I går fik jeg i kommentarfeltet en opfordring fra Nanna om at gen-poste min årlige julereminder, komplet med nissefifs, til dem, der måtte have brug for det. Jeg smed et link, men idag blev jeg igen prikket på skulderen, så nu tænker jeg, at jeg lægger det op. Ikke mindst fordi denne uge byder på en bil, der skal på værksted, en korrekturopgave, første december osv: Jeg trænger nærmest selv til at læse det igen.
I år starter jeg med at liste nisse-ideerne, så de af jer, der bare skal bruge dem, kan nappe dem og suse videre ud i decemberforberedelserne. Ikke mindst fordi man ikke kan beskylde mig for at hoste op med dem i super god tid.
(Jeg så forleden på fb, at der er lavet en gruppe, der hedder ‘For os med nissedøre’. Jeg ved ikke hvorfor, for jeg er om nogen en hund efter en god fb-gruppe, men den her gav mig lyst til at kradse mine øjne ud).
Meget i tråd med M2020-temaet her på bloggen så jeg forleden en ide, som jeg gerne vil videreformidle, fordi den både kan gøre hele set-up’et nemmere, men også gør det muligt at pille kalendergaver ud af ligningen, hvis man gerne vil dét.
Ideen var, at man d. 01. december lægger en tom plade til et puslespil sammen med et lille brev og en lup. Hver morgen skal børnene så finde en brik til puslespillet ud fra de ledetråde, nissen skriver i brevet, og klistre dem på pladen (hvor man har tegnet omridset af brikken, eller har givet den nummer). På den måde kan man skrive breve flere dage forud, hvis man har en ekstratravl uge, og man kan skalere sværhedsgraden op og ned afhængigt af, hvor meget tid man har til at lede. I en snæver vending kan man også om morgenen nå at gemme brikken, inden alle mand ruller i børnehave/skole, hvis man har en nisse, der er B-menneske…
Kører man den traditionelle model med en dør i gulvhøjde og daglige drillerier, skal man hjælpe sig selv ved at huske den vigtigste regel af dem alle: Hold. Det. Simpelt. For selvom det ikke tager 20 minutter at binde bord og stole ind i vitavrap om aftenen, så skal man stadig nå at Ih! og Åh!’e næste morgen – og at rydde op.
Hos os er det også nissen, der har pakker med om søndagen, fordi det skærer 4 drillerier fra den samlede sum.
24 aktiviteter kræver opfindsomhed, og hvis man lægger fra med at pakke hele huset ind i gavepapir, bliver det lange 24 dage. Nedenstående ideer er derfor nemme at lave, nemme at opdage/beundre, og de er alle testede og godkendte her. Særligt smileyerne på fødderne og trusserne på træet vakte begejstring.
Nissedril – en liste:
1. Pakke madderne i madpakken ind i gavepapir (som er det eneste, jeg pakker ind. Jeg ser INGEN grund til at lave “sjove” pranks, hvor bøger og iPads pakkes ind i gavepapir, så børnene reelt tror, at de får en gave, som så bare viser sig at være #Lol #Surprise #SameOldShit)
