M2022, uge 20

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Endelig fundet de perfekte isterningbakker.

Jeg har aldrig syntes, at poserne var optimale, men de har stadig været det mindst-dårlige bud, synes jeg. De stive plastikbakker er umulige at trykke en enkelt isklump ud af, mens silikoneformene er et waterworld-helvede i en skuffe-fryser. 

Men nu; NU! har jeg fundet den perfekte hybrid. En plastikbakke med silikonebund.

At isterningerne samtidig er ekstra store, er bare et plus, fordi (har jeg gennem mit gin-antropologiske feltstudie lært) kulde holder på kulde, og derfor smelter meget is/store isterninger langsommere, hvilket betyder, at du slipper for udvandede sjusser.

Jeg har købt to bakker, og bruger den ene til isterninger, og den anden til iskaffe- og juicerester. Så er der til smoothies, dansk vand med smag, mimosas og iskaffe, der så ikke vander ud. Når terningerne er frosne, prikker jeg dem ud og hælder dem i en pose. På den måde optager de mindre plads, efterhånden som man får dem brugt, og de kan Tetris-modelleres ift. øvrigt indhold. 

2.

Arvet en kæmpe pose tøj til børnene fra min søster. 

Som den kæmpe legende hun er, fik hun den i bedste druglord-stil smuglet ned i bagagerummet på min bil, uden at børnene så det, og jeg fik dermed mulighed for lige at gennemgå og sortere tøjet uden indblanding først. Jeg KAN ikke understrege, hvor meget jeg sætter pris på den måde at gøre det på. 

3.

Foræret to pakker pålæg væk, inden de blev for gamle.

Det er én af de ting, jeg næsten er mest tilfreds med at have lært gennem de her indlæg: At jeg opdager det, når jeg 3 gange har kigget på den samme leverpostej og tænkt ‘den når vi ikke at spise’, og så sørger for at få den foræret væk, mens der stadig er holdbarhed tilbage. Vi har en ualmindelig fin sortbørshandel kørende hen over gaden, hvor mælk, datovarer og bagværk vandrer frem og tilbage, og jeg elsker det. 

4.

Solgt oldefars scooter på Marketplace. 

Hans øjne er ikke så gode mere, og derfor ville han gerne af med den. Det tog under en time at få dyret afsat, og jeg holder aldrig op med at blive forundret over, hvad man kan sælge på den platform.

_______________

5.

Der var en enkelt af jer, der spurgte til, hvad det koster at starte firma op, og jeg har derfor prøvet at lave en liste over de udgifter, jeg er stødt på so far. 

Priserne vil selvfølgelig afhænge af, hvad for en virksomhed, du starter op, men for mig ser det sådan her ud:

Firmakonto (lovpligtig): 

1500 kr. i oprettelse. Herudover 250 kr. pr. kvartal

Jeg har valgt at bruge min egen bank, fordi jeg vurderer, at den fordel, der ligger i, at de kender mig, ved, at jeg har betalt 1/4 mill. ud, og to gange selv har bedt om at få sat afbetalingsbeløbet op, langt opvejer en eventuel besparelse i en anden bank. Derudover kan der også være noget med gebyrer på overførsler, hvis de skal ske mellem to banker – og så er det bare nemmere, at det hele er samlet ét sted.

Erhvervsforsikring (lovpligtig):

3100 kr. pr. år

Også her er jeg gået med mit eksisterende forsikringsselskab, fordi jeg så i hvert fald undgår, at to selskaber begge forsøger at få hinanden til at betale, hvis jeg kører ind i nogen, når jeg kører hjem fra en opgave.

Sygeforsikring:

Ca. 5000 pr. år

Der er forskellige holdninger til, om man synes, den er nødvendig. Jeg har ikke tegnet endnu, men som jeg forstår det, kan man få omkring 1000 kr. pr. dag, hvis man er syg. Om der er begrænsning på antal af dage, hvor meget, man skal dokumentere osv. ved jeg endnu ikke, men jeg har den på min liste, og derfor kommer den også lige med her. 

Visitkort:

380 kr. for 500 stk. 

Revisor:

2500 – 5000 pr. år. 

Jeg har valgt en revisor, der har en del selvstændige tegnsprogstolke under vingerne, fordi jeg synes, det er rart, at han ved, hvad jeg laver. Prisen kommer til at afhænge af, hvor meget hjælp, jeg får brug for, men jeg kan høre, at de andre tolke, der er i stald hos ham, ender i det lag. 

Regnskabsprogram/køreapp:

Der findes gratis versioner, man kan bruge, men ellers omkring 2000 kr. 

Jeg vælger et, som flere andre tolke har, af den meget lavpraktiske grund, at der så er nogen at spørge. 

Arbejdstøj/skilte:

300 kr. for 2 stk.

Evt. telefon:

Jeg bruger min private.

A-kasse:

Jeg har ikke skiftet endnu, fordi jeg lige mangler svar på nogle ting fra HK, og derfor bliver jeg svar skyldig ift. pris. 

Hjemmeside/fotos:

Jeg er meget, meget heldig at have en, der gider hjælpe mig med at sætte min op, så jeg ved ikke, hvad det koster, hvis man skal ud og købe sig fra det.

