M2022, uge 12

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Har jeg haft meget fokus på, at mit tørretumblerforbrug ikke behøver være alt eller intet.

Jeg har længe været god til at tørre f.eks. håndklæder ude, og så bare give dem 10 minutter i tumbleren til sidst, så de ikke føles som pap, men det er gået op for mig, at jeg uden at tænke over det, når jeg vasker kulørt, har overført det lidt dovne ‘når jeg nu starter den alligevel’-princip, som jeg bruger, når jeg starter vaskemaskinen/opvaskemaskinen, til tumbleren også.

Det er tosset, for få stykker tøj tørrer selvfølgelig hurtigere end mange, og dermed skal den køre i kortere tid. 

2.

Har jeg haft en mellemtime på job lige ved siden af en Harald Nyborg, og fordi TBS skrev i kommentarfeltet fra sidste uge, at hun havde købt et wi-fi stik i Jem & Fix, stak jeg hovedet ind forbi – og sørme så: De havde også.

Det ville aldrig været faldet mig ind at kigge efter det i byggemarkeder, for i mit hoved er wi-fi = internet = svært at finde i fysiske butikker, og jeg troede, jeg skulle bestille det online.

Nu sparede jeg de 40 kr. i fragt, og mange bække små. 

3.

Har jeg tømt fryseren for vintermad, for nu synes jeg, vi kalder den: Det er forår. 

Vi har derfor fået ret meget bagt pasta, kyllingelasagne og suppe de sidste par uger, og nu er der god plads til friske krydderurter og sodavandsis. 

Og apropos krydderurter:

4.

Er jeg så småt begyndt at planlægge, hvad der skal ske i haven. 

De sidste par år med nedlukninger har betydet, at vi har brugt naturen meget mere, sådan helt generelt, og det har givet mig lyst til at gøre lidt mere ved vores egen have. 

Jeg har besluttet, at vi skal have krydderurter, lavendel, lidt vilde blomster og tomater, men fordi vores have er lavet, som den er, og vi bor til leje, er der ikke mulighed for lige at lave et bed i selve haven. Det betyder plantekasser og højbede – og de er godt nok dyre.

Så inden jeg sælger min ene nyre, vil jeg lige spørge ud i plenum, fordi der altid sidder nogen, der ved noget om alting: Har haveentusiaster nogle hemmelige steder, hvor de ved, at man kan købe den slags billigt? Er det noget, den lokale tømrer ofte laver, eller er der særlige grupper på facebook? Helt fair, hvis de bare koster det, de koster – men jeg ville være træt af at flå skindet af, for så bagefter at få at vide, at ‘ej, dem køber vi da altid bare nede ved Kurt!’

(Og nu, jeg har jer: Frø eller små planter fra planteskolen, når vi som nybegyndere skal have lavendel, basilikum, mynte osv. til at gro?)

5.

Har jeg fået mit CVR nummer og er nu officielt direktør i den kommende virksomhed “Tegn & Sprog”. Jeg kan *næsten* ikke være i mig selv af stolthed og begejstring.

Published by

40 Replies to “M2022, uge 12

 1. Vedrørende have – jeg har brugt pallerammer til bede og får dem via barnefaderen, men vi bor i Aalborg. Prøv i lokale Facebook-grupper eller i omgangskredsen om nogen kender nogen? Det kræver genetablering af græs, hvis de skal væk igen, men er ellers nemme og billige.

  Til krydderurter har jeg bare købt de økologiske i potter fra den lokale fakta og plantet ud, når det bliver lunt. Del dem i flere, de bliver plantet meget tæt i potten.

  Stiklinge og frø fra venner er den billigste, men langsomme måde at anlægge have på. Så er spørgsmålet om man har mest tålmodighed eller penge…

  Og tillykke med selvstændigheden!

  1. Tusind tak, Nina:)

   Jeg tror, jeg kommer til at gå med en kombination, så der både er noget at vande og kigge til, og noget, der allerede er i gang. Jeg tænker, at det er fint for den fortsatte motivation, at der ikke bare står 15 krukker med jord og stirrer anklagende på mig…

 2. Mynte får du som stiklinger. De formerer sig som kaniner. Lavendel skal du være opmærksom på at få i den vinterhårdføre sort, (IKKE sommerfuglelavendel), men kan fint købe i det lokale supermarked. Min mand har bygget højbede af Herregårdssten som blev givet gratis væk i lokalområdet. Du kan formentlig hente meget billig eller gratis kompostjord på den lokale genbrugsstation. Jeg har haft held med at købe en (øko) basilikum i Rema. De består typisk af rigtig mange småplanter der kan skilles forsigtigt ad og plantes. På den måde var jeg selvforsynende med frisk basilikum hele sommeren. Personligt synes jeg det er noget nemmere og mere sikkert at starte med små planter fremfor frø.

