreste produkter der vel lavet i Danmark under danske overenskomster? egentlig synes jeg politikerne bør fikse det, så man ikke har sådanne nogle tanker, men pt har jeg dem, hvis jeg er i Aldi.

  1. Jeg har prøvet at grave lidt i det, for det er et par relevante pointer, du bringer op.

   Jeg synes, at det er problematisk, at de nyeste tal ift. Skat er fra 2016, for hvis jeg forstår det, jeg læser, rigtigt, så er grunden til at man undslå sig selskabsskat, at man kører med et regnskabteknisk underskud. (Folk, der ved mere om det her end mig, må endelig byde ind). Og der tænker jeg, at der kan ske meget på et år.

   Der er stort set ingen artikler at finde om emnet, der er nyere end 2015 – jeg tænker, at det måske hænger sammen med, at i og med de selskaber, der ikke betaler skat, faktisk bare følger dansk lovgivning, så er det svært at gøre en historie ud af det? Desværre, for det betyder, at det tætteste, jeg kommer på at argumenter for og imod er, at kæderne gør brug af dansk infrastruktur sat op imod at de skaber arbejde og vækst.

   Men hvis man ikke vil støtte op om det, tænker jeg, at det kan være et fint princip at følge – så skal man bare være klar over, at man heller ikke kan handle hos Coop. https://dhblad.dk/dansk-supermarked-betalte-203-mio-kr-selskabskat-01/02-2018 Det blev jeg faktisk lidt rystet over at læse.

   I forhold til dansk producerede varer tror jeg, at det er ét af de emner, vi har snakket om før i den her M2018-serie; nemlig at man i princippet gerne vil støtte det hele, men somme tider bliver nødt til at vælge. For mig er det vigtigt, at frugt/grønt samt kødvarer er danske, og der er udvalget ligeså bredt i Lidl, som i andre dagligvarebutikker. Efter din kommenter har jeg været rundt og læse på alle mine Lidl-indkøb, og alle dem, der ikke er dansk-producerede, er lavet i Tyskland. Uden undtagelse. Det er ikke Danmark eller danske overenskomster, men det er heller ikke Kina og Indien og børnearbejde.

   Tak for et indspark i en helt anden retning – det er dejligt, at du (og I) hjælper med at holde tankerne igang og debatten i live.

   Kh

   Linda

 7. Som jeg har forstået det med Coop, er deres underskud et resultat af en masse nye investeringer i online butik, bank og lign. B.la. er de ved at lave en investeringsfond til småsparere. Der skabes ikke noget overskud til aktionærer og føres ikke penge ud af landet. Og når investeringerne bærer frugt, betaler de skat i DK. Jeg har en mistanke om, at det samme ikke gælder Lidl og lign, men jeg korrigeres gerne. Det ville være godt for samvittigheden.

  1. Jeg venter her i kommentarfeltet, sammen med dig, i håb om at nogen med insiderviden byder ind:)

  1. Jeg er meget positivt overrasket over den, jeg har købt (“Suddenly diamonds” hvilket må være det parfumenavn, jeg i mit liv er stødt på, som jeg forstår allermindst) – min eneste anke er, at jeg ikke synes, den dufter helt så længe som konventionelle parfumer.

   Min indtægt svinger helt overdrevet meget pga. kørepenge og tillæg. Derudover bliver jeg reguleret og efterreguleret i én uendelighed i boligstøtte og fripladstilskud, hvilket gør, at det er så forskelligt, hvad der går ind på min konto, at det er svært at holde konkret regnskab med, hvor store økonomiske resultater, projektet giver.

   Men der er ingen tvivl om, at det giver resultater; alene det, at jeg anskuer det som et projekt gør, at jeg ikke falder i ‘plejer-fælden’ men hele tiden er på jagt efter steder at spare/optimere. Jeg har opdaget en MASSE billigere alternativer, jeg har fundet på virkelig mange måder at strække både mad og ting længere, og der er sket en masse oven i mit hoved, som har mindsket mit forbrug af nå-luksus, og ligegyldige ting at fylde reolerne op med. Så uagtet, at jeg ikke kan se en opsparing, der tordner derudaf, så kan jeg i hvert fald se, at på trods af flere ekstra (bil)regninger, så har jeg klaret mig for det, jeg har, og stadig afviklet på min gæld, som jeg plejer. Og der er ingen tvivl om, at hvis man løfter blikket og kigger ud over de næste par år, så kommer de akkumulerede besparelser til at gøre en markant og konkret forskel for os.

   Jeg regner med at lave en opsamling, når året er omme, hvor jeg i listeform opstiller de bedste fifs, jeg har tillært mig.

   Kh

   Linda

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.