M2022, uge 17

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Har vi været i Legoland, og jeg medbragte Fridas slush-ice-bæger fra sidst, hvilket betød, at den frosne saft denne gang som refill kun kostede 20 kr., mod de 50 kr. den koster fra ny. 

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg simpelthen aldrig har tænkt over at tage flasken med hjem og vaske den af. Når jeg har set ‘refill’ på skiltet, har jeg bare tænkt, at man må være belagt med kirurgisk stål på indersiden, hvis man kan køre mere end én runde flydende kvælstof uden at få forfrysninger, men da min veninde, sidst vi var afsted samme, hev deres op af tasken, havde jeg det meget sådan her: 

Hvor mange runder sådan en gang tynd plastik kan tage i manegen, ved jeg ikke, men den er vasket af igen og klar til endnu en tur. 

2.

Måtte jeg lægge mig selv i aflåst sideleje, da jeg modtog min betalingsoversigt for maj. Fy for FANDEN, mand. ALT er steget, og den største synder på regningen denne gang er el.

Da jeg var færdig med at hyperventilere i min papirspose, loggede jeg ind på oversigten med en klar overbevisning om, at det måtte være en fejl. Det var det ikke. Første kvartal har kostet 2800 kr. – jeg får 92 kr. tilbage – og Norlys trækker lige knap 3400 a conto for de næste 3 måneder. Det er til at tude over. Men alle tal og priser så rigtige ud, og en hurtig sammenligning af prisen hos andre selskaber viste, at det havde været det samme, uanset hvor jeg havde været kunde.


Det føltes som en kold afvaskning, når man har gjort så meget for at spare, som jeg synes, jeg har gjort – men da jeg mismodigt klikkede ind for at sammenligne mit forbrug i år med første kvartal sidste år, steg mit humør alligevel lidt igen. For sidste år i samme periode har jeg brugt 1114 kWh – i år har jeg brugt 811.

Så det nytter, selvom det lige nu ikke føles sådan, og jeg kan trods alt trøste mig med, at jeg er sluppet for det gigantiske smæk, jeg ville have fået, hvis jeg ikke havde sat ind.

3.

Sparkede sidste uges vandfokus gang i, at jeg fik lyst til at undersøge, hvor meget vand vi egentlig bruger. For ligesom med el, er det ikke noget, jeg tidligere har forholdt mig særligt til.

Som kaldet, dumpede årsopgørelsen over vandforbrug for 2021 ind i e-boks torsdag, og jeg åbnede den, fuld af tillid til egne evner og google.

To timer senere havde jeg fem facebookvenner, tre beboere på vejen, to kolleger fra andre byer og min mor, der har arbejdet på Esbjerg Forsyningsvirksomhed i mange år involveret i projektet.

Og jeg vil gerne slå en handel af: Vi kan sige, at I på ALLE de hjemmesider, jeg besøger fraNUaf, kan gøre med mine personlige oplysninger, lige hvad I vil. I må gemme dem 30 dage eller 10 år, I må sælge dem videre eller forære dem væk, fuldstændig som I har lyst – hvis vi så til gengæld kan aftale, at regninger skal være til at forstå.

F.eks. lidt svært at vide, at ‘Ejendommen’ er den vej, jeg bor på. Hvad er ‘graddage’, hvorfor står *evt. faktor* i stjerner – og hvad er det – hvorfor fanden skal der estimeres et forbrug, fordi der er skiftet måler og endelig kunne man måske også vælge at være tydelige omkring, hvilke tal, der er kroner og ører og hvilke, der er ‘enheder’. (SKRIV dog, at det er m3!).

(Jeg bliver sur over dét der, for det kan ikke være rigtigt, at man bare kan skrive en regning, som ligner en opskrift Harry Potter kunne have fået udleveret på 4. semester i Eliksir, og så er det bare dit eget problem at tolke den, hvis du gerne vil tjekke, om tallene passer).

Nå, men efter mange, meget kedelige samtaler og en minutiøs granskning, nåede jeg frem til, at vi sidste år brugte 106 m3 vand, og Google var hjælpsom nok til at oplyse mig om, at en familie på 4, normalt har et vandforbrug på mellem 104 og 200 m3 pr. år.

Og tror jeg, at vi kan rykke specielt meget ved vores vandforbrug? Næ. Jeg tror sgu, at vi rimelig meget bare bruger det, vi bruger.

Men det troede jeg jo også med el. 

