M2019, uge 16

(M2019-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget)

I den forgangne uge har jeg: 

1.

Været god til at cykle, når det har været muligt. Faktisk har jeg (gen)hentet app’en Endomondo; egentlig fordi jeg er ved at få spat af, at tiden bare ikke vil arbejde med mig ift. at træne. Og når jeg endelig har nogle uger, hvor det lige flasker sig, så følger der altid nogle uger, hvor intet kan lade sig gøre, og hvor jeg derfor ryger tilbage til nul. I hvert fald når træningsformen er løb eller vægttræning. Det er super demotiverende.

Derfor har jeg tænkt over, hvad jeg kan gøre, så jeg kan udnytte, når jeg har mulighed for at bevæge mig, men uden at føle, at det ikke nytter, når jeg så rammer de travle perioder. Jeg nåede frem til, at hvis jeg har en fornemmelse af, hvor hurtigt, jeg kan gå/cykle, så kan jeg faktisk udnytte tiden, uanset om jeg har en halv time eller en time i overskud. Jeg skal ikke bruge tid på at klæde om og bade, og stadig foretager jeg mig noget, der forhåbentlig på sigt ender med, at jeg kan begynde at løbe rigtigt igen.

Derfor hentede jeg Endomondo, men gjorde alle indstillinger private, så jeg slipper for spam og konkurrencer, og det har vist sig, at jeg faktisk dermed også er blevet bedre til at huske at tage cyklen, når vi bare skal fra A til B. Jeg har haft app’en installeret i et par uger, og har gået små 15 km og cyklet ca. 35 km. Hvilket er langt fra, hvordan jeg trænede engang, men stadig er trumfer at ligge på sofaen.

2.

Spist spejlæg til frokost *virkelig* mange gange. Jeg mister ret hurtigt overblikket over, hvad jeg har af mad i køleskab og fryser, når vi holder fri i mere end et par dage. Særligt når butikkerne holder lukket, og jeg derfor er tvunget til at handle stort ind på forhånd, selvom jeg ved, at planer altid bliver ændret undervejs, og madplaner derfor ikke fungerer.

Men jeg har været hele køleskabet igennem hver dag, og fryseren har også fået en tur et par gange i løbet af påsken, og hvor jeg som regel ender med mere madspild, end jeg gider, når vi har holdt ferie, så har vi den her gang stort set formået at følge med. Det har somme tider krævet en indsats – som f.eks. at spise spejlæg dagligt, fordi det virkede som en god ide at købe 24 æg på bud (ffs, Linda!) – men det eneste, jeg har måtte ofre, har været lidt brød og en halv liter kakao, og der er mad i fryseren til de næste mange uger. 

3.

Fokuseret på, hvordan jeg bruger min opvaskemaskine. Det her punkt er nok lidt hard core, hvis man lige er hoppet ombord i de her indlæg, men fordi jeg er ved at have halvandet år på bagen i gamet, føltes det naturligt for mig. 

Normalt kører vi maskinen én gang om dagen. Den er fyldt, når vi har service samt drikkeflasker, madkasser osv. med, og jeg kører quick vask, når det kan lade sig gøre, og en almindelig vask, når jeg vurderer, at det er nødvendigt. Men når vi går hjemme, vasker jeg hurtigt både 2 og 3 gange om dagen, og ud fra et rent dovenskabsperspektiv er det skide irriterende. 

Derfor har jeg denne ferie prøvet følgende: At håndvaske de største ting (den store gryde, salatskålen osv.), at vurdere, om noget kan bruges igen, hvis det bare lige tørres over med en klud (f.eks. skærebræt, brødknive osv) og endelig at tænke over, om jeg vælger skåle eller tallerkner, både at spise af, men også at tage fra på/i, når jeg laver mad osv. (Altså, når man f.eks. har lynstegt grøntsagerne og skal have dem taget fra, mens man steger kød). Jeg plejer at bruge skåle – jeg aner ikke hvorfor – men de passer ad helvede til i opvaskemaskinen, så her i ferien har jeg kørt med tallerkner, og de tre nævnte tiltag har faktisk betydet, at vi har kunne holde fast i kun at køre maskinen én gang om dagen. Det er 10-12 ture, jeg har sparet på en ferie, og det synes jeg egentlig er vildt.

