M2022, uge 48

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Har jeg googlet, hvad der er mest klimavenligt: Et ægte eller et kunstigt juletræ. Svaret er, at der ikke er et entydigt svar.

Intuitivt vil jeg have, at de kunstige er mest klimavenlige, fordi de kan genbruges, men mængden af plastik og metal belaster 1:1 mere, end et juletræ koster i CO2 at producere. Derfor forudsætter en eventuel klimagevinst, at man bruger det kunstige træ i mange år (denne artikel fra Tænk siger mellem 5 og 20 år, hvilket jo er dejlig konkret).

Men fordi jeg i min egen omgangskreds kan se, at flere og flere går plastikvejen, tænkte jeg, at det ville være konstruktivt at udveksle gode såvel som dårlige erfaringer her, f.eks. i forhold til kvalitet, opmærksomhedspunkter og opbevaring. Kan de stå på loftet? I et skur? Holder de sig pæne? Hvad skal man være obs på, når man køber?

Hvis vi kunne forvandle kommentarfeltet til en ERFA-gruppe, kan vi da i hvert fald gøre vores til, at eventuelle fejl ikke bliver kopieret unødvendigt.

(Og igen: Vi er alle sammen helt enige om, at det mest miljøvenlige ville være at springe juletræ, gaver og skiferier over, men som altid er nordstjernen her at vi med respekt for hinandens valg forsøger at finde det bedste alternativ). 

2.

Vælter det pludselig ind med nyhedsbreve, (som jeg ikke mindes at have sagt ja til at modtage…), fra alle mulige firmaer, jeg gennem tiden har handlet hos.

Det har fået mig til at beslutte, at jeg lige nu aktivt luger ud, melder fra og unfollower alt, hvad jeg ikke skal bruge. I hverdagen kommer jeg hurtigt til bare at scrolle videre eller ignorere diverse salgspitches, men når jeg lige holder fokus på det en uges tid, gør det faktisk en forskel i mit feed og min indbakke.

I samme ombæring prioriterer jeg også at få frameldt notifikationer og abonnementer på sider og steder, jeg er vokset fra. 

3.

Har jeg købt sladretabletter til børnenes tænder. 

Ingen af mine børn bryder sig om at få børstet tænder, og derfor er det en daglig kilde til frustration for os alle 3. Det bliver ikke bedre af, at det er en aktivitet, der optræder på de to mest trælse tidspunkter i løbet af en dag: Når vi har travlt, og når vi er trætte. 

Men jeg er selv vokset op med forældre, der har passet godt på mine tænder og jeg har ingen huller. Det sætter jeg uendelig pris på, og det vil jeg gerne give videre til mine børn. Særligt fordi de begge har det så træls med kitler og nåle, som de har.

Derfor har jeg brugt de 200 kr. det koster at købe plak-tabletter, som de egentlig hedder. Mit håb er, at de kan være hjælp til selvhjælp. At børnene, når vi bruger dem et par gange om måneden, lærer, hvor de skal udvise lidt ekstra agtpågivenhed – og det er bare nemmere at forstå det, man med det blotte øje selv kan se.

Hvis ideen også kunne give mening hjemme hos jer, så vær obs på, at den røde farve er MEGET rød – også i vasken. Derfor er man nødt til lige at have vandet til at løbe, når man spytter ud, hvis man vil undgå at skulle panik-skrubbe sin håndvask på bagkant. 

4.

Har jeg lovet jer en nisseliste.

Fordi jeg HADER pranks, hvor punchlinen er andre menneskers skuffelse, har jeg aldrig nogle af de “sjove” drillerier på, hvor man pakker skolebøger, iPads eller lign. ind i gavepapir, og jeg forsøger også at holde det hele på et niveau, hvor jeg ikke selv får det skruet op. For har man først fået lagt en biograftur på en helt almindelig onsdag, så er der ikke meget at sige til, at børnene sætter næsen op efter andet end blå mælk de kommende dage.

Desuden er jeg nødt til at vælge drillerier, som man ikke kan se, hvis man er oppe i løbet af natten. Vi bøvler i forvejen rigeligt med søvn, og både Frida og jeg er LYS-vågne i samme sekund, vi slår øjnene op, så der er ingen grund til at tilføre yderlige stimuli at hype over kl 01.17.

Jeg lægger altid et lille hint ved nissedøren, hvis jeg har lavet noget, børnene først opdager senere på dagen, så de ved, at nissen ikke har glemt dem. Eksempelvis lagde jeg i aftes en mandarin med gogley eyes og nissebriller foran nissedøren, fordi jeg havde klistret googley eyes på alle billeder i stuen og ikke var sikker på, at de ville opdage det, inden vi skulle afsted.

