M2018, uge 29

(Læs forklaringen på M2018-konceptet her)

I den forgangne uge har jeg:

1)
Takket pænt nej til en kassekredit, selvom banken virkelig byder sig til. Jeg hiver de fleste af mine penge ud af min lønkonto og sætter dem over på en anden, så snart de går ind, og så flytter jeg løbende retur, så jeg har styr på, hvad jeg bruger. Det betyder, at lønkontoen ind i mellem går et par hundrede i minus, indtil jeg er på netbank næste gang (hvilket jeg er et par gange om ugen). Der er åbentbart kommet nye EU-regler, som giver dårlige ratings til banker/kunder med overtræk, så banken har været meget insisterende på en kassekredit. Men jeg skal ikke låne så meget som 50 øre mere, hvis jeg på nogen måde kan undgå det, så jeg har steppet mit netbankgame op, og runder nu sitet dagligt.

2)
Fået os frem til børnepengene med lodder og trisser, trods ferie, ekstra regninger på bilen og meningitisvacciner til børnene. Det har været med tungen lige i munden, og jeg er virkelig kommet til bunds i skabene, både i køkkenet og på badeværelset, hvilket jeg egentlig finder ret tilfredsstillende. Jeg har formået at lave store portioner af det, jeg har lavet, så der også var forplejning til feriegæsterne (f.eks. smidt 2 overmodne bananer og en sjat kokosmel, der længe har stået i skabet og gloet, i chokoladekagen, og døbt den “Caribisk Chokoladekage”, serveret med “prinsessecreme” (= flødeskum, der skulle spises dén dag, rørt med en håndfuld pink, knuste kyskager fra Fridas fødselsdag) osv.

Det er jo ikke fordi, jeg ikke har været klar over, at bilen skulle til service, eller at anden runde af børnenes vacciner ville falde nu, og det ville være rimeligt at spørge, hvorfor jeg ikke sætter penge til side til det. Svaret er ligeså indlysende, som det er nedslående: Fordi jeg ikke har dem. Jeg har en løn som en folkeskolelærer med et par års anciennitet, og betaler hver måned 6000 kr af på mine lån. Det lyder måske ikke af så meget – før man tænker over, at jeg ikke ejer andet end min bil. Derfor kommer huslejen oveni, og så er der det faktum, at der kun er mig til at betale forsikringer, internet, licens osv. Jeg klynker ikke – det er 100% selvforskyldt, og om 3 år er det slut. Men det betyder, at i de perioder, hvor der falder ekstra regninger, så kræver det også en ekstra indsats at få pengene til at slå til. Og så er det rart, at det (indtil nu, i hvert fald) er lykkedes.

3)
Genbrugt en Palmolive skum-sæbe-dispenser på badeværelset. Jeg havde i tidernes morgen én i keramik, men en hurtig cost-benefit-analyse af “keramik-dispenser >< flisegulv” faldt ud i de hele flisers favør. Derfor er dén parkeret, så længe børnene er små. Men der er bare virkelig mange penge at spare på både håndsæbe og vand, når man kun skal fylde dispenseren 1/4 op med sæbe, og sæben er skum, som er langt hurtigere at skylle af end almindelig, klistret håndsæbe. Nu tog jeg chancen og prøvede, om en tom letvægts-plastik-skumsæbe-dispenser fra Palmolive fungerer, og det gør den.

4)
Kørt til Odense med 110 km/timen, og kørt 260 km. på den samme mængde benzin, som jeg normalt, ved 130 km/timen, ville have kørt 175 km for. Det er ikke fordi, jeg skal nævne det hver eneste uge resten af året; det føles bare stadig nærmest lidt som magi, at forskellen virkelig er så stor.

Published by

22 Replies to “M2018, uge 29

 1. Ikke alene kom jeg igennem sidste indlæg, jeg har faktisk genlæst det flere gange, for det er GODT (som resten af bloggen btw). Og de her M2018-indlæg sluger jeg også råt – selv om jeg hverken har egne børn at fodre på eller gammel gæld at afdrage, så er de vanvittigt inspirerende og det med længere på literen gør mig aldeles varm i kinderne (og ja, en gammel ex kaldte mug Skotten, og jeg syntes det var det fineste kælenavn ever) 🙂

  1. Vi ser igennem fingrene med slå-fejl:-* Og jeg elsker, at du føler, at indlæggene har værdi, søde Tine <3

 2. Jeg synes ligesom Dorte at 6000 kr om måneden er vildt ambitiøst! Og undrer mig lidt – har du selv valgt det? For hvis du nu kun betalte 5000 af om måneden kunne du spare de sidste 1000 op. At sætte afbetalingen ned med 1000 kr om måneden ville kun (med lidt ueksakt hovedregning) forlænge din afbetalingstid m 9-12 måneder. Og en opsparing på 12000 om året kunne gøre hverdagen mindre sårbar overfor uforudsete begivenheder/sammenfald af store udskrivninger.