Published by

31 Replies to “M2019, uge 16

 1. Spejlæg er nu heller ikke dumt – ej heller røræg eller de blødkogte 😁Æg redder ofte alt mit halvtrætte grønt, rest af oste og pålæg ala to stykker skinke fx. Så får det hele en hakketur, og trylles til reste æggekage med “gulerod, hytteost, majs og kartoffelspegepølse” eller hvad nu 😂

  A

  1. Enig! Jeg bliver bare altid ramt lidt af ‘skal bare være nemt og hurtigt’-når jeg laver frokost, og så kan jeg ægge overskue det (jeg finder selv ud) 😀

   1. Porcerede æg er svaret. Ligeså nemt som spejlede, men det føles bare lidt mere luksus. Og så på ristet rugbrød med et drøs karse på toppen!

 2. Apropos opvask, så talte jeg faktisk med en veninde om lige netop det forleden. Og hvordan jeg er indoktrineret (siden barndommen) med selv at holde styr på mit glas igennem dagen, og bruge det samme. Det udspringer af min barndom i sommerhuset, som var uden vaskemaskine dengang – og ingen gad stå og vaske unødigt meget op. Det sidder så dybt i mig, at jeg stadig gør det – også herhjemme. Og engang hvor jeg var afsted i sommerhuset med nogle veninder, fik jeg sagt lidt for hårdt til en veninde, at hun kun fik den ene kaffekop, og den måtte hun holde styr på – så hun endte med (demonstrativt) at drikke alt af den kaffekop; fra kaffe til vand og vin 😉

  Men bottomline er, at man virkelig sparer meget opvask, når man ikke tager et nyt glas ud af skabet, hver gang man skal have et glas vand.

  I samme boldgade kan man jo også bruge sin tallerken fra morgenmad/frokost, hvis der kun ligger lidt brødkrummer, som man bare kan børste af, når man lige skal have noget andet i løbet af dagen. Det kræver bare, at man kan holde ud at der står glas/kaffekop/tallerken på køkkenbordet i løbet af dagen 😉

  1. Du har virkelig ret. Vi har haft en periode, hvor jeg har været hysterisk med, at alle fik nye glas, fordi vi har været ramt af sygdom, både på skift og samtidig, og der når man et punkt, hvor man næsten vil give hvad som helst for, at der ikke er flere mand, der går i gulvet.

   Men jeg glemmer at gå tilbage til langtidsbrug, når vi er friske, og det skal jeg være bedre til:)

 3. Du er fantastisk til at inspirere til at tænke sig om, bare en smule, inden man kaster sig ud i en overflod af forbrug. Tog mig selv i at tænke hvad Linda ville gøre da jeg skulle handle ind til påsken 😂 Resultatet efter et kig i fryser og køleskab blev en indkøbskurv nogenlunde med det vi havde brug for, og ikke ALT hvad vi måske kunne få lyst til at spise.
  Næste gang der er ferie eller helligdage, kunne det være fedt med et indlæg nogle dage før, hvor du fortæller om dine overvejelser og erfaringer fra tidligere. Og så måske en opfølgning bagefter? Så kan vi andre nå at være med 😉

 4. Hvad er dit spareparameter på mindre maskinvask? Så vidt jeg har forstået, bruger man markant mere vand på håndopvask.
  Ok, nogle gange er skrift virkeligt utaknemmeligt. Synes at jeg lyder som husmodermafiaen på krigsstien, men det er ment helt åbent og nysgerrigt.

  1. Du har fuldstændig ret; alle undersøgelser, jeg kan finde peger på, at man bruger mindre vand i en opvaskemaskine – i hvert fald hvis man undlader at skylle af først.

