M2021, uge 36

(M2021-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Har jeg overlevet. Hvilket jeg gerne vil bede om en pokal, fyldt til randen med rødvin for, tak fordi I spørger. Sene aftener på job, lægesamtale ift. både Anton og jeg, opfølgende tværsmøde, skolefoto og dertilhørende frisør, håndbold, svømning, personalemøde, en barnepige, der røg i svinget i 11. time og mine forældre, der – meget velfortjent – stak af på planlagt miniferie. Det har været.. lidt meget.

Jeg har klatvasket, så det ikke var den dag, jeg var afsted 14 timer, vi kom hjem til ingen rene sokker og nul tallerkner, jeg har klathandlet og jeg har smidt en omgang takeaway ind i ligningen. Og selvom intet af det på papiret er hverken økonomisk eller minimalistisk, så er den stadig på her, fordi det har hjulpet mig til at sove om natten, at jeg hele tiden har været med. Træt og overvældet, men med. Jeg modtager mit arbejdsskema for den kommende uge om fredagen, og mine timer kan placeres mellem 6 og 18 alle dage, med en aftenvagt torsdag on the side. Det betyder, at jeg ikke ved, hvordan den kommende uge ser ud før fredag, og derfor er det ekstra vigtigt for min sjælefred, at jeg ved, at jeg ikke bare skaber en pukkel, som kan vælte hele læsset, hvis jeg modtager et skema, der er ligeså timetungt, når vi rammer slutningen af ugen.

Somme tider må man hugge hæle, klippe tæer og skære hjørner, og på plussiden bliver man bevidst om, hvor automatiseret det er blevet at tænke over både penge og miljø i den almindelige hverdag. 

2.

Havde jeg i weekenden børnene med ude for at plukke hyldebær, så vi kunne lave saft. Planen er, at vi i næste uge skal prøve at lave marmelade af hyben, vi plukker på stranden. 

Jeg har den på her, fordi det har taget mig lang tid at komme i tanke om, at jeg ikke bor i 1952 og skal fylde forrådskammeret til Hele Den Lange Vinter. Jeg synes, det er forfærdelig hyggeligt med den slags små projekter, men der har været langt imellem, at jeg har gjort det, fordi jeg altid ender med at smide en masse ud.

Men i sommer, hvor vi fandt det gode jordbærsted et par kilometer herfra, gik det op for mig, at vi jo bare kan lave et enkelt glas eller en halv liter saft. Det er mere overskueligt, giver mindre madspild og lader flere bær tilbage til dem, der ikke kan få atamon nok. 

3.

Har jeg købt det bålsted, som jeg egentlig havde tænkt, jeg først skulle anskaffe mig til foråret.

Det slog mig, at der formentlig var nogen, der under sommernedpakningen ville komme i tanke om, at vi jo aldrig bruger det bålsted, Hans Henrik. Og hvem gider have den slags til at stå og fylde, når først man har besluttet, at det skal væk?

Så jeg googlede, spurgte ud og gravede lidt og fandt dét, jeg gerne ville have. Herefter oprettede jeg en agent på DBA, og efter bare 2 uger gik der en rotte i fælden. Ovenikøbet en esbjergensisk én af slagsen. Det tolkede jeg som en opfordring fra universet, og det bliver ikke til at sparke sig frem for skumfiduser, snobrød og gløgg i vores have de næste mange måneder.

Bålstedet koster 1200 kr. fra nyt, jeg gav 400 kr for det, og min søde far hjalp mig med at gøre det ordentligt rent.

4.

Har jeg haft lyst til at gifte mig med min stegeso. 

Jeg ved, at mange forbinder en stegeso med særlige simreretter, men for mig er den ganske enkelt et praktisk redskab til at gøre hverdagen nemmere, og jeg bruger den til helt almindelig mad som f.eks. chili con carne og tomatsuppe.

Det smarte ved den er, at den giver dig en elastisk bagkant. Er du væk 3 timer inden spisetid, så sætter du den bare ind ved lavere varme, og er du kun væk halvanden time, fyrer du højere op.  

Fx. går Frida om mandagen til svømning kl. 16.30 – 17.00. Det betyder, at vi er hjemme cirka 17.40, og det er RØV og nøgler at skulle starte på aftensmaden dér. Derfor lavede jeg i denne uge spaghetti med kødboller, hvor jeg rørte farsen om morgenen, lod den stå og trække smag i køleskabet, for så at forme kødboller, som jeg kom i stegesoen (rå) sammen med et glas tomatsauce. Ind i ovnen ved 150 grader inden vi kørte, og så var det bare at koge pasta, da vi kom hjem. 

