M2021, uge 10

(M2021-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Fået tilbud hjem på fliser i forhaven. 30.000 slag. Et par huse oppe har de fået lagt perlegrus, hvilket de gav 5.000 for, så jeg skal lægge mig fladt ned og indrømme, at jeg ikke havde forventet, det ville være så dyrt. Jeg er med på, at det, selvom det kun er 40m2, kræver både sand, stabilgrus, maskiner, afskaffelse af jord osv, og selvfølgelig løber det op. Men 30.000 godt nok? 

Der er ikke noget at gøre, for jeg bor i en boligforening, og derfor skal arbejdet være ‘håndværksmæssigt forsvarligt udført’ – og jeg tror desværre ikke, det rækker, at jeg har tolket brolægningskurser, og sgu godt i en snæver vending selv kunne måle stykket op. 

Jeg har lige skulle bruge et par dage på at sluge min skuffelse, for jeg havde godt nok glædet mig til en sommer, der startede allerede i april, hvor man snildt ville kunne sidde derude i solen med en kop kaffe, men på plussiden er jeg fri for at ligge søvnløs over, om jeg har råd. For det har jeg virkelig, virkelig ikke. 

2.

Købt en sofa og en lænestol brugt. 

Jeg havde sådan håbet, at jeg kunne holde liv i den gamle sofa bare ét år mere, men for et par uger siden var der pludselig hul på endnu en hynde – og to dage senere døde den sidste.

Min mor og jeg syede nyt betræk på den ene af puderne og puf’en sidste år, og det har sådan set holdt sig pænt. Men fordi det jo skal være noget ret slidstærkt stof, man syer på, er det ikke gratis.

Derfor blev jeg nødt til at lave en realistisk cost-benefit analyse på, hvad det ville koste at reparere endnu engang på den gamle kontra prisen for en ny brugt, og her tabte den gamle.

Jeg snusede rundt på marketplace og bogmærkede et par stykker, jeg godt kunne lide. Normalt betaler jeg bare, hvad folk sætter deres varer til salg til – i hvert fald hvis jeg synes, at prisen er nogenlunde rimelig. Men fordi jeg lige nu faktisk ikke havde en sofa på budgettet, besluttede jeg at prøve at presse prisen lidt, fordi jeg vurderede, at man nok rimelig gerne vil af med sin sofa, når man står og skal flytte. 

Jeg fandt en fin én af slagsen, som endda kom med en matchende lænestol, og fik slået 1/3 af prisen, som endte på 1100 kroner i alt.

Jeg må være ærlig og sige, at jeg sad bedre i den gamle, men succeskriteriet for den her er, at den kan holde et år eller to, hvorefter jeg så forhåbentlig kan købe det, jeg ægte gerne vil have, og set i dét lys, er det her en god mulighed for at finde ud af, hvad ‘det’ så er. Eksempelvis har jeg allerede nu spekuleret på, at det måske i virkeligheden ville give mere mening at købe 3 lænestole, end en sofa og en stol, fordi jeg synes, der bliver så høns-på-pind-agtigt at sidde side om side i en sofa, når man har gæster.

3.

Købt en  ny madkasse til Frida. 

Og inden jeg går videre, er der noget, jeg lige har brug for at adressere. For jeg har det altid lidt ambivalent med at skrive om specifikke ting i de her indlæg, fordi det føles meget kontra-20XX at anbefale noget, og dermed potentielt være årsag til øget forbrug.

Derudover giver det altid lidt ekstra henvendelser i indbakken fra firmaer, der gerne vil køre spons, når jeg nævner navne, og det får mig selvfølgelig til at tænke over, hvad det er, jeg signalerer. 

Omvendt er de ting, jeg nævner her, jo typisk noget, jeg har købt, fordi *vi* har manglet det, og hvor jeg har fundet et produkt, der af den ene eller anden grund falder i tråd med temaet her, f.eks. ved at nedsætte/overflødiggøre forbruget af éngangs-produkter, som tefiltre eller madpapir. Og det virker dumt og idiotisk at lovprise en kvalitet ved et produkt, hvis man ikke vil fortælle, hvad det så *er* for et produkt. 

