M2019, uge 7

(M2019-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget.)

I den forgangne uge har jeg: 

1.

Tænkt over, at noget af det, er er virkelig rart ved at køre denne indlægsrække er, at der er kommet langt mere transparence min omgangskreds.

I weekenden havde jeg besøg af en veninde, og i stedet for en blomst (som vi plejer at give hinanden) havde hun været på lageret i den virksomhed hun arbejder, og bl.a. fundet lidt rengøringsmidler, lidt luksuskrydderier og en pakke køkkenrulle. I torsdags havde en anden veninde et par flasker rødvin med, som var givet som firmagave til mennesker, der ikke bryder sig om vin, og for et par uger siden gav jeg selv en kogebog jeg ikke længere bruger, videre som værtindegave.

Jeg ELSKER, at vi er blevet langt mere åbne omkring brug, genbrug og økonomi. At vi kan videregive noget, vi hver især har adgang til, eller ikke længere bruger, uden at det virker usselt eller nærigt. Det føles, som om et lag er blevet fjernet, og som om relationerne er blevet endnu mere ægte.

(Men jeg sætter også pris på, at vi er enige om, hvornår vi kører genbrug; at det altid er til de små-gaver, som man ikke forventer at få. For jeg kan sagtens se, hvordan lige præcis det her emne kunne blive rigtig træls ift. jule- og fødselsdagsgaver, hvis man ikke er enige om reglerne).

2.

Ønsket mig – og fået – en termokande fra Contigo. Efter at have ransaget min sjæl ift. hvorfor jeg ikke bruger den udmærkede termokande jeg har, når jeg er på heldagsopgaver, hvor kaffen koster en million, er jeg nået frem til, at det handler om 3 ting: Den savler, hvilket gør, at jeg skal have den  med i en særskilt pose, den fylder, fordi den er designet til at stå på et bord, og den kræver, at jeg medbringer en kop, hvilket nærmest gør sættet til et ensemble. Et træls ensemble.

Derfor undersøgte jeg, om ikke man kunne få en termoflaske i samme mærke, som de termokopper, jeg har, som holder så tæt, at jeg uden at svede kan smide dem på hovedet i min lædertaske, og sørme jo. 

Jeg fik den i går, og den er skøn. Den rummer mere, fylder mindre, låget fungerer som kop og ingen kan stoppe mig nu. 

3. 

For første gang prøvet at købe ind gennem Bilka To Go (ikke spons). Og det kommer til at spare mig mange penge fremover, kan jeg se. 

Fordi jeg selv har været sådan lidt “Ja ja. We get it. Man sparer impulskøbene. Men man *kan* jo bare styre sig, når man handler”, når folk lovpriser den her måde at handle på, vil jeg gerne prøve at beskrive, hvad der har overrasket mig, som helt konkret gør en forskel:

*Impulskøbene. Jamen, vi er nødt til at have dem på, for de udgør virkelig en latterlig stor procentdel af den samlede købesum, kan jeg se. Jeg ville have forsvoret at det forholdt sig sådan, for jeg er virkelig god til at følge min indkøbsseddel, og jeg smider ikke lige et par ekstra sko eller en parfume i vognen, fordi jeg bliver fristet. Men. Det, jeg pludselig kan se, er, at jeg måske har defineret ‘impulskøb’ forkert, for mine impulskøb er de mange, små opgraderinger, jeg laver, som jeg ikke engang opdager. At jeg ikke tager saften fra Budget (50 øre pr. færdig liter saft), men i stedet tager den økologiske rabarbersaft fra Den Gamle Fabrik (5 kr. literen), fordi den lige stod dér og var på bud. Jeg fraviger med andre ord ikke min indkøbsseddel, men tager andre og dyrere varer, end jeg havde planlagt, fordi de er på tilbud. Men de er stadig dyrere end dem, jeg havde tænkt mig at købe, og dét løber op.

*Man kan hele tiden i hjørnet se, hvor meget man nu har købt for, hvilket jeg skulle hilse at sige har en MEGET præventiv effekt. For hvor man i butikken bare står med en proppet vogn, og det derfor føles lidt lige meget, om man lige smider et par ekstra ting i, så bliver det bare meget tydeligt, at det gør en forskel, når man med det samme i kroner og ører kan se det samlede beløb kravle opad. 

*Man kan justere sin kurv ligeså mange gange, man har lyst, så hvis man pludselig har for 200 kr. mere, end man havde kalkuleret med, kan man bare slette varerne i kurven. Det gør man ikke lige i forretningen, vel?