Som ekstra bonus har kødbollerne på denne måde kun været varmet én gang, hvilket betyder, at det ikke er et problem at gemme/fryse 2-dages portioner, når maden pakkes væk. 

Hvis du er ny i stegeso eller har købt en brugt, er her lidt Værd At Vide info:

*Grøntsager kan sagtens smides i rå, men jeg synes, de bliver bedst, hvis de er lynsvitset på panden først. Det giver en rundere smag, fordi de så er stegte i stedet for kogte. 

*Ting, der skal holde facon, må gerne været godt faste, når de lægges i. Når jeg laver kødboller undlader jeg f.eks. at komme væske i farsen, og jeg rører den i min røremaskinen. Det giver en kompakt fars, hvilket betyder, at kødbollerne forbliver runde, selvom de ligger og bobler i tomatsaucen.

*Huskhuskhusk at lade stegesoen stå og trække vand i 15-20 min., hvis du har dén i ubehandlet ler, og HUSK, at den skal stilles ind i en kold ovn. Ellers risikerer du, at den flækker.

*Du behøver ikke nær så meget vand til one-pot retter, som du normalt ville komme i gryden, fordi vandet i en stegeso ikke fordamper, og det vand, soen har suget til sig, da du fyldte den, også holder på væden. Det betyder, at du kan koge f.eks. tomatsuppe på grøntsager og tomatpassata og ikke nødvendigvis behøver at tilsætte bouillon. 

Hvis du mangler inspiration, så er opskriften på kødbollerne her: 

500 gr. hakket oksekød

1 æg

1/2 bæger rød pesto (jeg bruger den fra Princip)

3 spsk revet parmasan

2 spsk rasp

2 spsk mel

1 rødløg, fintrevet

2 fed presset hvidløg

Salt, peber, muskatnød

Evt. flere krydderier efter smag

1 glas tomatsauce (500 ml.)

Evt vand og ketchup

Spaghetti

Rør farsen, dæk den til med et lufttæt låg og lad den trække så længe, det er nødvendigt. 

Fyld stegesoen med vand og lad den stå og trække ca. 15 min.

Hæld halvdelen af tomatsaucen i stegesoen og form med hænderne 20-22 små kødboller. Læg dem gerne tæt, men hæld lidt tomatsauce imellem lagene, så de ikke hænger sammen. Hæld resten af tomatsaucen over. Hvis du ikke synes, der er sauce nok ved, hælder du 1 dl. ketchup og 1 dl. vand i det tomme glas fra tomatsaucen, ryster det, og hælder det over.

Sæt stegesoen i en kold ovn, tænd på 150 grader og lad den passe sig selv i et par timer.

Bon appetit.

Published by

18 Replies to “M2021, uge 36

 1. Ej hvor fantastisk med stege-so tips. Er selv solomor og kæmper virkelig med det der aftensmad og at få logistikken til at gå op. Har lige anskaffet mig en stegeso men har manglet ideer til, hvad jeg kan bruge den til. Min datter er kun 2 og piv-kræsen, så det må heller ikke være alt for avanceret.

  1. Der er meget inspiration at hente på nettet, men jeg “oversætter” ofte bare almindelige opskrifter og bruger dem i stegesoen. Jeg synes ikke, at det fungerer så godt med retter, der indeholder mælkeprodukter, men når jeg f.eks. laver tomatsuppe, lader jeg bare grøntsagerne stå og boble i tomatpassata, og når vi så kommer hjem, hælder jeg stegesoens indhold i en gryde og blender det med en pakke pikantost eller mælk/fløde i en gryde. På den måde er det stadig væsentligt hurtigere at lave mad, man har kun varmet maden én gang, og man kan tilpasse tilberedningstiden til tidspunktet for hjemkomst.

