Podcastanbefalinger – en liste:

(Edit: Hvis du er helt ny i podcasts, har jeg lavet en how-to guide i bunden af dette indlæg, samt givet lidt ekstra forklaring i kommentarfeltet)

Jeg fik i morges en forespørgsel på, om jeg måske kunne overtales til at lave en liste over podcasts, jeg har hørt og synes om, og lægge den under ‘anbefalinger’ her på siden.

Det har jeg gjort nu, og for at spare jer for det ekstra klik, får I den her i indlægsform. Jeg opdaterer den løbende, så der vil komme flere til.

Rigtig god forlænget weekend.

A slob comes clean 

Det er svært at beskrive præcist, hvad denne podcast handler om, for hvis man skriver: “En amerikansk husmor taler om oprydning og rengøring” lyder det cirka ligeså ophidsende som genopvarmet havregrød. 

Men det, der gør den virkelig, virkelig god er, at Dana White, som kvinden bag hedder, dels er den fødte fortæller, men også, at hun ud over helt lavpraktiske tips, tricks og ideer, formår at gøre sine tanker om, hvad vi omgiver os med, til noget, der er både genkendeligt og stikker dybere end som så.

Broken Harts 

Podcast på 9 små afsnit om 2 hvide kvinder, der adopterer 6 afro-amerikanske børn, og ender med at køre ud over en klippe med børnene i bilen. Historien er fra 2018, og normalt styrer jeg udenom nyere sager med børn, men fokus her er faktisk mere på, at den ene af kvinderne var så dygtig til at iscenesætte det perfekte liv på de sociale medier, at alle sad deres dårlige fornemmelser overhørige.

Historien er tragisk, spændende og relevant, hvis man færdes på de sociale medier, fordi den giver stof til eftertanke ift. hvad vi definerer som virkelighed. Både som afsendere og modtagere.

Conversations with Kenzie

Podcast, der falder i ‘inspirations-genren’.

Værten Kenzie Brenna har en profil på insta, som kredser meget om mental health og body positivity, og podcasten er en forlængelse heraf. Hun taler med forskellige gæster undervejs, og det er én af de podcasts, som er rare at lytte til, og som man bliver klogere af. 

Crime junkie

Min andenplads i true crime-genren. 

Podcasten hostes af to værter, men det er reelt kun den ene af dem (Ashley), der fortæller, mens medværten (Britt) mest bruges som mur at spille bold op ad.

Modsat de fleste andre true crime podcasts, jeg kender, er den her holdt i et ret stramt format. Historien fortælles uden afstikkere, og det gør den væsentligt mindre sludrende end mange af sine artsfæller. 

Lyden er sublim, selvom de optager fra hver sin lokation, og lige i forhold til podcasts, synes jeg, at det er værd at nævne. Jeg har selv en ultralav tolerancetærskel for mumleri, mikrofonskratten og telefoninterviews af tvivlsom kvalitet, så for mig giver det altid et ekstra plus i bogen, at lyden er god. 

Ditte Giese er blevet for tyk

Ditte Giese er journalist og erklæret feminist, og er – efter eget udsagn – blevet ‘lidt for tyk’. Podcasten er hendes afsøgning af, hvad det egentlig vil sige at være sund, om man kan være feminist og stadig gerne ville ændre på sin krop, og hvilken betydning det har at være et menneske, der altid har sat intellektet højere end det (traditionelt) æstetiske.

Dolly Partons America

Hvis du kun skal høre én podcast i år, som ikke er true crime, så SKAL du vælge den her. Også selvom du ikke har noget som helst forhold til Dolly Parton. Jeg lover dig: Det får du. 

Podcasten er lavet af en journalist, der bliver optaget af, at man i en tid, hvor USA er fragmenteret til ukendelighed og alle har vendt sig mod alle, til en DP-koncert kan finde demokrater, republikanere, kirkegængere, forstadsfruer, homoer, transseksuelle og skolepiger hånd i hånd.