  1. Herligt – tak for dejligt konkrete råd! Det lyder til, at jeg bare skal på jagt efter nogen, der har en mynte stående i haven. Mon ikke, de går af med en stikling eller to?:)

   1. De fleste der har mynte vil hellere end gerne at med noget :). Og så glemte jeg at nævne at hvis du vil tage hensyn til biodiversitet og klima, skal du undgå sphagnum (https://www.dn.dk/nyheder/sjaelden-natur-odelaegges-derfor-skal-du-undga-at-kobe-spagnum/). Det er stort set i alle plantesække desværre, men man kan godt finde nogen uden hvis man bruger lidt tid. Vi henter jord på genbrugspladsen i stedet. Vil du gerne have blåbær kan man lave fremragende surbundsjord med en blanding af kompostjord, savsmuld og sand (jeg kan ikke huske det præcise blandingsforhold, men Google ved det).

 3. Pallerammer. Men kun i eet styk høj hvis det kan lade sig gøre. Højbede kræver nemlig mere vanding jo højere de er (vand koster!!)
  Skiv mig en besked hvis du vil have nogen forskellige vilde frø – det er en lille ydelse for dine fine skriv, som jeg altid læser 🤩. Jeg har en stor have der er vild med vilje/English country garden kombi midt i en skov. Tjek evt. min IG @enhavesommin

  1. Det er perfekt, Tina. Jeg har fundet dig på insta, og jeg glæder mig til at følge med:) Jeg vil da meget gerne have lidt frø, når nu du tilbyder – jeg sender dig lige en besked derinde <3

 4. Jeg er stadig selv havenovice og lærer kontinuerligt hvad der fungerer og ikke gør. Jeg har derfor en notesbog ala din jule/fødselsdagsbog, hvor jeg skriver mine erfaringer fra sæson til sæson.
  For mine ambitioner hænger bare sjældent godt sammen med virkeligheden, og hvad der er ladsiggørbart på min matrikel. Og det glemmer jeg bare hvert.eneste.år, når planteskolerne åbner og jeg bliver forført af mulighederne.

  Diverse øvrige fif fra hoften:
  Min erfaring med at spire selv er, at det er 50/50 om det lykkes for krydderurter. Så jeg ville starte ud med købte plante fremfor frø, når du anlægger. Tomater er til gengæld helt vildt nemme at spire (og holde i kapilærkasser) men det læser jeg ikke, at du er ude i?

  Jeg har en halvpalle med palleramme (på hjul), den fungerer smukt som højbed.

  Mynte: spreder sig som død og ødelæggelse. Plant det derfor i egen krukke, med mindre du vil have mynte OVER DET HELE. Det samme gælder i øvrigt jordskokker, hvis du vil prøve den slags…

  En kæde, der hedder billig blomst har, sjovt nok, forholdsvist billige planter, udstyr og krukker. Har du en i nærheden, er det et forsøg værd.

  1. Jeg tolker jævnligt tæt på en af billigblomstbutikkerne, så jeg sætter bare lidt ekstra tid af til at snuse rundt, næste gang, jeg er i nabolaget.

   Det er SUPERgodt, at du skriver det med bogen. For jeg er faktisk igang med at lave min egen almanak, og her ville det da være oplagt at tilføjet et afsnit om de ting, jeg tester i haven – også ift. tidspunkt på året. Jeg kender nemlig godt det med både ambitionsniveau og planteskolens forførende kraft…

 5. Først: Linda, kæmpe tillykke med Tegn & Sprog! 🍾🥳
  @TB og @Nina: lægger I bund i pallerammerne? Eller plantejorden direkte på plænen?

  1. Jeg smed det bare direkte på græsplænen. De fleste bunde er ikke særligt miljøvenlige (plastik) og du får alligevel ukrudt i ovenfra.

