M2024, uge 19

M20XX-indlæggene er en indlægsrække, jeg startede i 2018, som i første omgang var et forsøg på at skrive mig ind i at leve mere bevidst; at finde en måde at have miljø, klima og privatøkonomi med i de valg, jeg træffer dagligt.

Siden har det udviklet sig, og handler i dag mere bredt om at være tilstede i sit eget liv. Det er en skønsom blanding af de oprindelige emner, mental minimalisme, samt de dilemmaer, der kan opstå, når ét hensyn modarbejder et andet.

Det er en organisk vildmark af et tema, der kun bliver bedre af input, så uanset om du er ny her på bloggen eller om du er veteran, er betragtninger, erfaringer og hovedbrud altid mere end velkomne i kommentarfeltet.

I den forgangne uge:

1.

Har jeg brugt tid på at tjekke op på sommerens økonomi. Jeg har stresset lidt over det, fordi der traditionelt ikke er så meget at tolke i sommermånederne, og jeg mente, at jeg i 2023 brugte mine sidste uger med supplerende dagpenge.

Af de udfordringer, jeg bøvler med, synes jeg at økonomi er en af de sværeste, og alle mine ihærdige forsøg til trods, synes jeg stadig, at jeg har mønsteret med stramme perioder, hvor jeg skærer alt fra, fulgt af perioder, hvor jeg tjener gode penge, men så har et efterslæb af udgifter, der æder det, jeg gerne ville have sat på en opsparing. Det er jeg simpelthen så inderligt træt af; ikke mindst fordi det betyder, at jeg stadig har en oplevelse af, at vi hele tiden er afhængige af held.

Så nu prøver jeg at gribe det anderledes an. Jeg har, meget manuelt, købt en papirkalender i A3 størrelse, som jeg har skrevet de opgaver, jeg allerede har i bogen, ind på. Jeg har noteret på den, hvornår mine faste brugere holder ferie (i et kodesprog, som KGB ville misunde #GDPR), hvornår den personlige træner holder ferie osv. Kalenderen giver et godt, konkret overblik, og det ser faktisk allerede nu fornuftigt ud. 

Derudover har jeg været inde og nærlæse reglerne for supplerende dagpenge, og dels har jeg faktisk stadig 5 uger til at stå, og dels begynder man optjening forfra efter 104 uger. Det betyder, at jeg i princippet har 12 uger fra august og frem, forudsat at a-kassen godkender ansøgningen. Jeg vil strække mig meget, meget langt for at slippe for at skulle ind i det system igen, men det giver trods alt lidt ro i maven at vide, at der er en form for sikkerhedsnet.

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har følt mig så voksen og ansvarlig.

2.

Har jeg købt 7 par sandaler.

Hej, og velkommen til kontrasternes holdeplads.

Ej, der er faktisk en form for mening med det. For jeg mangler sandaler, både til bare at gå i og nogle, der kan allokeres til arbejde. Jeg har været ret glad for dem, jeg har haft de sidste par år, så derfor søgte jeg på de mærker på Zalando (ingen spons), og bestilte dem, jeg synes var pæne i ét riv, så der kun kommer én gang fragt på, og så jeg også kun skal afsted én gang med de 4-5 par, der skal retur.

Jeg kan læse, at Zalando bløder, og fordi timingen derfor kan se lidt spicy ud, vil jeg bare nævne, at det er dem, jeg bruger, primært fordi de har en SUPER brugervenlig app, men også fordi de har mange forskellige mærker, sender lynhurtigt, og har gjort det nemt at returnere. Det sidste har måske lidt ekstra at sige her i byen, fordi der f.eks. kun er ét sted inden for en radius af 8 km. hvor jeg kan returnere varer med Postnord. Så det er summen af faktorer, der gør, at det er dem, jeg er endt med at bruge; jeg er sikker på, at andre webshops er lige så gode – eller bedre – i andre dele af landet.

3.

Har jeg, apropos webshops, føjet endnu én til min sorte liste, nemlig den, der hedder No1shop.

Der er en sær tendens til, at bloggere og influencere er helt hemmelige omkring de steder, de oplever dårlig service – og altså: Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke er tilhænger af, at man hænger små enkeltmandsvirksomheder ud, fordi man ikke lige har fået det, som man gerne ville have det.

