M2023, uge 24

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og mental-minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Har jeg haft fat i en af Fridas veninders mor. De har en lillebror, og er de eneste, jeg kender her i byen, som kunne være potentielle arvinge til Antons aflagte hoodies og jeans. Alle andre, jeg kender, bor enten langt væk eller har børn, der er så små, at det vil være mere irriterende end rart at få en pose tøj foræret.

For selvom det er skønt at arve tøj, skal det også give mening, og det er umuligt at forudsige statur, smag og præferencer 5 år frem.

Det viste sig, at lille Victor har et par store fætre, så hans største tøjproblem bliver at vælge. Derfor har jeg sat en kasse frem i bryggerset, som jeg smider det tøj i, som Anton enten er vokset fra eller aldrig bruger, efterhånden som jeg får det i hænderne. Om en måned eller to ryger det hele til Røde Kors, hvor det kommer til at gøre mere gavn nu, hvor det stadig kan bruges, end om 6 år, hvor Victors mor ville sende det videre alligevel, fordi ingen længere hælder deres tændstikbørn i slimfit jeans. 

2.

Har mine forældre og jeg købt et dele-cykelstativ til bilerne. 

De sidste, vi havde, har vi åbentbart ikke brugt, siden vi respektivt har skiftet biler, og da vi stod og skulle bruge et, fordi jeg skulle transportere Anton og cykel ud, og de skulle hente, og vi dermed simultant fandt ud af, at de sad så åndssvagt på begge biler, at det var umuligt *ikke* at få en pedal eller et styr i lakken, købte vi et nyt, fælles. 

Sandsynligheden for, at vi skal bruge det samtidigt er mikroskopisk, så der er ingen gode argumenter overhovedet for at købe to stk, når vi kan nøjes med ét. 

3.

Har vi holdt fødselsdag for familien for lille Frida, og vanen tro kørte vi morgenmad.

Rundstykker er stadig den bærende konstruktion i dét koncept, men derudover valgte jeg en menu, der kommer til at lette madpakke-projektet den næste og sidste ugen inden ferien (frugt, koldhævede pizzasnegle og bacontwistere), samt et par enkelte indslag, der udsprang af køleskabsindhold, der trængte til at blive brugt. 

Pålæg satte jeg på bordet lidt ad gangen, (fordi det var 27 grader kl. 9, og jeg derfor ikke ville turde gemme noget, der har stået ude i mere end 20 minutter), og alle drikkevarer blev sat uåbnede på bordet, så det, der ikke blev taget af, kan holde meget længere. 

På den søde front købte jeg et par brunsvigersnitter, som jeg skar i små tern (for INGEN kan køre fuld kage i den varme), og så lavede jeg en lagkage, som jeg sørgede for at få skåret ud og sendt videre, da jeg tog af bordet. De fleste er heldigvis klar med en hjælpende hånd ift. at stoppe madspild, når det er kage, vi forsøger at redde.

4.

Har jeg tænkt på, at det ville give mening at dele vandsparetips i de her dage, så jeg starter, og herefter smider I bare ideer og tips i kommentarfeltet.

*Jeg har et par 10-liters spande stående fast på badeværelset nu, hvor jeg lader vandet løbe varmt, når vi skal i bad. Det vand bruger jeg til iblødsætning, til at vande blomster med og til at skylle ud i toilettet om natten.

*Jeg tømmer vandflasker, som vi har haft med i skole/på job i de samme spande.

*Har jeg genstridigt køkkengrej, der trænger til at stå i blød, smider jeg det i en opvaskebalje, tilsætter et par dråber sulfo og sætter i blød med vandet fra selvsamme spande natten over. På den måde kan jeg 9 ud af 10 gange nøjes med at vaske på mit quick-program på opvaskemaskinen, som både strøm- og vandmæssigt bruger mindre end de fuldfede af slagsen. (Overtager man den her, skal man lige dobbelttjekke, at man ikke har en maskine, der bare bruger mere vand/strøm, når den nedsætter vasketiden. Det gør min ikke, og derfor fungerer det her).

*Fylder jeg hver aften 1-2 dl. vand i vores vandflasker og smider dem i fryseren. Så er der indbyggede isterninger dagen efter, og man sparer at lade vandet løbe koldt, hvis man vågner med en mund, der føles som Sahara. 

*Kører jeg, helt hårdt, stopur, når ungerne bader. 

Mon I har fundet på noget, der kan få klodens udpinte ressourcer til at strække lidt længere?

