M2019, uge 52

(M2019-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Husket at opsige min testperiode på hhv. Mofibo, TV2 Play og et spil, børnene havde fået lov at købe på iPad’en.

Jeg hentede Mofibo for at se, om Tinka fangede som lydbog (det gjorde den ikke), og TV2 Play, så vi kunne følge med i årets julekalender. Begge abonnementer er sat op, så man tilmelder sig med sine betalingsoplysninger; selvfølgelig fordi udbyderne håber, at man bliver hængende. Jeg har tidligere undgået den form for prøveperioder, netop fordi jeg kender mig selv godt nok til at vide, at jeg glemmer det, men jeg er begyndt at lægge en notifikation ind i min kalender, så jeg får en reminder, dagen inden prøveperioden udløber. Det er dejlig effektivt, og betyder, at vi faktisk kan prøve forskellige tilbud af, og kan finde ud af, om det er noget, vi bruger.

Mofibo brugte vi i prøveperioden sammenlagt 24 minutter, TV2 Play blev udelukkende brugt til Tinka, og spillet, som børnene bare ikke kunne LEVE uden, spillede de 2 dage, og glemte herefter alt om. 

Til gengæld har jeg besluttet, at vi, når jeg engang begynder at tjene menneskepenge igen, skal have fjernsynskanaler. For hvor iPads indbyder til soloridt og eget værelse, har det været skidehyggeligt at sidde som høns på en pind i sofaen og se det samme. Det vil jeg gerne gøre noget mere. 

2.

Ryddet op i skabet med vin og sprut, hvilket umiddelbart lyder sjovere, end det reelt har været.

I det skab, hvor jeg har vin og spiritus, har jeg haft 5 flasker rødvin stående i snart et år, som jeg konsekvent er styret udenom. Derfor besluttede jeg i starten af december at der ikke skulle åbnes andet, før de flasker var væk. Det viste sig at intuitionen var god nok: Af de 5 flasker røg 4 direkte i afløbet, fordi de ikke duede. En af dem havde sågar udviklet en form for brus. Den sidste endte sine dage i en gryde, hvor den sammen med sjatter af rom, portvin og noget cognac, som jeg ikke ANER, hvor kommer fra, blev til basen i en hidsig, men virkelig lækker gløgg.

3.

Været en ørn til at bruge, hvad jeg har haft i køleskab og fryser, og at få foræret det væk, som jeg på forhånd kunne se, vi ikke kunne nå at bruge.

Det med at være på forkant, er en detalje, jeg har lært over tid. Tidligere ryddede jeg først op i køleskabet, når vi var igennem ferier og helligdage, og det betød, at de tre liter mælk, der var i overskud, for længst var blevet dårlige. Ved at tjekke køleskab, brødboks og grøntsagsskuffe dagligt, har jeg dels fået brugt de ting, jeg kunne i madlavningen herhjemme, og dels kunne skrive til de mennesker, vi har besøgt, om de manglede mælk, rugbrød, salat, osv.

Det betyder, at jeg stadig har kunne køre med feriehjerne, hvor det somme tider først er samme eftermiddag, jeg har taget stilling til, hvad aftensmaden skulle bestå af, og alligevel har undgået at smide mad ud.

Det hører med til historien, at jeg har lavet madplan med netop den betingelse i baghovedet, og derfor har købt ind til retter, der a) kan kombineres på kryds og tværs (mexicansk/bolognese), b) består af enkeltdele, der kan spises separat eller sammen med rester af salat/i pitabrød/på rugbrød til frokost (kylling/frikadeller) eller c) har lang holdbarhed (topping til pizza). Det kræver et vist overblik, fordi man skal være sikker på, at der er pitabrød i fryseren og mel nok at bage pizza af, men til gengæld det giver helt frie hænder, så man med god samvittighed kan lave det, der er tid og overskud til på dagen, og stadig nå igennem det, man har købt. 

__________________________________

Og hvad sker der så nu? Officielt er vi jo sådan set nået til vejs ende med de her indlæg, men.. altså… Ja. Det er bare så hyggeligt at skrive dem, så efter at have tænkt over 16 forskellige undskyldninger for, hvorfor jeg gerne ville fortsætte, kom jeg i tanke om, at det her jo sådan set er my house, og at jeg derfor er så priviligeret, at jeg kan gøre, næsten hvad der passer mig. Så nu går vi benhårdt efter det 20 års jubilæum. Løber jeg tør for punkter eller tanker, må jeg lukke serierækken ned undervejs; den bro brænder vi, når vi kommer til den.

