M2024, uge 10

M20XX-indlæggene er en indlægsrække, jeg startede i 2018, som i første omgang var et forsøg på at skrive mig ind i at leve mere bevidst; at finde en måde at have miljø, klima og privatøkonomi med i de valg, jeg træffer dagligt.

Siden har det udviklet sig, og handler i dag mere bredt om at være tilstede i sit eget liv. Det er en skønsom blanding af de oprindelige emner, mental minimalisme, samt de dilemmaer, der kan opstå, når ét hensyn modarbejder et andet.

Det er en organisk vildmark af et tema, der kun bliver bedre af input, så uanset om du er ny her på bloggen eller om du er veteran, er betragtninger, erfaringer og hovedbrud altid mere end velkomne i kommentarfeltet.

I den forgangne uge har jeg:

1.

Lagt de overskydende køkkenting op på min egen fb-profil; de fleste af dem er væk nu, og jeg kan ikke forklare, hvor rart det er at kunne trække vejret, nu hvor jeg pludselig er ved at have mine bordplader og gulve frie igen. 

2.

Er lynlåsen i Fridas jakke gået i stykker. Fordi ugen har været et olympisk clusterfuck af misforståelser, sygdom og ekstra arbejde, var jeg ude af stand til at vurdere, hvad jeg skulle stille op med jakken, da jeg fik den overrakt. 

Men det hele begynder langsomt at lysne og løsne, og dermed får jeg også langsomt ilt til hjernen igen. Jeg er derfor blevet enig med mig selv om at lægge den i regntøjskassen i bryggerset, for om 10 minutter er den for varm, og til næste år kan hun ikke passe den.

De par uger, vi kommer til at få brug for en vinterjakke i løbet af foråret, tror jeg faktisk, at det kommer til at fungere at have den på stående åben, eventuelt med en hoodie indenunder. Hvis ikke, må vi købe en ny/brugt, men jeg prøver lige i første omgang at trække den.

3.

Har jeg besluttet, at jeg er nødt til at prøve at bage pizza-focaccia i stil med dem, de har i Lidl, selv. 

Min spinkle, småt-spisende Anton, der kun vil have det, han vil have, og ellers bare spiser ingenting, lever lige nu af dem, og de er ret dyre at købe færdige.

Jeg har fundet en opskrift, der ser fornuftig ud, men sidder nogen derude med én, der skamløst kopierer smag og konsistens, så er der tusind point og et distancekram, hvis man smider den i kommentarfeltet. 

Status, Månedens Mål, marts (1/4)

Jeg har kørt lidt spredt fægtning, fordi det hele har været så idiotisk, at jeg ikke har kunne mønstre et systematisk overblik, men jeg har:

*Lavet en slags bootleg-pesto af 3 forskellige krydderurter, en halv pose salte mandler og et bæger feta. Planen var ellers at få brugt det sidste af den parmigiano-reggiano-ost, jeg har haft liggende (for) længe. (Jeg havde en periode, hvor jeg hele tiden bagte knækbrød med dén og timian, men så gik jeg død i det, og osten har ligget og set forpint ud siden). For at straffe mig for mit fravær, valgte den at være muggen, da jeg havde smidt alle andre ingredienser i blenderen, og bare manglede dén, og så stod jeg dér. Men fetaen reddede mig, og resultatet blev virkelig godt.

*Fået brugt et glas rød karrysauce sammen med lidt kylling og en pose frosne grøntsager fra fryseren.

*Bagt grovboller med alle rester af både kerner og mel, jeg havde stående i skabet. (Har man planer om det, skal man lige have i baghovedet, at almindeligt hvedemel hjælper brød med at hæve. Som tommelfingerregel kan man udskifte 20-25% af melet med grovere varianter uden at det påvirker hæveegenskaberne mærkbart). Halvdelen af bollerne har jeg brugt i madpakken, (smurt med den grønne fetacreme fra første punkt), og den anden halvdel er frosset ned, så de kan spises til den suppe, jeg planlægger at lave af andre rester senere på måneden.

Er I kommet i gang?

(Og måske skal vi aftale, at man holder det i overskrifter, hvis man fortæller, hvad man har omsat diverse madvarer til? Bare så kommentarfeltet er overskuelig inspiration og ikke kilometervis af reelle opskrifter? Eller hvad?)

(Jamen, der er *vores* projekt, jo, så I må gerne have en holdning).