   1. Man kan også lige lægge pap i bunden under jorden. Det formulder med tiden og holder græsset ude.

 6. Tillykke med direktørtitlen!

  Ang. have, så vil jeg anbefale at ikke forspirer; min erfaring med forspiring af krydderurter er at det tager en krig! Jeg har prøvet det et par år, og altid endt med at købe “det færdige produkt” alligevel…
  Hvis du vil have tomater, så skal de stå i læ og lunt. Dem kan du godt forspire (så skal du igang nu), men min erfaring har været, at de bedste resultater har jeg fået, har været når jeg har ofret lidt mere på stiklinger. Og ikke bare har købt dem i supermarkedet, men lige ofret en ti’er mere på en god plante.
  Der er mange der køber de der plantesække til tomater, hvor der ligesom er plads til tre planter – og hvor de planter dem i selve sækkene. Det kunne være en mulighed for dig.
  Og ellers vil jeg anbefale at købe i Rema; deres planter er generelt vildt gode og billige; både blomster og urter – og deres jordbærplanter til en ti’er har altid en fest på min altan! Planteskoler er meget ofte overvurderede (og dyre!) når det bare kommer til småplanter 😉

  1. Tak for gode ideer, Johanne – jeg ejer ikke tålmodighed, så det er et SUPER godt argument for at gå med stiklinge.

   Mine forældre kører faktisk med de der 3-hullers sække – de får sgu et skud. Vi har et stykke plankeværk, der vil egne sig fint som stillads, så jeg må på planteskolen snart.

   Dine jordbærplanter er jo nærmest legendariske, så hvis man kan fremdyrke dét af en rema-plante, så skal jeg da klart på rov hos dem. Tak:-*

 7. Jeg er ikke helt med på delen med højbede?
  Hvis du graver bede i plænen, kan der sås græs ved udflytning.
  Hvis du sætter et højbed på plænen, vil du dræbe græsset under og skal så græs ved udflytning.
  Så hvad overser jeg? (Jeg kender ikke din forenings regler)

  Højbede ER dyre 🙈
  Og der skal også jord i, meget jord.
  Den billige er nok pallerammer, som andre skriver, men holdbarheden er begrænset.

  Og med dit beskrevne behov for planter, ville jeg holde øje med de billige dagligvarebutikker, de får planter i løbet af foråret til gode penge. Vær dog obs på, at de er fremdrevet i drivhuse og tåler ikke den kulde og især nattefrost vi har pt.
  Lige lavendel er dog nem at formere selv. Du skal bare stikke afklip ned i jorden og vande fra tid til anden. Og de skal klippes om en måneds tid. Måske du kender nogen?
  Generelt findes der en del plantebytte-grupper og gratis grupper med overskud fra haven. Det kan klart anbefales. Jeg synes dog ikke, at man som sådan ser lige krydderurter.

  Mht frø og forspiring, er det godt at overveje mængder. Jeg ville have tomater sidste år, gerne forskellige, men frø kostede hurtigt 30 kr/sort og jeg havde kun plads til 6 planter i alt. Jeg endte med at købe 6 planter i stedet for for samme pris og slap for besværet. I år skal jeg have mange og har frø fra sidste år 🙂

  Og god fornøjelse med det.

  1. Jeg var heller ikke helt klar ift. hvad jeg mente med det med haven: Vores haver er anlagt en smule tosset ift. lys/skygge, hvilket betyder, at de bedste steder at sætte ting, faktisk er der, hvor der ligger fliser. Ligeledes er jordlaget pinligt tyndt, fordi man, da husene blev bygget, har smidt byggeaffald på grunden, og så bare lagt et minimalt lag jord ovenpå. Det giver trange kår til alt, undtaget mælkebætter og tidsler, som til gengæld har kronede dage, fordi deres rødder er umulige at stikke op, fordi de er filtret ind i gamle murbrokker og halve sten.

   Tak for tip ift lavendel – er det noget med, at det skal være nye skud fro i år? Eller er det mig, der læser de forkerte steder?