Pensionsindbetaling:

Den her er jeg også stadig i gang med, for jeg mangler svar på, hvordan det påvirker prisen på de forsikringer, jeg har gennem pensionsselskabet, når jeg bliver selvstændig. Den fælde røg jeg nemlig i sidste år, da jeg i sommerferien arbejdede som timelønnet; da pensionen ikke længere var arbejdsgiverindbetalt, og dermed ikke en del af en aftale, steg mine forsikringer til det dobbelte. Det betød, at selvom jeg som timelønnet indbetalte det samme beløb, som da jeg var lønmodtager, så var den bid, der reelt blev sat på pensionsopsparing væsentlig mindre, fordi pengene i stedet gik til at betale de dyrere forsikringer. Derfor skal jeg have undersøgt, hvordan det forholder sig, når man er selvstændig, for så er der jo af gode grunde ikke en arbejdsgiveraftale, der kan påvirke prisen. 

Evt.:

En sidste detalje er, at jeg formentlig (forhåbentlig!) også kommer til at miste det fripladstilskud og den boligstøtte, jeg lige nu modtager. Det er nok mere et indtægtstab end det er en udgift, men når man sidder med den store kugleramme fremme, er det stadig ét af de røde tal, man skal huske at have med.

Published by

12 Replies to “M2022, uge 20

 1. Jeg er *næsten” sikker på, at du i hvert fald er berettiget til noget tilskud ifb. børnenes institutioner. Du skal vist langt over en indkomst på 500.000 kr., før at de begynder at skære i det 🙂 Kh. fra Antons italienske pseudo-bror – hvis du husker mig 😉 Jeg pønser på, at skrive en mail til dig.

  1. Nej, hvor hyggeligt at høre fra dig! Jeg har tænkt på jer flere gange de sidste par år, så jeg vil meget gerne høre, hvordan det hele faldt ud hos jer <3

   Jeg tror, du har ret i det med fripladstilskud – men fordi jeg som selvstændig går fra at blive reguleret årligt fremfor månedsvis, gør jeg mig lidt overvejelser om, at det, jeg kan få, også skal være arbejdet og det potentielle smæk værd. Det lyder højrøvet og priviligeret, men hvis vi ender på, at jeg kan få måske 700 kr. i måneden, så vil jeg faktisk hellere tolke de timer ekstra, og så slippe for at være underlagt kontrol og efterregulering. Jeg synes, det er en stressfaktor:-/

 2. Jeg kan byde ind med svar på det med A-kassen – de koster stort set alle sammen lige omkring 500 pr måned, +/- måske 30 kroner (størstedelen af det man betaler er statsbidrag, så det er ens for alle – der hvor der er lidt forskel er administrationsomkostninger, men jeg synes ikke jeg har set gigantiske prisforskelle på dét)

  (fagforeningskontingentet er en anden snak; dér er både pris- og andre forskelle, men det er ikke emnet her 😉)

  1. Men mon du så kan hjælpe med, hvad man gør, hvis man starter på supplerende dagpenge? For så kan jeg vel ikke bare hoppe over i en a-kasse for selvstændige fra starten? Oder?

 3. Husk, at når du bruger din private tlf. kan du lade firmaet betale regningen. Så sparer du både moms plus at de jo betales inden du bliver beskattet. Når du får brug for en ny tlf. kan den ligeledes betales af firmaet (men lad være at købe den som erhvervstlf., det stiller dig dårligere ift hvornår du kan komme ud af en evt. binding og vist også ift. garanti). Jeg ved ikke helt nu, hvor licens næsten er røget helt over skatten, men ellers kan firmaet også betale den, idet det jo er påkrævet med internet, for at firmaet kan fungere.

  1. Yes – for mig har overvejelsen ligget i, at jeg gerne vil have mulighed for at holde fri, bare engang imellem, og derfor var jeg lidt loren ved at bruge min private. Jeg var igang med at undersøge en model, hvor man med en app kan bruge samme telefon, men med to numre, og så kan slukke for det éne, hvis man f.eks. tager en uge på ferie. Men det blev for omstændigt, og jeg vil jo primært gerne bare have løbet tingene igang. Der var også nogle visitkort, der skulle bestilles, så enden på det blev, at jeg starter med mit eget, og så vurderer hed ad vejen. Men søde revisor-Jesper sagde det samme som dig, så jeg stoler på jer, og lægger det i hænderne på ham:)

 4. De fleste pensionsselskaber har en pensionsordning for selvstændige, hvor man er i gruppe med andre selvstændige. Der vil du have lavere priser på din tab af erhvervsevne dækning og andre risikodækninger end hvis du tegner som privat person.

  1. Tak, Charlotte. Jeg tror, at PFA har mus i systemet eller Merkur i retrograd, for deres side driller. Men jeg har sendt dem en mail nu, og afventer dato for telefonmøde.

 5. Samtlige a-kasser har viden om supplerende dagpenge. Undersøg hvilke ekstra gode tilbud du får hos dem for selvstændige, ellers bliv bare hvir du er 🙂

 6. Jeg kender ikke til reglerne for dagpenge-men jeg ved, at din anciennitet følger med dig; dvs at du har samme rettigheder i en ny a-kasse som i den gamle. Om de føles ens at “danse” med, ved jeg ikke 😉

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.