Derfor ryger de på alligevel, men jeg håber, at I vil læse dem, som de er tænkt, nemlig som inspiration til miljøvenlige alternativer, som man kan overveje næste gang, man selv mangler.

Med det sagt: Tilbage til madkassen. 

Vi har tidligere rullet med både Sistema, små metalkufferter osv, fordi ingen af mine børn ret gerne spiser rugbrød. Derfor er indholdet af mere ukurant facon, og de flade madkasser har derfor ikke fungeret for os. Men hvor har jeg bandet over de åndssvage madkasser, fordi deres (mangel på) indretning har betydet, at alt skulle pakkes særskilt ind, enten i unævnelig engangsemballage eller i så mange plastikbøtter, at hele opvaskemaskinen nærmest er fyldt, når madkassen kommer hjem.

På en legeaftale for et par uger siden, havde en anden mor en Yumbox madkasse med, og jeg fik sgu næsten lyst til at spørge, om hun ikke også ville stå for min madpakke, for det så simpelthen så indbydende ud. Jeg fik navnet på den, søgte nettet tyndt og fandt udelukkende begejstring og fanfarer, også hos mennesker, jeg kender (= som jeg ved, hvor bor, og som derfor er lidt varsomme med at lyve).

Jeg bestilte én (og de er BARE dyre!) – og jeg elsker den. For ruminddelingen gør, at det ikke er nødvendigt med et eneste stykke madpapir, og låget slutter så tæt, at man kan have yoghurt eller andet flydende i rummene, uden at det løber ud. Jeg smører altid madpakker om aftenen og både frugt, grønt, brød og frikadeller holder sig fint og friskt til dagen efter.

Som en uventet sidegevinst oplever jeg, at det også er blevet nemmere at smøre madpakken, fordi de små rum giver en hånd i ryggen, både ift. ideer og ift. hvornår man er færdig. Det lyder dumt, og jeg føler mig lidt fjollet over at være så nem at narre, men #facts.

Jeg har fundet et par sponserede IG-profiler, hvor der er mange gode ideer at hente, og jeg forstår ikke helt, at jeg har haft børn i snart 11 år, uden på noget tidspunkt at have hørt om eller opdaget de her.

Published by

37 Replies to “M2021, uge 10

 1. Trøst dig med, at miljøet vinder, når du ikke lægger 40 kvm fliser eller perlegrus i forhaven!
  Kunne du overvejer en blomstereng eller noget andet insekt- og børnevenligt? 🐞🐝🦋🐛🌸🌺🥀💐🌾🌹🌿

  1. Det er en fin vinkel:)

   Problemet er, at firmaet, der i sin tid byggede husene, smed byggeaffaldet på grunden. Det er, så vidt jeg forstår, helt normalt, men problemet er, at de ikke har fyldt jord nok ovenpå. Kombineret med det faktum, at der er sol på det lille stykke fra 7-17, og at vi bor lige op og ned af en meget mælkebøtterig mark, betyder det, at intet kan gro derude. Der er så lidt jord, at jeg ikke engang kan fræse plænen og anlægge en ny, og med mindre jeg psykopatvander, så er der ikke rigtigt noget, der kan gro derude. Lige nu vokser det mest genstridige ukrudt lige præcis nok til, at jeg skal slå “plænen” hele sommeren, og det er spild af både tid og strøm. Men fordi det er en boligforening, er der regler for, at man ikke bare må lade det gro til, og derfor ville jeg forfærdelig gerne lave det om til noget, vi kunne udnytte, vi havde.

 2. Vi kiggede på flere fliser til haven sidste år men opgav. Hvis man lægger selv skal man regne med ca. 600 kr/m2. Vi bor også til leje. Hos os gås der ikke reelt så meget op i om håndværkere har udført arbejdet. Men vi har reetableringsforpligtelse ved fraflytning. Så det samlede billede slog det projekt ihjel.

  Jeg drømmer også om lænestole når vi skal have nye stuemøbler.