Men jeg synes, det er lidt som med karate: Så længe man ikke bruger sin (beskedne) indflydelse til at true med (“Hvis ikke jeg får X, Y eller Z, så skriver jeg en dårlig anmeldelse af jer på min blog!”) men kun i god sags tjeneste, må det være i orden at prøve at skåne andre for at blive snydt.

I mit tilfælde modtog jeg en defekt vare: Jeg havde købt 2 pakker med 3 solcellelamper i hver, og én af de 6 var helt død. Derfor sendte jeg en mail til butikken – som de ikke svarede på. Jeg ringede et par gange, men telefonen var altid lukket. Jeg kontaktede dem også på fb; det reagerede de heller ikke på.

Jeg er for længst begyndt at tjekke Trustpilot, når jeg køber store ting, og som én herinde foreslog, læser jeg primært de 1-stjernede anmeldelser. For modsat hvad nogle firmaer hævder, så kan man som forbruger SAGTENS se forskel på anmeldelser fra trælse, urimelige kunder, og på systematisk, tarvelig service og snyd.

De her lamper kostede ikke alverden, og derfor bestilte jeg dem i sin tid, uden at tjekke op på firmaet først. Jeg har også gjort kort proces ved bare at rykke lidt rundt på de 5 lamper, der virker, og smide den defekte ud. Jeg gider ikke bruge tid og raseri på det. Men jeg HAR skrevet en kort anmeldelse på Trustpilot, for jeg kunne se, at der var flere, der aldrig havde modtaget de varer, de havde bestilt og betalt for, og mange, der havde oplevet det samme som mig.

Det tager 3 sekunder at skrive en anmeldelse, og som forbruger er jeg altid selv inderligt taknemmelig over, at andre har gidet at gøre det. Kan man købe sine ting i en fysisk butik er det jo langt at foretrække, men særligt i de lidt mindre byer kan udvalget være begrænset eller bestemte varer kan være hurtigt udsolgt, og så er det jo trods alt rart, at de steder, man handler på nettet, er til at regne med. 

Status, Månedens Mål, maj (2/4)

Min opvaskemaskine funkler og stråler, og som hver eneste gang, jeg rengør mine hvidevarer, bliver jeg overrasket over kontrasten i, hvor meget opgaven fylder inde i mit hoved, kontra hvor hurtig den er overstået. And I will learn nothing from this.

——-

Den kommende uge er det vaskemaskinen, der står for tur, nu hvor vi alligevel har citronsyren fremme.

Fremgangsmåde som følger:

*Kør en kogevask på 95 grader uden tøj og uden sæbe. De fleste af os er blevet gode til at vaske kortere og ved lavere temperaturer, og det er godt for miljøet. Men de lave temperaturer dræber ikke bakterier nær så effektivt som de høje, og når fokus er rengøring, er det fint at starte her. Også fordi det somme tider løsner sæberester, der sidder steder, hvor det kan være svært at komme til. 

*Tag sien ud og gør den rent; gerne med en tandbørste.

*Hiv sæbeskuffen ud og læg den i blød, evt. i vand med lidt rodalon eller klorin (husk handsker). Brug tandbørsten eller en af de små ‘piberenser-børster’, der bruges til sugerør, til at komme ind de steder, hvor bakterier samler sig.

*Lav en spand sæbevand, evt. med lidt eddike i, og vask ruden og gummilisten grundigt af. (Husk handsker). Er gummilisten ekstra træls, kan du gennemvæde nogle stofstrimler i eddike eller rodalon og lade dem sidde i listen i 20-30 minutter, inden du tørrer den efter med våd klud.

*Afkalk maskinen med citronsyre. Der er lidt forskel på, hvordan de forskellige mærker skal bruges, så læs på pakken.

*Luk festen med endnu en kogevask på 95 grader.

Published by

24 Replies to “M2024, uge 19

    1. Jeg er ikke uenig – men jeg tænkte faktisk over det, da jeg i sidste uge så en artikel om, at Magnus Heunicke ‘advarede’ mod at handle på Temu. For jeg begynder at hælde til, at det er urimeligt at lægge et ansvar over på den enkelte forbruger, som politikerne ikke selv er villige til at tage.

      Ikke for at sige, at vi bare skal shoppe løs med hovedet under armen, og jeg er stor tilhænger af, at al forandring starter i det små. Men nu har jeg læst den artikel, du linker til 3 gange, og jeg kan stadig ikke gennemskue, hvad det er for noget tøj, der bliver sendt til destruktion. Mit gæt er, at journalisten heller ikke er 100% sikker, og derfor bliver det formuleret vagt og bredt og noget med Afrika.