*Jeg er – åbentbart – sådan en, der normalt ikke tænker over, hvor mange bananer, jeg skal bruge, men bare tager en klase, der ser pæn ud. Vi spiser ret meget frugt og grønt, så alene det, at jeg hver gang, jeg skulle tilføje en varegruppe, udelukkende tog, hvad jeg vidste, jeg skulle bruge, og ikke bare lige en klase med 6, gjorde en forskel. Jeg tror aldrig, jeg har tænkt over, hvor meget jeg handler med øjnene og pr. refleks.

*Hver gang man søger, kan man vælge at sortere på tilbud. Det betyder, at man ikke overser en tilbuds-ø, hvor man kan få ekstra billig kokosmælk, fordi butikken har valgt at placere øen langt væk fra varegruppen ‘asiatisk mad’. Samtidig er der på hvert billede en kg/stk/liter-pris anført, så alle billeder i varegruppen står side om side, og man med det samme kan se, hvad der reelt er billigst. 

*Og endelig er man fri for det evindelige problem med forkerte hyldeforkanter, hvor man står ved kassen og får at vide, at lige præcis de japanske citroner desværre ikke er med i tilbuddet, og man er nødt til at sige fuck it, fordi man har frostvarer, og derfor ikke har tid til at stå og være nummer 100 i køen ved kundeservice. . 

Den eneste alvorlige irritationsfaktor er, at man er tvunget til at bruge de plastikposer, de pakker i. Jeg ville ønske, at man kunne tilvælge nogle mere robuste af slagsen, som man betalte pant for, og havde mulighed for at returnere, men mon ikke der på sigt bliver tænkt over et eller andet, som er mere bæredygtigt, end den model, de kører nu. 

Vil man gerne hente varer inden kl. 14, kræver det også, at man er lidt på forkant, for handler jeg mandag, kan det først hentes fra tirsdag kl. 14. Så vil jeg gerne hente inden kl. 14, skal jeg bestille to dage før (altså, bestille mandag og vinge af, at jeg henter tirsdag efter kl. 14 – så kan det hentes onsdag fra kl. 6).

Men det til trods bliver det helt sikkert sådan, vi kommer til at handle fremover.

____________________

Til sidst får I lige et par anbefalinger med: 

Leonora Christine Skov – Den der lever stille

Det, der gør, at man kan holde ud at læse den her historie, er måden, den er skrevet på. For selve fortællingen er simpelthen så grum og hjerteskærende, at det næsten overgår, hvad man som menneske kan forstå. 

Kort fortalt er det historien om emotionel vanrøgt, og om hvordan man genskaber sig selv, bid for bid, når ens forældre ikke har givet én den omsorg og kærlighed, som de fleste af os tager for givet. 

Bogen skifter mellem nutid og fortid, og fordi Leonora Christine er et halvt år ældre end mig, er der virkelig meget genkendelse i det billede, hun tegner af tiden, hun voksede op i. 

Sproget er eminent, og det virker så nemt og ubesværet, når ordene flyder og stemninger, steder og personer vokser frem for øjnene af én. 

Den er blevet rost til skyerne og det er umådelig velfortjent. Tusind stjerner herfra. 

(Og endelig skal man skynde sig i biografen og se Bohemian Rhapsody, hvis ikke man har været afsted. SÅ fin og rørende og respektfuld.)

Published by

21 Replies to “M2019, uge 7

 1. Lige præcis den bog og den film var min nr 1 i 2018. Stor anbefaling af begge herfra også. Kh Birgitte

  1. Jeg bliver sjældent sådan helt blæst væk – men det gjorde jeg virkelig her. Og fordi jeg læste bogen og så filmen stort set samtidig, syntes jeg faktisk også, at der var en sælsom rød tråd i dem? Noget med som menneske at rejse sig over sin skæbne?

 2. Åh ja, jeg har også lige “læst” bogen, som lydbog. Den er intet mindre end fantastisk, og det løfter den lige yderligere en tand, at hun selv har indlæst den.

  Genial ide med poser med pant på, a la Ikea poser! Skriv og foreslå det!!

  Elsker dine M2018/19 indlæg!!

  1. Haha – to sjæle:-D Hermed svar fra Bilka:

   Hej Linda,

   Mange tak for det gode input omkring poser.