Så med alt det sagt:

Behold:

nisselisteN:

*En julestjerne lagt på stolen/bænken på den faste plads (jeg laver de der monster-dobbelt-flette-stjerner, og sætter en snor i, så de kan hænges på træet)

*Googley eyes på alle billeder

*En glaskugle på bakspejlet og lametta viklet om sæderne i bilen

*Ændre pauseskærmsbilledet på iPaden

*Skifte pærerne over bordet ud med nogle farvede af slagsen

*Spraye snefnug/klistre nissehuer på vinduet i stuen (så det, modsat på spejlet på badeværelset, er gemt bag gardinet, til vi står op)

*Binde stolebenene sammen

*Gøre badetøjet vådt og smide det i fryseren, så det er stift, når svømmetøjet skal pakkes

*Skifte alle blyanter i penalhusene ud med piberensere, sukkerstokke og te-skeer

*Sætte et ‘Plant en julemand’-kit foran nissedøren. (2 dage) Sæt en potte med jord og læg en lille chokoladejulemand, som skal plantes. Den vokser op og er blevet til en stor chokoladejulemand dagen efter

*Vikle lyskæder om jakkerne. (Kræver enten en timer eller remote, hvis de ikke kan være tændt hele natten pga. placering) 

*Tegne smileyer på børnenes fødder, når de sover

*Skifte tandbørsterne ud med sukkerstokke

*Sætte nisseklistermærker på noget, børnene med sikkerhed skal bruge (smartwatch, sko, faste kop ell. lign)

*Bytte tøj i deres skabe (bare bluser, bukser og undertøj)

*Balloner i jakkeærmerne (eller grankogler i skoene; mine børn vælger bare forskellige sko hver morgen, så det duer ikke her).

*Male overskæg på dem, når de sover (obs på farven på pudebetræk og på at sætte tid af til at fjerne det om morgenen)

*Drysse masser af sølvstjerner i madkassen

*Lave køleskabet om til en snemand (Se billede nederst)

*Dekorere sodavand eller mælkekartoner i køleren (klister ansigter eller snefnug på eller giv dåser/kartoner nissehuer på)

Published by

19 Replies to “M2022, uge 48

 1. Vi har en kunstig juletræ fra Sirius. Det er 180 cm. Vi har tilkøbt en taske som det ligger i på loftet. Det er dejligt stressfrit.

  1. Og det tager ikke lugt af at ligge deroppe? (Det er den allerværste lugt i helehelehele verden for mig, nemlig…)

 2. Du reddet min december ved at dedikere et helt punkt til sladrepiller. For.De.Er.Fucking.Geniale. Når ungerne (og forældre!) har fået indfarvning og instruktion på klinikken, så giver jeg gerne et par stykker med hjem. For det er nemlig ekstremt lærerigt at se, hvor der er helligdage ved tandbørstning (spoiler: altid langs tandkødet ved fortænderne og ved de bagerste kindtænder).
  Min anbefaling er at bruge de første par umiddelbart EFTER tandbørstning – når barnet selv mener, der er børstet ordentligt. Så kan børnene selv se, hvor der sjuskes. I stedet for at det er noget mor/far siger. Når der er styr på det, så anbefaler jeg en gang om ugen – så en gang om måneden.

  Og i øvrigt – voksne kan også sagtens bruge sladrepiller! Det er ikke kun for børn 😉

  Som du nævner, så sviner det dog utroligt meget. Det kan sagtens fjernes, men man skal lige være obs på, at der ikke powerspyttes i vasken efter brug. Og så anbefaler jeg at bruge dem om aftenen, så man ikke går i skole/på arbejde med rød tunge og læber.

  Og til sidst: Jeg ved ikke, hvor mange du har købt – men 200 kr lyder som en lidt skrap pris, afhængig af mængden, selvfølgelig. Gum RedCote er dem, vi bruger på klinikken (og på skolerne til ‘tandbørste-kørekort’ i 4. klasse). Og de koster omkring 35 kr/pakken på apoteket/Matas/o.lign. Der er kun 12 stk i pakkerne, så har du omvendt fundet en mega-deal, så vil både jeg og min overtandlæge meget gerne høre, hvor du har købt dine!

  1. Jeg tror, det var i det lag, jeg også gav; jeg købte bare 3 pakker med det samme og så røg der lidt forsendelse oveni.

   Jeg nævnte det for tandlægen, da vi var dernede sidst, og hun så helt himmelfalden ud – inden hun udbrød, at det da var en fantastisk ide. Jeg tænkte bagefter, at jeg egentlig ville have været glad for forslaget, hvis de havde givet mig det tidligere, men jeg ved ikke, om der er noget med, at man ikke må anbefale ting, der koster penge? Anyway, jeg synes virkelig, at det er en god måde at give lidt ‘skæve’ børn nogle livsredskaber med i tasken <3

 3. Ting til drille nisse
  De der små juleklokker syet ind I en lomme, bag på ærme i jakke, under hætten, så det ringer, når de går, men hvor kommer lyden fra, evt dyne så de først opdager det når de skal i seng.
  En morgen er alle skeer frosset i en is klump i fryser, så yoghurt ikke kan spises og man må have rundstykker til morgenmad, kunne evt laves den dag det er Lucia dag, og får Lucia boller.
  Nissen har byttet om på kaffe og te, så mor og far får te istedet får kaffe eller omvendt, ikke så sjov hvis der bliver drukket begge dele.