      Men det kan simpelthen ikke nytte noget, at der skal tages diplomatiske hensyn til pandaer og tynd hud på politisk plan, mens det så skal være forbrugerne, der skal gennemskue, hvad der er op og ned. For hvordan pokker skal vi kunne gennemskue, hvem der sender til afbrænding, og hvem der producerer tøj af plastik?

      Jeg forsøger at være bevidst om, at de mærker, jeg køber, er bæredygtige i den forstand, at de dels er lavet, så de holder længe, og dels er ‘klassiske’ og dermed ikke kun kan leve én sæson. To af de par, jeg har bestilt, er den samme model, som jeg har nu, og som jeg købte for 3 år siden. Og det kan lyde defensivt, men det er egentlig bare tænkt som baggrundsinfo for, hvad jeg træffer mine valg ud fra.

      Men jeg kan faktisk ikke længere svinge mig op til at blive rasende på min kollega, der har købt sko på Temu, eller på min veninde, der har købt et par bukser til sin datter, der HELT sikkert kun er moderne i år, hos Only. For så længe Magnus og vennerne sidder på hænderne, er det svært at se, at det skal gøre en forskel, at én dansk forbruger undlader at lægge en ordre på de steder, der er ved at sende kloden ud over kanten.

      Det er til at tude over, når man dvæler ved det.

  1. 1-stjernes anmeldelser FTW!
    Det er også udelukkende dem, jeg læser. Min erfaring indtil videre er, at de er så uendeligt mere informative end de lovprisende anmeldelser med topkarakterer.
    I mange tilfælde er det også langt mere underholdende: Jeg stødte engang på en klage over tilstedeværelsen af vand i bunden af elkedlen i et udlejningssommerhus. Og sådan er der jo så mange forskellige ting, der kan få vores individuelle pis i kog… Lige dér kunne jeg dog ikke helt dele harmen. Men jeg trak på smilebåndet.

    1. Enig:) Og præcis – for alle, der har arbejdet i servicefag i mere end 3 minutter ved også, hvor uendeligt trælse og urimelige kunder kan være. Men det er, som om der er ved at ske et modryk på de der AI-genererede lovprisninger, så folk nu er ret specifikke ift. hvad det eventuelle problem har været. Det gør det nemt, meget hurtigt at se, om der er tale om et mønster, eller om det bare er Bjarne, der er sur:)

    1. Din kommentar fik mig til at tænke på, at medierne her faktisk er med til at øge forvirringen – for det burde da være en journalistisk opgave, at man, når man støder på sådan en påstand, faktisk undersøger, hvordan det forholder sig, før man videreformidler det.

      Men ak. Clickbait og deadlines på timebasis killed the mediastar:(

  2. Jeg er så enig i, at vi har brug for nogle forbud fra politisk plan. Jeg nægter selv at bruge shein og Temu osv, men mine store piger er da blevet fristet et par gange. Men det kan ikke passe at man i regeringen, er bange for at tage de store beslutningen (og her tænker jeg genrelt inden for alle området, det er kun undersøgelser og kommisioner)

    Fedt med vaskemaskine nu, den tager jeg, og så kunne jeg godt tænke mig at vide, om nogen er gået på de vaskeark og har et forhold til det ? Umiddelbart lyder det jo fantastisk (ihvertfald på den senitive vask, de siger der virker)

  3. Så er vaskemaskinen gjort ren på en mandag aften💪 Tak til dig for den opfordring for ellers var det helt sikkert ikke sket!

    1. Ej, hvor blev jeg glad for at læse, at der er nogle, der er med mig!

      Hurra for fællesindsats/gruppepres:)

  4. Undskyld! Jeg er 60 år, mor til to nu voksne drenge, der begge har gået i skovbørnehave, så jeg har været igennem mine mængder af vasketøj! MEN jeg har aldrig gjort min vaskemaskine ren. Det vidste jeg ikke, man skulle! Og jeg har heller ikke tænkt mig at begynde på det – mit tøj bliver da fint rent! Jeg skyller sæbeskuffen og kommer en tablet i, når jeg synes. I unge kræver alt for meget af jer selv!