Men indtil da ruller karavanen videre, og jeg håber, I bliver siddende i vognene.

Tak fordi I hænger på. Tak for input, tilbagemeldinger og engageret debat i kommentarfeltet. I er helt i særklasse, og jeg er heldig at have jer med ombord.

Godt nytår.

Published by

48 Replies to “M2019, uge 52

 1. God beslutning, det var netop de indlæg der gjorde mig abonnent (jeg sluger nu også alt det andet 😊)

 2. Ja! Fortsæt endelig. Dine indlæg er de eneste på Bloglovin jeg ALTID kan overskue at læse – og M-indlæggene er inspirerende og konkret anvendelige. Angående TV-kanaler: vi købte en brugt Apple-TV-dims for nogle år siden for ikke særligt mange penge. Den kan ikke andet end at vise det, vi afspiller fra telefon eller iPad (nye versioner kan vist alt muligt andet, men jeg er langt fra en tech-nørd, så jeg ved ikke hvad jeg går glip af), men den gør det muligt at se TV sammen; også flow-TV, som vi jo bare streamer fra DR. Og så er det på få mdr billigere end et TV-abonnement. Men måske det er andre aspekter af TV-abonnementet som i har brug for 🙂 Kh og godt nytår til jer!

  1. Jeg har faktisk arvet en brugt apple-dims, men jeg kan overhovedet ikke få det til at fungere. Vi har streamet julekalenderen, og jeg har sat apple-tv’et op, så vi kan se det på stue-tv’et, men det glitcher i én fucking uendelighed, og det er simpelthen så irriterende. Alt software er opdateret, så jeg kan ikke regne ud, hvad jeg gør galt. Mon du har oplevet det samme?

   Kh

   1. Drop apple-dimsen og køb en chromecast! Koster ca. 300 kr. fra ny, sættes direkte i tv’et og så streamer du fra telefonen. Vi har aldrig oplevet problemer – og heller ingen i vores omgangskreds. Bonus: uanset hvor mange streamingtjenester, man har abonnement på, så er det svært at betale mere end man gør for en TV-pakke… (og gratistjenester som DR og Filmstriben har virkelig meget godt indhold!)

    1. Det er en god pointe. Det skal jeg have undersøgt nærmere, for jeg kan stadig godt mærke, at jeg synes, at tv-pakker er horribelt dyre.

     Tak for ideen.

 3. Det er så sejt, at du kan finde punkter til M hver uge, og at det rent faktisk stadig er inspirerende, fordi vi følger din og vores egen proces undervejs, så der hele tiden er nye vinkler eller nuancer, og det holder os alle skarpe. Samtidig betyder det mindst to indlæg fra dig om ugen, og det er dejligt! Jeg tjekker manuelt din blog hver dag, det er oftere end jeg sms’er med min bedste veninde! 😍 tak for inspiration og for at servicere kommentarfeltet så fornemt, at man virkelig får lyst til at deltage i snakken!
  Godt nytår – håber på det hele falder på plads for dig snart!

  1. Det er jeg simpelthen så glad for, at du synes! <3

   Godt nytår til dig også – og tak for hep og gode ønsker.

 4. Yay, M2020!!!
  Det er sådan en god ugentlig reminder at læse om hvad du fik gjort i ugens løb. Det giver ikke noget pres at læse om (fordi jeg har da virkelig ikke brug for MERE angst i mit liv), men er et hyggeligt nudge, så jeg selv lige husker at tjekke om jeg kunne optimere lidt hist og her. Det var sidste år jeg halverede mit køkkenudstyr (ifb med flytning) hvilket gav et meget bedre og overskueligt køkken, og i år vi blev sparket igang med at sortere hård plast fra og køre det på genbrugspladsen selv (ifb med ny affaldscontainer). Begge dele lykkedes klart bedst for mig fordi jeg havde dig i baghovedet. Tak fordi du deler 😁

  1. Jeg får så KÆMPE optur, når folk fortæller mig, at de har brugt indlæggene til noget helt konkret. Det er den bedste motivation overhovedet!

