M2021, uge 34

(M2021-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Arbejdet på at indarbejde gode rutiner ift. den nye fryser i skuret, for når man hele sit voksenliv har haft sin fryser i køkkenet, er det nemt at frygte at ude af øje – ude af sind.

Fordi fryseren derude faktisk er større end den, jeg har i køkkenet, har jeg besluttet at samle alle storkøb derude, og så kun hente en smule ind ad gangen for at sikre, at jeg bliver tvunget til at gå i den flere gange ugentligt, og ikke glemmer, hvad jeg har derude. 

Og så overvejer jeg, om jeg skal finde på et alternativ til poser, når jeg fryser bagværk osv., for køkkenfryseren har smalle, dybe skuffer, hvilket gør, at den bliver SUPER rodet i løbet af 20 sekunder, når alt er i poser, der ligger hulter til bulter. 

Er der nogle af jer, der fryser i noget, man kan se igennem, og hvor beholderen ikke fylder unødvendigt meget (glasbokse fra Ikea, jeg kigger på jer)?

2.

Har jeg pakket sommertingene væk fra haven. Parasolen fik lov at gennemtørre opslået på en af de sidste solskinsdage, og blev derefter skilt ad, pakket ind og sat i skuret. Parasolfoden er ligeledes kørt i pit, for selvom selve foden er lavet af granit, har jeg på den hårde måde lært, at metalstykket, som parasolen skal sættes fast i, ruster som ind i helvede.

Grillen er vasket, skrubbet og sat i skuret, og alle solcellelamper er skilt ad, slukket og vasket pænt af. Jeg har hentet en gennemsigtig bedroller på loftet, som de er lagt i, og sat kassen i skuret, så de er nemme at finde til næste år, når jeg skal teste, hvor mange af dem, der stadig duer, inden jeg stocker op.

3.

Købt en ost og bagt knækbrød, fordi vi lige nu er i den kaotiske fase, hvor alle fritidsaktiviteter starter, og man stadig ikke helt er færdig med at snuble rundt i skolestart. Det betyder, at aftensmaden ikke har topprioritet, og derfor bliver det oftest mad til børnene og rester til mig. Her har jeg opdaget, at hjemmebagt knækbrød med ost er det perfekte supplement, for uanset restens størrelse, skal jeg ikke have gang i flere gryder og pander, men kan bare fylde efter med et stykke knækbrød, hvis jeg ikke blev mæt; når det er hjemmebagt og fyldt med kerner, synes både min hjerne og min mund også, at det tæller som aftensmad. 

Fordi i dag er jeres heldige dag, får I opskriften på knækbrødet her: 

1 dl. hørfrø

1 dl. sesamfrø

1 dl. havregryn

1 dl. boghvedemel

1 dl. græskarkerner

1 dl. solsikkefrø

3 spsk olie

2 dl. vand

Groft salt

Smør ud i et tyndt lag (brug en våd dejskraber) på en bageplade, rids let den størrelse, de færdige knækbrød skal have, i dejen, og bag dem 35-40 min. på nederste rille ved 180 grader (alm. varme). Laver du dobbeltportion, så bag pladerne enkeltvis; min erfaring er, at knækbrød bliver blødt, hvis man bager det ved varmluft.

Oplever du, at din ovn bager ujævnt, og nogle af stykkerne er lidt for lyse/bløde, når resten af stykkerne er nok, så bare tilbage i ovnen med dem. Så bliver de sprøde og lækre alligevel.

God weekend

Published by

18 Replies to “M2021, uge 34

 1. Et råd til fryserorganisering:
  Jeg kørte et nummersystem på det jeg frøs ned og en note i min telefon der fortalte hvad numrene gemte på. Så har man et nemt overblik over indholdet og kan slette når noget bruges 👍🏼
  God weekend!