   1. Glimrende tips!! Det skal prøves 😀 Her kommer lige vinderopskriften hos både børn og gæster herhjemme: 1del tomatpassata, 1 del kokosmælk, rå kyllingetern og dine foretrukne indiske krydderier (ingefær, spidskommen, kardemomme, tørret koriander). Kikærter, hvis der skal spares på kødet. Stegesoen i ovnen min 1,5 time og ellers bare det foretrukne tilbehør til indisk. Så nemt og så godt 👍

    1. Hov, dét ser godt ud! Det skal vi helt sikkert prøve. Jeg havde faktisk også engang en lækker opskrift på afrikansk kylling, hvor man smed en masse hakkede rodfrugter og søde kartofler i stegesoen, sammen med kylling, spinat og peanutbutter. Den skal jeg vist have gravet frem igen.

 2. Kæftmanner, jeg gad godt komme på aflastning hjemme hos jer.

  Jeg får altid såen´lyst til at troppe op med puden under armen, kollapse i aflåst sideleje på stuegulvet og lade dig overtage roret for en tid.

  🙂 & <3

  Kh
  HemmeLine

 3. Jeg knuselsker min stegeso! Som er af den glaserede slags, fordi nogen er typen, der absolut ikke husker det med at sætte den i vand … Et andet praktisk redskab til madlavning på travle hverdagsaftner er en riskoger, så risen også er klar, når man kommer hjem – den fylder selvfølgelig lidt i skabet, men for mig har den så afgjort været både pladsen og pengene værd.

  1. For mig er der en særlig stolthed forbundet med at finde køkkenmaskiner, som jeg både bruger og elsker, fordi det, man altid hører er, at ‘den får du aldrig brugt!’ Så jeg forstår 100%, hvad du mener <3

 4. Kære Linda, apropos uundværligheder i køkkenet? Du har talt så varmt om din panini-grill. Jeg har en klar fornemmelse af, at du har gjort din research før køb, så må jeg læne mig op af dig og spørge til mærke og model?

  1. Min er købt i Lidl for omkring 300 kr. Jeg tror faktisk ikke, at mærket er afgørende; jeg kender en del, der har en paninigrill efterhånden, og med mindre man går fuld Noma, lader det til, at de billige er ligeså gode, som de dyre.

   Der er to ting ved min, som jeg er særlig glad for, som du måske kan have i baghovedet.

   Dels kan pladerne både foroven og forneden klikkes af. Det gør rengøringen cirka tusind gange nemmere, og giver også plads til, at man kan lave sine sandwiches lidt mere snaskede, fordi man ikke skal klare rengøringen med en klud, men kan skylle pladerne under hanen.

   Og dels er min stor nok til, at der kan ligge to brød side om side. Det har jeg været overraskende glad for. Jeg har brugt min rigtig meget, når jeg har haft gæster, fordi det både er lækkert, nemt og billigt at lave luksusfrokost i sådan én, og så er det rart, at jeg ikke er nødt til at lave dem af to omgange, men at vi kan spise sammen.

   Så de to ting vil jeg klart komme til at kigge efter igen, hvis jeg på et tidspunkt skal have en ny:)

   1. Jeg ved ikke om det her tip er kommet 100 gange, men jeg pakker toasts mv. Ind i bagepapir før toasting. Det sparer sygt meget irriterende rengøring – så hvis du kan bruge det, så snup endelig det!

     1. Ville også ønske, det var mig, der havde fundet på det! Men jeg er ikke for fin til at lukrere på andres idéer. Nu irriterer det mig blot, at jeg ikke kan gøre det samme med vafler 🙂 Især efter en omgang mislykkede pizzavafler, som næsten fik mig til at kyle maskineriet ud i arrighed.

     2. Det er faktisk derfor, jeg ikke har kastet mig over de mange variationer af spinatvafler, kanelsneglsvafler osv. – jeg kan ikke forestille mig andet, end at de nærmest gror ind i belægningen på mit toastjern. Når jeg køber næste gang, vil jeg have et vaffeljern, hvor man kan tage pladerne ud. Så skal du bare se mig plyndre det spinatbed!

 5. Brugte 150 kr. på et panini-jern i Netto i går, kan kun sige efter den første prøvekørsel at det er money well spend! Har i andre prøvet at lave andet en sandwich/toast i den, den påstår jo at man kan grille alt muligt på den?

  1. Jeg har ikke prøvet endnu. Jeg er ikke sikker på, at jeg ville turde lave f.eks. rå kyllingefileter i den. Jeg har en ide om, at man ville ende med et stykke kød, der var tørt udenpå og råt indeni. Grøntsager kunne jeg godt finde på at teste:)

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.