  1. Hos os er det netop blevet vedtaget, at vi – såfremt det er håndværksmæssigt forsvarligt udført – ikke skal reetablere ved fraflytning, så for mig er det en engangsudgift. Men det er stadig alt, alt for mange penge, når der er tale om en lejebolig. Jeg har forespurgt på, om man kan få lov at gøre det med et moderniseringslån, som man betaler tilbage med rater over huslejen, men har fået afslag.

   Så lige nu arbejder min hjerne på højtryk for at se, om jeg kan finde en anden og billigere løsning.

 3. Jeg er lidt usikker på om det jeg gerne vil skrive her, kan virke negativt, så jeg starter lige med en ansvarsfraskrivelse 🙂 Jeg er en af de få danskere – muligvis den eneste -, der aldrig har forstået lyksaligheden ved terrasser. Alle, der har besøgt mit hus, har ment at jeg straks skal have en kæmpe træterrasse mod sydøst. Og nej det skal jeg ikke. Jeg har ikke råd til det og det er alt andet end klimavenligt at importere canadisk lærketræ for at sidde som en syltet pære på sin egen sydøst vendte træterrasse. Jeg sidder fint på en havestol rundt omkring på græsplænen og så kan jeg også flytte rundt med havemøblerne, så de kan stå i skygge, hvilket jeg foretrækker om sommeren. Og i solen om foråret og efteråret. Jeg kunne godt lave en lille flise terrasse på græsplænen, jeg synes bare det er nemmere at flytte rundt på havemøblerne selv. Hvis jeg lavede den fliseterrasse, skulle jeg så også investere i en parasol og sådan nogle er altså hundedyre. Du har måske ikke så stor en have som jeg. Så det flytten rundt med havemøblerne er måske ikke relevant for dig. Men for nogle år siden blev det moderne at bruge køreplader som terrasse, jeg tror endda de blev stjålet inde i Aarhus, når der blev lavet reparation af kloakering. Måske kan du få tilladelse af din boligforening til at bruge sådan en plade, hvis du lover at tage den med, når du flytter ?

  Og ja som Pernille skriver, hverken fliser og perlegrus er bæredygtigt, i det mindste ikke fliser tæt på huset, her skal regnvandet helst kunne sive ned.

  1. @Mette Pedersen
   Jeg læser en oprigtig undren i din kommentar og vil gerne bidrage til opklaring.
   For mig handler det om at min have er lille (40-50 m2) og uden naturlig skygge (enter: tvungen parasol). Ca. 25% er allerede (af boligselskab) udlagt til terrasse. Og det er lige præcis lidt nok til mest at være irriterende. Så en forøgelse af arealet ville gøre min mere reelt brugbar.

   Men jeg har overvejet en vildblomstblanding til plænen, som jo heller ikke ikke sig selv er særligt artsrig (Bonderøven og Morten DD har ikke levet forgæves)

   1. Det er PRÆCIS det, der også er problemet her. At det lige nu er 40 m2, jeg betaler for, men INTET udbytte har af, men som jeg har pligt til at vedligeholde. Og fordi vi har køkken-alrum som det centrale rum, hvor værelserne er koblet på, ville det også give mulighed for, at jeg, når ungerne har besøg, kunne sætte mig udenfor, så de havde lidt mere plads at være på. Når jeg sidder i hjertet af det hele, bliver jeg inddraget langt, langt mere, end det er nødvendigt, og jeg oplever faktisk, at de ofte leger bedre, når de kan lege i fred. Så her ville det næsten være et lille ekstra værelse, fordi der er sol på hele dagen, og man dermed ville kunne sidde der fra det tidlige forår, til langt hen på efteråret. Suk.

    Gid man var rig.

  2. Jeg forstår sagtens, hvad du mener, og jeg tager det på ingen måde ilde op. Men din kommentar får mig også til at tænke på noget, som vi har snakket om flere steder i den her indlægsrække, nemlig a) at der er utrolig mange steder, hvor der er valg, der er svære at træffe, fordi man ved at tilgodese én vinkel, gør vold på en anden (fx. dansk, uøkologisk kød vs. tysk økologisk og b) at hele debatten om miljø kan deles i to. Den ene del består af valg, vi træffer, fordi vi ikke har fundet gode alternativer. Eksempelvis er der nok ingen, der føler, at deres livskvalitet bliver bedre, fordi de bruger sølvpapir – det er noget, vi bruger, fordi vi ikke har fundet et bedre alternativ, der samtidig tilgodeser lige præcis de behov, vi har i vores familie. (Spiser man i bilen eller i en kantine, har man kræsne børn, spiser man rester eller rugbrødsmadder osv. osv.). Den anden del er den, som terrasse/flise-debatten for mig falder under, nemlig den, hvor billedet bliver mudret af ting som livskvalitet og brugsværdi.