2. Bytte indholdet i børnenes tøjskabe rundt
3. Tegne smileys på fødderne af dem, når de sover
4. Klippe håret af tandbørsterne
5. Skifte vitaminpillerne ud med M&M’s
6. Sætte nisseklistermærker på alle lyskontakter
7. Fylde bilen med balloner
8. Bytte kalenderlyset ud med en gulerod
9. Stjæle pæren i lampen, og hænge en guldstjerne i stedet
10. Vende alle billeder på hovedet
11. Tegne overskæg på både dem og mig i løbet af natten
12. Gemme alle tallerkener og sætte en guldstjerne i stedet. (Ideen er jo så, at man spiser morgenmad af kopper osv)
13. Line alle sko op gennem entreen og sætte bamser og dukker i
14. Hælde små glimmerstjerne i ærmerne på jakken, julebogen, skoene osv.
15. Lave snefnug med sne-spray på spejlet i badeværelset
16. Give børnene et lille juletræ hver, og en lille æske med pynt
17. Udskifte cornflakes med lego/perler
18. Vikle piberensere om alle dørhåndtag
19. Hænge slikstokke op i kroge og karme med rødt silkebånd
20. Lave en analog laser-fælde med rødt gavebånd på døren til toilettet, så børnene står op til et edderkoppespind, der skal forceres
21. Sætte juleklistermærker i madpakken
22. Hænge børnenes trusser/boksershorts på juletræet
23. Fryse lommepengene ned
24. Pakke tandbørsterne ind i (rene) karklude eller erstatte dem med slikkepinde eller lakridspiber
25. Gemme morgenmaden i ovnen
Og således forhåbentligt inspirerede, går vi videre til:
SÅDAN UNDGÅR DU DEN VÆRSTE JULESTRESS MED SMÅ BØRN – EN LISTE:
Med alle punkter gælder det, at hvis det lige nøjagtigt er DENNE aktivtiet, der gør julen for dine børn, så skal den selvfølgelig gennemføres, men ikke før du har lavet en benhård og brutalt ærlig SWOT-analyse af, om du bliver så stresset af logistikken omkring det, at du forvandler dig til Frådende Mor, som ingen ønsker i bytte for et juleshow med Postmand Per.
Just say no to hard drugs og julearrangementer (I år formentlig væsentligt reduceret pga. covid)
Der er få ting, der kan stresse alle involverede parter så meget som store julearrangementer Det er kaotisk, det larmer og alle har et blik af desperation i øjnene, hvis du kigger godt nok efter. Overvej, om det er værd at bytte ud for en rolig weekend-dag derhjemme, hvor man kan jule i nattøj og lade op til andre, mere nære begivenheder.
Skovture og juledekorationer
Del den op, så I går i skoven den ene dag, og laver dekorationer den næste. Og husk, hvad der er supposed-to-be-hyggeligt her: Hvis det er turen i skoven, kan man sagtens nøjes med den og så købe sin dekoration af nogle spejdere eller noget, i stedet for at jage rasende rundt efter det mos, man ikke har kunne sparke sig frem for i månedsvis, men som nu på mystisk vis er forsvundet, alt imens børnene bliver mere og mere sure/får ondt i benene/skal tisse/fryser/jagter hjorte i brunst/æder grankogler.
Julepynt
Brug en aften, hvor ungerne er lagt i seng, på at finde pynten frem, og lav et bord med den pynt, de må gå amok på værelset med. Så kan der pyntes op i skøn, fælles forening, og det bliver en aktivitet at være sammen om, i stedet for noget, der skal findes ekstra tid til. Når – ikke ‘hvis’ – nogen bliver hidsige over, at de vil have det samme rædselsfulde LED-juletræ, så bare husk, at der også havde været konflikter, hvis I havde tegnet eller lavet puslespil.
Pakkekalender
Gå med adventskalender i stedet for den daglige version. Minimalt stress ift. køb af gaver, man kan økonomisk tillade sig en smule mere, og man er fri for at skulle op kl 3 hver nat for at tjekke, hvad der mon er kommet i posen.
(Her er det så vigtigt, at man ikke selv lader sig overvælde af juleånden og smider en ekstra pakke i en tilfældig onsdag, for så er man selv ude om det.)
Julebag
SÅ hyggeligt på tv. Med små børn og i virkeligheden? Not so much. Hvad var det, du hældte i skålen, Anton, fuck, de skulle have været ud nu, (nej, det er også rigtigt. Man må ikke sige fuck) PAS PÅ BAGEPLADEN, DEN ER VARM, Frida, nej!! Ikke tørre fingre i Antons hår! Snydetricket her er færdig dej, som ungerne kan hjælpe med at forme, eller én slags småkager, hvor man i bedste tv-kok stil har stillet alle de afvejede ingredienser frem. Resten køber du – Karen Wolff skal også leve.
God fornøjelse/held og lykke/gå med Gud.
For mig har en upålidelig nisse været det, der klarede julen. Det har ikke været til at vide, om der lå noget fra nissepigen eller om hun havde lavet ulykker. Eller om det var om morgenen eller om aftenen, hun gav lyd. Hun har som regel givet nyt nattøj, strømper og strømpebukser og lidt småting – sommetider også slik – men det har ikke været hver dag. Mine børn er store nu, men nissepigen kommer stadig med noget – sommetider.
