M2020, uge 1

(M2020-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Været nærmest upassende glad for at få min sorteringskasse i bryggerset tilbage. Den har været brugt til julegaver, fordi der bare kun er så mange steder, man kan gemme gaver, når man bor på 100m2, men nu er den tom og klar igen. 

Kassen er den, jeg smider tøj i, efterhånden som det bliver for småt, eller jeg kan se, at det ikke bliver brugt. Fordi den står i samme rum som tørrestativet, sparer det en del tid og oprydning, at jeg bare kan tage tøjet fra, når jeg alligevel har det i hænderne. Når kassen er fyldt, sorterer jeg tøjet, og smider til genbrug eller giver det videre. 

På den her måde er der orden i skabet, og det frasorterede tøj har stadig en plads, hvilket system-mennesker som mig sætter umådelig pris på.

2.

Frosset resten af vores dip fra nytårsaften. “Hvad??” “HVAD sagde hun??” “Kan man virkelig fryse dip!?” hører jeg den vantro forsamling mumle. Det kan man. Konsistensen ændrer sig, så det kan ikke bruges som dip-dip, men det er jo reelt bare creme fraiche med krydderier i, som man sagtens kan fryse og bruge i madboller, tærter og sammenkogte retter.

Det kræver dog, at man på forhånd beslutter, at man vil fryse det overskydende, for er man, som mig, moderat hys med bakterier, går det ikke, at man har et mælkeprodukt til at stå og lumre på bordet i timevis, mens alle mulige stikker alt muligt i det, og så smider det i fryseren. Det kræver, at man rører det, opbevarer det på køl, og så fylder op i skålen, der står på bordet, efterhånden som det bliver spist. (- med en ren ske hver gang, ikke?)

Det, der har været på bordet, ryger ud, men det, der har stået i køleren, kan man sagtens genbruge.

3.

Ryddet op i vore sengetøj. Fridas nye dyne er en voksen-dyne, og dermed skal vi ikke længere bruge hverken juniordyne eller -betræk.

Vi har fået foræret to sæt sengetøj med Frost og et sæt med Chima, og når noget nyt rykker ind, må noget gammelt ud. Jeg gav morfar 2 dynebetræk, som var godt slidte, og derfor perfekte som klude, resten smed jeg i poser og afleverede i Røde Kors containeren, fordi jeg ved, at de bruger rub og stub ved enten at sælge det, eller bruge det som møbelfyld/tvist.

Published by

23 Replies to “M2020, uge 1

 1. Hvordan fryser du dine madvarer ned i fryseren? Er det i små plasticbeholdere, poser eller noget tredje? Jeg fryser for det meste ned i plastikposer, men synes godt det kan virke lidt ressourcespildsagtigt at gøre det..

  1. Ja, jeg har gennem tiden skiftet de fleste af mine plastikbøtter ud til Tupperware, simpelthen fordi de er de eneste, jeg indtil nu har prøvet, der holder 100% tæt. Det betyder, at eventuelle rester fra fryseren kan bruges som madpakke, uden at man er nødt til at have poser omkring, pakke det om el. lign.

   Jeg skriver med en sprittusch under bunden (på den glatte del af plastikket) hvad bøtten indeholder – det går af i opvaskemaskinen.

   Jeg ved, at der i minimalistkredse er delte meninger om Tupperware, (noget med kemien i de gamle udgaver, tror jeg nok) men jeg er glad for mit. Ikke mindst fordi det kommer i nogle ret gode størrelser, så man derfor ikke fylder fryseren med store, halvtomme bøtter, hvilket både forringer madens kvalitet (pga. det ekstra luftindhold), og helt lavpraktisk betyder, at du kan have mindre i fryseren.

   Jeg tjekker altid DBA og Marketplace, hvis jeg mangler bøtter, fordi der er mange tidligere forhandlere, der sælger deres restlager de steder. Der er mange penge at spare.

   God aften:)

   1. Er det nogle modeller der kan anbefales? Har forsøgt at hitte rede i tupperware, men strander i at kun nogen er til mikroovn, kun nogen er til fryser osv. Har bare brug for kompakte, stabelbare, all round bøtter der dur til det hele. Det er da ikke så meget at forlange 😄…

    1. Altså, jeg er iskold. Jeg kyler det hele i både mikroovn og fryser. Det er muligt, at det skærer et par år af levetiden, men hellere det end at skulle overskue 56 forskellige systemer, når man er ved at rydde af bordet.

     Jeg har 9 af sådan nogle små, runde nogen. Der kan vel være 1,5-2 dl. i. De er smarte, fordi de passer godt til små rester, halve pakker rundt pålæg, snacks i frugtposen osv. De har ydermere den fordel, at de kan stå, hvor glassene står, i opvaskemaskinen.

     Så har jeg 4 runde, der er lidt større. Der er vel plads til 3,5-4 dl. i. De er gode til dressing, en lille rest kødsauce til madpakken, yoghurt osv. De kan stå i min opvaskemaskine på øverste hylde, hvor der er plads til låg.

