M2018, uge 44

(Læs forklaring på M2018-konceptet her)

I den forgangne uge har jeg:

1)
Udvidet min madplan med en parentes efter hver ret, hvori jeg skriver, hvad jeg skal bruge fra fryseren. Det går hurtigt på mit arbejde for tiden, og derfor er det flere gange sket, at jeg har lavet madplan ud fra, at der er noget i fryseren, jeg gerne vil have brugt, men når hverdagen napper mig i haserne, slår jeg over på autopilot, og glemmer, at jeg faktisk havde planlagt porre/kartoffelsuppe, fordi jeg havde en halv pikant-ost og en sjat creme fraiche i fryseren, jeg skulle have brugt. Det irriterer mig. Ikke mindst fordi jeg relativt hurtigt løber tør for plads i fryseren, så det er nødvendigt at få små-tingene brugt, hvis der skal være plads til frosne portioner af det færdige resultat. De sidste par uger har jeg derfor noteret, hvad jeg gerne vil huske at tage op og bruge, når jeg sidder med det forkromede overblik og planlægger. Og det virker.

2)
Efterhånden fået ryddet så meget op i mine skabe, at jeg har en halv hylde, jeg har dedikeret til ‘skal bruges’. Her kommer den enlige dåse torskerogn, den sidste rest rosiner og de generte majs frem at stå, så de er det første jeg ser, når jeg åbner skabet. Jeg har ryddet endnu en hylde den forgangne uge på den her måde.

3)
Været en hvidhaj til at få brugt alle madrester. Indrømmet: Min madpakke har været lidt skizofren og ville, rent æstetisk, have udløst ramaskrig på Noma, men jeg er blevet mæt, og A-L-T er blevet brugt.

4)
Fundet en julebog med 24 kapitler på DBA, som jeg købte for 40 kr. (den koster knap 300 kr. fra ny), og yderligere været så heldig, at min østjyske kollega tog den med til mig, så jeg sparede portoen. Vi har ikke haft tv-kanaler, siden vi flyttede, og selvom jeg kan streame, synes jeg, at det kunne være hyggeligt, hvis vi kunne gøre det her til en tradition i stedet. Til 40 kr. er der ikke meget tabt, hvis det ikke lykkes.

5)
Konstateret at skum-sæbe – ud over at være billigere og mere vandbesparende – også er bedre for mine hænder. Den sidste skumdispenser vi havde, var bare en plastiksag fra Palmolive, som jeg genfyldte, men efter 4 måneder tænkte jeg, at jeg ville give den en tur i opvaskemaskinen, og sådan lærte jeg, at tynd plastik ikke kan tåle 60 grader varmt vand. Jeg satte en almindelig håndsæbe frem, og det har taget mig en uge at smadre huden på mine hænder fuldstændigt. Skumsæbe it is.

6)
Fuldendt min bObles-jagt, så julegaven (fra både mig og andre) til Frida er i hus. Jeg har opdaget, at mange automatisk fravælger at købe brugt legetøj, fordi den generelle opfattelse er, at brugt legetøj er slidt og træls. Derfor deler jeg lige et billede af det, jeg har købt, fordi jeg gerne vil illustrere, hvor meget, man kan få for sine penge, og hvor fin stand, det kan være i, hvis man bruger lidt tid på at lede efter det rigtige.

Her er for 800 kr., og det hele ser ud, som det ville gøre, hvis vi havde købt det fra nyt og leget med det 2-3 måneder. (Nypris ca. 2300 kr.)

Published by

13 Replies to “M2018, uge 44

 1. Jeg er vild med at du fryse alle dine rester, men jeg kan simpelthen ikke forestille mig, hvordan jeg skal få systemet til at fungere i praksis. Vil du skrive mere om hvordan du gøe, og måske dele et billede af din fryser? Og så ville jeg aldrig have overvejet at putte pikant-ost i suppe, men jeg kan sagtens se, at det selvfølgelig kan fungere.

  1. Jeg har ikke et system, eller en bestemt indretning af fryseren, jeg bruger. Da jeg læste din kommentar, spekulerede jeg over, hvorfor det fungerer så godt her, og jeg tror faktisk, at det handler om, at min fryser er lille. Jeg har sådan et tårn, hvor der er køleskab i 60% af højden og fryser (3 skuffer) for neden i de sidste 40%. Det gør det ret overskueligt. Jeg har, sådan lidt løst, søde sager/smoothieingredienser i den nederste skuffe, færdige retter i den mellemste og “løsdele” i den øverste. Systemet er dog ikke mere helligt, end at alle skuffer brugtes til alt, når pladsen er trang.

   Jeg bladrer min fryser igennem ca. hver 14. dag, og sørger for, at de ting, jeg har i fryseren også bliver brugt. For hvis man bare husker at fryse, men aldrig at bruge, kan jeg godt se, at det bliver ret uoverskueligt. Men jeg vil sige, at man i løbet af nogle måneder også udvikler lidt gefühl, der gør, at man har 3-4 “resteretter” på repertoiret, som man kan bruge flere af de rester, man har i fryseren i. Tærter er gode. Suppe ligeså. Og forskellige former for rod-sammen-og-lad-simre-i-stegesoen.

   Men er det anvendelsesmulighederne, du tænker vil drille, eller er det mere “systemet” i det?

  2. Pikantost er lækkert i suppe, og nærmest en hovedingrediens i gulerods- og løgsuppen: Hak løgene og klar dem i en gryde med lidt fedtstof i. Riv (eller hak) gulerødderne og tilsæt til løgene, så de også får lidt varme. Tilsæt vand, en boullionterning og lad koge indtil gulerødderne er møre. Tag af varmen og rør en hel pakke pikantost i suppen. Suppen må ikke koge efter at osten er tilsat. Smag til og server med brød.

   1. Den ser godt nok lækker ud. Den vil jeg have i baghovedet næste gang, jeg har en pose trætte gulerødder i køleren. Tak:)

 2. Jeg har en “pizzapose” i fryseren. Så hvis der lige er et stykke skinke tilbage i en pålægspakke, en hakkebøf, en lillebitte rest kødsovs o.l så ryger det i posen til en festlig pizza i ny og næ.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.