Jeg tror, det kommer meget an på, hvordan man genetisk har designet sine børn:-D Jeg tror, det vil være en super løsning hos de børn, der kan leve med… uforudsigelighed er ikke det rigtige ord, men forstår du, hvad jeg mener? men hos os ville det være en unødvendig kilde til konflikt de morgener, hvor nissen ikke var mødt ind, og det synes jeg ikke er det værd.
Til gengæld forsøger jeg, ligesom dig, også at flette praktiske gaver ind. Det synes jeg giver utrolig god mening, og min erfaring er, at ungerne bliver ægte glade for det.
Tak for (gen)inspiration.Vores nisse kommer søndag og lægger gaver. Måske hvis man er heldig andre dage. Ellers pynter han stille og roligt dit bo op som det passer med tid hos mig 😉 han skriver sommetider breve hvis der er noget der ikke fungerer. F.eks. skrev han sidste år at gaverne søndag ikke kom om morgenen fordi han var så træt efter nattens arbejde (og altså meget fordi ungerne stod sindsygt tidligt op).
Hende der har forældresparring.dk har i øvrigt en god pointe med “klap-sammen-mor”- fænomenet. Altså at man ser bogen gøre noget og andre gøre noget andet og så tror man at alle gør det hele. Vælg ud. Det I synes er hyggeligt. Her har den ældste ønsket at bage kagehus og det er tradition jeg har med mig helt fra lille så det vil vi gerne bruge tid på. Pigerne har ikke prøvet endnu, men det bliver så i år (inkl. Mormor og morfar samt min lillebror som altså også ville være med selvom han ikke har børn og det er skønt. Det er en tradition der let kan gå helt i kage hvis vi vil for meget så vi aftaler hvem der på forhånd laver dej, hvor mange andre småkager vi skal lave..og acceptere at ungerne gider noget og er glade men ikke nødvendigvis gider trille alle pebernødderne..og så er det ok at de voksne klarer det sidste mens ungerne hygger med tegnefilm (og de første pebernødder). Noget af det er også forventningsafstemning i de voksnes hoveder.
Jeg prøver at praktisere det samme. Jeg synes, det hjælper at lave en mental vurdering af, om dette eller hint føles som noget, der ÆGTE hører julen til, eller om det er noget, der måske ikke er altafgørende at presse ind. For hvis det sidste er tilfældet, er det en af dem, man godt kan skære væk, hvis man har meget om ørerne, mens det kan være fint nok at have som fælles projekt, hvis der er god tid. Vi har i år valgt, at min far sørger for juletræer til både dem og os. Både for at kunne bruge tiden sammen med dem til at julehygge lidt derhjemme stedet for at fare rundt i en skov i regnvejr, men også pga. covid. Jeg tror måske, at hemmeligheden for mig er at prøve at undlade at være alt for rigid? At jeg ikke støber traditioner i cement, som mine børn så kan komme til at kæmpe med at presse ind, fordi de vokser op med, at det er den eneste måde at holde jul på? Men derimod at tage det lidt fra år til år, og prøve at sætte hyggen og fællesskabet over Plejer.
Det lyder som om, det er det samme, du praktiserer <3
Præcis. Fordi relationen er vigtigere for mig en traditionen. Juledekorationer er en af de ting jeg har lavet med min mor og glædet mig over men ikke lige har haft rum og overskud til selv at kaste mig ud i med ungerne. Og det er der helt sikkert andre der laver hvert år og elsker..og måske ville vi også hygge os, men så var der andet vi ikke skulle..for vi skal ikke fare stresset rundt i december. Sidste år skar vi også gevaldigt ned på aftaler i det hele taget og det giver sig selv i år.
Jeg syntes ikke, at det var sjovt at bage med mine børn, da de var små, men det gjorde min mor, og hun nød det. Nu elsker jeg at bage med mine børnebørn.
Jeg kan virkelig godt se, hvorfor der er nogle ting, der er hyggelige at lave med børnebørn, som man måske ikke lige elsker udsigten til, når man også er den, der står med al hverdagspraktikken før og efter.