Published by

33 Replies to “M2023, uge 24

 1. Uhh, godt initiativ med vandsparer-tips!
  Udover det du nævner, er lidt fra vores matrikel, vi:
  – Trækker ikke ud i toilettet om natten. Det lugter lidt for den første, der skal på toilettet om morgenen, men da det kun er tis, er det bestemt til at leve med og vi sparer 3-4 skyl.
  – Kører shampoo og balsam i en skylning. Dvs. Skyl/shampoo i håret og balsam i spidserne/skyl. Håret bliver stadig rent og blødt og vi har sparet en skyldning.
  – Har en kande stående ved køkkenvasken, som vi løbende hælder vand fra kogte æg, kartofler osv. over i og bruger til vanding.
  – Gemmer isen fra vores måltidskasser i en skål i køleskabet – det hjælper med at køle ned, og når det er smeltet bruges vandet til blomster.
  🙂

  1. Dét var smart med den is! Må den genfryses? Eller er den så optøet, at man så bare står med én stor klump? For jeg tænkte, at man måske i en pose kunne bruge den som køleelement, hvis man skal på tur. Så kan man bare smide den ud, når den har tjent sit formål?

   1. Altså det er sådan nogle isflager, som jeg sagtens tænker man kan genfryse, men så bliver det jo til en stor klump, måske man også kan tage dem med på tur, men tænker det går lidt hurtigt med optøningen, da det jo netop er flager og ikke én stor klump. Og nu bliver jeg så lig i tvivl om jeg har forstået dit spørgsmål rigtigt og dermed også givet et svar, der giver mening? 😊😅

    1. Nej, det er bare så fint <3

     Min tanke var, at man kunne smide det i en pose og kyle den i fryseren, så man får en stor klump is, man kan have med i en køletaske. Somme tider er køleelementer bedst, men ind imellem er det også rart, at man kan skille sig af med det, man har med, i takt med, at man bruger det. F.eks. gider jeg ikke slæbe rundt på en køletaske, når vi f.eks. tager i legoland - men det er jo stadig meget rart, at man kan holde madpakke osv. køligt. Derfor spekulerede jeg bare på, om man så kunne genbruge den her is og så bare kassere den, når den har tjent sit formål:)

     1. Da jeg var barn brugte min mor følgende trick: smid nogle brikjuice i fryseren, put dem ned i foldbar køletaske på turen. Så holdes maden kold og man kan nyde en kold juice også. Bagefter har man så kun den lille foldbare køletaske tilbage som snildt kan være i en turrygsæk.

 2. Mine to bedste vandsparetips er at vente med at vaske tøj til det rent faktisk er beskidt – dvs enten har pletter eller lugter. Ud over at spare vand, holder tøjet længere, fordi vask slider meget på det.
  Og at arbejde med at ændre egne badevaner efter samme princip – vente med at gå i bad til man trænger, hvilket for mange ikke nødvendigvis er hver 24. time 😊

  1. Det giver mening, og vi elsker dobbelt-bonus (tripple, faktisk?) som forlænget levetid på tøj kombineret med besparelse på både vand og strøm. Tak for dét.

 3. Jeg har min (indendørs) vandkande stående ved siden af vasken. Der hælder jeg alle vandsjatterne fra vandglassene op i, som ellers bare ville være hældt ud i vasken. Man bliver overrasket over, hvor hurtigt man få fyldt sådan en kande!

  1. Det er også en virkelig fin ide. Jeg mangler faktisk en inde-vandkande, for enten er de grimme som arvesynden, hullet er forkert, så man ikke kan fylde vand i eller også ender man med at waterboarde sine blomster, fordi der ikke er en ordentlig tud på.

   Kan du anbefale en?

     1. Jeg vil ikke lyve: Det skuffer lidt. Det andet lød MEGET mere rock n’ roll😄

     1. Den står uden for bruseren på en lille klud, og når jeg bader, tager jeg bare bruseslangen ned, stikker brusehovedet ned i kanden, tænder for vandet og tager hovedet op, når vanden er varmt. Kanden bliver ikke våd i processen 🙂

   1. Ja, men jeg kan ikke finde den online 😀
    Jeg fandt den i en lille, lokal biks her på Nørrebro. Gik forbi i dag for at tjekke hvad mærke det er: Wikholm Form.
    Men den fra Skjalm P er nu ret lækker!

 4. Vi fylder tæt på 10 liter vand ved håndvasken – dagligt. Det er vand fra drikkedunke, vand fra skyldede grøntsager, vand fra når jeg skylder kaffekanden, vand der løber fordi vi vil have det koldt, osv osv. det er vildt så meget vand man samler den vej.