   Vi arbejder på at finde en løsning, hvor vi ikke bruger så mange bæreposer, men idet vi skal opbevare varerne i tre forskellige rum (køl, frost og stuetemperatur) af hensyn til kvalitet og fødevaresikkerhed, kan det desværre godt resultere i en del poser pr. ordre.

   Et retursystem på poser eller evt. kasser kan vi desværre ikke løse her og nu, idet vi ikke vil kunne genbruge poser til andre kunders ordre af hensyn til fx hygiejne (eventuelle rester af fødevarer i poserne) og eventuelle allergier. Indtil vi har fundet en bedre løsning, vil vi gerne tilbyde, at du kan aflevere dine brugte bæreposer fra BilkaToGo til medarbejderne i udleveringen, næste gang du henter en BilkaToGo-ordre. Herefter vil vi sørge for, at de vil blive sendt til omsmeltning, så plasten kan blive genanvendt.

   Vi tager det gode input til os og håber på, at vi snarest får udviklet en løsning, der tilgodeser både miljø og fødevaresikkerhed.

   Du ønskes en rigtig god dag.

   Tak for dine fine ord <3

   Kh

   Linda

 3. Jeg har også handlet ved bilka to go det seneste halve år og været vildt glad for det. Jeg skrev ang. poserne, og de er nu begyndt at tage imod poserne til omsmeltning men udfn pantsystem. Personligt bruger vi dem som affaldsposer. De gennemsigtige frugtposer, som de heller ikke sparer på, bruger vi til bleposer, ligesom plastikken omkring en pakke bleer eller de små poser man får på apotek mm. også fungerer glimrende til dette formål. Jeg var dog lidt træt af at de nogle gange ikke erstattede et udsolgt produkt (oftest gør de, også til kundens fordel), men hvis man har kalkuleret med, at man en aften skal have kyllingefrikadeller og der ikke er noget kylling med, jamen så skal jeg alligevel ud at handle et sted.
  Servicen er blevet så populær i min by, at de havde svært ved at følge med og ofte havde mange varer udsolgt, ligesom der ofte var lang kø til udlevering, så da de satte prisen op til 29kr, var det dødsstødet for mig. Jeg kommer helt sikkert til at bruge det igen, men jeg må sige, at de sidste uger hvor jeg har handlet i rema altså har været noget billigere for mig. Men jeg har heller ikke mange impulskøb.

  1. Det giver fuldstændig mening. For meget ‘udsolgt’ ville også være en dealbreaker for mig.

   Min oplevelse er helt sikkert også farvet af, at mit alternativ er at have begge børn med i butikken, og det synes jeg simpelthen er så træls. Jeg elsker mine børn højere end livet selv, men at have dem med ud at handle, er som at være under beskydning.

   Men din kommentar fik mig til at tænke lidt over, hvad jeg egentlig definerer som ‘impulskøb’. For umiddelbart tænker jeg luksusting, og ting, som ikke er nødvendige, når jeg hører ordet, og jeg lader mig stort set aldrig friste af den slags.

   Men det, der ender med at blive dyrt for mig, og som nok er det, jeg egentlig har af impulskøb er, når jeg f.eks. skal have saft, og er på vej efter en flaske Budget, som rækker til 12 en liter – og så jeg kommer forbi en ø, hvor der er en lækker, økologisk variant på tilbud, som måske kun giver 4 liter. Eller hvis jeg skal bage kage til en børnehavetur, og er på vej efter en pakke mel – og så passerer en ø med kagemix på tilbud. Att sammen varer, som jo egentlig er det, jeg skal bruge, men hvor jeg i situationen lader mig friste af dyrere/mindre drøje varianter.

   Giver det mening?

 4. Herligt med ægthed i relationerne, det er ikke til at forudse som bivirkning. Og Interessant pointe med impulskøb og at handle med øjnene, for jeg har tænkt som dig, ja ja, man kan jo bare lade være. Men som J skriver herover, oplever jeg også at mine indkøb i Rema er ret billige. Måske fordi der er få ting der frister til impulskøb, og jeg kender butikken til mindste detalje, for det er helt sikkert anderledes når jeg er i Bilka og Føtex en sjælden gang, eller endda i min velkendte, men meget veludstyrede og fristende SuperBrugsen. Jeg tror for os det kunne give mening med basisvarer leveret en gang om ugen, og det vil jeg med peptalk fra dig nu prøve! men jeg kan altså også godt lide at handle for at se udvalget der skifter, med jordbær i juni og fiskehandler om tirsdagen. Og så er jeg så priviligeret aldrig at være nødt til at spare på indkøb, og det er den største luksus man kan have 🙂 derfor kan man godt være fornuftig, men det er for mig stor livskvalitet i at have nok til mit behov.

