M2025, uge 9

M20XX-indlæggene er en indlægsrække, jeg startede i 2018, som i første omgang var et forsøg på at skrive mig ind i at leve mere bevidst; at finde en måde at have miljø, klima og privatøkonomi med i de valg, jeg træffer dagligt.

Siden har det udviklet sig, og handler i dag mere bredt om at være tilstede i sit eget liv. Det er en skønsom blanding af de oprindelige emner, mental minimalisme, samt de dilemmaer, der kan opstå, når ét hensyn modarbejder et andet.

Det er en organisk vildmark af et tema, der kun bliver bedre af input, så uanset om du er ny her på bloggen eller om du er veteran, er betragtninger, erfaringer og hovedbrud altid mere end velkomne i kommentarfeltet.

I den forgangne uge:

1.

Har vi haft et par dage med solskin, og på denne årstid giver det mig altid lyst til at åbne alle døre og vinduer og lukke foråret ind.

Gør man det, får man så 3. gradsforfrysninger, for det er stadig *bidende* koldt, men de lysere dage har mindet mig om, at vi om lidt igen kan tørre vasketøj udenfor. 

Vi skal lige en måned længere frem, inden vi er tilbage på sommertarif på strømmen, men jeg har lavet en lille note på min huskeseddel, så jeg kan udnytte dage med lave strømpriser og solskin til at få vasket gardiner, sengetæpper, rullemadrasser og sneakers.

2.

Har jeg fået svar fra boligselskabet ift. den forespørgsel jeg i starten af februar sendte dem om vand.

For lige at genopfriske baggrunden: I januar bragte TV2 en artikel om et ungt par, der havde fået en gigantisk efterregning på vand pga. et sprængt vandrør under huset. Da de afregnede direkte med deres lokale forsyningsselskab, kom de selv til at hænge på regningen (som endte på cirka 50.000 kr), mens den, hvis de havde betalt vand a conto til udlejer, ville have været dækket af dennes forsikring.

Vi er fra årsskiftet overgået til at afregne direkte med Din Forsyning, og derfor skrev jeg til dem for at spørge, om de har den samme ordning, som jeg i artiklen så beskrevet, hvor man kan få en advarsel på sms, hvis vandforbruget stiger meget og pludseligt.

Efter mange mails frem og tilbage, viste det sig, at det ikke er en mulighed for os, fordi det kun er fjernvarmen, vi afregner direkte. Vand går stadig gennem boligselskabet, fordi vi som rækkehuse er registreret som ét matrikelnummer, og derfor er det kun hovedmåleren, Din Forsyning har registreret. Fordelingen herfra og ud til de enkelte husstande, er det boligforeningen, der står for. 

Så langt, så godt.

Men jeg syntes stadig ikke, at jeg havde fået svar på, hvordan jeg er dækket, hvis der springer et vandrør under *mit* hus, så jeg skrev til boligadministratoren – som heller ikke vidste det. Han tog derfor fat i deres forsikringsmægler, som kunne oplyse, at “hvis vandforbruget kan dokumenteres til skaden, så er der dækning for 100.000 kr. forbrug pr. skade.”

Tillid er godt, men kontrol er bedre, så jeg skrev retur og spurgte, hvori den dokumentation består. Om man tager udgangspunkt i det hidtil registrerede forbrug, og så tilskriver det, der måtte ligge over, som resultat af skaden? Det fik jeg ja til, så hvis uheldet er ude, så har jeg nu på skrift, at det er boligforeningens forsikring, der hæfter.

3.

Har jeg haft (endnu) en samtale med det teleselskab, jeg d. 01.01. flyttede mit internet til.

Det har været en lang, og meget irriterende sag, og jeg har været så gal, at jeg nærmest har haft punktblødninger i øjnene over det.

For egentlig var jeg glad og tilfreds med den løsning, jeg i efteråret tegnede hos Telmore, men fordi en venlig telefonsælger var meget insisterende ift. at sælge mig deres erhvervsløsning, endte jeg med at sige ja til at flytte mit internet over. Det kan jeg gøre, fordi jeg som selvstændig har eget CVR-nummer, og selvom besparelsen kun er 20 kr. i måneden, så giver det mig mindre arbejde, når jeg skal sende fakturaen videre til min revisor. Indtil nu har jeg skulle skille internettet ud fra den samlede regning, men ved at lægge det over på en særskilt faktura, kan denne bare videresendes.

Herfra gik alt, hvad der kunne gå galt, galt, og undervejs i processen fandt jeg ud af, at jeg som erhvervskunde er bundet i tre år.