  Men altså, hvis du ikke selv kan vælge din afbetalingsplan så er det totalt åndssvagt af mig påpege opsparingens velsignelser – på forhånd om forladelse hvis det er tilfældet!

  Men hvis du vælger ikke at genforhandle din gældsafvikling eller selv sætter din månedlige afdrag vil jeg meget gerne høre om ræsonnementet for det, hvis du ellers har lyst til at dele det.

  1. Jeg havde så meget at sige, at jeg har ændret mit svar til dig til et indlæg:) Tak fordi du skrev – det er somme tider svært for mig at “se”, hvad det er, man mangler svar på, når man sidder i modtagerenden af mine skriverier, så det er rigtig rart med lidt konkret feed back.

 3. Dit råd om benzin forbruget er fantastisk.
  Det er ikke fordi, jeg ikke har hørt det før, at det er klogt at sætte farten ned til 110. Jeg har bare altid kørt 130, når jeg skulle besøge familien og køre knap 500 km i alt, det er ligesom en tankfuld. Det handler om vane, dovenskab, tidsforbrug og åbenbart dumhed.
  Efter at have læst dit indlæg, fik jeg lyst til at prøve. Jeg skulle på en kombineret ferie og familie besøg som betød mere en 600 km. Jeg kørte landevej og 110 når der var motorvej, tidsforbruget, var næsten det samme og jeg havde mere en en kvart tank tilbage.
  DET ER FOR SINDSYGT.
  Du har ret hver 4. tur til Århus er pludselig gratis( inde i mit hoved)

  Tusind tak, fra en der også må vende hver 5 øre.

  1. Det bliver jeg barnligt glad over, at du skriver. Jeg ELSKER, at disse indlæg og kommentarspor rent faktisk har konkret værdi for rigtige mennesker derude <3

   1. Det var også den del der var aller vildest for mig at se på skrift !
    (Og hvad mere åndssvagt er, så kører jeg også 130 km/t selvom turen går hjem OG selvom jeg har sovende børn på bagsædet!)
    Og den med sæbeskum egentlig også, for det giver vel mindre sæbe per vask, hvilket er godt til sarte allergi-hænder, dobbelt win

    1. Jeg tror faktisk også, at det kan være lidt svært at slippe den der forældreskræk, man har, så længe de er små, og kan skrige med den primat-gråd, der får alle svedkirtler til at eksplodere. Jeg har flere gange i år tvunget mig selv til at huske, at jeg ikke længere kører mod hysteri- og overtræthedsanfald, men bare mod “hvornår ER vi der!?” – som er en hel del nemmere at trække vejret i…

   2. De har så meget konkret værdi. Jeg glæder mig altid til søndag 😉
    Jeg kører på familie besøg igen i dag og planen er at tanke op, køre 110 og tanke op igen når jeg kommer hjem. Glæder mig som et lille barn til at se det præcise forbrug. Er bare ked af ikke at kende det præcise forbrug på 130 km/t.

 4. Jeg venter altså også altid med længsel på børnepengene, og tænker altid at ‘næste gang så…’ og næste gang ender vi med at have brug for pengene til et eller andet igen. Det kan selvfølgelig være vintersko osv som jeg så har planlagt at de skal bruges til, men det kan også være uforudsete ting. Jeg ser måske børnepengene som en slags nødopsparing? Forstået på den måde at jeg ikke behøver spare op, når der alligevel kommer penge af sig selv… jeg er iøvrigt en knalddygtig og fornuftig økonom når jeg er på arbejde!

  1. Haha – jamen, siger de ikke også, at bagerens børn ikke får boller hver dag?:)

   Det er sgu fantastisk, at man som børnefamilie får den hånd i ryggen hver 3. måned. Og selvom de fungerer lidt som en planlagt nød-buffer, så er føles det stadig lidt som en redning, når man står op d. 20. hver 4. måned og ved, at nu er der lidt på kistebunden igen <3

 5. Hej Linda
  Vil du ikke lige forklare idéen med at flytte pengene fra lønkontoen over til en anden – og tilbage igen? Prøver selv at få styr på det hele!:)

  1. Hej Eva.

   Det kan du tro:)

   Det er såmænd ikke mere mystisk, end at jeg gerne vil styre det mere på ugebasis, end at have alle pengene stående på den konto, jeg har dankort til. Selvom jeg er MEGET obs på mine penge, så bliver jeg alligevel somme tider narret af fornemmelsen af at have flere penge, end jeg har, hvis det hele bare står i én bunke – hvilket jo altid ender med at blive et problem sidst på måneden…

   Derfor hiver jeg det hele ud, og flytter tilbage løbende, så jeg på den måde tvinger mig selv til at tænke over, både hvad jeg har stående, og hvad jeg bruger pengene til.