  1. Jeg ELSKER også at handle – når jeg kan gøre det selv:-D Men med mine to lopper bliver det bare lidt en ekstremsportsoplevelse, og det er bare nogle trælse, ret unødvendige konflikter.

   Som jeg skriver til J ovenfor, så tror jeg, at jeg har fået det formuleret lidt forkert i indlægget, for det er ikke de vilde ekstra-indkøb, der får det til at løbe op for mig. Det er de små opgraderinger, jeg laver på flere indkøb, end jeg var klar over. Blåbærrene, hvor de økologiske ser bedre ud end dem, der var på bud, Urtekrams krydderier i stedet for de selvsamme i lavprisudgaven osv. Jeg oplever også, at jeg i ren stress, når jeg har børnene med, tager de bouillonterninger, jeg umiddelbart ser, i stedet for at bruge tid på at afsøge hylder. Så. Det hænger nok meget sammen med, hvor jeg lige nu er i livet, men de fælder, jeg falder i, dæmmer den her mulighed ret godt op for:)

 5. Jeg ved ikke, om det er anderledes i din Bilka, men jeg har lige bestilt varer i min i dag, som jeg kører ud og henter nu her. Hvis man bestiller inden klokken 10, kan man hente efter 14 samme dag. Så behøver man ikke være slet så meget på forkant.

  1. Det er det samme her, men det, jeg er efter, er muligheden for at hente inden kl. 14. At jeg kan bestille varer i aften, og så hente dem i morgen tidligt. Jeg arbejder jævnligt på skæve tidspunkter, og møder jeg sent, synes jeg, det ville være skønt, hvis jeg kunne hente og pakke ud fra morgenstunden:) Men det kræver altså, at jeg bestillier to dage i forvejen, og når bare jeg ved det, så finder jeg nok ud af at arbejde omkring det:)

 6. 2 ting: Når man bliver erfaren net-indkøber (jeg er privilegeret og kan bruge nemlig.com, de er ikke nået til Esbjerg og omegn), så kan man altså godt komme til at lave impuls-indkøb 🙂 Men det meste fanges i gennemgangen af ‘kurven’ inden tryk på betalingsknappen. Nemlig er lige begyndt at tage poserne retur til recycle, når de afleverer. Og så tager de også pantflasker med retur. Det er vildt fedt at kunne klare alt dette ved sin hoveddør uden at skulle ud i verden og klare det hele selv 🙂
  Og så er ‘Den der lever stille’ fuldstændig fantastisk at høre som lydbog. Man føler sig inddraget på en helt anden måde, når hun selv læser op, i stedet for at det er en, der kun tjener penge på at lægge stemme til lydbøger.

  1. Bilka skrev tilbage til mig, at jeg gerne må tage poserne med derud og aflevere, så sørger de for, at de bliver sendt til omsmeltning. Så måske det bliver noget med, at jeg bruger dem til det, jeg skal, og så tager jeg dem med derud, når de er ved at være brugte. (Hvis jeg husker det. Det er så det næste..)

   Jeg hører mange, der taler varmt for lydbogen, og måske det her ville være anderledes for mig. Men normalt så er jeg for ukoncentreret til lydbøger; der går 4 sekunder, så er mine tanker taget på langfart, og jeg aner ikke, hvad jeg lige har hørt.

   Men jeg elsker, at hun selv har læst op. De gange, jeg har hørt oplæsere, der ikke lyder som det, jeg havde forestillet mig, kan det ødelægge hele oplevelsen. (Men jeg ELSKER, når det er Ellen Hillingsøe eller Peter Frødin <3)

   1. Nu har jeg ikke så meget sammenligningsgrundlag – hendes bog var min første lydbog. Men jeg blev meget grebet og jeg har rigtig svært ved at tage andre oplæsere seriøst efter den. Måske startede jeg et forkert sted. Jeg prøvede i forrige uge at starte på Imran Rashids ‘Sluk’ (jeg har Saxo Premium, hvor der ligger en del bøger til fri afbenyttelse), men oplæseren er så irriterende højrøvet og ligegyldig i sin tone, så budskabet smuldrer totalt. Og jeg har stadig Ellen til gode 🙂