     Og endelig har jeg 3 “store” runde, 6-7 dl gætter jeg på, som er perfekte til rester (passer lige med én portion), samt salater til madpakken. De kan også stå øverst i opvaskeren, hvor der er plads til låg.

     I det hele taget har jeg fundet ud af, at det for mig er ret afgørende, at opbevaring er nogenlunde kompatibelt med opvaskemaskinen, og jo bedre man bliver til at fryse rester og bruge bøtter i stedet for poser, jo mere nødvendigt bliver det her. For det er en dealbreaker, hvis de optager uforholdsmæssigt meget plads i opvaskemaskinen, synes jeg.

 2. Lige et opklarende sprøgsmål, men blander du tingene i samme pose, når du smider det til Røde Kors? Altså både kludene (til møbelpolstring) og tøjet, der fint kan sælges?
  Min mor har altid lært mig, at slidt tøj med fx pletter skal i skraldespanden, så genbrugesbutikker ikke skal bruge tid på at sortere, så derfor er det første gang, at jeg skal sende noget videre, som tidligere var endt i skraldespanden.

  1. Jeg skrev til Frelsens Hær, Blå Kors og Røde Kors sidste år, fordi der er så meget hear-say. Røde Kors er de eneste, der tager det hele, både det med huller, det, der lugter osv. (Altså, hvis man f.eks. har noget, der har stået på loftet). De andre frabad sig, fordi de sælger i containere til østeuropa osv. og det kan ødelægge en hel container med tøj, hvis der er noget, der lugter.

   Hvor vi bor, ligger en genbrugsstation, som har tøjcontainere fra hhv. Frelsens Hær og Røde Kors stående, side om side. Derfor har jeg gjort det til en tommelfingerregel, at jeg smider det, jeg ved kan sælges til Frelsens Hær, mens det, jeg er det mindste i tvivl om, ryger til Røde Kors. Alt sammen bare i én og samme pose. (Har jeg noget, der lugter af loft (jeg har ikke selv tøj på loftet, men somme tider arver vi fra folk, der har), smider jeg det i en pose for sig, så det ikke “smitter” det andet tøj).

   Jeg tænker også, at det har betydning, hvor meget de forskellige nødhjælpsorganisationer ellers får ind af et bestemt stykke tøj, når de skal vurdere standen. Hvis der ikke kommer ret mange flyverdragter ind, eller der er 3 måneders permafrost, hvor de sender tøjet hen, tænker jeg, at standen på flyverdragterne er mindre vigtig, mens de nok kan være mere “kræsne” de år, hvor de får en masse ind?

 3. Vi har før været inde på det med at aflevere gamle rester (tøj), og jeg ville derfor aflevere gamle strømper og den salgs i en Røde Kors genbrug. Hun sagde, at de ikke umiddelbart brugte det, men så ville jeg bare tage det med igen og finde et andet sted. Hun insisterede på at tage den med ud bagved, sammen med det andet, jeg havde med. Hun lignede mest en, der ville fyre det direkte i skralderen! Kunne ikke få mig til at insistere på at få den med hjem. Kort histore lang…. Er det tøjcontaineren man skal smide det i, hvis de skal bruge rub og stub?

  Har i øvrigt læst indlægget om din gåtur med fornøjelse. Eller hvad man siger… Det var jo sindssygt. Bliver igen, igen igen, imponeret over, hvor godt du skriver.
  Den, og alle de skrækkelige historier, bekræfter mig i, hvorfor jeg er så pissebange for mørke, ensomme veje og den slags. Også når jeg går med hunden. På den anden side kan jeg nu bare vise min mand alle historierne, og han skal derfor for evigt gå med vores hund om aftenen….

  1. Ja, jeg tænker, at det er “hovedkontoret” man skal have fat i, når man sender det tøj afsted, som ikke er beregnet på salg; altså tøjcontainere og ikke de enkelte butikker. Jeg tror måske, at det bliver for meget arbejde, hvis der skal indsamles fra samtlige butikker også?

   Og nu gik jeg lige ind og fandt mailen fra dem for at være helt sikker. Røde Kors Hovedkontor skrev (til mit spørgsmål om tøj med huller, tøj, der lugter osv):

   “Kære Linda.

   Tak for din mail.
   Du kan sagtens lægge det i vores containere, da det kan genanvendes.”

   Tak for dine fine ord <3 Og hund eller ej: Jeg skulle heller ikke ud hver eneste aften i buldrende mørke. Der må din mand lige tage én for holdet:)

   1. Som tidligere formand i en Røde Kors afdeling kan jeg oplyse, at det som udgangspunkt også er fint at aflevere i butikkerne – selvom der åbenbart var en frivillig, der ikke lige vidste det. Butikkerne sorterer også tøj, der er hullet mv. til genanvendelse, da de sender det i en separat pose til genbrugscentral, så genbrugscentralen ved, at det ikke er salgbart (tøj, der kan sælges, men ikke bliver solgt i den konkrete butik) kommer i en anden type poser til genbrugscentralen.