Ja. Tre år. (3).

Meget, meget lang historie kort endte jeg med at få nedsat den bindingsperiode til 12 måneder, og selvom det undervejs ikke var kønt, endte det med våbenhvile.

Men noget af det, der i første omgang fik mig til at kontakte dem, var, at mit dataforbrug pludselig så HELT sært ud. Jeg løb tør for data allerede midt i januar, hvilket jeg VIDSTE ikke kunne passe, for jeg har tracket vores forbrug de sidste par år, og derfor ved jeg, at det ligger ret stabilt på lige omkring 20GB om dagen. Med 1000 GB til rådighed, *måtte* der derfor være tale om en fejl.

Da jeg loggede ind på mit dashboard kunne jeg se, at det daglige dataforbug hele måneden – som forventet – lå på cirka 20 GB, undtagen én uge, hvor det lå på 120 GB, 5 dage i træk.

Det havde vi mange…  ‘meningsudvekslinger’ omkring, fordi det jo faktisk er ret problematisk at være forbruger her, for hvordan vil du bevise, at du IKKE har brugt de data? Med 3 års binding og en potentiel optankning midt på måneden hver eneste måned havde jeg pludselig udsigt til at betale næsten 10.000 kroner ekstra for min internetløsning.

Så ville jeg alligevel hellere have haft lidt ekstraarbejde med grave de rigtige tal frem til revisoren. 

Nå, men en rasende Trustpilot-anmeldelse senere blev jeg ringet op af én med lidt flere stjerner på brystet, og under den lange samtale fik jeg også forklaret det her problem. Ud over at sætte min binding ned, skrev han på min sag, at jeg ikke skulle betale, hvis det skete igen – og det gjorde det så i søndags.

Jeg fik mailen, loggede ind, og kunne igen se et mønster med 3 ugers normalt forbrug og 5 dages vanvid.

(Bare for at gøre det lidt konkret, så bruger man cirka 3 GB på at se en film, så 120 GB’s forbrug svarer til at se 40 film på et døgn).

Jeg ringede derover igen, og gentog min forklaring om, at vi ikke har NOGET i huset, der kan trække så meget data på så kort tid.

Efter meget mumlen og tasten spurgte jeg, om det kunne være en fejl på routeren, for det er det *eneste*, der er skiftet ud, (hvis vi ellers antager, at netværket er sikret, så ingen kan stå i haven og hente store opdateringer til Fortnite ned) – og vil du tænke dig? Det kan det godt.

Nu er der en ny på vej, og så må vi se, om det løser problemet.

Jeg ved godt, at det ikke er alle, der gider at sidde og bundtrawle oversigter over forbrug, måned efter måned, men jeg vil stadig gerne give videre, at det faktisk godt kan svare sig at undersøge det, hvis man får ekstraregninger, som man studser over.

Published by

23 Replies to “M2025, uge 9

  1. Du er altså en af mine voksen-idoler! Jeg er så imponeret over din evne til at få løst ting de fleste ville give op på. Og du følger til dørs på en ordentlig måde. Jeg vil være ligesom dig når jeg bliver voksen!

    1. Haha – du har huseret længe nok i kommentarfeltet til, at jeg ved, at der er du allerede, Karen Marie:)

  2. 3 år??? Omg.
    Svigerfars virksomhed skulle afvikles og det viste sig at hans erhvervsmobilabonnement var 400 kr om måneden!!! Til mobilen der hverken kan gå på nettet eller sende en sms. De der erhvervsaftaler er noget for sig…

    1. Ej, men det er sgu noget værre hustleri, det der.

      Jeg var HELE vejen igennem SÅ transparent omkring, at jeg ikke har en virksomhed. At vi bare er os herhjemme, og 90% af tiden bare bruger nettet, ligesom ALLE andre børnefamilier. Og han gentog måske 10 gange, at der ingen forskel var på erhvervsløsningen og den private løsning overhovedet.

      Da jeg fik kontrakten læste jeg den igennem, inden jeg skrev under – men jeg havde primært fokus på hastighed og pris. Jeg skænkede ikke en tanke, at bindingsperioden kunne være så meget længere, og det var noget af det, jeg decideret var oppe at skændes med dem omkring, fordi jeg synes, det grænser til bondefangeri ikke at sikre sig, at den detalje er forstået, når den adskiller sig SÅ væsentligt fra, hvad man kender fra private abonnementer. Og jo da særligt, når vi taler om enkeltmandsvirksomheder. Jeg følte mig som den største idiot over at være hoppet i med begge ben – men jeg var sgu også vred over måden, det var blevet gjort på.

