M2023, uge 21

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og mental-minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Har jeg afkalket min vaskemaskine og min opvaskemaskine. Det kræver tæt-på-ingen indsats, og selvom det er én af dem, der er nem at glemme, kan man bare stikke snuden i sin kogekande, hvis man har brug for at blive mindet om, hvordan vand, varme og kalk opfører sig i hinandens selskab.

Der er flere måder at gøre det på; nogen bruger eddike, andre citronsyre, og der er også lidt forskel på, om de forskellige guides anbefaler at man kører en vask med sæbe før eller efter.

Uanset hvad man hælder til, kan det være en god ide at kombinere afkalkningen med en kogevask. De fleste af os er blevet gode til at vaske kortere tid og ved lavere temperaturer, helt generelt, hvilket er godt for både miljø og økonomi, men det betyder også flere bakterier og sæberester i maskinen. Derfor er en kogevask engang i mellem en god måde at desinficere maskinerne på.

I min opvaskemaskine bruger jeg citronsyre, og følger bare anvisningen på pakken. Her slutter jeg med at køre den tomme maskine igennem med vask på højeste temperatur, ifald en enkelt lille rest af syren skulle gemme sig i et hjørne af bestikskuffen. 

Min vaskemaskine kører jeg først igennem på 90 grader, uden tøj men med blå Biotex i sæbeskålen. Og skal-skal det være blå Biotex? Altså, nej. Det SKAL det jo nok ikke. Men jeg fik det anbefalet for år tilbage, fordi der er noget særligt ift. enzymerne i netop blå Biotex, og jeg har flere gange set det brugt i meget overraskende sammenhænge af netop denne grund, som f.eks. til at afrense sår på benene på heste. (DISCLAIMER: Jeg siger ikke, at det er en god idé. Jeg kunne godt dengang fornemme, at man er enten MEGET pro eller anti, og jeg ved INTET om heste. You do you og google og fagfolk, før du kogevasker din hest).

Herefter kører jeg den igennem med en omgang citronsyre på 40 grader, tørrer listerne af med en våd klud, og lader maskinen stå åben, så den kan tørre helt.

I dag (søndag) er en god dag at få det gjort på, hvis du har muligheden, for i eftermiddag er strømmen så billig, at du – selv når afgifter og transport er trukket fra – faktisk tjener penge på at bruge den. 

2.

Har jeg været afsted med gode damer, hvor aftalen har været noget hardcore, betalt underholdning til børnene og kvalitetsvoksentid til mødrene.

I den forbindelse vil jeg bare lige slå et slag for at have to termokrus/kopper, så man kan medbringe iskaffe eller latte til både sig selv og sin aftale, og således spare både engangsemballage og penge. 

Jeg lagde mig for nogle måneder siden på lur, og købte to af de her termokrus og de her glas på bud. Både låg, sugerør, krus og glas kan gå i opvaskemaskinen, og selvom to måske lyder lidt overkill, så er det perfekt, fordi jeg så stadig kan have kaffe med i bilen, selvom opvaskeren ikke har været fuld nok til at starte.

(-OG børnene kan få kold saft/juice samtidig i helt identiske glas, for Gud forbyde, at den ene får et ternoglas og den anden ikke gør..)

Det er værd at huske, at afbrænding af restaffald udleder masser af CO2, og der er stadig masser af legepladser og aktivitetsparker, hvor der ikke er affaldssortering.

Det er derfor på ingen måde lige meget, hvor mange to-go kaffekopper og plastflasker, du smider i tasken, når I i løbet af sommeren skal på tur, så det er et nemt sted at gøre en forskel. 

3.

Opdaget, at Frida er vokset 600 cm. på en måned. Derfor er hendes cykel nu pludselig blevet nærmest latterligt for lille til hende. 

Jeg har oprettet en agent på Marketplace, og vi skal ud at se på en brugt Winther i dag. Den er pæn og velholdt, brugt af ét barn, koster 5000 kr. fra ny, og er sat til salg til 400 kr. 

Den nuværende kommer vi til at forære væk, når vi er sikre på at have en anden, men vi er lige nødt til at have et sæt hjul, fordi det fra den danske folkeskole er et klassisk move at annoncere 12 kilometre lange cykelture, dagen før de skal afvikles.

Published by

11 Replies to “M2023, uge 21

 1. Jeg plejer at bruge en sjat eddike i hver vask i stedet for skyllemiddel. Kan ikke forklare det tekniske, har bare lært det af min mor (dét er evidensbaseret viden!!!), og tror det fungerer ret godt!

  1. Jamen, det ville helt sikkert give det samme. Jeg bruger eddike til min glasplade i bruseren, og den står stadig så skarpt og uplettet, som var den sat op i går <3

   1. Og hvordan gør du så med glasfladen i bruseren? Jeg har nemlig også glas, men kan ikke holde det ordentlig rent – har prøvet eddike, men synes ikke det kan tage det… Er det blot et spørgsmål om mængden af knofedt?

    1. Jeg har sådan en gummiskraber, som jeg lige trækker vandet af med, når jeg har været i bad – og så tørrer jeg den bare over med en klud vredet op i sæbevand og tørrer efter med et viskestykke, når jeg gør rent. 3-4 gange om året laver jeg en spand vand, hvor jeg kommer eddike nok i til, at jeg skal have handsker på, vrider en klud op i dét, tørrer glasset over og lader det sidde et par minutter. Herefter skyller jeg med vand og tørrer efter med et viskestykke.

 2. Jeg mener at kunne huske ca 30 år tilbage fra noget undervisning i husførelse, at enzymerne i biotex kun virker indtil max 60 grader – på kogevask dør de og så er det skønne spildte kræfter og penge.

  1. Det er en god pointe. Jeg har nu alligevel altid en pakke stående, fordi min helt subjektive oplevelse er, at det fjerner nogle typer af pletter lidt bedre end andre produkter. (Her er der givetvis tale om noget nostalgisk indfortolkning…) Men når jeg nu har det alligevel, så ryger der en skefuld i, fordi HVIS nu det alligevel virkede…:-D

 3. Jeg afkalker alt og alle med citronsyre fra Matas (ingen spons), det er så rent at det må anvendes til fødevarer, hvilket betyder at du godt kan spare på strømmen i opvaskeren og undlade den ekstra vask efterfølgende. Jeg smider alle glas i maskinen, citronsyre i sæbebeholderen og så er der ren maskine og ditto glas.
  I vaskemaskinen kører jeg citronsyre på kogeprogrammet, citronsyren virker allerbedst ved de høje temperaturer, tænk bare på din kogekande.

  1. Det er sådan en god ide!

   Jeg har været i Bilka i dag, og tjekkede for sjov de forskellige citronsyrepræparater; der stod 40 grader på dem alle sammen. Gad vide, hvorfor de går med det? For du har da fuldstændig ret; man ville aldrig afkalke kogekanden med lunken vand. Det er virkelig sært?

 4. 40 grader som anbefaling kan jeg næsten kun tro er en slags ansvarsfraskrivelse for virkningsgraden er minimal; ved det fra pålidelig kilde – manden min er kemilærer :-))

 5. Husk også at rense trævlesien, når vaskemaskinen rengøres. Jeg fandt skruer, småsten, plastikdimser mm., da jeg rensede min første gang efter indflytning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.