 8. Da jeg dik altan for nogle år siden spurgte jeg min meget have-savy mor til råds. Hun foreslog at jeg købte nogle store murerspande, borede huller i og smed et par underskåle under. Spanden koster ca 10kr. Jeg har siden omplantet (nogle af dem). Har mynte og løvstikke om sommeren – rosmarin og timian hele året. Er ikke grønne-fingre-typen. De får en kande vand en gang om ugen (ca) og må ellers klare sig selv. Det gør de så. Rosmarinen er blevet til en mindre busk 😊

  1. Det er en god ide at tænke alternativer til beholdere! Men vær obs på kemi i fx plastic og trykimprægnetet træ, for det er jo spiselige planter og ikke “bare” blomster. En køkkenhave kan også være vertikal i etager op af en mur, hvis du skal undgå græsset. Eller en række med ærter op af hækken/hegnet. Hvis du laver den på græs kan du fx smide et stykke pap i bunden til at stoppe græsset, det formulder, når jobbet er gjort!
   Ift vanding, så har jeg i sommerhalvåret en spand i bruseren til at opsamle det første kolde vand i badet, som så bruges til vanding. Og hele året har jeg sådan en meget åbne vandkande (fra Ikea?) på køkkenbordet, hvor jeg hælder “rent” overskudsvand i, fx når jeg har skyllet salat eller drikkedunke. Det bliver til meget vand, mange bække små!
   Jeg synes det er svært med tomater, mens andre vælter sig i dem. Omvendt med persille. Det hele afhænger meget af jorden, lys, læ, osv, så prøv dig frem og se hvad du lykkes med og sig pyt til resten. Det er en dejlig hobby. Men mynte er for vildt, så i en seperat krukke, så rødderne ikke overtager hele haven!
   Tillykke også med firmaet – fantastisk navn!

   1. Anne & Lone:

    Gode input – tak, begge to. Jeg har nogle krukker i forvejen, og tænker, at jeg (som Trine foreslår lidt længere oppe) vil se, om jeg kan finde nogle flere krukker brugt. Murerbaljerne er gode at have i baghovedet, hvis jeg mangler lidt til sidst, for så kan jeg evt. bruge dem til blomster, der ikke skal spises.

    Ift. vand rammer du, Lone, lige præcis ned i noget, jeg har tænkt på de sidste par dage: Ungerne har ofte vand tilbage i vandflaskerne, når de kommer hjem, ligesom der ofte er en sjat i min kogekeddel, og det ville være oplagt at bruge det til noget, i stedet for bare at hælde det ud. Jeg har tænkt en løsning i stil med en kande i køkkenet, og en vandkande lige uden for døren, for jeg kender efterhånden mig selv godt nok til at vide, at det er de nemme løsninger, der lever længst:-D

 9. Jo højere dit bed er, jo mere vand kræves der for at jorden ikke tørrer ud. Højbede kan fx laves af 1 stk palleramme (kan fås i Jem og Fix) eller gratis belægsningssten, en ukrudtsdug under (også J&F) og jord fra genbrugspladsen blandet op med almindelig havejord (ren kompost er for hårdt/næringsrigt ved små planter).

  Jeg ville starte med små planter, hvor det er muligt og ellers forspire indendørs i fx æggebakker.

  Det jeg har haft størst succes med – dvs. som har vist sig overlevelsesdygtigt med min minimale indsats – er tomater, agurk og basilikum i kapillærkasse (man vander og gøder kun i ny og næ) et solrigt og vindstille sted (helst drivhus men en god mur kan gå), squash (dog en stor plante!), jordbær, ærter, purløg, bredbladet persille, solsikker (op ad en mur), blomsterkarse og valmuer. Hestebønner og kartofler er også nemt.

  1. Jeg ville aldrig have skænket en tanke, at et højbed (selvfølgelig!) kræver mere vand, end noget, der er fladere, så det er virkelig rart at få dén på forkant.

   Generelt kan jeg ikke komme over, hvor dejlig konkret den her kommentar er – tak, Cecilie!

 10. Vi havde højbed i have i lejet rækkehus. Vi vidste vi skulle flytte efter en sæson, så vi lagde presenning (med en masse huller i) under for at jorden var nem at rydde op igen. Pap eller et underlag lavet til formålet ville være miljømæssigt bedre hvis det var flere sæsoner. Hvis du køber beklædning til indersiden af pallerammerne også holder de bedre- ellers går de til på ca 3 sæsoner.
  I vores forening var det i øvrigt nok så at strø græsfrø på området ved flytning for at “reetablere græsplæne”, så det var nemt.

  Overvej kartofler! Fx i en spand, i højbed kræver det to pallerammers højde. Ret lille indsats (primært vanding) giver et ret pænt afkast og hjemmedyrkede kartofler er lækkert 😃 der kan sagtens være nogen i dit netværk der har et par forspirede du kan få, du skal kun bruge 1/spand.