    1. Du må være begunstiget med en helt særlig maskine, heldige dig! 😄 hvis jeg ikke rengør min flere gange om året, så begynder den at sætte klamme grå pletter på alt tøjet – og de er ikke til at slippe af med igen. Men ville virkelig gerne vide hvad forskellen er, for jeg er begyndt at ty til et pænt dyrt miele rengøringsprodukt fordi ikke engang den ellers her fint beskrevne citronsyre-metode afhjalp problemet….suk

      1. Jeg har en Miele. Nu er vi kun to i husstanden, så jeg vasker vel 2×60 gr., 1×40 gr. og 2×30 gr. om ugen. Jeg lægger en Calgon-tablet i 60 gr.-vasken ca. 1 gang om måneden, tror jeg. Der er ingen grimme vaskepletter på vores tøj, og jeg er altså ikke en “slousk”. Jeg tror, ligesom Annette nedenfor, at den varme vask gør tricket.

        1. Hvor mange Lone’r er vi lige i klubhuset??😂😂
          Måske vi lige skal ha medlems numre, Linda..!!
          Men det kan jo absolut kun være et kvalitets stempel?!?

          1. Jeg ELSKER det!! Vi kører fuld plade på merch, så! Medlemsnumre, klubkort, t-shirts, kampråb – the WORKS!

    2. Det har ret meget at sige, hvor i landet man bor. I vestjylland er der markant mindre kalk i vandet, end der er i østjylland, hvilket har meget at sige ift. behovet for afkalkning. Men jeg tror, som et par andre også skriver, at det har betydning, at vi “unge” (tusind point og et kram til dig for dén <3) er skolet til at vaske kortere og koldere, end dem, der er lidt ældre end os. Det giver bare desværre bedre vækstbetingelser for bakterier i maskinen. Men når det er sagt er jeg helt enig i, at man selvfølgelig skal bruge både øjne, ører og næsen, når man vurderer, hvor lidt og hvor meget vedligehold, der er behov for.

  5. Mht. vaskemaskine og rengøring. Husstanden tæller 2 voksne og en langhåret hund (vask af mængder af håndklæder og tæpper). Vi kan nøjes med at vaske i weekenden (ingen tørretumbler) og her vasker vi virkelig igennem og vi KOGEVASKER 1-2 maskinfulde, 2 x 60 grader, resten er kvikvask eller 40 grader.
    Vores maskine har 8 kg. kapacitet og når der er godt med fx hundehåndklæder tilvælger jeg mere vand. Afkalkning sker 2-3 gange pr. år, trevlesi renses også 2-3 gange pr. år (der er sjældent noget at komme efter). Sæbeskuffen gør jeg ren når den trænger, gummipakningen renses mekanisk for hundehår (klør 5). Efter hundetæpper på 40 grader, renser vi igennem med at kogevaske hundehåndklæderne og summa summarum, maskinen er ren.
    Allergivenligt vaskepulver uden parfume og ingen skyllemiddel. Jeg tror at vores 2 ugentlige kogevaske holder bakterier ude, måske lidt dyrere i forbrug, men “billigere” i både tid og renseprodukter.

    1. Det giver fin mening, Annette. Jeg har også oplevet, at hvis vi i en periode primært har kørt 40 og 60 grader, og der er så er én af os, der bliver syg, så vi tager en gang sengetøj på 95 grader, så bobler gulvristen over af sæbeskum. Ganske enkelt fordi varmen og den længere vasketid løsner sæberester, der sidder steder, hvor man ikke lige kan se det. Efter at have oplevet det et par gange, er jeg også gået tilbage til at koge-kogevaske i ny og næ. Udelukkende for at holde maskinen ren.

  6. Jeg er ret sikker på, at Heunicke kun udtalte sig om Temu for at aflede opmærksomheden fra Cheminova-skandalen. Timingen var i hvert fald påfaldende. Og det virkede desværre.

    1. Jeg bliver somme tider meget, meget deprimeret over at være en del af De Voksnes Verden:(

  7. Uha jeg vasker vist for meget og koge vasker vist også for meget
    Jeg gemmer mig vist bare🙈

    Jeg er vist for gammel dags med koge vasken, men svært og undvære til flere ting

    1. Jeg tror faktisk ikke, at man skal være ked af at køre en kogevask i ny og næ. Som flere skriver lader det til at være godt for maskinen, og det kan jo også betyde, at man kan vaske ting sammen, som det ikke ville være særlig lækkert at vaske sammen, hvis ikke man var sikker på, at bakterier blev slået ihjel:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.