M2023, uge 10

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og mental-minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

1.

Har jeg købt en ny parfume, brugt den 3 gange – og foræret den væk igen. 

Den duftede himmelsk, men på mig .. forsvandt den. Den duftede ikke grimt, den duftede bare slet ikke. Jeg satte den til salg i de 3 faste grupper, jeg bruger til den slags med ‘kvittering haves’, og lod den stå en uge. Herefter gjorde jeg kort proces, og forærede den til min søster. 

I samme ombæring plukkede jeg en anden parfume ud, som har stået bagerst på hylden i skabet i et halvt års tid, og som jeg af en eller anden grund bare aldrig vælger, når jeg står der om morgenen. Den fik min mor. 

Jeg klappede det af med dem begge inden overdragelsen, og jeg tænkte endnu engang, at det bare er virkelig rart, at vi i både min familie og min omgangskreds har fået skabt præcedens for, at man altid må spørge og altid må sige nej. Vi har fuldstændig fået pillet følelserne ud af den her brugs-cirkulation, og ingen føler sig forpligtede til at sige ja til noget, de ikke kan bruge. Det fjerner den ulempe, som godt kan følge af, at nogle bliver gode til at rydde ud og sende videre – men hvor de glemmer, at det ikke gør noget som helst for bæredygtigheden, hvis noget, man ikke selv bruger, bare kommer til at stå i et *andet* skab og samle støv. Jeg elsker, at vurderingen af, hvad der skal ske med tingen, ligger hos afsender, hvor den hører til, og ikke hos en sagesløs modtager, der ikke har bedt om aflagte gryder og vaser. 

Sidst men ikke mindst gik det denne gang også op for mig, at jeg er nået til et punkt, hvor jeg ikke længere behøver at retfærdiggøre over for mig selv eller finde en forklaring på, hvorfor jeg skiller mig af med noget. Der er ikke altid en logisk grund til, at man ikke bruger en parfume eller en cardigan, som man ellers virkelig ønskede sig, da man erhvervede den, og det er befriende, at beslutningen om at sende noget videre allerede træffes ved konstateringen af, at det ikke længere bruges.

2.

Er jeg begyndt at fryse min havremælk i portioner af 2,5 dl. 

Jeg kører almindelig komælk i min kaffe på mine havregryn, men ind i mellem drikker jeg Ceremoniel Kakao og Golden Milk, og det laver man på plantemælk.

Men fordi det ikke er en daglig forteelse, bliver det irriterende – og dyrt – at tage hul på en liter havremælk, for så kun at bruge en kvart og en uge senere hælde resten ud.

Derfor er jeg begyndt at fryse det i portioner, der passer til et krus, og det fungerer glimrende. Jeg bruger den fra Naturli’, der hedder Oat Barista, og den klarer fint en tur i fryseren og en efterfølgende opvarmning uden at skille. 

3.

Har jeg taget hul på de saltede citroner, jeg lavede for 2-3 måneder siden, og de er gode!

Jeg kan dog godt se, at det ville have givet mening dels at skære dem i mindre stykker, da jeg lavede dem, og at nøjes med at lave 3-4 stykker i første omgang. Mine er halve, og så meget bruger jeg aldrig, og fordi det er en ingrediens, man kun bruger engang i mellem, kommer de til at stå længe. Derfor er jeg, bakterie-wise, ikke vild med at fiske op og lægge tilbage i glasset, så til mine fellow novice-citrus-saltere derude (og til mig selv næste gang): Færre citroner og mindre stykker.

Published by

11 Replies to “M2023, uge 10

 1. Jeg laver mine saltcitroner i kvarte eller ottendedele alt efter citronernes størrelse. Er et stykke alligevel for stort, fryser jeg bare resten 🙂

 2. I bliver nødt til at afsløre hvad de saltcitroner bliver brugt til. Jeg har lavet dem et par gange, men gik i stå da de var klare, for jeg fattede ikke hvad jeg skulle bruge dem til og smagen ikke lige gav mig et oplagt svar.

  1. Jeg har indtil videre kørt den meget traditionelle stil, hvor jeg primært har brugt dem i marinade, olie/eddike-dressing og til tzatziki og fetacreme. Jeg tror, de vil være geniale i en grøn salat til grillet kylling, og jeg har planer om at prøve dem i mexikansk mad også. Måske i en huevos rancheros eller en gang guacemole? Jeg kunne også forestille mig, at de ville gøre sig godt i noget afrikansk kylling, hvor man hakker rodfrugter, spinat og søde kartofler, vender dem med ingefær og peanutbutter og tilbereder dem som bund under kylling i ovnen.

   Jeg er flere steder stødt på, at nogen også bruger dem i drinks. Så modig er jeg ikke, men jeg kunne godt finde på at prøve dem i en dansk vand sammen med lidt mynte.

   1. Tak for meget grundig svar. Kan se masser af muligheder nu så jeg må give det et skud mere. Huevos rancheros ef fx en af de faste retter på vores rotationsliste.

 3. Ligesom dem fra sylteglasset 🙂
  Finthakket i dressinger. Bare hakket i gryderetter.
  Små stykker kan sagtens hakkes direkte fra frost.
  Jeg er en meget stor fan af saltcitroner, og jeg bruger dem i alle retter i det salte køkken, hvor citron er en klædelig smag.

  Tak for dine fine blog…

 4. Kære Linda
  Jeg har prøvet at svare flere gange, men mit svar går vist ikke igennem. Nu prøver jeg en sidste gang, hvis det ikke lykkes, skriver jeg en mail.

  Jeg bruger det frosne stykker præcis som dem fra glasset. Groft eller finthakket til alt i det salte køkken, som smager godt med citron.
  De bedste hilsner
  Janne

 5. Mega smart at fryse din havredrik, jeg må alt for tit hælde en halv liter ud. Hvad fryser du det i?

  1. Jeg har bare sådan nogle flade plastikbægre, jeg bruger. Den flade form er smart, fordi det så er hurtigt at tø op, hvis man pludselig skal bruge det, modsat de bægre, jeg frøs det i i starten; dem kunne man godt i en snæver vending have brugt som våben.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.