Så jeg undersøgte, om der var en app, ligesom Watts, som jeg bruger til el, og det er der. Den her kan jeg bare ikke selv få adgang til; det skal tildeles af den i boligforeningen, der står som administrator. Så nu venter jeg på svar på den mail, jeg har sendt, og jeg skal nok lave en opfølgning, når der er nyt.

Published by

19 Replies to “M2022, uge 17

 1. Vores elregning er steget 1700 kr i dette kvartal i forhold til samme sidste år. Samme forbrug.
  Så nu er der sikkert en vaskemaskine eller lignende, der går i stykker. Det plejer vist at være en form for regel…

  1. Ej, men hvordan skal man næsten få det til at hænge sammen!? Den procentvise stigning er fuldstændig vanvittig. Der skal snart laves en eller anden løsning, hvor man ikke bare hele tiden kan sende regningen videre, så den ender hos manden på gulvet. For med de stigninger i dagligvarer, brændstof, vand, varme og el, vi oplever lige nu, så bliver det mere og mere problematisk, at lønnen ikke følger med. Det skal naturligvis ikke være arbejdsgiver og virksomheder, der bærer hele byrden, for den er lige urimelig for alle. Men det her løser sgu heller ikke noget, for vi nærmer os hastigt et punkt, hvor folk bliver så pressede, at bunden ender med at falde ud af det hele.

   Alle er vist nødt til at løfte deres del, hvis vi skal igennem det her.

   1. Jeg er førtidspensionist, så jeg er rimelig fucked. Min ydelse bliver reguleret ift inflation 2 år bagud. Jeg mener jeg fik 37 kr mere udbetalt pr md i år.
    Det er selvfølgelig mit håb at der komme en form for hjælp eller permanent omregulering. Men jeg tror ikke på det inderst inde.

 2. Min el-regning er også steget helt vildt, trods lavere forbrug. Men jeg tjekkede lige regningen fra sidste år (jeg har haft Ewii hele tiden – jeg elsker at de afregner efter forbrug så jeg ikke skal fedte rundt med aconto – og jeg har haft flex-pris længe, så det er dejlig nemt at sammenligne), og min pris pr kWh er rundt regnet tredoblet. Så SKAL det jo kunne mærkes 🙁 Og jeg får helt ondt i maven over dem på ressourceydelser og kontanthjælp og hvad det ellers hedder, for de kan ikke bare lige stampe de penge op. Min veninde skrev forleden at hun i sin lejlighed ikke må skifte el-udbyder, hun må ikke vaske om natten, og det med at udskifte køleskab til en A+++ model er bare ikke i budgettet. Så er der bare mange knapper man ikke kan skrue på. (Og sorry, det blev langt. Men det er mine titties da også snart)

  1. Det er godt nok også vanvittigt. Man sidder lidt med fornemmelsen af, at nogen sgu da snart må gribe rigtigt ind, ikke?

   Ift. din veninde; jeg synes at kunne huske, at jeg et sted i min el-research er stødt på, at man som udlejer eller boligselskab ikke kan bestemme, hvilket elselskab, lejer vælger. Det synes jeg, at hun skal tjekke op på, evt. ved at ringe til det elselskab, hun gerne vil have og spørge. Dem, der kan tjene på noget, plejer at være ret godt inde i reglerne for, hvad konkurrenterne må og ikke må.

 3. Til punkt 2 kan jeg supplere med, at jeg lettere presset ved tanken om gaspriserne skruede ned for fyret for 6 uger siden.. nu er der aflæst og jeg har brugt 10 m³ mere end sidste år.
  Jeg føler mig SÅ snydt… den kunne vel have været højere, men STADIG!
  Så jeg kan virkelig godt følge dig..

  Og jeg har også uendelig ondt af dem, hvor stigningerne for alvor gør ondt og der virkelig skal spares i hverdagen for at det løber rundt 🙈

  1. Og dét forstår jeg faktisk ikke. Min veninde skrev det samme ift. vand; at hun nu sad og kiggede, og kunne se, at der var en lille stigning hvert år. Det er svært at se fra år til år, men hendes selskab havde været så venlige at lave grafer, og der kunne man tydeligt se over 5 år, at forbruget var steget. Meget, faktisk. Og det er sgu da sært? Jeg kan forstå det, hvis man lever et liv, hvor en faktor er ændret, f.eks. at et barn er kommet på efterskole eller man har fået spa eller sådan et eller andet – men bare ud af det blå? Det synes jeg er mystisk.

   1. Altså ift varme, så er ændringen 1 %, dvs indenfor måleusikkerheden. Det kan sågar være fordi jeg har aflædt på sidstedagen og ikke førstedagen.
    Vinteren kan også have været koldere.
    Men stadig fesent.