  Med en løs tråd, er bukser ben syet samme, en ærme i jakke, trøje.
  Kattens mad skål, er fyldt med cornflakes og cornflakes pakke er fyldt med tørfodder til katten

  Billeder der står hænger, vender på hovedet, kan laves med tv også

  1. Super fine ideer – tak for inspiration. Jeg vil se, om ikke jeg har et par af de små juleklokker til at ligge et sted, for den er sød.

 4. Sladretabletterne fik mig til at tænke på et nissedrilleri, der var en stor succes hos os: fyld lidt ketchup i en tom tandpastatube og sæt den frem om morgenen i stedet for den normale tandpasta.

 5. At rydde op i nyhedsbrevstilmeldinger er ikke kun godt for dit feed, men også miljøet. Hvis internettet var et land, ville det være den 6. største CO2 udleder og hver e-mail koster også – selvom det er i dråbekategorien for den enkelte. Men jeg synes det gør det nemmere at afmelde sig, når man har det baghovedet

  1. God pointe. At skrive punktet her fik mig faktisk også til at tænke på, at jeg ikke kan huske, hvornår jeg sidst har reageret på et nyhedsbrev ved at købe noget, jeg ikke havde planlagt at købe. Det synes jeg egentlig er ret positivt, for sådan har det ikke altid været. Men så er der jo i hvert fald SLET ingen grund til fortsat at modtage dem.

 6. Hvor er det skønt at høre, at du forhåbentligt har fået givet en gode idé videre. Som så igen kan gives videre osv. osv.
  Vi må nemlig gerne anbefale ting, der koster penge (det gør tandpasta, tandtråd etc. trods alt også). Men inden for de samme rammer, så er vores fokus som sundhedspersoner bare så forskelligt.
  Jeg arbejder på at omvende mine kolleger, men på min klinik er jeg også den eneste tandlæge, der har for vane at give et par sladrepiller med hjem. Endnu!

 7. Jeg har det her https://www.plantorama.dk/produkter/kunstigt-juletrae-pacific-i-pvcpe-med-200-led-lys-h150-cm/30130316627.
  Det er kun 2.år vi har det, men det var perfekt bare at putte tilbage i den kasse jeg fik det i og stille i et skab. Det skal så ‘foldes ud’ og grenene rettes til ved udpakning.
  Det er med indbygget lys og jeg synes det er helt Disney-fint i udtrykket. Desuden er der to typer grene, der gør at det ser meget mere naturligt ud.
  Det kan på den måde også stå med pynt hele december uden at drysse og der er ikke noget besvær med at få det skaffet af vejen efter jul.
  Ulempen er at toppen ikke er fast nok til en stjerne.

  (PS arbejder i Plantorama, så en smule biased ifht hvor jeg har købt, men begejstringen er helt min egen)

  1. Da jeg havde læst din kommentar tænkte jeg, at hvis bare alle på nettet var så transparente, som du/I er i det her kommentarfelt, så ville cyber være et langt mere behageligt sted at færdes.

   Og du får opbakning fra flere her i kommentarfeltet, så det være fordi, det er godt, og ikke pga. indoktrinering, at du elsker det:)

 8. Åh, hader nissedrillerier, men den snemand er jeg jo NØDT til at lave! 🥹

  Herhjemme er vi ret glade for vores kunstige juletræ på 3. (eller er det 4.?) år. Købte det hos Brøndsholm, men det er vist det samme, de har hos fx Plantorama. Ungerne (UDElukkende dem! host) synes, det er fedt at have et træ stående hele december, og efter nogle år med nåledrys overalt og så det stakkels træ i potte, jeg glemte at vande (RIP Granberg), ofrede jeg den tusse på et af plastik og har aldrig kigget tilbage.

  Det dufter seføli ikke af gran (men lugter heller ikke af noget andet), og man får jo ikke turen til juletræshandleren med, men det er samtidig ret fedt bare at hive det op af kælderen sidst i november, for nu skal vi da have juletræ! (Her i Kbh er juletræer desuden urimeligt dyre, og jeg hader også lidt det der med at cutte og udsmide et helt træ…)

  Det er rimelig livagtigt, skilles ad i flere dele (nemt), og så skal grenene lige rettes til, når man sætter det op. Klar anbefaling herfra! 💚

  1. Det er faktisk også den del med, at man kan sætte det op i starten af december, der næsten tiltaler mig mest. Jeg kan godt blive lidt stakåndet af, at “opgaverne” falder uge for uge i en måned, hvor der også sker ret meget i skolen, på job osv, så jeg ville elske, at man kan pynte det hele på én gang, og så ellers bare nyde synet hele december.

   Tak for input:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.