   Men der, hvor det her alligevel kommer til at gøre en positiv forskel for os er, at jeg undlader at vaske ting af, bare for at fylde maskinen. For jeg kommer til at bruge opvaskemaskinen til at rydde op med; altså, hvis jeg har to store ting i den, så ved jeg, at vores service fra aftensmaden alligevel ikke kan være der, og så smider jeg alle glas, kopper, skåle, skærebrætter osv. osv i; ting, som jeg ville bruge igen, hvis ikke maskinen skulle køre. Så for mig ligger besparelsen i, at jeg ikke vasker mere op end det er nødvendigt. Forstår du, hvad jeg mener?

   Kh

   Linda

 5. Du ved det sikkert i forvejen – men æg holder stort set evigt i køleskabet. Datoen på pakken er slet ikke retvisende for æggenes ægte (fnis) holdbarhed.
  Hvis du er i tvivl, om et æg stadig er friskt, kan du altid slå det ud i et glas, før du spejler det eller bruger det til andet. Du er ikke i tvivl, hvis det er dårligt …

  Kh Anne F.

  1. I forlængelse heraf, har jeg lært, at æggene først bliver dårlige når blommen rammen skallen. Så herhjemme køber vi rigeligt æg, og vender bakkerne hver anden uge, cirka. De holder maaaaaange måneder, og jeg har aldrig oplevet at vi har haft dårlige æg.

 6. Hej Linda. Ang opvaskemaskine, så havde vi en opvaskemaskine mand på besøg for ikke så længe siden, der fortalte at de Quickvaske bruger meget mere vand end de normale vaske, så han anbefalede absolut ikke at køre de korte programmer. Og en ven fortalte mig at man sagtens kan nøjes med en halv opvasketab til de mindre maskiner men også til de store, hvis det ikke er for beskidt (måske har du allerede skrevet netop det, men det kan jeg ikke jo ikke huske 😊)

  1. Hej Simone:)

   Nu er der sikkert forskel på opvaskemaskiner, men den jeg har, er den her, som bruger halvt så meget strøm og halvt så meget vand på sit kvik-program, som den gør på sit fulde program:

   https://www.bosch-home.dk/produktliste/SGV57T03EU#/Tabs=section-technicalspecs/Togglebox=1163137415/Togglebox=1772170346/Togglebox=-376073990/

   Og jeg bruger pulver, fordi det er meget nemmere at dosere, og fordi det kan nå at blive opløst og vaske rent, både ved lavere temperatur og ved kortere vasketid:)

   Kh

   Linda

 7. Man skal være heldig for at finde to ens glas/kopper hjemme hos os, da vi kun køber på lopper/genbrug – ikke pga fanatisme, mest fordi de er så fine.
  Det er mega irriterende fordi det ikke stables nemt, men virkelig praktisk at man vælger en kop for dagen. Også til fødselsdagsfester ved gæster at de har et glas og en kop hver – megafedt.

  1. Det er da verdens fineste ide <3

   Når vi har legeaftaler, skriver jeg forbogstaver med tusch på børnenes drikkeglas – det gør også en forskel, men jeg er sikker på, at det ville give flere point, hvis vi havde alle mulige glas at vælge imellem, så jeg tror, jeg vil kopiere dit eksempel, i takt med, at vi smadrer ikea-samlingen:)

   1. Vi bruger de der plastic glas fra Ikea til ungerne. De er lette, vi kan have dem med på tur og så har de forskellige farver. Så det er bare noget med hvilken farve har du i dag. De gjorde det i min store datters børnehave hvor der dog også var navn på fordi der var flere der havde samme farve. Så vidst de at de havde en gul kop med et kort navn f.eks. selvom de ikke kunne læse. Herhjemme kan de sagtens holde styr på hvem der har hvilken farve men der er sommetider ballade over en bestemt farve.

    1. Vi har nemlig lige præcis farve-balladen, så jeg bliver sgu så sur af at bruge dem. Derfor har jeg indtil nu kørt Ikeas de billigste, som også passer perfekt til opvaskemaskinen – men derfor ville det jo stadig være fint, at det ikke var et nyt glas hver gang, nogen skal have noget at drikke.