  1. Den var virkelig god at få med, for jeg ville aldrig have tænkt over det vand, jeg skyller kaffekanden eller blomsterne i.

   Tak!

 5. Vi har to spande stående i badet. En fod i hver og så samles alt vandet mens man skyller sig over op. Til side med dem og frem med en-to spande til når shampoo skal skylles ud.
  Skyllevandet ryger i haven/planterne, shampoo vandet i toilettet.
  Det er bare rengøringsspande som er billige og nemme at stable og hælde fra. Det lyder jo som et cirkus nu jeg skriver det, men fungerer helt fint i hverdagen. Resten af familien er ikke så emsig som jeg, men det er simpelthen 10 gange op på effektivitet i forhold til det løbende forbrug.

  Vores bankrådgiver var overrasket over vores lave postering på forbrug.
  Jeg har tjekket op på det: man betaler både for indkommende vand og vand der skal fra matriklen igen. Ved at bruge badevandet i toilettet spares 50%

  1. Det lyder som én af de løsninger, der virker omstændige, hvis man hører om dem, og helt straight forward, hvis man praktiserer det. Godt gået!

   (Er der aldrig nogen, der er faldet? Vores fliser er glatte som is, så jeg har lidt friktions-angst)

 6. Jeg syntes alle dine (og jeres) vandsparetips er dejlige og brugbare, men vil bare fortælle, at (grund)vand heldigvis ikke er en knap ressource i DK 🙂 Det er kapaciteten på vandværkerne der kan give problemer når alle vander og fylder bassiner på samme tid. Der er dog stadig god grund til at spare på vandet, for det er jo penge lige ud i… ja lokummet 🙂

  1. Hej Sofie
   Jeg tænker du har fuldstændig ret i at der mængde-mæssigt er rigeligt grundvand at tage af. Min forståelse er dog, at det mange steder er truet af forurening og vi dermed ikke har så rigelige mængder af rent vand, som vi har været vant til. Men det er ikke noget jeg har en dyb faglig viden om, så jeg vil gerne oplyses 😊

   1. Den faglige viden har jeg. Og det er jo nærmest kontroversielt at sige, men vi har masser af rent grundvand. Miljøstyrelsen vurderer det (og det er kemikere og lignende, også med PhD-grader, der arbejder med det). Vores analysemetoder bliver hele tiden bedre, og vi måler for mere, så derfor finder vi mere kemi, også fra fortiden, i grundvandet. Brug af pesticider i Dk er den mest restriktive i Europa, men vores grænseværdier sættes i en række tilfælde 10-100 gange lavere end EU’s. Derfor lukkes boringer i Dk, der ville være åbne i andre EU-lande.
    Det er et rigtig svært område at diskutere, for selvfølgelig vil vi ikke have selv de mindste rester i vores drikkevand. Og det er ikke populært at sige, at der må være en grænse for forsigtighedsprincippet. Men der er ikke sundhedsskadelige fund i vores drikkevand. Der er til gengæld arsen visse steder, det har sundhedsskadelige effekter over tid i de fundne mængder, men det skyldes naturlige jordbundsforhold. Hvad gør man så?
    Og hvad skal vi droppe? Medicin (rester ryger ud via afføring), solcreme, hårbalsam, træbeskyttelse til huset og plankeværket? Det ryger jo ud i miljøet alt sammen.
    Det blev et langt indlæg – det korte af det lange: Al menneskelig aktivitet påvirker. Men der er ikke grund til bekymring for vores drikkevand – trods at mediebilledet siger det modsatte.

    1. Marie, jeg indstiller dig til en helgenkåring, hvis du ikke passer på. TAK for at hjælpe os andre dødelige med at forstå lidt mere af et emne, som bare *er* svært og komplekst (og som vi jo stadig kun kradser i overfladen af her).

     Det er en gave, når fagfolk vil bruge tid på at formidle noget af det, der hurtigt bliver ideologi og clickbait, når det bliver beskrevet i medierne.

     1. Selv tak!
      Og som sagt er det jo et meget kontroversielt emne. Én ting er at vi kan have forskellig grad af “risikovillighed”, men som lægmand er man jo reelt ude af stand til at vurdere risici.
      Så stol på myndighederne er det bedste bud. Og toksikologer.

      Og mange tak for at have et kommentarfelt, hvor man taler så ordentligt til hinanden, Linda (og jer andre).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.