    Ift vand, så bruger større børn mere vand. Her bader sønnen ind i mellem 2x om ugen og midterbarnet tager selv bad nu og der skal man være obs og skynde på hende 😉 og det genkender flere familier nok…
    Dertil har corona-hjemsendelse også brugt mere cand (og el..)

 4. Vi er også en familie på tre, og vi har skåret vores vandforbrug ned fra ca 100 til 70 m3 om året, bare ved at tænke lidt over det i dagligdagen, ligesom du gør med el. Opsamle vand mens det bliver enten varmt eller koldt, genbruge skylle-salat-vand til vanding af blomster, skrue lidt ned for bruseren, fylde vaskemaskinen helt, osv. Vi lider ikke afsavn og krukkerne i haven bliver også vandet. Men mange bække små kan godt blive til 30 m3 fordelt over 52 uger… Så go for it! Når du kan med el, kan du også med vand. Og næste udfordring må blive varmen?!
  Jeg er vild med at følge din rejse og vild med tanken om hvor mange ringe du spreder i vandet til alle os, der læser med. Dvs du sparer mange tons CO2 med din formidling! 💪. Her er jeg gået med på nogle af dine eltips, og har i årets første tre måneder næsten halveret forbruget. Forstår ikke hvordan det er muligt, for syntes ikke vi var storforbrugere før…

  1. Det bliver jeg meget inspireret af at høre, Lone – for så kan det jo lade sig gøre at skubbe pilen nedad her også.

   Og jeg bliver simpelthen så glad over din betragtning af teksterne her og de ringe, de forhåbentlig spreder. Det er mit største håb med tekster. Ikke at de bliver kopieret 1:1, for det er umuligt, men at den lavpraktiske vinkel giver lyst til selv at skrue lidt, der hvor det giver mening for én selv. Så tak for dét skulderklap – det har jeg varmet mig ved, siden jeg læste din kommentar:)

   1. Jeg kan tilslutte mig det – du har i den grad inspireret mig til at kigge på el-regning, downloade app med de rå elpriser osv. You make a difference! For selvom det er små skridt her hos mig, så er vi jo flere om det!

 5. Det her med vand er altså spændende.
  Til en budget snak i banken sad jeg og gnæggede af “hvad sagde jeg?!” da hun spurgte om vi virkelig havde så lavt et forbrug – hun troede ikke tallene passede 🙂
  Til historien hører at jeg har købt to store spande der står i badet. Det første vand (fra kold til ok varmt) opsamles og kommer i en vandkande. Derefter tager jeg bad mens jeg står i spandene (har bløøøde fødder af alle de fodbade) og bruger vandet til at skylle ud med i toilettet.

  1. Det er meget dedikeret!:)

   Men der går sport i det, ikke? Og det fine er, at der kun er fordele forbundet med det, både økonomisk for den enkelte og klimamæssigt for os alle <3

 6. Når jeg ser punkt 3, kan jeg ikke lade være med at tænke på den nyvalgte bestyrelse for Din Forsyning: 10 mænd og 1 kvinde … Kan der mon være en sammenhæng med lix-tallet i regningen?

  1. Jeg tror ikke, det har så meget med køn, som det har med årevis af manglende krav til, at man skal kommunikere så gennemsnitsmennesket kan læse og forstå, hvad man sender ud. El-selskaberne er ved at komme efter det, så det kan sagtens lade sig gøre.

 7. Linda, undersøg lige elforbundet. Dem har jeg tilmeldt mig til og er dermed kommet med i deres rabataftale med en el-leverandør. Vi er indtil videre kommet af med ca 1400 kr. for et kvartal. Derudover fik jeg næsten 900 kr. retur fra OK for april og der opkrævede Vindstød (som er dem elforbundet har aftale med i år) mig ca 500 kr i alt.
  Vi er kun 2 herhjemme og blandt andet inspireret af dig er der gået stor sport i at spare på strømmen men vi bruger alligevel ca 120 kWh i måneden.
  Jeg var skeptisk omkring elforbundet, da en nabo anbefalede dem, men vi har strøm i kontakterne og sparer en del penge ift. til den tidligere leverandør. Jeg kan lige sige at historisk inden priserne gik amok, lå vi også på ca. 500 kr./måned for el, men der sparede vi ikke nævneværdigt på den. Det gør vi nu og kan stadig holde prisen nogenlunde på budgettet.

  At jeg så¨frygter den næste gasregning, det er en helt anden snak 🙂

  1. Tusind tak for heads up, Eva! Det vil jeg prøve at undersøge, om vi også kunne have udbytte af <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.