   For skåret ind til benet ville langt de fleste af os kunne klare os med 2 par bukser og 3 bluser. Vi kunne lade håret gro eller klippe det med en køkkensaks, og alt, hvad der hedder smykker og make up kunne undværes. De fleste af os ville kunne finde et job, der gav penge nok at leve for i geografisk nærhed af, hvor vi boede, og en bil ville være overflødig for rigtig mange af os.

   Men sådan er der jo ikke mange os, der kan holde ud at leve. Og spørgsmålet er, om det ikke – trods alt – giver bedst mening, at vi udnytter det, vi nu engang har, uanset om vi taler om haver, evner eller rum. Om ikke det er mere spild at lade det stå uudnyttet hen, når vi nu engang har fået det på hånden?

   Det er svært at være objektiv omkring, fordi det hele er klistret ind i følelser og ønsker, og de fleste af os er nok skyldige i at lave små stykker klimamatematik i stil med ‘jamen, jeg flyver aldrig og spiser sjældent kød, så derfor må jeg gerne xxx’, når der er noget, vi gerne vil. Og det er nok altid nemmest at undvære det, der ikke er vigtigt for os <3

   Men vi har grus omkring huset, så lige ift. regnvand er problemet ikke så stort. Jeg har selv tænkt på noget i stil med pladen, men jeg skal lige finde en ide, der kan fungere som underlag, men som også er nogenlunde forsvarlig at færdes på, for jeg forestiller mig, at det ville være i forhaven, vi skulle sidde og grille. Vi har eftermiddags- og aftensol i baghaven, og jeg kan. ikke. holde varmen ud, når vi rammer midten af juli.

   Lone nedenfor foreslår klik-fliser og det skal jeg KLART have kigget på, for det ville være skønt med en løsning, der ikke indebar maskiner og salg af indre organer:)

 4. Mit forslag er hverken naturvenligt eller håndværkermæssigt i top, men jeg genkender den stemme i hjertet der havde glædet sig til terrassen! Så here goes: hvis underlaget er fint/stabilt kunne du overveje sådan nogle klik-fliser, som fås både i træ eller “plastic-træ”. De kan så bare fjernes igen, hvis det ikke er godkendt ved fraflytning…

  1. Hvis det er en løsning, man kan købe sig fra for penge, så kommer der et syng-o-gram, komplet med kram og konfettikanon til dig.

   1. Altså, jeg hepper hårdt på syngogram til Lone (og en videooptagelse af det). Af alle de åbenlyse årsager.
    Men hvis nu ikke klikfliser er sagen; det kunne også være at ukrudtsdug med et lag perlegrus over kunne give, næsten, den ønskede øgede brugbarhed.
    Det kan også være at det er lidt for meget “hverken fugl eller fisk”.

    1. Jeg har gået og luret på de huse, der ligger lidt oppe ad vejen, hvor de netop har fået grus. Det ser sådan set fint ud. Men det giver mig bare ikke det, jeg allerhelst ville have, nemlig mulighed for at udnytte de m2, der bare ligger derude og griner.

     Men med alle de gode bud, jeg får her, er jeg optimistisk ift. at finde en løsning:)

 5. Mange tak for jeres svar. Jeg var sgu lidt bekymret over om i ville opfatte mig som pisse træls. I ville i så fald ikke have været været de første, men lige her ville det gøre mig lidt ærgerlig. Linda … udnytte ??? Er det ikke ideen om udnytning, der har været med til at skabe vores alle sammens klimakrise ? Venligst correct me hvis jeg tager fejl, det kan virkelig ikke udelukkes. Og når jeg hører ordet livskvalitet tænker jeg … luksusfælden. Please don’t hit me … not in my face 🙂

  Men et stort men, ja du har evigt ret i at det er nemmest at undvære det, man ikke selv har brug for. Og i den tankerække.. kan det være svært at forstå andre ikke … bare… kan undvære det samme.

