M2023, uge 43

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og mental-minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg: 

1.

Talt med det meste af YouSee.

Jeg har et abonnement til min telefon med 80GB data, som jeg har tilkøbt 2 datadelingskort til, som børnene har på deres iPads. På den måde kan de gå på nettet, også når de er steder, hvor der ikke er wifi, og det kræver ikke, at jeg er i nærheden. 

Vores forbrug har svinget mellem 55 og 65GB, siden jeg valgte den løsning, og derfor undrede det mig, da jeg for halvanden uge siden fik en sms om, at al data var opbrugt. Men ikke så meget, som jeg undrede mig, da jeg i den her uge fik en sms mere, om at nu var både de data, der er indeholdt i mit abonnement OG de 20 ekstra, jeg havde tilkøbt *også* opbrugt. Jeg købte 20 mere – og satte punktet på min mentale liste. 

Første ting, jeg tjekkede var, om de to iPads pludselig ikke automatisk hopper på wifi her og hos mine forældre, som er de to steder, de primært bruger deres iPads. Det er sket før, og ville forklare et øget forbrug, fordi de jo så har kørt datadeling på steder, hvor de normalt er på wifi. Det er relativt nemt at løse, for det kræver bare, at man nulstiller netværksindstillingerne, og så connecter wifi og iPad igen. 

Umiddelbart så alt fint ud.

Herfra gik jeg ind og tjekkede forbruget under Indstillinger på de to iPads, bare for at se, om noget så mærkeligt ud. Heller ikke noget her, der kunne forklare det.

Så loggede jeg på YouSee og tastede mit personnummer et bekymrende antal gange for at komme frem til det punkt, hvor jeg fik en oversigt over dataforbrug pr. dag. Heller ikke HER var der noget, der sprang i øjnene.

Første medarbejder, jeg talte med, oplyste mig hjælpsomt om, at ‘datadelingskort laver ikke fejl’. .. Okaayy..? Fair. Men altså. Derfor vil jeg jo stadig gerne finde ud af, hvad det er, der sker? Efter et par forsøg på at få mig til at gå væk, blev jeg stillet om til én lidt længere oppe i kæden.

Ham talte jeg med i 10 minutter. Han mente ikke, at de overhovedet kunne trække info på, hvordan forbruget så ud på enkelt-dage. Her var jeg glad for at kunne hjælpe med informationen om, at dét kan man; jeg sad og kiggede på det på min skærm.

(Og jeg vil gerne understreget, at det ikke handler om, at jeg tror, de prøver at snyde mig. Al samtale foregik ordentligt og civiliseret, og jeg har ingen forventninger om, at de alle sammen skal smide, hvad de har i hænderne for at lokalisere mit overforbrug. Det kan SAGTENS være noget, vi selv har forårsaget – men når vores forbrug har ligget på det samme i over et halvt år, begge iPads stadig hopper på wifi de sædvanlige steder, vi ikke har været ude at rejse, og ellers bare har opført os, som vi plejer, så har jeg brug for bare et bud på en forklaring på, hvorfor vi pludselig bruger dobbelt så meget data, som vi plejer).

Her blev jeg viderestillet igen, og forklarede problemet forfra.

“De kan jo have hentet nogle store spil. Eller have streamet film i HD-kvalitet.”

“Men lyder det ikke for dig mærkeligt, at vi normalt bruger ca. 60 GB, men pludselig BÅDE opbruger de 80 vi har, og OVENI 40 ekstra?”

“… Altså.. Jo. MEN. Store spil!”

“Jeg har forældregodkendelse på ALT. De kan INTET hente, heller ikke gratis apps og spil, uden at jeg godkender. Der er ikke hentet noget særligt de sidste 3 uger.”

“…Film, så?”

“Jeg sidder lige og googler og kan se, at det æder ca. 6 GB at streame en film i HD-kvalitet. Så skal de have set 10 film på steder uden WIFI på 2,5 uge…? UD over det, de normalt streamer..?”

“… Ja? Ja. Ok. Ej. Ved du hvad. Det LYDER sgu mærkeligt.”

Og således endte vi et sted, hvor sagen nu er sendt videre til nogen, der kan grave lidt mere info frem, end dem, der sidder på telefonsupport.

Da jeg lagde på, tænkte jeg på, at det virkelig er rart, at jeg er blevet sådan én, der faktisk VED, hvad vi har, og kan spørge kvalificeret ind til det. For 5 år siden ville jeg bare have opgraderet mit abonnement og/eller have ladet mig spise af med en halv forklaring, jeg reelt ikke forstod, hvilket er uendeligt frustrerende. Nu får jeg forhåbentlig en (slags) forklaring, der gør det muligt for mig at vurdere, om vi skal have en anden løsning, eller om der er noget, jeg skal være lidt mere opmærksom på.

2.

Har jeg været fryseren igennem og haft som mål at få brugt de mange små reste-bøtter. De er nemme at overse, når man åbner for at hive aftensmad ud, men det har jo ingen effekt ift. madspild at gemme det, de indeholder, hvis man bare flytter rundt på dem for så til sidst at smide dem ud.

En rest æblegrød røg på havregrøden, jeg har spist ris til mine bowls i stedet for de søde kartoffeltern, jeg plejer, og med en liter tomatsuppe som base, fik jeg brugt en rest chorizo, lidt majs og bønner, en smule hakket oksekød og et par skefulde chilismøreost. Sammen med en kedelig peberfrugt og et trist rødløg blev det til den bedste vintersuppe, jeg har lavet længe. 