   Tak for tilbagemeldingen, og rigtig godt nytår til dig <3

 5. Yay! Hurra at de her indlæg fortsætter. Jeg læser altid med stor glæde dine indlæg. Og dine M-noget er så god inspiration – de har fået mig til at tænke over vores eget forbrug og mønstre, og ændret vaner her og der.
  God vind til dig i det kommende år – jeg er sikker på det bringer dig et godt sted hen!

  1. Hvor skønt at høre!:)

   Godt nytår til dig også – jeg er sikker på, at vi får det gjort til noget virkelig fint.

 6. Tak for 2019, jeg ser frem til et år mere med glæde.

  Mht tv-kanaler så har vi kun DR, men når vi vil se noget samlet, så caster vi fra tablet til fjernsyn. Det gøres gratis fra http://www.filmstriben.dk og ellers har jeg udvidet mit mobilabonnement med diverse tjenester. Jeg har det lidt stramt med mængden ift brugen og tidligere havde vi hbo nogle måneder og så netflix og intet om sommeren. Men jeg er blevet afhængig af musiktjenesten og lydbøgerne og merprisen for hbo, minbio, cmore og tv2play er lav og børnene er glade for det.

  1. Det kan godt ske, at jeg lige stikker hovedet ud og beder om konkrete anbefalinger, når vi reelt gør noget ved sagen. Til den tid må du virkelig, virkelig gerne lige melde ind med dine erfaringer (igen), for det er bare somme tider nemmere at overskue, når man står med de konkrete valgmuligheder foran sig <3

 7. Yay. Også godt nytår til dig herfra! Og hvad angår det der med at have en undskyldning for at fortsætte, så mener jeg at et af dine argumenter for at starte var den dengang verserende historie om at vi havde 12 år til at få verden til at gå i den rigtige retning, sådan rent klimamæssigt. Hvilket du på magisk vis fik vendt fra panisk lammelse til at jamen så var det da bare at gå i gang! M.a.o.: der er i hvert fald basis for at køre en 10 år endnu. 🙂
  (Og sorry, nu fik jeg selv lige fremmanet den klima-panikangst, jeg ellers har fortrængt lidt på det seneste: shiiit, er der allerede gået to år siden den historie?!)

  1. Ok, shit. Jeg synes, at det er ca. 4 måneder siden, vi havde den snak:-O

   Men I er virkelig gode til at huske at skrive, når noget inspirerer jer til at gøre noget konkret, og det er den bedste motivation for at skrive indlæggene overhovedet!

   Godt nytår til dig, Mette. Og tak fordi du læser med:)

 8. Jeg kan varmt anbefale film fra filmcentralen.dk. De er ganske gratis og der er guld for både børn og voksne – vi har set Ztriwer mange gange og jeg tror at den vil falde i din smag.
  https://filmcentralen.dk/alle/film/ztriwer
  Hvis man har sådan en Chromecast eller andet streamings-device, så kan man se den sammen på fjernsynet.

  1. Den ser FULDSTÆNDIG fantastisk ud!! Den skal jeg HELT sikkert se sammen med børnene. Tak for anbefaling <3

 9. Jeg elsker også både disse og dine øvrige indlæg. Så selvom jeg meget sjældent kommenterer (hvis jeg overhovedet har kommenteret før…(men så er det da også på tide, at jeg lige siger ‘hej og tak’😊)), så læser jeg hvert indlæg med stor interesse og fornøjelse! Dine skriverier er fulde af inspiration både ifht klimabevidsthed (og nogle gange også en bekræftelse af egne vaner, men hey hvem har ikke også nogen gange brug for et skulderklap😉), børneopdragelse og almindelig omgang med mennesker (det lyder lidt forkert, men jeg kan ikke lige finde ordene for dine skriverier omkring hvordan vi gebærder os overfor hinanden som mennesker hvorend vi mødes, om det er på jobbet, i børnehaven, supermarkedet, motorvejen osv.). Du har så mange fine refleksioner og en fantastisk evne til at formidle – og så din humor! Den er fabelagtig😂
  Nå, der er jo egentlig ikke noget nyt i det, jeg skriver – jeg er jo enig med rigtig rigtig mange af dine læsere, så det var bare det jeg ville sige. Og så tak😊 Jeg bliver helt sikkert hængende!

  1. Er du svimmel, nogle fine ord at få med, Katrine! Tusind tak for dem <3

   Når man, som mig, elsker at skrive, så er det simpelthen så dejligt, at der sidder nogen derude, som føler sig underholdt af alle ordene; jeg er meget glad for, at du bliver hængende:)

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.