     1. He ja og så er det bare ikke det værd vel? Det er med at finde noget der fungereruden man bliver i dårligt humør af det

 8. Hos min mormor og morfar havde vi alle et glas med indgraveret navn. En ret dyr løsning, men der var i hvert fald ingen tvivl om hvis glas der var hvis, selv når alle 10 børnebørn var på ferie på samme tid…

  Mht opvaskeren, så kører vi den hver anden dag i alm hverdage, og vi er 5 i husholdningen. Men vi vasker så også alle kokkeknive, større skåle, gryder og pander osv i hånden og pakker den som var det finalen i Tetris.

  1. Jeg har lyst til at indstille dine bedsteforældre til et ridderkors. Hvordan har man 10 børnebørn på ferie på samme tid?!

   Jeg føler også en inderlig tilfredsstillelse ved at pakke dyret, så der ikke er plads til så meget som en kødnål mere. Det er en meget voksen ting at glæde sig over, men altså.. Vi tager de sejre, vi kan få, ikke?

   1. Det fatter jeg eddermaneme heller ikke. Jeg synes det er ret hårdt bare have tre børn. Som endda er født af mig selv. Altså de havde en jävla stort hus, men min mormor må jo seriøst have lavet mad døgnet rundt, jeg har i hvert fald ingen erindring om at vi hjalp til med noget som helst. Og det gjorde min morfar næppe heller. Så hun burde have fået en fortjenstmedalje.

    Og jo, man må tage de sejre man kan få. Og så kan man passende belønne sig selv med vin når man vinder i opvasketetris, i hvert fald indtil nogen kommer med det der ridderkors.

 9. Godt opvaskertip, som helt sikkert peger på mig, vi er nogle servicesvin! Men omvendt har jeg netop tænkt her i påsken med al dens afslapning og gæster, at opvaskemaskinen er min minimalistiske ven, forstået på den måde at den gør livet meget nemmere for mig, og ved travlhed især som oprydning og at så er den tom og klar, når der om en time skal 15 tallerkner og glas i. Som en slags tjenestepige 😉 Men i dagligdagen kan jeg helt sikkert godt blive bedre til at trække den fra 1-2 gange til 1 gang om dagen…

  1. Jeg er 100% bag dig ift. at bruge maskinen til at “rydde op” med. I hverdagen giver det også mening herhjemme, for vi har et par sæt hver af madkasser, vandflasker osv. så rent rytmemæssigt passer det fint, at den er fyldt og klar til vask en gang om dagen. Og jeg får totalt stress af stabler af tallerkner og glas, som bare står i og tager al min bordplads, så for mig giver det sindsro at have rene flader. Men lige i ferier, hvor det hele alligevel flyder lidt, kan jeg bedre leve med at lade servicen stå og genbruge den, og med sommerferien lige om hjørnet, var det for mig en god opdagelse at gøre:)

 10. Noget helt andet, Skriftlige Orakel! Jeg bliver altid utrolig selvbevidst, når jeg skriver her hos dig, fordi jeg bruger utroligt mange udråbstegn, men røver at styre mig her hos dig. Så jeg tænker at denne nørdede artikel om punktummet forsvinden og forvandling er interessant for dig, for selvom jeg nærmer mig de 40 kan jeg kender det med, at punktum er blevet lidt anderledes med årene…
  https://politiken.dk/del/v73YPEAABuzQ

  1. Jeg kan kun læse første bid af artiklen, men kan se, at der i hvert fald er noget omkring tegnsætning i tekstbeskeder. Og det er virkelig spændende. Både hvordan de fleste af os skriver anderledes, når vi sender chatbeskeder og sms’er, men også hvordan vores adfærd disse steder, smitter af på, hvordan vi skriver i andre sammenhænge.

   Og du må altid gerne skrive fra hjertet her – jeg begynder efterhånden at “kende” dig, så jeg fortolker bare din besked rundt om udråbstegnene og forstår, at du ikke råber ad mig:-D

  1. Det var sgu da en fantastisk måde at tjekke på! Så kan man tjekke, inden man tager ud at handle, om man skal købe nye, i stedet for at købe en bakke for en sikkerheds skyld, som så kan stå og stresse én, fordi de risikerer at blive for gamle, hvis de oprindelige æg stadig duer. Tak!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.