  1. Hej Mette. Jeg har lidt svært ved at forstå dit ærinde, når du griber fat i enkelte ord som ‘udnytte’ og ‘livskvalitet’ og hæfter klimakrise og overforbrug på dem uden at læse dem i konteksten her hos Linda. At udnytte de ressourcer man har til rådighed bedst muligt for at skabe livskvalitet og overskud og gøre ens hjem til et rarere sted at være, synes jeg ikke umiddelbart rimer på noget usympatisk. Som jeg forstår det sidste, du skriver, har du lyst til at spørge: “Kan du ikke bare undvære?” Og det er som sådan et godt spørgsnål at stille sig selv, og tit så kan man jo sagtens undvære, men som jeg opfatter Linda, og som hun argumenterer for, så har hun vendt og drejet formålet med fliserne og brugen af forhaven grundigt og er kommet frem til, at det ville gøre en stor forskel 🙂

   1. Hej Trine nu skal man jo passe på med at fortolke sine egne motiver, de ofte mere dunkle end man lige skulle tro. Men jeg kan da beskrive min position. Jeg var enlig mor på SU i næsten 10 år. Først valgte jeg det forkerte studie, så gik jeg med med psyken. Dengang var der ikke dobbelt SU, der var boligstøtte og ekstra børnepenge. Det var 10 år, hvor jeg lærte at spare og alligevel have råd til julegaver, noget nyt tøj eller en tur i byen med veninderne i fri weekenderne 🙂 Jeg kom på arbejdsmarkedet men mine dæmoner slog til igen og jeg fik førtidspension i 2010 med henvisning til nogle festlige psykiatriske diagnoser. Så det meste af mit liv har der aldrig været mulighed for at bruge særlig mange penge. Jeg kan godt huske fornemmelsen dengang af at gå i Salling og Magasin og vide, jeg HAVDE råd til at købe … noget. Men når jeg ser tilbage på den tid, vil jeg bestemt ikke bruge ordet livskvalitet. Giver det mening ?

 6. En hurtig søgning på træfliser giver eksempler fra fx Ikea og Harald Nyborg på 2-300 kr/m2. Men kan være der findes andre alternativer der er billigere i større mængder, måske et restparti?

  1. God pointe. Jeg er begyndt at grave lidt i det, og er i første omgang ved at tjekke op på, om nogen i nærområdet har dem i haven. Det kunne være ret fedt lige at se dem IRL.

 7. Hej Rikke, jeg skulle lige læse dit svar nogle gange for at kunne se det for mig 🙂 Er det rigtigt forstået at du er irriteret over din terrasse er for lille ? Hvis du bruger plastik havemøbler ( som jo er de mest klimavenlige) kan de måske stå i græsset eller i blomsterengen ?

  1. Hej Mette, Tak for input. For at være ægte brugbar skulle terrassen værre større. Havens størrelse, terrassens størrelse og placering gør det svært at placere møblerne enten på græs eller på terrassen. Og placering delvist på græs, delvist på terrassen giver en dårlig brugsoplevelse.

   1. Hej Rikke, selv tak 🙂 Hvis det er en boligforening, kan du måske komme med et forslag om at det skulle være tilladt at tage den eksisterende terrasse op ? Du har i hvert fald et godt argument, hvis fliserne ligger op til boligen. For med stigende grundvand og voldsomme og uforudsigelige skybrud er det faktisk et stort problem med flise sætninger helt op til husene. Det kan betyde skade på husene, som potentielt set kan blive ekstremt dyre at reparere. Jeg havde store problemer med grundvand, der sev ind i min kælder og jeg var ved at blive gråhåret og/eller forestillede mig jeg skulle ende i RKI. Men en murer sagde jeg skulle flytte alle fliser, der var lagt op til huset og DET hjælp.

    Sidste sommer fik jeg for første gang en af de frøblandinger, de kalder ‘blomstereng’ til at fungere. Jeg blev simpelthen så glad i låget og der var blomster, f eks morgenfruer, til at lave buketter af helt ind i december måned ! Held og lykke med dit projekt.

