M2021, uge 4

(M2021-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

——————–

Inden ugens punkter vil jeg bare lige sige tak for engagement og gode svar til det seneste indlæg. Jeg har fået følgende opdate fra Pernille:

Tak for både dit svar og de mange kommentarer. Jeg har besluttet at fortsætte. I hvertfald et semester til. Jeg har også overvejet terapi. Der er en der nævner Cektos. Det har jeg faktisk også tidligere overvejet. Men jeg har ikke energi til det lige nu. Kh

Hvis du på nogen måde kan overskue det, Pernille, så skyd endelig en update, når du er et sted, hvor det giver mening. Jeg er sikker på, at vi er mange, der kommer til at sende dig en tanke de næste mange måneder.

——————–

I den forgangne uge har jeg :

1.

Forsøgt at finde ud af, hvordan man gør dørmåtter rene. 

Jeg købte to, da vi flyttede herned, hvilket snart er 10 år siden. (wtf?) Jeg gav mere for dem, end jeg før har betalt for noget, man bare træder på, men med 10 år på bagen og still going strong må konklusionen være, at de var pengene værd. 

Det er nogle tunge banditter, som består af uld øverst og gummi nederst, og de trængte i dén grad til at blive gjort rigtigt rent. Men uanset hvad jeg googlede af kombinationer, kunne jeg ikke finde en how-to, og fordi der sådan set stadig var masser af levetid i dem begge, var vi ikke på ‘det er ligemeget, hvis de ikke kan holde til det, for de skal alligevel ud’-stadiet.

Jeg undersøgte leje af tæpperenser (for dyrt) og prøvede at skrive til et renseri, som på deres hjemmeside skrev, at de stadig havde åbent. De svarede aldrig. 

Til sidst fandt jeg en video med rengøring af bilmåtter, og besluttede, at det måtte være i nogenlunde samme historie. Jeg smed dem i brusekabinen, lavede en meget koncentreret sæbeopløsning af uldsæbe og vand, som jeg hældte på af et par omgange, mens jeg skrubbede med en gulvskrubbe og skyllede dem igennem imellem hver vask. Til sidst svabede jeg vandet af med en helt almindelig svaber, og lagde dem til tørre. Her lærte jeg, at skal jeg gøre det igen, så er det nok smart at gøre om sommeren, hvor de kan tørre ude, for dels tager de lang, LANG tid om at tørre helt, og dels lugter våd uld bare ikke ret godt.

Men fine blev de, og det var væsentligt nemmere, end jeg havde forventet.

2.

Konstateret, at man et standpunkt, til man tager et nyt. For jeg havde jo sådan set lovet mig selv at vente med at bestille futon. Men fordi Zuckerberg lytter med på alt, hvad man siger, skriver og tænker, landede en reklame fra Ilva i mit feed, og da jeg klikkede ind forbi, kunne jeg pludselig spare 3500. Så nu er den bestilt. Dels fordi jeg så kan komme igang og udnytte, at vi er mere hjemme nu, end vi (forhåbentlig!!) kommer til at være om nogle måneder, men også fordi jeg har lusket rundt på Marketplace og DBA og kan se, at jeg til dén pris faktisk kan gøre mig realistiske forhåbninger om at kunne sælge den med minimalt tab, hvis den er helt åndssvag at ligge på.

3.

Købt 2 nye klapkasser (som også hedder ‘foldbare kasser’ lærte jeg, da jeg skulle google), fordi Bilka to go nu endelig har gjort det muligt at fravælge poser.

Tidligere opkrævede de ét gebyr, når man bestilte varer (mener, det var 38 kr.), men nu har de delt det op, så det koster 10 kr. at gøre brug af pakkefolkene, og 28 kr. for poser, uanset antal.

Men nu har de tilføjet muligheden for at få varerne læsset direkte ind i bagagerummet, hvilket er gratis, så jeg tjekkede op på, om de ville lægge det i kasser, og det var no problem.

4.

Givet mig selv en behørig reprimande, for jeg troede, at jeg affaldssorterede efter alle kunstens regler. 

Det viser sig, at jeg har haft for stor tiltro til egne evner.

Vi får tømt mad-spand den ene fredag, og rest-affaldsspand den anden. I fredags var min restaffald godt fuld, og jeg var derfor sikker på, at det var den, der stod til at blive tømt. Stor var min rædsel, da det gik op for mig, at det først var idag, den blev tømt, og jeg derfor skulle producere MEGET lidt affald den kommende uge, hvis ikke det skulle blive et problem.