Ved et utroligt tilfælde ender Dolly Parton med at blive venner med hans far, og derfra starter en afsøgning af, hvem hun er, hvad hun kommer fra, og hvad hun har betydet for både sin samtid og for de mennesker, hun er tæt på.

Den er sjov, rørende og mesterligt lavet, og hvis Dolly Parton ville indtale lydbøger, ville jeg bede min chef overføre min samlede løn direkte til hende. 

Happy Face

En slags true crime podcast, men med det tvist, at historien handler om en seriemorders datter og hendes forsøg på at afdække, hvor meget hun ligner sin far. Hun mødes på et tidspunkt med en søn til en af sin fars ofre, og det kostede mig næsten en hel kasse kleenex. 

Her går det godt

Peter Falktoft og Esben Bjerre gør det, de gør allerbedst, og de er stadig, på 8. år, noget af det bedste, jeg ved.

Jeffrey Epstein – Truth & lies

De fleste af os har formentlig hørt manden omtalt, men mit bud er, at relativ få ville kunne redegøre for, hvem han egentlig var.

Denne podcast fortæller hele historien; om hvordan han bluffede sig op igennem alle sociale lag på rekordtid, udnyttede meget, MEGET unge piger og knyttede bånd til så højprofilerede mennesker, at man sidder tilbage med fornemmelsen af, at det selvmord måske var mere end en smule assisteret. Den er god!

My Favorite Murder

Ingen over, ingen ved siden af. Det her er min absolutte yndlingspodcast, og jeg elsker de to værter så inderligt, at jeg læner mig op af et tilhold.

Karen Kilgariff er komiker og tidligere writer for Ellen, mens Georgia Hardstark også har en fortid i fjernsynsbranchen, men ikke på noget, vi kender her i DK. De er sjove og *voldsomt* upassende, men på en virkelig charmerende måde. Det stikker af i alle retninger, de siger ‘fuck’ i hveranden sætning, og den er ikke for alle, men bliver man ramt, er det en fuldtræffer.

Som bonusinfo kan oplyses, at det er originalen, som den danske podcast Mørkeland bygger på. 

Patient Zero

En super interessant podcast om, hvordan videnskaben griber medicinske gåder an. Det lyder virkelig kedeligt, og det er det overhovedet ikke. For at have en konkret case at fortælle ud fra, har værten valgt borreliose (det, man kan få, hvis man bliver bidt af en skovflåt), og det er umådeligt interessant at høre, både om hvordan sygdommen blev spottet, hvorfor den bliver mere og mere udbredt, hvordan det hænger sammen med klimakrisen, hvor langt man er med bio-engineering osv. osv. 

The Last days of August

Historien om pornoskuespilleren August Ames, der i 2017 måske/måske-ikke begik selvmord i en offentlig park – og havde hendes kæreste noget med det at gøre?

Denne podcast er et kig ind i en *helt* anden verden, men de allestedsnærværende sociale medier spiller også en rolle i den her historie. Genren er det, der på amerikansk kaldes Investigative journalism, (som jeg ikke tror, vi har en dansk pendant til?) og det hele er pænt og sobert, så du behøver ikke være bange for, at sidemanden kan høre lyden fra dine hørebøffer.

The teachers pet

True crime podcast om en australsk sag, der virker helt bims, når man hører om den. En kvinde forsvinder sporløst, og alt, hvad hendes mand siger, tages for gode varer. Hendes mand, som er kendt rugbystjerne, og som har spillet med en stor del af de lokale betjente. Hendes mand, som installerer sin elev/elskerinde, som er 16 år yngre end ham selv, i huset med børnene, 2 dage efter, at hans kone “forsvinder”. Podcasten blev taget ned i Australien, fordi den fik sagen mod manden genåbnet, og den er legendarisk i true crime-kredse.

Unexplained

En podcast, der – som navnet antyder – kigger på forskellige historier, som aldrig er blevet forklaret på tilfredsstillende vis, og som alle har et underliggende element af noget mystisk.

Fortælleren, som er vidunderligt britisk, kommer med både logiske og paranormale bud på, hvad der kan være sket, og alle afsnit er små, afsluttede episoder. Der er spøgelser, druider, ufoer og kvantefysik for alle penge, and I’m here for it. 

