M2022, uge 14

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Fundet mine solcellelamper frem fra sidste år, og sat dem til opladning i solen – og de duer overhovedet ikke. Det er 3. år i træk, jeg har vasket årets indkøbte lamper, tørret dem efter alle kunstens regler og opbevaret dem i lukkede kasser og de overlever simpelthen ikke.

Jeg har derfor besluttet, at når jeg køber i år, så køber jeg bare et par stykker, vel vidende, at de reelt er at betragte som éngangspynt, og så får de lov at stå ude, til de ikke kan mere. Der er vist ingen grund til at bruge tid, vand og plads på at forsøge at forlænge holdbarheden, når det nu tilsyneladende ikke kan lade sig gøre.

(Hvis nogen har gode erfaringer med bestemte mærker, så skriv det endelig i kommentarfeltet).

2.

Preppet påskeæg, fordi vi er hjemme alle 3 fra i dag, og jeg derfor lige skal have styr på det, inden der er øjne og ører overalt. 

Jeg er aldrig gået særligt op i andre højtider end julen, men indeni Frida bor en eklektisk gejstlig, der skal bede om katolske mængder af fejring af alt, hvad der nogensinde er nævnt i alt, hvad der findes af trosretninger. 

Ret skal være ret: Jeg er nem at lokke. Derfor får børnene i slutningen af ugen op til påske, et brev i postkassen, som indeholder et påskeægsfrø. (Onde tunger vil påstå, at disse har en mistænkelig lighed med Jelly Beans..) Vi planter frøene i små potter, vander dem et par dage, og *puf* vokser der, overnight, et påskeæg op. 

Jeg er oprigtigt i tvivl om, hvem det er, jeg forsøger at narre, men vi hygger os alle tre med det, og det må næsten være det vigtigste. 

Fordi jeg, som alle andre forældre, ville pakke månen ind til mine børn, hvis jeg kunne, kommer jeg somme tider til at gå lidt beløbsmæssigt overboard på de her ting; ikke mindst fordi der går ‘ej, så skal de sgu have noget ordentligt’ i den. Det vil jeg gerne lidt væk fra, for det er unødvendigt, og derfor kommer ægget i år til at indeholde lidt snoller og en billet til svømmestadion. På den måde bliver en aktivitet, som jeg alligevel havde planlagt i påsken, den bærende del af konstruktionen. 

3.

Læst jeres have-tips og tusind artikler på nettet, og efter nøje overvejelser besluttet at gå fuld krukke i stedet for højbed. Når jeg finder ud af, hvad jeg kan holde liv i, kan jeg overveje højbede med bund (så hedder de vist bare plantekasser), for der er ikke rigtigt noget jord at slå rod i herude. 

Med krukkerne kan jeg eksperimentere med planter, og jeg kan flytte dem rundt efter behov ift. sol og vind. 

Fordi vi bor på yderste revle, blæser det godt herude, og med en mark som nabo, er der tit meget støv osv. i luften; særligt helt nede ved jorden. Derfor vil jeg gerne have specielt krydderurterne lidt op i niveau, men jeg har fået den ide, at det må kunne lade sig gøre, hvis man smider et par fliser under de krukker, der skal indeholde noget spiseligt. På den måde får jeg også lidt forskellige niveauer, hvilket jeg synes ser så fint ud.

Men krukker er *også* dyre, og derfor har jeg været forbi en håndfuld forskellige genbrugsbutikker. Det viser sig, at de meget sjældent får havekrukker ind, og Marketplace var heller ikke rigtigt nogen hjælp. 

Jeg tyggede lidt på min mangel på held, og nåede frem til, at jeg nok heller ikke selv ville komme i tanke om at aflevere overskudskrukker til genbrug. De ville formentlig bare få lov at stå i et hjørne af skuret og glo. 

Derfor prøvede jeg at lave et opslag i den lokale fb-gruppe, hvori jeg efterlyste krukker, som folk ville sælge.

(I tilfælde af, at nogle af jer får lyst til at prøve lykken på lignende vis i jeres lokalområde, vil jeg bare lige videregive en erfaring, jeg har gjort mig, nemlig at folk meget ofte forærer deres ting væk eller sælger dem meget billigt, hvis man, allerede når man spørger, lægger op til, at man gerne vil betale for dem. Der er et eller andet psykologisk i at anerkende, at ting har værdi, som øger folks lyst til at forære dem væk, kontra hvis man bare spørger, om nogen har noget, man må få).

Jeg skrev i opslaget, at design, farve og eventuelle skår var underordnet, men at der skulle være hul i bunden, og krukkerne skulle være til havebrug.

Og det viste sig, at jeg havde ret i min antagelse: Der var flere, der havde krukker til at stå, som de ikke brugte, men heller ikke lige var nået til at smide ud. Ingen ville have noget for dem, så nu har jeg, helt gratis, fået krukker nok til at starte min lille have. Hurra!

Published by

14 Replies to “M2022, uge 14

 1. Tillykke med haven! For flere niveauer kan du også dyrke ting i ampler/hængepotter, fx jordbær og tomater. Kan ofte købes i havecentre/byggemarkeder, eller du kan bygge dem selv, med inspiration fra Pinterest. Har ikke erfaring med det selv, dog.
  Og så tænkte jeg efter dine gennemresearchede og übernørdede (og fremragende!) indlæg om elpriser, at en grundig og handlingsorienteret nørd som dig, da og også skal have din egen kompost! Det hører til din nye status som landmand, og passer godt i dit fokus på ressourcespild. Og der er masser at nørde med, fx på Plantesmilets blog, og det føles intuitivt godt at omdanne affald fra have og køkken til jord uden anstrengelser!