  Kæmpe tillykke med dit nye firma!!

  1. Tusind tak – og god ide!

   Jeg ved faktisk ikke, hvor hidsige de er med reetablering her. Vi har jo gravet verdens største trampolin ned, så der skal under alle omstændigheder laves noget, når vi engang skal flytte. Men der er lidt flere designmæssige faktorer, der spiller ind ift. vores haver (f.eks. ift. sol/skygge, fliser og byggeaffald ALT for tæt på jordoverfladen, hvilket jeg dagligt sender forbandelser i retning af entreprenøren for), så derfor er krukker/paller/kasser det bedste bud:)

 11. Stort tillykke med firmaet!

  Jeg er passioneret plantedame, og jeg elsker at gå på plantemarked, hvor man kan få gode, sunde planter ret billigt. Der er mange stauder, men også tit planter til køkkenhaven. Der er et i Esbjerg 1. maj – måske det kunne være et besøg værd?
  https://haveselskabet.dk/arrangement/plantemarked-esbjerg

  Jeg ville starte med planter frem for frø, jeg er selv så utålmodig, og det er dejligt at komme hurtigt fra start. ☺️

  1. I øvrigt kom jeg lige i tanke om, at du kan komme rigtig langt med krydderurter og tomater i store krukker, hvis du tøver med at anlægge deciderede begge. Jeg har haft held med at finde store krukker i porcelænscontaineren på genbrugspladsen og ellers kan de sikkert findes brugt eller i Bilka til forholdsvis billige penge. Lån evt. Claus Dalbys Krukkekøkkenhaven 🙂

  2. Bogen er bestilt, og jeg har lagt mig på lur på Marketplace. Jeg kan mærke, at jeres kommentarer får det til at give mening at køre krukker sammen med en kapilærkasse eller to, til jeg lige finder ud af, hvad jeg har med at gøre.

   Plantemarkedet ligger lige i min baghave, så det skal jeg klart besøge. Jeg kan ikke helt ud fra siden, du linker til, gennemskue, om man skal tilmelde sig, hvis man bare vil forbi og snuse, eller om det er, hvis man gerne vil have en stand. Ved du det?

   1. Du behøver ikke at melde til dig, når du ikke skal have en stand 🙂 Nu ved jeg ikke, hvor stort markedet er, men havefolket er normalt tidligt på farten, så kom gerne, når det starter. Så er udvalget størst.
    Ih, Linda, jeg er sikker på, at det bliver godt. Både krydderurter, tomater og ærter er ret lette, og det er så skønt at kunne høste fra egen have. Der er sikkert også billige bærbuske på havemarkedet, og de kan godt stå i krukke også, hvis den er af god størrelse.

  1. Ej, den kommentar blev jeg bare glad for, Kristina! Jeg har sådan vendt og drejet, om det fungerer, men jeg elsker det selv, og det nåede jeg frem til måtte være det vigtigste. Men jeg BLIVER ægte glad over at du også synes, det er godt – tak! <3

 12. Så vil jeg også på banen ift. firmanavnet. Det er hamrende genialt, og totalt Linda. Og det insinuerer også, at jeg på sigt kan få noget af det, jeg gerne vil ha’, firmaet kan 🙂

 13. Tillykke med firmaet, du er så sej ❤️
  Det er så skønt og sjovt med en køkkenhave. Dejligt med alle de gode råd der er kommet 🙂

  1. Tusind tak:) Og ja – jeg har i hvert fald ingen undskyldning for ikke at komme godt fra have-start <3

 14. Prøv her, om der findes nogle i din nærhed der deler: https://deljorden.dk/
  Ellers er du velkommen i Svendborg, til stiklinger af marokkansk mynte, chokolade mynte, merian, skovjordbær, lavendel (det tager dog lidt før de bliver store, så måske sjovere med en plante fra Rema), timian. Er klart mest til de ting der passer sig selv, og det gør alle nævnte. Vander aldrig (kun ved etablering).

  1. Sikke et skønt tilbud, Tessa. Du lyder, havemæssigt, som min nye helt:)

   Jeg er så småt i gang med saksen og har et par forespørgsler ude, men hvis det viser sig, at jeg kan finde ud af det her, kan det være, at jeg sender en brevdue med en forespørgsel i din retning <3

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.