Jeg har derfor i denne uge med nazistisk præcision sorteret A-L-T. Helt ned til det lille stykke pap, jeg hev af te-emballagen, da jeg åbnede den. I papiraffald med dén.

Og jeg har formået at reducere min affaldsproduktion så markant, at jeg er flov over det. Mest fordi jeg troede, at jeg havde styr på det.

Published by

14 Replies to “M2021, uge 4

 1. Hej
  En god gammel husmor råd er når der er ny faldet sne
  så skal de ægte tæpper og lamme skindet ud og renses først bankes med en god gammeldags tæppe banker hvis man ikke har det så en kost og så ned i sneen

  Og så tager man en gulvskrubber og skrubber tæppet med og tæppe-lammeskind bliver kun let fugtig og er tørt i løbet af dagen så du ønsker lige en rask lille sne storm nu

 2. Nææ, jeg mangler virkelig en dørmåtte som ikke suser rundt og sætter sig fast i døren. Kan du løfte sløret for, hvor du fandt dine?

 3. Hvordan pakker de varerne i bilen uden poser? Altså kommer de stakkels mennesker gående med 3 liter mælk, 1 kg mel, 2 agurker, 3 blomkål, 24 toiletteruller og 4 sparepære osv. i løsvægt? Så må de da skulle gå frem og tilbage mange gange.

  Hvad er det jeg har overset/ikke forstår?

  coronahjerne

  1. De har sådan nogle vogne med kasser, de kommer med varerne i; uanset om de er i poser eller ej😊 Jeg tror bestemt, det er nemmest for dem at pakke i poser, men jeg tror også, de har fået så meget kritik for det, at de næsten har været tvunget til at finde en løsning😊

 4. Vores skraldespand blev simpelthen glemt en måned, og der fik jeg virkelig også øjnene op for, hvor meget mere jeg kunne gøre, og var ekstra-nazi i den uge det tog, for at de stak forbi og tog den med. Men selvom den episode øgede fokus en del herhjemme, kan jeg også blive bedre – så tak for endnu en reminder 😁
  De er altid så spændende at hører, hvad du har fundet på, i de her indlæg stort som småt, og får mig til at hive mig selv i ørene, hvilket kun er godt.

  Ps. Vi har linket til dig på bloggen idag, håber det er ok.

  1. Det er jeg virkelig glad for at høre – det gør mig altid så glad, når jeg hører, at andre føler, de kan bruge de her små opdagelser til noget.

   Og tusind tak for det kollegiale kram. Det var et dejligt ét at få <3

 5. Og så helt lavpraktisk – men hvor har du købt foldekasserne (i disse tider)?
  For de kan ikke købes i Bilka to go (paradoks?)

  1. Jeg brugte faktisk uforholdsmæssigt lang tid på at snuble rundt på nettet, for jeg ville gerne have haft dem i noget click og collect, men kunne ikke finde nogen, der så ud til at være i bare nogenlunde kvalitet, de steder, hvor det kunne lade sig gøre. Jeg har én i forvejen fra Bauhaus, som er super god, men de havde udsolgt. Jeg endte med at bestille fra Harald Nyborg, og indtil videre er jeg godt tilfreds:)

 6. Scrollede lige dine podcastanbefalinger igennem, for at finde ny inspiration (tror jeg går med Dolly Parton, selvom jeg er lidt dårlig til at koncentrere mig om at lytte på engelsk), og kom til at tænke på at jeg virkelig gerne vil anbefale podcasten “I min lomme ligger en sten” af P3 værten Line Kirsten. Det er så fin og rørende en fortælling, om hvordan det var for familien at miste et barn. Det lyder meget trist og barskt men den er simpelthen så fint fortalt, så selv jeg, som nybagt mor, kunne høre den ❤️

  Vidste ikke lige hvor jeg ellers skulle skrive det, så håber ikke det er alt for malplaceret her.

  1. Det er så fint her, Louise – jeg har hentet første afsnit, og glæder mig til at høre den. Den ser ud til at være lidt i samme boldgade som “William er død”. Den rev også, men jeg synes, den havde nogle fine pointer, som er ret vigtige at forholde sig til. Jeg håber, at det er det samme med den her.

   Tak for anbefaling.

 7. Et lille pip om måtter. Jeg er ret sikker på at hvis man kontakter det lokale bilklargøringsfirma, så gør de det for en meget fin pris, i tilfælde af at man ikke har ryg eller overskud til projektet.
  Jeg har i øvrigt allerede fået varer i foldekasse i Bilka To Go en enkelt gang, det er bare meget bedre!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.