Up and vanished

True crime podcast i investigative journalism-genren, hvor værten/journalisten prøver at puste liv i sager, der for længst er blevet kolde. Første sæson handler om en ung lærer, der forsvinder sporløst, og man skal være lavet af sten for ikke at blive grebet af den.

Guide til download af podcasts:

1. Start med at finde app’en ‘Podcast’. Hvis ikke den ligger på din telefon, kan du hente den i app-store. (Android-folkene skal i Google Play Music app’en, trykke på ‘menu’ i øverste venstre hjørne, og vælge ‘podcast’)

2. Herefter vælger du søgefunktionen, og skriver navnet på den podcast, du vil finde:

3. Så vælger du den podcast, du vil høre:

4. Når du går ind på den, ligger de nyeste episoder klar på forsiden:

5. Du kan enten bare vælge det nyeste, eller scrolle lidt ned. Her finder du ‘Se alle episoder’:

Vælger du dén, kommer samtlige afsnit af podcasten frem, og det er bare at scrolle ned, så kommer du til de første/ældste episoder. Jeg plejer at vælge den første regulære episode, når jeg giver nye podcasts et skud, fordi der somme tider er lidt intro, der kan være rar at få med. Men som oftest er de nyeste episoder bedre produceret og fri for børnesygdomme, så det er en smagssag, om man er til det ene eller det andet.

Tilbage er der vist kun at sige: Go nuts!

Published by

31 Replies to “Podcastanbefalinger – en liste:

  1. Det der investigative journalism … Ligner det dét, der bliver lavet i fx Savmordet på TV2?

    1. Ja, præcis. Sådan en blanding af detektivarbejde og journalistik, hvor de både læser sagsakter, interviewer/”afhører” folk, men samtidig fortæller/skriver om det sideløbende.

        1. Måske? Jeg tænker, at der nok er forskel på, hvor meget materiale man som journalist kan få adgang til i hhv. DK og USA? For umiddelbart synes jeg, at ‘undersøgende’ lyder lidt mere passivt; altså, at journalisterne “bare” undersøger det materiale, der er tilgængeligt, mens ‘investigative’ for mig nærmere skal oversættes til ‘efterforskende’; altså mere som det, politi og privatdetektiver gør?

  2. Takker! Jeg vil glæde mig til at høre dem allesammen. Listen er dejligt fri for “de sædvanlige” som jeg finder alle andre steder (Serial, S-town, Third Ear osv) som er fantastiske, men som jo også har nogle år på bagen, og derfor har vi hørt dem😉
    Jeg vil gerne anbefale Chasing Cosby. Den er også god (minus det sidste afsnit, som er et talkshow).
    Kh Louise

    1. Selv tak – dejligt at få sparket, så jeg fik det gjort😄

      Måske manglen på the usual suspects skyldes, at jeg primært får inspiration til nye podcasts fra dem, jeg hører, som primært er engelske/amerikanske?

      Jeg har hentet Chasing Cosby – den ser lovende ud! Tak😊

  3. Investigating journalism hedder undersøgende journalistik på dansk. Man kalder det også graver journalistik fordi man skal grave sig igennem en masse materiale. Nu har jeg ikke hørt den podcast du nævner men Serial er også det. Og Dronekrigeren som DR har gravet frem. Der er meget af det på dansk. Det er ofte gravere som finder de store sager som dårlige plejehjem osv. At de så indspiller podcasten imens de graver er blot formatet. Man kan også vente til der er mere på bordet son man ofte gør i aviser.
    Fed liste. Tak for den. Der er klart noget jeg skal lytte til

    1. Måske kan du hjælpe med at opklare det, Anne og jeg snakker om: “Skaber” man inden for den genre også selv nyt materiale ved f.eks at interviewe gamle vidner igen osv, eller arbejder man primært med allerede tilgængeligt materiale?😃

