M2023, uge 42 (Halloween-edition)

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og mental-minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg overgivet mig og ladet græskar og skelethoveder gøre deres indtog herhjemme. Fordi der trods alt stadig er en god uge til det går ned, og I derfor kan nå at bruge ugens punkter, hvis det giver mening, kører jeg tema, og punkterne er alle sammen nogle, der relaterer sig til halloween

Jeg har:

1.

Købt slik, som mine egne børn kan lide. De sidste par år er jeg gået i fælden med at købe slik, der er pakket ind i specielt papir (for ja tak til slik, der er pakket ind seperat, så vi ikke skal stivkrampevaccineres på bagkant), men det har hvert år vist sig at være overkrystaliserede slikkepinde og chokolade, som ingen af mine børn kan lide.

Det betyder, at jeg altid ender med at smide resterne ud, og det er for åndssvagt. Derfor er jeg i år gået fuld Maoam og Haribo, så jeg ved, at det får ben at gå på bagefter.

2.

Været på udkig efter Årets Figur. 

For efter i 4-5 år at have pyntet med tarvelige papirlanterner, der går i stykker, hvis man kigger surt på dem, og plastik-figurer, der godt nok kan lyse – men kun på den epilepsianfaldsfremkaldende måde, har jeg besluttet, at vi går all in og køber noget ordentligt. Og der ER faktisk fine figurer og æstetisk forsvarligt pynt at finde – som så selvfølgelig koster lidt mere.

Men ved at anskaffe lidt hist og pist (og somme tider i start-november, hvor butikkerne ikke kan overskue at skulle have det hele kørt tilbage på lagret, og derfor sælger til halv pris) begynder vi at kunne dekorere på en måde, der ikke giver mig lyst til at grave mig ned sammen med de kunstige skeletter, og det er rart.

3.

Igen-igen klappet mig selv på skulderen over min beslutning om at købe lyskæder og kunstige bloklys med timer og fjernbetjening i stedet for ægte stearinlys, for det er så SMART, at de kan flyttes rundt fra halloweenspøgelser, til julelanterner og videre til farvede sommerglas på terrassebordene

Hvordan fysikken fungerer kan jeg ikke redegøre for, men ligesom en cykel kan køre i månedsvis uden at skulle pumpes, for så øjeblikkelig at blive flad på begge hjul, hvis den får 10 minutters pause, så virker elektronik altid bedst, hvis man ikke tager det ud af rotation.

Med remote og timer vrider man mest muligt ud af batterierne, og i de udhulede græskar er det meget fedt, at man ikke skal stå og fiske fyrfadslys op af græskar, hvor rigor mortis for længst er både indtrådt og aftaget igen. (Her sætter jeg bare lysene i et par helt almindelige fryseposer, som jeg binder knude på. Så er de beskyttet mod både regn og snask). 

4.

Har jeg fundet den perfekte opskrift på en krydderkage, hvor man bruger kødet fra græskarlamperne. 

Jeg har eksperimenteret med flere forskellige brød og kager (sagde hun, og gik fuld madblogger på den med andekdoter and shit), men alt, hvad jeg har prøvet, ender enten med at blive klægt eller tørt.

Men det slog mig, at græskar har lidt samme konsistens som squash – og derfor prøvede jeg at google krydderkage med squash, og så bare rive græskarkødet groft, som man ville gøre med squash.

Det førte mig til nedenstående kage, og den er virkelig, virkelig god. 

Sidste ting: Når jeg bager bradepandekager, bager jeg altid i to forme, der måler 16 x 23, i stedet for én på 23 x 32, ganske enkelt fordi det er meget nemmere at bage kagen jævnt. Med en stor form risikerer man, at kagen er færdig i kanten, men stadig ubagt i midten, og det er træls. 

(Derudover virker to separate kager også forebyggende ift. madspild, når man har kage med i skole eller på job: Når først en skoleklasse har massakreret en bradepandekage, skal man være mere end almindeligt eventyrlysten for at kaste sig over resterne, men alle, både børn og voksne, er gode til at gøre én kage færdig, før de tager hul på den næste, så på den måde får man somme tider kage med retur, der kan smides i fryseren uden at man sætter liv og helbred over styr).

Men nu til det vigtigste: Opskriften.