Published by

17 Replies to “M2024, uge 10

 1. Jeg har ikke nogen opskrift på pizza-foccacia, men tænkte lige, at en eventuel mellemvej – hvis ikke det lykkes at lave dem selv med smag og konsistens – at de måske kan købes på frost? Med mindre det allerede er det du gør. Umiddelbart tænkte jeg, at det er de færdiglavede fra deres bakeoff afdeling, du mener. Men jeg kan jo tage fejl 😉

  Og så kom jeg til at tænke på denne idé/opskrift: https://vegetariskhverdag.dk/2019/08/minipizza-med-%e2%80%a8squash-roedloeg/
  Ikke det, du bad om. Men jeg har bare selv skrevet mig bag øret idéen med at bruge pitabrød som pizzabund, fordi det lyder dejlig overskueligt! Og det med at det så bliver mini-pizzaer er jo ganske genialt. Både for børn og os andre bogstavtyper 🙂

  1. Yes – det er nemlig altid godt. Jeg kan også anbefale at lave dem i tortillas i panini-grillen. Osten bliver ikke ked af, at den omgivende væg er tynd:)

 2. Jeg har ingen opskrift på foccacia, men kan se på Google at flere grossister sælger dem der ligner Lidls på en prik. B.la. Hørkram. Jeg ved ikke om det er muligt at købe dem igennem din virksomhed? Det er nok også stadig dyrere end at bage selv, men formentlig billigere end bake-offen 😊 https://b2b-dk.easyfood.dk/focaccia

  Nu ved jeg selvfølgelig ikke hvor muggen parmesanosten var, og om du er til den slags, men ellers er parmesan faktisk en af de fødevarer, der stadig er ok at spise, når muggen skæres af. Men jeg forstår 100%, hvis det ikke lige er sagen 😊

  Og så er jeg også færdig med at give råd, som ingen har bedt om 😅

  1. Jeg er ret sikker på at netop Easyfood jævnligt kører et slags lagersalg til private ovre på de her kanter – skal jeg spørge Nogen?

   1. Du er så sød, Tine, men jeg har faktisk fået tilsendt en opskrift, der ser superlækker ud, og samtidigt testet én, der også er godkendt. Bliver de trætte af dem, prikker jeg lige til dig :-*

    1. God idé, jeg køre ca en uges madplan om måneden, med fokus på det vi har i forvejen.
     Indtil videre har jeg lavet følgende:
     – frosne kødboller og flåede tomater til Lady og Vagabonden
     – frossen butterdej og revet ost, samt pesto til twisters
     – frosne frikadeller til sandwich
     – frosne ærter og kikærter til falafler
     Og så har jeg planer om følgende resten af måneden:
     – bønnefritter
     – hakke en flæskesteg til fars
     – kylling, grønt og fløde fra fryseren til en gryderet
     – krydderurter til kryddersmør
     – frosne, kogte ris til stegte ris med masser af grønt
     – frossen grønt og æg til æggekage.

     1. Det var da et dejligt, ambitiøst projekt:) Det må give god plads i fryseren, når vi rammer 01.04 <3

  2. Nej, kør løs! Det hele er velkomment her.

   Jeg tænkte det faktisk, for i en fjern afkrog af min hjerne, kan jeg godt huske, at jeg er stødt på den oplysning før. Men alt i mig stritter på det, så det blev én af dem, hvor jeg godt vidste, at jeg, selv hvis jeg kunne overbevise mig selv om at bruge det, ville ende med at smide den uspiste mad ud.

   Engang i mellem må man give fortabt:-D

 3. Jeg fryser ofte 1-2 portioner af en ret ned naar jeg laver den til fremtidige lange dage, men nu er fryseren fuld af mad til lange dage. Saa jeg har sat “frysermad” paa madplanen som aftensmad hele ugen.

  Lidt snyd, men sidste uge lavede jeg pasta og vendte en halv pose frosne, groende boenner i for lidt “knas” da jeg ikke havde spinat som jeg ellers bruger til det, og det fungerede godt 🙂

 4. Jeg synes bare, det er vildt (!) imponerende, at du holder fast i den bevidste levevis og både får lagt ting på FB og lavet mad ud af rester som planlagt for marts på trods af en – lyder det til – pænt kaotiske uge!
  Jeg er selv syg og sygepasser for et skoldkopperamt barn, og jeg præsterer ikke andet end at overleve.

  1. Jeg skal også være HELT ærlig og sige, at jeg ikke er sikker på, at jeg ville kunne holde kadancen, hvis ikke der sad nogle derude og læste med..:)

 5. Jeg er helt med på oprydning, man kan spise sig til😀 Har forleden lavet rugbrødsboller af en rugbrødsblanding, som var lidt for tør og kedelig, som rugbrød. Men der røg lige en rest halvkedelig chokolade i, som ingen gad spise, så går de fint som en snack på farten😀
  Derudover er der gjort klar til en omgang cookies el is med en rest marcipan og chokolade. Og har lavet en liste over andre ting, der skal bruges og hvad de kan bruges til.
  Og fryseren bliver også tømt ud stille og roligt. Så dejligt! Så tak for lige at give sidste puf til at komme i gang!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.