Jeg har idag købt en rulle færdig dej, som vi bager kager af om lidt. For Frida er det sjoveste at stikke figurerne ud, så så kan vi ligeså godt springe mel-detonationen over:)
Vores nisser passer på vores julepynt hele året. De flytter ind i vores vindueskarm i et moslandskab i december, og så lægger de hver dag noget af vores julepynt, som børnene kan hænge op. Og efter jul pakker de det hele sammen og tager væk med det til næste jul.
Det er en (stort set) stressfri, planlægningsfri, gratis, gavepapirsfri og co2-neutral ‘pakkekalender’ – og børnene ELSKER det!
Åhr det er en god nisse, der pakker lor… pynten! ned efter jul. Her plejer vi at ordne det sådan, at resten af familien går ned på gaden / med skrald / whatever 5 min. før vi skal afsted på juleferie, og så kyler jeg benhårdt AL pynt ned i en pose, så det er væk efter jul.
Sikke en fin ide, Estrid. Den er også god til dem, der hurtigt får for meget jul <3
Tak for inspiration 🙂
Vi/ jeg kører også det simple, så det ikke bliver for stort et projekt… og min backup er toiletpapir som på skift hænger de mærkeligste steder… den er nem når mor lige bliver lidt træt… men shit ungerne elsker det, og kan næsten ikke være i sig selv… selvom min datter (på 5) er lidt nervøs for om Nissen nu kommer pga. corona… hun var også klar på at hænge julesokken ud på havelågen i weekenden, for julemanden måtte jo ikke komme ind pga. corona 🙂
Din ide kommer som sendt fra himlen, for vi har idag fået drillenissen med hjem fra børnehaven. (Drillenissen, som i år forvandlet til en pind til evig arv og eje…:-l)
Hah! Gave-madder synes jeg er en kongelig idé. Havde min kæreste ikke frokost ordning på job, havde jeg seriøst SÅ meget gjort det hver eneste december.
Det var også en af dem, hvor jeg gnæggede, mens jeg lavede den:-D
Jeg har tænkt på dette stykke arkivguld i en måned nu. Tak, Linda!
Can you believe it: Arbejdet har indført tvungne drillenissevenner i år. Så nu skal jeg ikke bare være kreativ, legesyg nisse herhjemme, men også for sagesløs kollega.
Godt at gløgg findes.
To the rescue.
Jeg har det så anstrengt med drillenisser på arbejde. Jeg kan godt, på papiret, se, at ideen kan være sjov. Men – for mig – er det bare en helt unødvendig tilføjelse til julestressen, for der er jo ingen af kollegerne, der reelt tror på nisser. Så det er alt arbejde, nul magi. Mon man kan være sådan en nisse, der driller med en julekup, hvori der hver dag er et lille stykke slik eller en mandarin? For det virker uoverskueligt, hvis man skal til at binde et kontor ind i guirlander:-/
Wow det kræver overskud! Et par ideer fra min kollegietid, hvor vi også skulle gøre den slags:
1) Tape alle din kollegas kuglepenne og kontorartikler fast på skrivebordet
2) Bind kontorstolen fast til bordet med gavebånd og en stor flot sløjfe
3) Glimmer overalt
Nummer 3 skal kun bruges på kolleger, du har et horn i siden på, for det er virkelig, virkelig irriterende!
Jeg supplerer (og krydser fingre for at Linda-med-det-imponerende-arkiv evt genfinder til os sagesløse om fx et år 😉 ):
– Seddel på bordet/afleveret af tredjemand, evt. via chatfunktion/mail om at den kollega du nisser for, skal ringe tilbage til Jens i søsterorganisationen om det der projekt, vedkommende ved noget om. Og så er telefonnummeret til julemanden. Der går lige tre min før man opdager det er en telefonsvarer til julemanden man får fat i. Mega nemt. Virkelig sjovt.
– (Bedst uden corona og kræver en kollega med humor..) Fysiske sedler på alle de øvrige kollegers skriveborde om at vedkommende, man nisser for, altså pr næste år er overgået til kun at modtage fysisk post for at mindske risikoen for stråling fra computeren samt stress. I en overgangsperiode vil vedkommende svare på mail, dog.
– Pakke tastatur, mus og evt. skærm ind i julepapir.
