M2022, uge 47

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Har jeg holdt fødselsdag for drengene fra Antons klasse. De er ikke så mange, men det fungerer stadig bedst, at vi tager ud og gør et eller andet, fordi Anton bliver helt mast, hvis der er for mange mennesker herhjemme.

Sidste år var vi i svømmehallen, for et par år siden havde jeg booket taekwondoklubben og et par trænere, og i år gik turen så til skøjtehallen.

Jeg har brugt 2 uger på at forsøge at finde et alternativ til engangsservice, men det lykkedes mig ikke. Derfor endte jeg med skamfuldt at medbringe 12 paptallerkener og -krus – men til gengæld medbragte jeg også en sprittusch, som viste sig at være det vigtigste i hele tasken. For ud over, at jeg kunne skrive navn på både tallerkner og krus, så kunne jeg også skrive navn på både de små chips-bægre og dåserne med Pepsi Max, og jeg tror ikke, jeg lyver, når jeg siger, at det halverede det madspild, der ellers meget naturligt opstår, når alle går til og fra, og det hele skal stå på samme bænk. 

Det irriterer mig stadig med det service, men jeg kan ikke komme på andet til de situationer, hvor regulær porcelæn ikke er en mulighed (og børnene er blevet så store, at melamin og plastik ikke længere er en fast bestanddel af køkkeninteriøret).

Hvis nogen har en genial ide, så få det endelig smidt i kommentarfeltet her, hvor vi er relativt mange, der ser det. 

2.

Har jeg været til et heldagsmøde et sted, hvor kaffen er så jammerlig, at man næsten får tårer i øjnene over det, og hvor der aldrig er mælk at fortynde elendigheden med. 

Men den dag havde jeg i køleskabet en næsten nyåbnet havremælk til at stå, som jeg ikke havde udsigt til selv at få brugt, så jeg medbragte den, satte den på kaffevognen og den fik ben at gå på. 

Det er i småtingsafdelingen, I know, men det føltes stadig bedre end bare at hælde den ud. 

3.

Har jeg delt min ønskeseddel op, inden jeg har sendt den til dem, jeg er på gaver med, sådan at de ting, det er fint at få flere af, står på dem alle, mens det, jeg selv ville købe på nettet, eller som er fra butikker, der ikke ligger i Esbjerg, er delt ud.

Igen: Ikke at de 3 returpakker gør den store forskel på det globale klimaaftryk, men når nu man har mulighed for at skrue lidt på nogle (h)jul, der både gør det nemmere for mig selv, og samtidig ikke dobbeltbelaster CO2-regnskabet, så er det næsten for tarveligt ikke at gøre det.

4.

Har jeg skiftet til Ewii (el) med start 01.01.23. Jeg har en måneds opsigelse ved Norlys, så ved at gøre det nu, får jeg et rent år at samle tal på, hvilket gør det nemmere at tracke forbrug.

5.

Troede jeg egentlig, at nissen herhjemme var gået på pension, men jeg kan ud fra de små skåle med pebernødder, jeg pludselig begynder at finde rundt omkring fornemme, at der er *nogen* herhjemme, der skal bede om four more years. 

Der er nok ikke nogen, der ikke inderst inde ved, at det er mig, der er Knud. Men der bliver værnet så fint om illusionen, at jeg ikke kan nænne at sige nej. 

Og nu kommer vi så til, hvorfor det er relevant for jer: For mine børn hader jo søvn af inderlige, neurodivergente hjerter, så jeg skal have lavet en plan med drillerier, man ikke opdager, hvis man er oppe (16 millioner gange) i løbet af natten, hvilket udelukker en del af de ideer, der findes online.

Så jeg ville bare tilbyde at smide listen på her, når jeg får den lavet, hvis der er andre, der kunne bruge den?

Hav en skøn weekend derude.

Published by

25 Replies to “M2022, uge 47

 1. Ja tak til del af den slags drillerier. Min datter på 12 tror stadig fuldt og fast på det hele og jeg leger gerne med. Men hvor jeg dog hader de drillerier og at skulle huske at lave dem inden man får i seng, men ikke så tidligt at barnet opdager det.

  Og tak for din blog. Dine indlæg bliver altid nydt

  1. Jeg går MEGET efter de løsninger, der kan sniges ind i løbet af aftenen, for når min dyne kalder, Rohan will answer.

   Og tak – det er jeg virkelig glad for at høre <3

 2. Jeg har købt noget flergangsservice i Kvickly. Det er ikke så billigt som engangs, men har til gengæld haft kopperne i adskillige år med til diverse udendørs arrangementer. Derefter er de røget i opvaskeren og i en kasse ovenpå køleskabet. Ikke én er gået i stykker, så anser det for at være en fin investering. Tallerkenerne fylder ingenting, kopperne selvfølgelig lidt mere, men absolut i orden løsning synes jeg. Og så har min Kvickly det fast på hylderne, så jeg har kunnet købe lidt af gangen 🙂

  1. Det ser virkelig smart ud – og er til at betale sig fra, kan jeg se. Jeg er ikke faldet over det før, så tak for tip.

 3. I forhold til ønskelister, så lyder det ikke som om du benytter dig af Ønskeskyen? Her kan man reservere ønsker, så man netop undgår at nogen køber dobbelt. Det er ganske smart 🙂👌

  1. Jeg har forsøgt at overtale/true resten af familien til at komme med, men det blev et nej, og så går det smarte jo desværre lidt af det:(

  1. Jeg har den faktisk selv bogmærket, men dels kan ungerne huske flere af drillerierne nu, og dels er der noget af det, jeg ikke længere kan slippe afsted med, fordi de vågner om natten, og jeg ikke lige orker, at vi skal op-op kl. 2, når Frida skal tisse/er for spændt, og pludselig kan se, at alle trusserne hænger på juletræet.