      1. Det første. Et godt eksempel er f.eks. den norske journalist, der dækkede Scandinavian Star-sagen (se DR-serien). Men sidder ikke kun og læser ting, der allerede findes, men er hele tiden ude at opsøge ny viden på baggrund af eksisterende. Derfor, det er så god og anerkendt en journalistisk form, og noget virkelig kompetencekrævende, som præmieres med priser 🙂

  4. Fantastisk liste! MFM er virkelig stjernen indenfor True Crime podcasts. Lidt anbefalinger herfra:

    1) Happy Place med Fearne Cotton om mental sundhed – lyder lidt tungt men er virkelig hyggeligt og hun har rigtig spændende gæster, fx Jonathan van Ness, Elizabeth Gilbert.

    2) BBCs Intrigue serier. Har hørt to af de tre temaer: The Tunnel om en af de ulovlige tunneler under Berlinmuren, om hvordan den blev bygget og hvem der slap fri. Hvis man kan lytte til den uden at tude, så er man stærkere end mig… The Ratline om at opspore en nazist. Virkelig gennemarbejdet og professionelt.

    3) The Doorstep Murder. Virkelig skummel true crime sag, virkelig professionelt fortalt.

    1. Den sidste har jeg hørt, men de to første kender jeg ikke. Jeg har bogmærket dem, så nu er de på listen. Lige nu er jeg ved at teste ‘and that’s why we drink’ og ‘sinisterhood’ som også begge virker lovende.

  5. Med risiko for at lyde lidt – eh – langsom, så… hvordan gør man sådan helt lavpraktisk? Hvor downloader man? Betaler man per podcast? Kan man gemme dem eller lytter man mens man streamer?

    Jeg vil så gerne være med men har aldrig “lært” hvordan man gør, så jeg ender med at skyde det til hjørne til fordel for lydbøger. Hvilket jo ikke er et dårligt alternativ, men alligevel…

    1. Det er helt perfekt, at du spørger, for jeg har fået hele 4 mails bagom fra folk, der spørger om det samme, så lad mig ile til undsætning, for det er MANGE timers god underholdning derude, som bare venter på at blive hevet ned.

      Der findes et par tjenester, som koster penge; de fungerer som Mofibo, hvor man køber et abonnement, og så kan man lytte løs til alt, hvad der ligger på platformen, men alt, hvad jeg har på listen er fra Apples podcast-tjeneste, hvor alt er gratis. Det betyder, at der i mange af de udenlandske podcasts er reklamer ind i mellem, men podcasterne er søde til at lave reklamerne i 15 eller 30 sekunders blokke, som passer med ‘skip’-knappen, så man kan hoppe dem over, hvis man ikke gider høre dem.

      Du kan downloade alle episoder af en podcast, hvis du har lyst, men ulempen ved dette er, at de optager plads på telefonen. Til gengæld kan du, når de ligger der, sætte dem op til at afspille podcast’ne i rækkefølge, fordi de er hentet ned. Dette er en fordel, hvis du hører en historie, hvor rækkefølgen er afgørende, som f.eks. Dolly Partons America, og måske kører bil, hvor du ikke lige kan sidde og rode med telefonen. Streamer du, bruger du ikke plads på telefonen, men du er til gengæld også nødt til at gå ind og vælge afsnittene manuelt.

      Hvis du er vild med en podcast, der udkommer fast, kan du abonnere på den; så henter din app selv de nyeste afsnit, når de bliver lagt op. Jeg har tidligere gjort det, men er gået fra det igen, fordi det ikke nødvendigvis er alt, hvad en udgiver lægger op, man gerne vil have. My Favorite Murder laver minisodes en gang om ugen, som er lytternes egne historier, og de siger mig ikke noget. Derfor gider jeg ikke have dem lagt ind automatisk. Mads & Monopolet laver også både julekalender og sommerferie.. kalender, hvor de lægger gamle afsnit ud, og det er jeg heller ikke til. Derfor har jeg afmeldt abonnement på alt, undtagen Her Går Det Godt.