– Fylde vedkommendes lommer med pebernødder.
.. og nu kom jeg lige til at google og afslører min uoriginalitet: Her er en stak gode ideer fra Samvirke hvoraf et par stykker kan bruges fra hjemmekontoret også. https://samvirke.dk/artikler/24-sjove-nissedrillerier-saadan-kan-du-drille-din-nisseven-paa-arbejdet-eller-derhjemme#slide-25
Et tried and tested hack til julebagning: færdigsæt med brunkagehus! Mine børn (og jeg selv, bevares) er mere til at pynte end at bage, så de fik hver sit Vintersaga-peberkagehus fra Ikea i adventsgave (suppleret med Baking Glue, tuber med farvet glasur og div. pynt fra Dr. Oetker). De fik voksenhjælp til at samle/lime huset sammen, men pynten stod de selv for, og det var en kæmpe succes. Husene pynter nu på boghylden og de styrer selv hvornår det skal rives ned og fortæres. Og jeg drak kaffe og hørte julemusik imens. You are welcome 🙂
Hvor er det bare en god ide! Hvis jeg når forbi Ikea, skal det klart prøves. Tak for tip <3
Man kan også få dem i Tiger 😊
Ej, men det her kommentarfelt er gaven, der bliver ved med at give – tak!
Hos os kan det ganske enkelt ikke blive jul, uden at Nissen farver mælken rød. Gjorde han det ikke, ville han blive bedt om at pakke nissedør og alt habengut igen! 😂 i år snyder han dog groft og farver i stedet skyren på søndag. Traditioner skal udvikles, bare lidt, synes nissemor.
Derudover rykker han også ind med lidt ekstra udstyr, kælk, vasketøj, juletræ og den slags i månedens løb. Typisk de dage, hvor mor eller far har møde aftenen før…
Ud over det med overskægget, binder han også ofte et gavebånd om armen eller foden på familiens medlemmer. Det SKAL være på en hverdag, så det kan vises frem i skole/børnehave…
Jeg kan også godt fornemmer, at det vigtigste for Frida næsten er historierne, der bliver udvekslet i børnehaven dagen efter. Det bliver jeg altså lidt blød om hjertet over.
Et bagetip til dem med små børn: Mette Blomsterbergs brunkager er forbløffende gode til børnehavebørn! I know, I know men lad mig forklare. Der er rigtig mange ingredienser og med undtagelse af potaske kan de smage på det hele, og det skal altsammen bare fyres i samme skål og røres rundt, så processen er nem. Til sidst skal dejen hvile i køleskabet, så når koncentrationen forsvinder, så er der alligevel en naturlig pause i bagningen. Hele processen kræver minimal finmotorik og giver masser af sanseindtryk, og da kagerne er ret voksne i smagen, kan de små (eller i hvert fald min kageglade unge) ikke spise mere end en eller to ad gangen. Havde forventet ren kaos men oplevede ren juleidyl og måtte tage et glas gløgg i ren chok.
Jeg ville også være nødt til at lægge mig selv i aflåst sideleje over en succes af det format!
Faktisk har vi brugt min køkkenmaskine, når vi har bagt cookies, som er det eneste, Anton synes er sjovt at bage. Der er den ret perfekt, fordi jeg hakker chokoladen i den med kniven først, og derefter sætter røre-dimsen i. På den måde sviner vi kun én skål til, vi får al chokoladen med, og ungerne synes, der er et kæmpehit at tyre tingene ned i maskinen, når den kører.
Alt med farve var et hit hos mine børn, når drillenissen fra børnehave/skole var på besøg: lyserød mælk, grøn risengrød (hvis man er rigtig presset på tid, kan den på tube fint bruges, OG den kræsne forælder, som synes, at risengrød smager skidt uanset farve, kan så få “voksenmad”), orange ris (= lidt rødbedesaft i kogevandet). Det absolut største hit var dog, da nissen havde skiftet tandpastaen ud med ketchup (= fyld lidt ketchup på tom tandpastatube), som de stadig kan huske, selvom det nok er 12-15 år siden.
Jeg ELSKER ketchup-ideen, og den kommer vi HELT sikkert til at prøve her!