   Håber, det var svar nok?:)

   Kh

   Linda

   1. Ahh, det vil sige en konto uden kort til? En slags “kuvert” som i Luksusfælden?:D Makes sense! Tak for forklaring:) Måske man skulle prøve det i forsøget på ikke at gå i minus og bruge af kassekreditten..

 6. Selv om jeg ikke behøver at spare – brevet om at børnefamilieydelsen fremover nedsættes, fordi min løn overstiger et eller andet beløb vidner vel om dette – har jeg virkelig meget ud af de her indlæg. Man kan altid bruge penge på noget sjovere og uanset hvad, er jeg vokset op uden penge og vil derfor nok altid være lidt bevidst om hvordan jeg bruger dem jeg har. Benzinen har jeg været ekstra opmærksom på i forbindelse med sidste uges 1.300 kørte kilometer. Det gjorde en forskel på næsten en halv tank eller 200 kroner lige at sætte farten lidt ned på motorvejen. Derudover har jeg haft meget gavn af dit indlæg om at sælge ting på nettet. Jeg har nok været tilbøjelig til at tænke for meget over hvad jeg selv har givet for tingene, men nu fokuserede jeg ikke på de 3.222 kroner jeg har givet mere for de bobles jeg solgte end jeg fik for dem, men mere på de 1.500 kroner børnene kunne få ind på deres konti. Og jeg slipper for hele tiden at flytte rundt på noget, som her bare stod i vejen og som nu kan bringe glæde til nogle andre børn.
  Det blev meget langt. Men tak for inspirationen Linda – det gør faktisk en forskel. Både i det små og i det store tror jeg.

  1. Ej, men hold kæft, altså – jeg bliver SÅ GLAD!! Det er helt tosset, hvor fint det er, når man laver noget, man hygger sig med, og finder ud af, at folk derude kan bruge det. Det betyder virkelig meget at få en kommentar som din, fordi det giver lyst til at blive ved, og fordi det bare, sådan helt nede på menneskeplan, skaber glæde at lave noget, som nogen sætter pris på <3

 7. Helt enig med de andre. De her indlæg er så gode! (ligesom resten af bloggen).
  Hjælp mig lige med at forstå den der med sæben, for den har jeg selv spekuleret over tidligere. Hvis man genbruger den dispenser, som palmolive har lavet “skummet” i og bruger alm. håndsæbe man hælder over i, skal det så fortyndes med vand? Eller hvordan skal det med 1/4 forstås? Jeg foretrækker nemlig også, at det er skum, men er for nærig til at købe den type hver gang 🙂

  1. Det er jeg super glad for, at du synes:)

   De der skum-dispensere, man kan købe til at fylde op, skal man typisk fylde med 1/4 alm. håndsæbe, 1/4 vand og 1/2 luft, og så ryste. Men det skum, man ryster frem, forsvinder med nogle typer af sæbe, og så er man jo lige vidt. Men fordi Frida lige har smidt bleen, og derfor er på toilettet 24 gange om dagen, købte jeg i desperation en af de “færdige” skumsæber fra Palmolive, så jeg ikke skulle stå vagt over, at hun fik skyllet sæben af hænderne hver gang. Da den var tom, tænkte jeg, at man ikke vinder, hvis man ikke spiller, så jeg prøvede bare at fylde den op efter samme blandingsforhold (1/4 sæbe og 1/4 vand), og så bare ryste det sammen (altså, uden at psykopatryste for at få skum). Det giver det der vandede sæbe, som man også har, når man fylder lidt vand i sin showet gel, for at få det sidste med ud. Og det viser sig, at det kan dispenseren godt skumme af sig selv. Jeg tror, at det handler om, at blandingen ikke må være for tyk? Det er jo ikke verdens smukkeste beholder, men alt, hvad jeg kan finde her i Esbjerg, er lavet af keramik eller stentøj, og det gider jeg simpelthen ikke have ud på mit flisebelagte badeværelse, så som knap-så-dekorativ nødløsning, fungerer det perfekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.