      Hvordan du helt lavpraktisk finder podcasts er nemmere at vise med billeder, og det kan jeg ikke lægge op i kommentarfeltet. Derfor laver jeg et ekstra afsnit under selve indlægget, hvor du kan se, hvordan man gør.

      Jeg håber, det giver mening:)

      Kh

      Linda

      1. Åh… jeg ved slet ikke hvad jeg skal sige. Tak! Super stort tak! For overordentligt udførligt svar og eminent gennemgang. Med billeder endda! Jeg skylder en flaske vin eller en paraply-drink for din fabelagtige hjælp 😀

  6. Tak for liste! Flere af dem du nævner har jeg også lyttet til, så jeg er siker på, at resten også vil være min smag. Må jeg anbefale “The shrink next door”, om en psykiater, der opbygger destruktive afhængighedsforhold op blandt sine klienter, så han kan udnytte dem til personlig gevinst.

    1. Den har jeg faktisk også hørt. Den var bims!! Har du hørt den, der hedder Dirty John? Den ligger også som Netflix-serie, men jeg syntes, podcasten var bedre.

      1. Jeg har også fået Dirty John anbefalet før, men har kke nået den. Tak for at minde mig om den – den er nu bogmærket 🙂

    1. Tak for påmindelsen, Johanne. Havde Genstart på den mentale liste.
      Dolly og You’re wrong about (pitchet på IG) får også et forsøg mens jeg venter på at sizewise-damerne får sendt næste afsnit i luften.

  7. Et par stykker mere, der er vaerd at lytte til: The Drop Out, WeCrash og Crypto Quenn 🙂

  8. Fantastisk liste – tak, Linda!
    Jeg vil gerne anbefale Ronan Farrows ‘the Catch and kill’ – Det var ham der endelig fik historien om Weinstien til at rulle. Herhjemmefra kan DR’s ‘det perfekte offer 1+2’, ‘mænd der ødelægger kvinder’, ‘i en danskers blodspor’ og ‘morfinbyen’ samt SMK’s ‘mysterier fra museet’ alle varmt anbefales

    1. Fedt med nye forslag – tak! Jeg begyndte faktisk på ‘Det perfekte offer’, men løb lidt sur i, at stemmerne på patienterne lød for ens, når jeg hørte podcast i bilen, hvor der jo er lidt mere baggrundsstøj, end der er, når man f.eks. går en tur. Men historien er skræmmende og interessant, så måske den skulle have et forsøg mere.

  9. Jeg har længe gerne ville anbefale dig podcasten This Podcast Will Kill You. Samme stil (dog lidt strammere format) som MFM, men med diverse sygdomme som tema i stedet for mord (måske the secret love child of MFM og Patient Zero? Hmm). Værterne er The Erins; to kvindelige disease ecologists (hvad end det så hedder på dansk) – de er supernørdede og supersjove og gør det bare virkelig godt. Jeg har skamlyttet podcasten under corona, og er blevet sært trøstet af at det i det mindste ikke er kolera eller kopper der huserer…anyway. Tak for en fantastisk blog – jeg er ofte på røven over hvor godt du indfanger og udfolder komplekse og krøllede tanker og ideer på skrift. Hold aldrig op!

    1. Jeg har faktisk hørt en håndfuld afsnit af den, fordi den ligger på Exactly Right netværket, og jeg synes, at ideen er fantastisk. Jeg er også virkelig vild med, at de to værter faktisk ved, hvad de taler om – men jeg synes ikke, at deres interne ping-pong fungerer. Jeg tror ikke, at det er noget, man tænker over, hvis man bare hører et afsnit om ugen, men fordi jeg psykopatbinger, når jeg finder nye podcasts, bliver det (kan jeg godt selv se) marginaler, der gør, om jeg er ombord eller ej. Jeg har samme udfordring med You’re wrong about, hvor jeg synes, at både emner og den mandlige vært er lige i øjet – men den kvindelige lyder som om hun ligger ned og speaker og jeg kan. ikke. have det. Men det er 1000% sikkert fordi jeg overlytter, og jeg giver dig ret i, at det er en kvalitetspodcast, som man sagtens kan kaste sig over. <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.