HVORFOR har vi ikke talt om hvid gløgg i år? Jeg var ikke åben for det sidste år… men føler nu at jeg er modnet og nu har jeg glemt om der var en guldgrube at tips og opskrifter 🙂
Det eneste du behøver at vide er Blossa Hvid Gløgg 🙂
😘
I second that. Jeg har de sidste par år testet alle mulige versioner, både færdigkøbte og hjemmelavede, fordi jeg stadig er på jagt efter den, jeg fik på Cafe Stiften i Aarhus for 4000 år siden. Men alle, jeg har prøvet, smager enten som en underlig saftevandsversion af almindelig gløgg, eller VIRKELIG meget af gin. Men Blossas smager bare godt. Den er, så vidt jeg husker, lidt hidsig i procenten, men den er det værd.
Mit hack til julebagning med barnet har til dels været at lave dejen på forhånd uden barn (pga allergi bliver det hjemmelavet dej) og så ruller vi ud og stikker ud sammen. Hacket består i kun at lave en pladefuld om dagen. Vi kan gøre det efter børnehave, inden aftensmad. Få to stk småkager til dessert og nyde stearinlys hygge sammen. Og det når ikke at blive kedeligt, for klistret eller bøvlet undervejs og med den aktuelle portion dej betyder det, at vi har tre eftermiddages fælles hygge ud af den ene halve times forberedelse + gode småkager som jeg kan tåle. What’s not to like 🙂
Den ide er jeg vild med. Jeg købte to ruller færdig dej hos bageren, og den ene var et kæmpehit. Den var nem at arbejde med, og de små kager blev gode. Vi har sådan et sæt udstikkere, der egentlig er beregnet til agurk/frugt, så de er ikke meget større en pebernødder. Men vi kunne sagtens dele den frosne dej i 2 eller 3 portioner, så det blev noget, man decemberhyggede med lidt oftere, og så bare laver små portioner.
Tak <3
Jeg tror jeg er dumpet i nisse. For min datter på nu 6 år fandt allerede for 2 år siden ud af at det var mig der lavede pakkekalenderen. Fordi det jo var det samme papir som vi havde i skabet. Og jeg tror simpelthen for lidt på nisser selv til at jeg klarede at finde på en troværdig forklaring. Det fine ved det er, at jeg nu har to unger der hver morgen pænt kommer og siger “tak for gaven, mor”. Det ret så dumme er, at det så også er mig der får skældud hvis de ikke er tilfredse med det de har fået….Jeg kan jo desværre ikke skylde på nissen. (Så kan man jo selvfølgelig parere med at true med at tage resten af gaverne tilbage, men så slet et menneske er jeg jo ikke. Eller jo.)
I år er der dukket en drillenisse op også. Men jeg er ret sikker på at min datter også udmærket ved hvor den kommer fra…selvom hun er smart nok til at spille med på legen -ihvertfald indtil videre.
Peberkagehusbygning var et stort ønske her i huset, og færdig dej fungerede helt udmærket til formålet. Børn skar ud efter skabelon, jeg bagte, og huset blev limet sammen mens de så tegnefilm. Afsluttede med pyntning, og så var hele den søndag i karantæne gået, og børn var lykkelige. Selv mor fandt fred med at de egentlig havde spist slik hele dagen, når nu det var en del af processen…..
Haha – det tror jeg ikke, man kan:) Og jeg er også tilhænger af, at man fortæller dem sandheden, når de kommer og spørger.
Det der peberkagehus bliver årets projekt her, hvis vi når det, for begge mine ville også elske det. Både pynt- og slik-delen:)
Jeg er så enig med dig i din bisætning om ‘For os med nissedøre’, det er et navn der giver mig myrekryb. Men jeg har det generelt sådan med alle grupper der hedder noget med “for os med”. Jeg tror det er fordi jeg synes det er et meget ekskludrende navn.
Havde gruppen i stedet heddet nisseideer eller lign. tror jeg ikke jeg ville have opfattet den på samme vis..
Fantastisk dejligt med genopfriskning af juletipsene!
Jeg ved ikke hvorfor, men navne, der starter med ‘For os med..’ giver mig bare virkelig stærke Ekstra Blads-vibes?
Og dejligt, at du kan bruge indlægget:)