    Det er i øvrigt forskelligt om butikkerne selv tømmer containerne og sorterer derfra, eller lader genbrugscentralen hente det – så selvom man putter det i en container kan det godt komme direkte til den lokale butik (suppleret op med tøj fra genbrugscentralen, hvis butikken mangler tøj i en bestemt kategori). Omvendt er der nogle butikker, der f.eks. ikke har plads til sortering. De får genbrugscentralen til at hente fra containere mv. og får så tilsendt salgbart tøj fra genbrugscentralen – og måske er det den type butik Ann Catrine var i, det er jo ikke til at vide.

    1. Louise! PerFEKT med lidt fagkundskab her! Tak for lige at melde ind med lidt baggrundsforklaring. Så bliver det altid nemmere at huske tingene.

 4. Hvem fanden har dip til overs? fråde-smiley

  I øvrigt fedt at du fortsætter indlæggene. De er værdsat.
  Godt nytår ☺️

  1. Enig!! Hvem har dip tilovers??

   HVIS det skulle ske at vi havde noget tilovers serverer jeg det dagen efter med grøntsager – eller giver/tager det med på madpakke med gulerods- og agurkestave. Det er dælme sjældent der er noget at smide ud 😂

  2. Enig! Herhjemme kunne man også høre den vantro forsamling mumle. “Hvad??” “HVAD sagde hun??” “Har hun virkelig dip TILOVERS!?”

    1. Kan du se for dig, nogle fester, Kirstine og jeg kunne holde? Bunker af rest-bacon, der kunne dyppes i rest-dip, mens man browsede gennem kassevis af rest-bøger?

     1. Det er godt nok mange rester, Linda… Fraset lige det med bøgerne, som jeg VIRKELIG gerne ville være med til, så tror jeg at jeg foretrækker både dip og bacon friskt! 😉

 5. Sådan en kasse er virkelig en god ide. Vi kører med en til bøger, fordi to bibliotekarer-slash-anmeldere virkelig, virkelig, VIRKELIG har en stor gennemstrømning af bøger, hvoraf mange skal ‘videre’ hvadend det så er genbrug, småt brændbart eller venner og familie skal have lov at pille i det når de kommer forbi (det sidste er ret hyggeligt, faktisk, og folk bliver så glade)

  1. Ok, SHIT, det ville jeg ikke kunne styre, hvis jeg besøgte jer! Jeg er fucking Gollum, når det kommer til bøger – men hvor er det bare en fin ide!

 6. Hej Linda

  En bemærkning ang Tupperware

  Godt være de er dyre og ikke miljø rigtig og bla bla
  Men min bedstemor købte nogle først i 70’erne. Da låg eller bøtte gik til, blev de byttet

  min mor arvede nogle som jeg har fået bytte nogle ting af slidt op

  Så ja godt være de er dyre men går de til bliver de byttet

  Men man skal jo være til det Tupperware party og så tager man det med

  Konsulent sender det ind og måske få man nyt måske ikke. Hvis man ikke får nyt gemmmer man det bare til næste gang. En ting har jeg prøvet 4gang
  5 gang blev det byttet

  Hvis en låg/bøtte er ødelagt kan man købe nyt til ved konsulent som reservedel

  Hvis man er til genbrug butikker loppemarked kan man tit købe det billig der

  som måske låg har lidt ridser eller bøtte ser brugt ud uden at være slidt op hjem og vask det for baktuser og lignende brug det til når det bliver helt slidt op når næste Tupperware party er der tag det med

  Jeg er ikke til genbrug (undskyld ved godt jeg bliver slagtet nu )

  Men arvere fra familie/venner/naboer det tager jeg gerne imod
  Hvad der står i skabe af Tupperware skål/bøtter/låge hos mange der er meget

  Ikke sikker det passer sammen i farve

  Eller løse låge eller bøtter uden låg

  Køb som reservedel og når en ældste ting et slidt op sender ind og den kom retur med mit nye låg med helt ny bøtte

  Så i sidste ende tro jeg ikke det er så milijø slem ved ikke men tror

  Ved godt det Tupperware party ikke er så nemt for dig undskyld

  (og nej jeg jeg er ikke konsulent for Tupperware på nogen måde har bare produkter og syndes de er fantastisk ved de kan bruges igen og igen og byttes når de er brugt op)

  Ret bare i mine stave fejl og tegnesætninger som mangler slet det hvis det ramler i det man skal passe på med det bliver for meget ros til en f

  1. Det er en god pointe, at de er nærmest uopslidelige, og på den måde jo nedbringer den samlede mængde af plastikopbevaring, man bruger gennem årene.

   Og jeg går 100% ind for, at man bare kører genbrug, hvor det giver mening for én selv. Jeg har det f.eks. stramt med ting i stof, der har være fremmede menneskers. (Altså, bamser, møbler osv). Men heldigvis er der masser af mennesker, der er helt ligeglade, så mon ikke det er gynger og karruseller og ender med at gå op i sidste ende alligevel?:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.