   Men når det er sagt, så er jeg virkelig glad for, at den liste stadig kan bruges af andre end mig <3

 4. Mht “engangsservice” der har jeg købt to pakker plastik(😱)tallerken og bestik i IKEA. De der man kunne få i hysteriske farver er nu kommet i pastel. De er geniale til skovture osv. og ikke specielt dyre

  1. De er da noget pænere, end den version, vi havde dem i, som var så hidsige i farven, at jeg vil tro, man kunne se dem fra månen:)

 5. Tak, du har inspireret mig! Jeg vil også skifte elselskab/-aftale. Jeg er godt nok ikke så skrap til at vaske om natten, tracking og sådan noget, men kan sådan en ‘Grøn indkøbspris’ være en dårlig idé, hvis man primært bruger strøm på samme tidspunkt som alle andre? Nej, vel? Det bliver vel sjældent dyrere end sådan en fast pris (Nordlys) ?
  Undskyld mit rodede spørgsmål. Har ikke båndbredde til at forstå perspektiverne til fulde.

  1. Jeg har fravalgt timepris netop fordi mit primære strømforbrug ligger i de dyreste timer. Lige pt er det pænt nedern, men de første 9 måneder af året var det klart en fordel for mig. Med til det hører dog, at det meste af døgnet bruger jeg 0,03 kWh/timen(om sommeren, nu ca 0,06kWh/timen) , dvs tæt på ingenting, men mellem 17 og 19 bruger jeg så 75% af mit forbrug. Kun opvaskemaskinen kører om natten,
   vaskemaskinen larmer for meget og kan heller ikke times med billige tidspunkter i praksis.
   Mit samlede forbrug var dog sølle på 1100 kWh sidste år og indtil videre har det været lidt lavere i år.

   For mange, nok flertallet, kan timepris betale sig, men det er min vurdering, at det ikke kan for mig. Bortset fra enhedsprisen pt er helt absurd.
   Samtidig skal jeg i mindre grad stresse over at det netop er dyrt den dag, vi skal have mad i ovnen og jeg derfor bør vælge en mere energivenlig ret.

  2. Mit bedste råd er, at du i en periode på måske et par uger, tjekker priserne på hhv. fast og flex el hos din udbyder. Hvis det er Norlys, så skal du ind her: https://norlys.dk/el/elpriser/

   Klik på ‘bestil’, så får du priserne frem, og ved at vælge ‘se prisen i detaljer’ kan du se forskellen på de to produkter. Jeg har lige tjekket nu, og der står den rene elpris på fast el til at være 497,89, mens den på flex el hedder 131,32. Hold øje med den en uges tid eller to og træf din beslutning ud fra det. Flex el ER et sats, men min egen erfaring er, at fordi man holder øje med elprisen fra tid til anden, så får man et fokus på sit elforbrug, som man ikke har, hvis man kører fast pris. Og den største besparelse, du kan få, er at skære antallet af kWh ned; jeg har reduceret vores forbrug med ca. 30%, og det er udelukkende fordi jeg med min flexaftale forholder mig til priserne jævnligt.

  1. Jeg kiggede på det i Bilka, men det kostede over dobbelt så meget som det, jeg endte med at købe (som også var i noget miljømæssigt-lidt-mere-ansvarligt-materiale) – men det kunne måske være noget, man lige brugte 10 minutter på at finde en god pris på næste gang. Tak for idé <3

 6. Havde Antons klasse ikke engang en kasse med fælles plastik-service, som man ku låne til diverse fødselsdage? Muligvis foranlediget af dig🤔

  1. Haha, jeg elsker, at jeg ikke er den eneste, som tiden løber fra. For det havde han nemlig – i børnehaven:)

   1. Godt så. Jamen, jeg har også fulgt dig længe. Virkeligt længe. Fra før jeg selv fik børn. Den ældste er 8.
    Nåmen, det var fordi, at jeg endte med at købe 4×6 stk. tallerkner+dybe+kopper+bestik af det der Ikea-plastik (pastel-udgaven, heldigvis) OG en plastikkasse med låg, hvor det hele kan være i, for ca. 200 kr. i alt.
    Og det var lige inden corona, hvorefter al fødselsdagsaktivitet de næste 2 år blev holdt udendørs, ergo megasmart med plastikservice.
    Det er så meganemt bare at hive den kasse frem, når der er et arrangement, eller vi lige vil have service med på strandturen el. lign.
    Så tak for dét tip 🙂

 7. Jeg lider også under en familie som ser Ønskeskyen som en bestillingsseddel og endda kan finde på at købe reserverede ønsker. Så her er den også død.

 8. Kan kun på det aller kraftigste af sørge for en anden dagsrytme til Nissen – det er kæmpe win! Her har Nissen altid først været her i løbet af dagen, så (lige præcis) det er har ikke ødelagt søvnen herhjemme. Det kræver godt nok at man tit er MEGET glemsom på vej ud af døren, så man lige skal tilbage efter sin telefon/halstørklæde/madpakke/selvangivelse og så have kørt det i stilling til at lynhurtigt kunne eksekvere😂

  1. Jeg gjorde det sidste år, og det var også her et hit – men jeg kan godt se, at særligt Frida i år er helt elektrisk, og allerede når hun står op går på jagt efter spor. Så vi er vist nødt til bare at få det skudt af fra morgenstunden:-D

 9. Haha – jeg tænkte det samme…! Jeg har købt 30 x tallerkner og kopper i Ikea da hele børnehaven skulle herover pga dig, Linda😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.