 7. Min erfaring med lydbøger er at det i starten kræver lige dele held og viljestyrke: der er rigtig mange supergode oplæsere, en del middelmådige og nogle få helt elendige. De dygtige oplæsere giver sig selv og det gør de dårlige også. Oplæserne som ligger i midten er dem som kræver lidt øvelse; sløjf udenom dem til en start, og efter længere tids erfaring med lydbøger er det som om ørene lytter på en anden måde: bogens fortælling kommer i fokus og oplæseren glider lidt i baggrunden – voila du sorterer nu kun de helt igennem dårlige oplæsere fra.
  På ereolen og Mofibo, som er mit erfaringsgrundlag, kan man søge på oplæseren. Et par af mine favoritter: Grete Tulinius, Ghita Lehrmann, Thomas Guldstad, Paul Becker, Esben Hansen, Henrik Hartvig Jørgensen.

  1. Det giver meget mening, at man kan have oplæsere, der appellerer mere end andre, så drønsmart, at man kan søge direkte på dem.

   Jeg tror, at min manglende lydbogserfaring hænger sammen med, at jeg faktisk holder meget af at læse, sådan helt old school, og derfor altid er i gang med en bog. Så synes jeg, at tingene bliver blandet sammen, hvis jeg hører en lydbog samtidig. Måske er det noget med, at man skal køre to forskellige genrer?

 8. Jeg er stor fan af lydbøger og har lytter mange på cyklen på arbejde / i bilen / når jeg lægger vasketøj sammen / på timelange gåture med barnevognen / når jeg syer osv osv. Jeg skal lave noget (ret ukompliceret), ellers kan jeg heller ikke holde fokus. Jeg har hørt rigtig mange engelske lydbøger hvor det er forfatteren selv, der læser højt og det synes jeg giver noget ekstra i fht selv at læse den. Fx har jeg hørt det meste af evolutionsbiologen Richard Dawkins populærvidenskabelige og selvbiografiske forfatterskab på den måde, og det er ren fornøjelse at høre hans og ekskonen Lalla Wards oplæsning.

  Har I ikke plastikgenbrug med dagrenovation i Esbjerg? Jeg ville aldrig få de poser med tilbage i butikken – jeg har svært nok ved at huske både en indkøbspose og mit dankort på samme tid… Ja, jeg er distræt og derfor stor fan af (indkøbs)lister! 🤗

  1. Jo, vi har, men det virker næsten endnu mere gak at smide poser “ud” uden at bruge dem – men måske det faktisk er det mest miljørigtige? Somme tider ville det virkelig være fint, hvis der lige kom en voksen og tog over:-/

 9. Termokop siger du!
  Er den god at drikke af? Og den holder varm siger du? Meget interessant Kan du huske hvilken model du har?

  1. Jeg ELSKER min termokop! Det holder kaffen varm-varm i 2-3 timer, så hvis det primært er varme-delen man er efter, kan man sikkert få nogen, der er bedre. Men jeg laver den altid umiddelbart inden jeg sætter mig i bilen, så for mig er det springende punkt, at de holder tæt. TÆT-tæt. For dels er kop-indsats-delen i min bil SYGT dårlig, fordi den er for lav, og der derfor jævnligt sker, at koppen vælter ud, og dels har jeg ofte vand med til børnene, når vi kører længere ture. Der er det dødsmart, at min termokop holder så tæt, at jeg bare kan smide den på passagersædet.

   Den model jeg har, har ydermere det geniale feature, at du bare trykker på en lille knap, når du drikker af den, i stedet for et låg, man skal vippe af og på. Smart, smart og mere smart. Det er den her:

   https://faktiskpraktisk.dk/contigo-det-mest-solgte-termokrus-i-usa

   Brug lige 5 minutter på at google. Der er ret stor prisforskel. Og sidst men ikke mindst, så vær obs på, at det er den rigtige model, du bestiller. Der er flere forskellige:)

 10. Tak! Jeg må straks se på den. Holde-tæt er også ret vigtigt her. Min ryger i tasken sammen med strikketøj og pc om morgenen uh #nerverafstål 😉 Den skal drikkes når jeg efter 1,5 time når frem på kontoret. Så drikker jeg den med det samme. Og en-hånds-åbning er også et plus

  1. Det er det virkelig. Og hvis du køber den, og hader den, så skriv. Så sælger du den bare videre til mig:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.