 8. Jeg har lagt sådan nogle klik-fliser i træ, som er bliver linket til længere nede og det fungerede helt perfekt på en altan og det har vitterlig verdens nemmeste at lægge.
  Synes dog jeg har svært ved at forestille mig dem på et ustabilt underlag, som det vil være her.
  Tror også umiddelbart at de anbefaler dem til hårdt underlag, men kunne da være super, hvis nogen har andre (og gode!) erfaringer.

  1. Fedt lige med et heads up fra én, der har dem. For de er væsentligt billigere end de nedgravede fliser, men de er stadig ikke gratis, og min bekymring er nemlig også, om det – trods alt – bliver for ujævnt. Men jeg havde aldrig hørt om dem før, så nu er der da i hvert fald lidt at følge op på:)

 9. Til Trine. Jeg har tænkt videre i dag og jeg tror jeg har fundet ud af hvad mit ærinde her er. Jeg får sandsynligvis en del modstand på det, men hvo intet vover osv. De, der mener deres livskvalitet bliver forringet af ikke at have råd til diverse velfærdsgoder, skulle prøve en 3 årig karruseltur i psykiatrien i Dk. I psykiatrien i Dk forsvinder din livskvalitet hurtigere end du kan nå at stave til dit eget navn. Du bliver udskrevet før tid, så er der 8 måneders ventetid til den første psykiater, som efter 3 måneder mener, du ikke kan hjælpes. Fordi den medicin han giver dig ikke hjælper, men blot førte til endnu en indlæggelse. Ned til egen læge igen, 4 måneders ventetid til den næste psykiater, som har stiftet sin egen religion og fordi du ikke vil abonnere på den, bliver du erklæret for ‘ikke i stand til at hjælpe sig selv’. Og så videre og så videre. Jeg skal spare jer for detaljerne. For mig endte det godt. Efter 8 forskellige psykiatere fandt min egen læge en, der kunne og ville hjælpe mig. Jeg kom hos ham hver uge i 1,5 år og han gav mig mit liv og mit selvværd tilbage. Jeg betragter mig selv som en ualmindelig heldig pomfrit at jeg lever i Dk, hvor der findes førtidspension. Hvis jeg var født i andre dele af verden, skulle jeg overveje at tigge eller blive luder eller lommetyv. Jeg må endda tjene et begrænset beløb, så jeg ikke er helt dømt ude af arbejdsmarkedet. Det, der skete for mig, kan ske for alle, der ikke har råd til at forsikre sin arbejdsevne i hoved og r… ! For mig er livskvalitet er først og fremmest et ok helbred. Og dernæst evnen til at sætte pris på de gode ting i stedet for at fokusere på de ting, der ikke er råd til. Venner og familie. Kærlighed mellem mennesker. For den findes. Kærligheden.

  1. Hej Mette.

   Min kommentar om livskvalitet var lagt i forlængelse af afsnittet over omkring arbejde. For hvis det var ren forsørgelse, det handlede om, så ville det være underordnet, hvad vi lavede, og mange af os kunne tage et job i nærheden af, hvor vi boede. Her var min pointe, at det jo er et ønske om livsindhold og -kvalitet, der får os til at søge mod noget, vi – forhåbentlig – føler os udfordrede og berigede af, eller hvor vi oplever, at vores indsats gør en forskel. Også selvom det øger vores co2-aftryk og belaster miljøet unødvendigt.

   Egentlig plejer jeg at holde ret stramt på, at jeg ikke er interesseret i at begynde at forsvare mine valg og fravalg. Ikke fordi jeg tror, jeg ved bedst, eller gerne vil kvæle kritik, men fordi det bliver sårbart at skrive om sit liv, hvis man hele tiden skal sidde og være på vagt overfor stive pegefingre.

   Men når jeg læser dine kommentarer, har jeg sgu mest af alt bare lyst til at give dig et kram, fordi jeg kan se, at de nok mere handler om oplevet virkelighed hos dig end om de valg, jeg træffer.

   God aften til dig og dine.