      Men på Trustpilot kunne jeg læse, at mange, mange andre havde haft samme oplevelse af, at den detalje ikke lige var blevet nævnt, og samtidig var der rædselshistorier om mennesker, der også bare var selvstændige, som havde lukket deres virksomheder – men som stadig hang på regningen i flere år.

      Det er vist ét af de markeder, der bare venter på, at ombudsmanden retter søgelyset mod det.

  3. Lige i fht den med vasketøjet, så har vi for første gang i år tørret tøj ude gennem vinteren. Når det er frostvejr og luften er så tør fungerer det virkelig godt! Jeg var helt sikker på tøjet ville blive surt, men det var helt omvendt så hurtigt tørt og frisk i duften .

      1. Det er ikke temperaturen, men den relative luftfugtighed, der afgør, om tøjet bliver tørt.
        Hvis den er lav, kan luften optage det vand, tøjet afgiver, og hvis den er høj, kan den ikke.
        Du kan sagtens have frostvejr og høj relativ luftfugtighed; det har du f.eks. når det sner eller bare er diset/tåget, og så tørrer tøjet ikke.
        Hvis man vil hjælpe tørreprocessen lidt på vej, er det godt at hænge tøjet et sted, hvor det lufter lidt og hvor der evt. også er lidt solskin.

        1. Men der er også fordelen om vinteren ved at tøjet bliver koldt af at hænge udenfor, så selvom det ikke bliver helt tørt, så kan luften/tøjet indeholde mindre vand pga. temperaturen, og når det så kommer indenfor og bliver “varmet op” til 20 grader, så tørrer det sidste meget hurtigt.
          (Er ikke helt sikker på at jeg fik beskrevet det ret godt, men konklusionen er i hvert fald at det stort set altid kan betale sig at starte tørreprocessen udenfor, istedet for udelukkende indenfor (ift. fugt i huset) – vi har ikke tørretumbler).

          1. Nej, koldt tøj indeholder ikke mindre vand end varmt tøj.
            Når vandet er vand, altså i den flydende fase, bliver der ikke mindre af det ved at køle det ned; det er kun i vandets gasfase, altså hvor det er fordampet, at temperaturen har betydning for, hvor meget damp, luften kan optage.
            Når tøjet tørrer hurtigt, efter at være kommet ind, er det fordi indeluften har en relativt lav luftfugtighed og derfor nemt kan optage vandet, når det fordamper. Det giver dog også et dårligere indeklima at tørre tøj indendørs, og det er vigtigt at lufte ud før, under og efter, for ved at udskifte den varme, fugtige luft med kold luft udefra, sænker man den relative luftfugtighed og får et bedre indeklima (høj luftfugtighed indendørs giver også en dårligere varmeøkonomi, da der skal bruges mere energi til at varme fugtig luft op end tør).

          2. Ok, man vender ryggen til jer i 5 minutter, og så har man #tørregate, når man logger ind…!? 🙂

            Ej, jeg ELSKER, at vi har folk med ombord, der lige river lidt fysik ud af ærmet i et letforståeligt sprog. Tak @Elisabeth.

            Jeg er i den situation, at jeg kun har mulighed for en kondenstørretumbler, fordi der pga. rummets indretning ikke kan laves en udsugning. Jeg hader det, for jeg synes ikke, at den tørrer tøjet ligeså godt som en traditionel tørretumbler – men der er ikke noget at gøre ved det.

            Til gengæld har jeg udsugning i både bryggers og på badeværelset, og det udnytter jeg ift. vasketøj. Jeg har ét tørrestativ, der kan stå i min brusekabine og ét, der bor i mit bryggers. På den måde kan jeg tørre mit tøj, uden at rummet bliver klamt og fugtigt – men jeg foretrækker stadig at hænge det udenfor så ofte som muligt. Egentlig mest fordi det ellers står lidt i vejen.

  4. Off topic, men vil gerne høre hvordan det går med jeres rejseplaner? Med tanke på operation, kommunale udfordringer i virksomhedsøkonomien, og et forandret verdensbillede.
    Jeg er lige kommet hjem fra to måneders rejse med mine børn, og det var vidunderligt og noget af det bedste jeg har gjort i mit liv. Og noget af det bedste at bruge penge på, apropos M20xx. Tiden sammen, oplevelser, fællesskab, udvikling. Wauw, det var fantastisk! Og tilsvarende vild rutschebane at forsøge at lande hjemme igen… Så kan jo passende drømme lidt med på jeres planer.