3.

Har vi – som alle andre – været ved at blæse væk. Det betyder, at Fridas værelse, som vender ud mod haven/marken, bliver koldt, fordi der ikke er noget, der tager af for vinden, og muren suger kulden. 

Mit soveværelse og hendes værelse deler varmelegeme i gulvet, og jeg kan ikke holde ud at sove derinde, hvis det skal skrues højt nok op til at kompensere for den kolde mur. Derfor har hun en elradiator, som jeg nu er begyndt at tænde nogle timer midt på dagen, hvor strømmen er billig, og så slukke den sidst på eftermiddagen, så hun aften og nat er kørende på eftervarmen. 

Det ville være en dårlig løsning, hvis hele huset var opvarmet af elradiatorer, fordi de så skulle varme op fra scratch hver eneste dag, men fordi vi har gulvvarme, og radiatoren bare er et supplement til den eksisterende varmekilde, fungerer det her perfekt.

Samtidig bliver værelset også køligere i løbet af natten, hvilket fungerer perfekt ift. søvn.

Published by

12 Replies to “M2023, uge 43

 1. Det er godt nok meget data, der bare er forsvundet op i det blå! Jeg ser VIRKELIG frem til at høre, hvad forklaringen er på det! Jeg har selv oplevet et par gange at få besked om at jeg har brugt al data, hvilket slet ikke givet mening. For normalt bruger jeg minimalt af min data, så hver gang har jeg været virkelig puzzled. Sidst det skete kom sms’en 23.30 den sidste dag i måneden, så jeg gjorde ikke noget andet end at undre mig – og konstatere at der ville være plus på data-kontoen en halv time efter 😉
  Men det vil jo være rart at vide, hvad det er, hvis det pludselig begynder at ske oftere!

 2. Jeg oplevede engang at mit data var brugt op dagen efter skæringsdatoen for nulstilling af forbrug. Efter en masse prøven og fejlen og hjælp fra Google fandt jeg årsagen: en hidsig backupprocess der lavede fuld backup af alt på min telefon flere gange om dagen. Ved ikke om det kan være årsagen her.

  Du kan se hvilke apps som bruger data under mobiltrafik i din telefon. Et tip er at nulstille så du får helt friske tal for hvor daten bliver brugt

  1. Problemet er, at du ikke kan se, om data er brugt på Wifi eller på delekortet. Og fordi vi jo faktisk har 3 devices, der spiser af samme tallerken GB, så bliver det næsten umuligt at gennemskue, hvem der har brugt hvad hvor.

   Men min svoger sagde faktisk det samme som dig, da jeg vendte det med ham, at det kunne være noget back up eller opdatering af apps (der ikke kræver godkendelse), som åd data. Jeg får altid en pop-up, hvis de forsøger at hente større apps eller opdateringer, når de er på datakort, men kommer den, mens de er et sted, hvor jeg ikke er med, kan det måske være der, problemet ligger. Jeg ville jo så bare mene, at det skulle være sket før. Men lad os se, hvad de siger. Jeg håber, de kan gøre mig lidt klogere.

 3. Uhm, de bowls er alle vilde med her i huset, og de er fantastiske til rester. Har du et godt tip til de søde kartofler?
  Mine bliver altid smattede, så ender for det meste med at bruge ris, hvilket er ærgerligt da jeg elsker søde kartofler.

  1. Jeg plejer at skære dem i tern, smide dem i en frysepose, hælde en sjat olie og en tsk groft salt ud over, og så mose dem godt rundt. I ovnen ved 200 grader i 12-15 minutter; så plejer de at være sprøde:)

 4. Ikke relateret til denne uge specifikt men af temaet generelt: Takket være dine indspark valgte jeg at bruge lidt tid på at reklamere over et ur, jeg havde købt til min datter, som havde sim-kort og ringe-funktion. Det var et af de allerbilligste på markedet og var her halvandet år efter køb helt kaput. Normalt ville jeg have tænkt, at man får, hvad man betaler for, og ikke gjort mere. Men pga. dig så skrev jeg til dem – ikke fordi jeg regnede med at få noget ud af det – men fordi du har fået mig til at indse, at vi er nødt til at brokke os over skrammel, der ikke holder – også selvom det er billigt – for alt andet er ikke bæredygtigt. Og sørme om de ikke accepterede min reklamation og giver mig pengene tilbage! Det er jeg selvfølgelig rigtig glad for på egne vegne – men også fordi det forhåbentlig betyder (i hvert fald hvis vi er mange der reklamerer), at de fremover vil genoverveje at sælge ting af så dårlig kvalitet. Så tak for at få mig til at gøre det! 🙂

  1. Jeg elsker ALT ved den her kommentar! For det er nemlig bare lige præcis det, der handler om. Hvis man ikke kan lave et ur, der holder, til de penge, de har solgt det til, så må man lade være. Simpelthen. For på den helt store plade handler det jo også om, at vi får skabt et forbrugsmønster, der giver mening. Og lige nu kan vi alle sammen købe nærmest alt, fordi alting fåes i versioner, der er så billige, at det næsten er grotesk. Det ville være godt for både os og miljø at blive tvunget til at forholde os mere kritisk til, hvad vi gerne vil bruge pengene (og ressourcerne) på.

   <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.