   Kh
   Linda

  2. Kommentarboksen driller mig lidt her, så mit svar blev slettet, men jeg prøver igen. Mette, jeg tror, jeg forstår dit ærinde bedre nu, og jeg oversætter det til ‘taknemmelighed’. Jeg har heldigvis ikke været samme karruseltur igennem som dig, og det gør mig ondt for dig, at du har været sådan et mareridt igennem. Jeg kan sagtens følge dig i det her med at værdsætte de mere basale ting i livet, og det er altid en god idé at stoppe op, før man bruger forbrug som et quick fix, for mere vil ofte have mere. Samtidig synes jeg godt, at man kan blive så øvet i at skelne imellem sine ønsker, at man ved, hvornår noget virkelig vil give en glæde og gøre en positiv forskel i ens liv og hverdag.

   God aften og de bedste hilsner til dig 😊

   1. Jeg ved ikke, hvorfor indbakken den her gang er blevet så rodet. Der er kommet en opdate til WordPress, som ikke fungerer helt optimalt – måske er det det, der driller.

    Tak for din ordentlighed og for at følge op <3

 10. En næringsfattig og stenet jord/sandblanding giver fremragende muligheder for mange af de smukkeste danske plantearter der har svære vilkår disse år. Dansk naturfredningsforening har blandt andet frøblandinger der også ville tiltrække diverse sommerfugle og andre skønne insekter. Det er godt nok ikke det samme som en terrasse, men kunne måske være et plaster på såret (og du slipper for at sælge en nyre!).

  1. Ja, altså, det er jo rarest, hvis man kan gemme sine nyrer til det virkelig brænder på..!

   Jeg ville bare så gerne, hvis vi kunne udnytte forhaven, både fordi den udgør 1/3 af vores samlede have, og fordi vi bor lidt småt. Det ville være nogle værdsatte m2. Men det er et fint alternativ, du foreslår; sommerfugle kan man aldrig få for mange af.

  1. Jeg håber sådan for dig, at der findes en både økonomisk og praktisk mulig løsning. Helenes trædæk her omkranset af Karen Maries sommerfugle-eng synes jeg personligt lyder super hyggeligt 🙂

   1. Det lyder nærmest sydfransk <3

    Jeg er faktisk ikke helt sikker på, om vi må plante vildtblandinger herude? Formanden for boligforeningen er et af de mennesker, der elsker sin tommestok, og de 20 cm., der skal holdes ukrudtsfrit ved hækken, er 20 cm. Ikke 19. Ikke 21. 20. Så jeg skal nok i hvert fald lige tjekke op på, om jeg må lave wildlife-galore, inden jeg kaster mig over det:-D

  2. Ok, det er GODT nok smart, det der!! Den idé vil jeg straks tage med videre (- for klikfliserne, som jeg ellers var meget forelsket i, får ikke så gode anmeldelser direkte på jord/plæne).

   Tak <3

 11. Til Linda og Trine.

  Tak for jeres svar, men jeg er ikke interesseret i medlidenhed. Jeg står helt uforstående overfor at et forslag fra mig om en køreplade som terrasse kan få Linda til at tro at mit næste forslag er at hun skiller sig af med alt sit tøj, make up, smykker og sin bil. Især da jeg kom med min disclaimer vedrørende min manglende forståelse for terrassens velsignelser. Men jeg tror løsningen er at jeg trækker mig herfra. Jeg har ingen motivation til at opsøge unødvendige konflikter. I har jeres universer, jeg og mine venner har vores universer. Der er en del mennesker i Dk der pga sygdom skal leve for langt færre penge end jeg. Men dette er ikke det rette forum til at gøre opmærksom på dette. Mvh Mette

  1. Hej Mette.

   Jeg tror, vi taler forbi hinanden, og kommentarfelter kan somme tider være utaknemmelige, fordi man, selvom man forsøger at læse nuancerne med, alligevel ender med at sidde tilbage med følelsen af ikke at blive hørt.

   Men det er nok svært at ændre på den følelse, du sidder med lige nu, så i stedet for at træde mere rundt i det, vil jeg bare ønske dig alt godt, og sige tak for engagement og kommentarer gennem tiden.

   Mvh
   Linda

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.