    1. Det lyder VIDUNDERLIGT, Lone!!

      Vores planer er sparket til hjørne. Jeg har ikke opgivet håbet om, at vi kommer afsted, men jeg har brugt nogle nætter på at gennemtænke scenarier og prioritere, hvad der er vigtigst.

      For efteråret var simpelthen så stressende, fordi så mange af mine kunder hang i bremsen med betaling, og banken er ekstra hys, når man er en enkeltindkomsthusstand og ikke ejer mursten.

      De mange ekstra timer, jeg tolkede for at løse dét problem, kommer til at give mig et skattesmæk – som jeg sådan set lige nu har penge til at betale. Men fordi jeg ikke ANER, hvor længe jeg er sat ud af spillet efter operation, er det svært at komme med et realistisk bud på, hvad det kommer til at koste i tabt indtægt.

      Endelig ved jeg ikke, hvad jeg kan, rent fysisk. Og hvis jeg har ondt eller er semi-immobil, ville det bare være RIGTIG træls at sidde på en feriedestination med to børn, og nul netværk, der kan hjælpe mig.

      Derfor er jeg endt med at æde, at jeg er nødt til at vente med at lægge planer, til jeg ved, hvor jeg står med det hele <3

      Operationen ligger i april, og jeg ANER ikke, hvad jeg skal forvente.

      1. Det lyder fornuftigt! Og selvfølgelig dødærgerligt, men det er jo netop ikke fedt at tage afsted under de vilkår alligevel.

        Jeg blev også helt forpustet indimellem af ansvaret for hele banden alene kvinde på den anden side af jorden. Og der var det rart at rejse i et land hvor pengene rækker langt og kan lette mange ting. Og så erfarede vi at tingene løser sig, og der er gode folk der vil hjælpe alle vegne, og børnene (10 og 12) bidrager også til flokkens ve og vel. Kæmpe power at have udlevet vores drøm, også selvom det som alenemor er mere udfordrende fra start til slut!

        Jeg krydser fingre for flere eventyr til jer og os, når krop og økonomi er med på udfordringen igen! ❤️

  5. Jeg VIDSTE det!!!
    “Tørre-tøj-ude” gate, den æske skal man passe på med at åbne…🙈
    Men jeg tørrer ALTID ude (overdækket halvtag i læ), og så kommer det ind og tørre færdigt.
    På våde dage tager det længere tid, men vind og temperatur spiller også ind.
    Det er lidt mere arbejde, men godt for klima & tøj-slid ift tørretumbler.
    Alle de andre voksen-punkter har jeg giftet mig ud af..😇

    1. Jep – udetørring hele året, også under halvtag 🙂 Hos mig får det typisk 24 timer ude og så 24 timer inde (dog i rum med affugter). Er det træls at hænge vasketøj op når der kun er 2 gr. udenfor, vinden blæser og det er mørkt? Ja. #pandelamperFTW Men er det omvendt fedt at undgå slid på tøjet og samtidig spare penge? Kæmpe ja 🙂

  6. Ahmen, tørregate lander på at tørt (bum-tschiss) sted for mig. Den vaskemaskine jeg havde arvet fra min faster viste sig at være kaput i tæthed i bunden og så var der dømt ny. Ville først have en kombineret vaske-tørremaskine, men da den ikke var på lager nogen steder og jeg ville vaske NU + at jeg egentlig har klaret mig i SÅ mange år uden tørretumbler, ja så endte jeg med en ny vaskemaskine kun og har besluttet at jeg ikke har brug for en tørretumbler overhovedet.
    Og at den brugte maskine efter en gratis annonce på marketplace så blev afhentet af en gut der sender den til et børnehjem i Ghana, hvor den kan både fikses og gøre lykke, er bare et plus oveni.

    1. Vi boede på et tidpunkt til leje i et hus med en kombineret vaskemaskine/tørretumbler. Det var en blandet fornøjelse. Vi havde en baby, så det var dejligt at kunne sætte en vask over og senere tage tørt babytøj ud, men voksentøj blev meget krøllet, da det sidste der skete under vask var centrifugering der jo resulterer i, at alt tøj bliver slynget ud langs trumlevæggen. Når tørringen bagefter gik i gang lå tøjet ofte stadig mast ud langs kanten, så det var ekstremt krøllet når det kom ud.

  7. Apropos punkt 1 – hvor bliver jeg “deprimeret” når solen skinner og det er tydeligt vinduerne skulle være pudset for lang tid siden. J

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.