  1. Det er da ikke utænkeligt, at det griber så meget om sig, at jeg kaster mig over kompostering:)

   Mine forældres naboer har 100 ampler hængende, og de er bare så fine! Beklageligvis blæser det så afsindigt her, fordi vi bor lige ud til en kæmpemark, så der intet er til at tage af for vinden, så alt, hvad vi gennem tiden har forsøgt at hænge op, er blæst ned eller ender med at blive pillet ned, fordi det hamrer mod ruderne. Jeg må klare mig med det, der kan stå <3

 2. I fht dine solcellelamper, burde du så ikke kunne få pengene tilbage for dem og købe nogle nye? Som jeg læser det, har de kun holdt til een sæson, og er de så ikke indenfor de 2 års reklamationsret? Det kræver selvfølgelig at du har en kvittering du kan finde (det ville aldrig ske herhjemme🙄) Men har en mistanke om at du er systematisk nok til rent faktisk at kunne genfinde sådan een..

  1. Haha – ja, min mappe er min bedste ven!:)

   Du har ret i, at jeg principielt burde kunne levere lamperne retur, men jeg kan ikke få mig selv til det (hvilket 100% er for åndssvagt, men…) Jeg har de sidste mange år haft fra Lidl, fordi de laver sådan nogle fine nogen, der er til at betale sig fra for penge (og dem, jeg har haft fra Sirius ikke har været bedre), og jeg føler mig for nærig over at komme tilbage med en ét år gammel lampe til 30 kr. – selvom man 100% burde gøre det.

 3. Batterier dør, når de ikke bliver brugt, så lukkede kasser vinteren over er no-go.
  Jeg har selv forskellige former for solcellebelysning i haven, og når det bliver efterår, tager jeg dem ind og stiller dem i et vindue, hvor solen rammer dem, de timer den er fremme. Ud igen om foråret, og så kører de upåklageligt videre år efter år. Tror, de ældste er 5-6 år nu og still going strong.
  -Men det kræver selvfølgelig lige, at man har et vindue et diskret sted, for designet er sjældent specielt kønt, når man får det tæt på…

  1. Den model testede jeg faktisk for et par år siden – men ift. det, du skriver, har jeg nok placeret dem forkert. De vinduer, jeg har, som er øst- og vestvendte, så der er noget sollys at komme efter, er hhv. stue og køkken, og præcis som du skriver, så er solcellelamper bare bedst på afstand i mørke under en busk.

   Måske de kan få lov at komme på tålt ophold i mine forældres udestue? Det ser jeg sgu lige, om ikke jeg kan gøre i år.

   Tak:)

 4. Vi har en del, 5-8 stk af de helt billige fra Netto. De har stået ude i 2,5 år og lyser stadig. De kommer aldrig ind og har derfor stået i frost og sne. Vi har også en stor fra Sirius, den har også stået udenfor siden sommeren 2020, den har haft lidt startvanskeligheder her i foråret (jeg troede faktisk den var færdig) som om at batteriet skulle have en god omgang sol. Den lyser fint igen 👍

  Min konklusion har været, at du umiddelbart ikke får et bedre produkt af dyrere solceller. Sirius ER dog pænere.

  1. Det er 1:1 også det, jeg selv er nået frem til. Sirius er (for det meste. Hvad sker der med de der.. rør, de lige har lanceret??!) lækkert i design, men jeg har måtte returnere ca. 20% af de Siriusprodukter, jeg har købt. Det må jeg bare være ærlig og sige, at det købemodner mig ift. discountversionerne:)

 5. Jeg er kæmpe fan af Frida! Som barn ønskede jeg, at vi var katolikker fordi der ligesom er noget mere bling over den katolske kirke – jeg var helt med på aflad, røgelseskar (i GULD!), de der små lys man kan tænde i kirkerne osv osv 😆. Jeg er så godt nok ateist, men har stadig en forkærlighed for katolske kirker og messer.

  Jeg laver også æggejagt hvert år. I går fik børnene et brev fra påskeharen, som bad om hjælp til at finde tre påskeæg. Jeg har skrevet bogstaver på nogle sten, som jeg tænker, ungerne skal finde i løbet af de næste par dage og sætte sammen til et ord, som angiver hvor de kan finde påskeæggene. Jeg er ret sikker på, at de alle er klar over hvem “påskeharen” er, men det er alligevel hyggeligt.

  1. KÆMPE same! Jeg var også grøn af misundelse, når jeg så dem give den hele armen med statuer, blonder, guld og røgelse. En hurtig syndsforladelse er heller ikke at kimse af.

   Frida kom i går ud og trak mig i ærmet.

   “Mor. Jeg tror måske ikke, at det er påskeharen, der er kommet med de frø”

   “Nå…?”

   “Jeg tror, det er POSTEN!!”

   Drømmen lever.

 6. God vind (!) med haveeventyret, men pas på, det er vanedannende :-p Smart med krukkerne! De kommer nemlig aldrig i genbrug, og dels er de dyre, dels klæder det dem med lidt patina. Jeg plejer selv at tage en slentretur aftenen før storskrald ned i den ende af vores vej der fortsætter ind i Gentofte. Har aldrig væretnødt til at købe en krukke … (ved godt klunsning er forbudt men tænker det hører til de små synder).

  1. Yes – på de her kanter har vi altid ‘god vind’, hvad enten vi vil det eller ej 😀

   Og faktisk var mit håb med det her punkt også, at jeg måske kunne prikke lidt til, at folk derude blev opmærksomme på, at deres gamle krukker kan få et fint og nyt liv i andre haver. Jeg tror simpelthen bare ikke, at folk tænker over det?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.