Græskar/squashkage

 • 100 gram sukker
 • 200 gram farin
 • 2 tsk. vaniliesukker
 • 1,5 dl. smagsneutral olie
 • 4 æg
 • 275 gram mel
 • 1,5 tsk. bagepulver
 • 1 tsk. natron
 • 0,5 tsk. salt
 • 1 spsk. kanel
 • 350 gram groftrevet græskarkød (det hårde. Ikke det, der tråder og er vådt)
 • 1/2 moset banan
 • 1 groftrevet æble
 • 2 tsk. pumpkin spice (jeg bruger noget, min kammerat har smuglet med hjem til mig fra USA, men google er din ven, og worst case kan man lave det selv

Pisk farin, sukker og æg sammen, tilsæt krydderier, rør rundt, tilsæt mel og sørg for, at dejen er rørt godt sammen, inden du tilsætter æble, banan og græskar. (Grunden til dét er, at krydderierne gerne vil binde sig til de våde ingredienser, og er de ikke rørt godt nok ud, risikerer man den helt særlige oplevelse, det er, at inhalere en halv teskefuld kanel).

Hæld dejen i en (23 x 33 cm) eller to (16 x 23) forme, beklædt med bagepapir, og bag ved 200 grader i 25-30 minutter. 

Kagen er fryseegnet.

Published by

14 Replies to “M2023, uge 42 (Halloween-edition)

 1. Vi kører også miniposer fra Haribo/Nørregade, individuelt indpakkede snoede skumfiduser og figenstænger (viser sig, nogle børn vælger dem, fremfor slik) – slikkepinde, skodvingummier og mælkechokolade får vi aldrig nået gennem 😁

  – A

  1. ÅH, de små poser lakridsfigurer fra Haribo! Jeg ofrer mig altid og spiser dem, fordi ingen her kan lide lakrids.. #martyr

 2. Vi køber fra vores lokale bland selv slikbutik. De har et stort udvalg af enkeltindpakket slik og de små monstre og spøgelser der ringer på er glade for udvalget 🕸🦇 Jeg syntes pris/kvalitet her er noget bedre end det virkelig dårlige og dyre halloweenslik alle supermarkederne sælger.

  1. Jeg ville ønske, vi havde et sted som det i nærheden. Desværre er ret mange af de lokale bland-selv-steder her nogle, hvor alle står med hæmderne i, og intet er pakket særskilt ind. Og det virker næsten for hasarderet…

 3. Du får lige en kommentar ude af kontekst. Det er en anbefaling af bogen ‘Der blinde øje’ der handler om minksagen. Shit den er vild! Og meget meget grundig. Umiddelbart kan 7 timer og 33 minutter virke længe for en bog med et så
  snævert sigte, men den formår at være spændende og oplysende hele vejen igennem.

  1. Det er den af Mathilde Walter Clark, er det ikke? Af en eller anden grund har mit bibliotek den ikke??

   1. Det er det nemlig. Hvis dit eget bibliotek ikke har den (eller andre bøger du gerne vil låne) kan du bestille hjem via bibliotek.dk. Så kommer bogen fra et andet bibliotek. Det er genialt hvis man har brug for en fagbog eller lignende, der kun står på få biblioteker 🙂

 4. Åh næste gang du er på biblioteket

  Så,er der lige kommet en ny bog

  Det er lige lidt for” helt over i den anden grøft” for mig med opskrifter
  Men fif læser jeg

  Tro du måske kunne bruge mere end jeg.

  Men det er bogen
  Bære dygtig gourmet
  Plante baseret fest mad uden spild
  Af Gitte Marie Johansen

 5. Jeg bestiller alle mine biblio bøger, ovre er dagene med hovedet tiltet på skrå, op og ned langs bogreolerne.
  Og har min lille lokale biks ikke bogen – så checker jeg straks på bibliotek.dk, via linket i bunden.
  Henter ofte bøger, der er kærligt sendt fra Århus, København og det ganske danske land. Det får mig – helt uforklarligt – til at føle mig lidt “særlig”..😌

  1. Enig – jeg er også begyndt at søge bøger frem, jeg læser gode anmeldelser af, og så bare gemme dem som favoritter på min biblioteks-app. Når jeg så mangler noget at læse, så hopper jeg bare ind og bestiller noget dér. (I stedet for, som tidligere, at lede febrilsk i de 10.000 screenshots af anmeldelser, jeg gennem tiden har taget…)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.