  1. Det kender jeg flere, der bruger – jeg mener faktisk, at man idag kan få en app til det? Måske jeg skulle tjekke op på det til fryseren i skuret:)

 2. Hvad med at klippe en mælkekarton eller en stor, kvadratisk 2 liters juice op, putte frysepose i, og på den måde fryse i blokke, som bagefter tages op af kartonen og er gennemsigtig? Med forskellige kartoner kan du lave forskellige størrelser til dit briksystem. Ved godt der er ekstra emballage ift glasbeholdere, men her bliver jeg også irriteret over at mangle mine beholdere i hverdagen, hvis de bor i fryseren.

  1. Enig med Lone – sådan gør jeg og det fungerer fint i vores fryser. Pølser fryses stykvis og opbevares stående i en plastikboks, hakket kød indfryses i firkanter, og frossen frugt hældes over i høje bøtter. Jeg synes nemlig også at jeg står og mangler mine bokse hvis de alle sammen ligger i fryseren…

   1. Hvad er det for bøtter, du bruger til det? For det lyder som noget, der i hvert fald kunne hjælpe et stykke ad vejen.

  2. Det er en skidegod ide til mad-mad, som tilpasser sig i form, men fordi jeg har mindre børn, har jeg bare virkelig mange poser med pølsehorn, boller osv, som gør alting fuldstændig uoverskueligt og ikke kan stables. Det er nok primært her, jeg er på udkig efter en lego-agtig-løsning:-D

   1. Ah. Brødet. Jeg melder pas. Vores fryser har fået en decideret brødskuffe og den er bare altid ét stort rod af poser. Lige dér har jeg givet op 🙂

 3. Jeg fryser det meste i de plastbokse jeg alligevel bruger i køkkenet. Så skriver jeg på låget med Whiteboard-tusch hvad der er i, det kan nemt vaskes af igen.

  1. Jeg gør det med “varm mad” – der har jeg efterhånden bokse i størrelser, der passer nogenlunde præcist til portionsstørrelserne på de rester, jeg fryser. Min primære udfordring er boller, pizzasnurrer osv, som jeg indtil videre bare har frosset i poser, men fordi jeg pludselig har mere dybde i skufferne bliver det virkelig træls at have en masse poser til at ligge og mosle rundt. Fryser du også bagværk i plastbokse?

 4. Årh jeg kender det! Jeg har bagt rugbrødsboller de sidste 15 år og har altid været lidt træt af fryseposetetris. De senere år også krydret med engangsplastikskam. Jeg har fundet nogle silikoneposer med genluk: “Stasher”. De kan stå på højkant og der kan være 4-6 boller i de største af dem. Jeg bruger bøtter til alt andet og har kun bagværk i poserne. De fås i flere farver, hvis man er strukturperson 😊

  1. Rugbrødsboller siger du. 15 år siger du. Kunne man måske få opskriften? Jeg mangler (gode) rugbrødsboller i mit liv 🙂

   1. Med fornøjelse!
    Surdej (kan fås hos Meyers bageri, hvis man ikke lige kender nogen, eller orker at starte en selv)
    350 g rugkerner
    1,3 l vand (ca)
    1 malt- eller hvidtøl (eller en alm. pilsner, hvis det kniber)
    1,5-2 spsk salt (afhængig af hvor Saltgade man er – jeg bruger ikke så meget, de fleste mere)
    200 g havregryn
    400 g kerner (quinoa, græskar, boghvede, perlebyg, spelt – god blanding af det man kan lide)
    1 kg rugmel
    400 g hvedemel

    Det hele røres grundigt sammen, sættes i køleskabet natten over. Med et vådt viskestykke over. Alt mellem 12-24 timer duer.

    Formes som boller (på størrelse med snebolde), efterhæver, hvis man synes de er lidt massive i det. Det giver 18-20 boller pr gang. Bages fra kold ovn, 1 time i varmluft på 175 grader. Med vandbad. Fryses lune.

    Tøes op løbende i pose. Den store fordel ved boller er at de hverken smuldrer (ja dig! Hjemmebagt rugbrød fra min barndom) eller bliver tørre, fordi de ligger for længe. Tager du dem ud om aftenen er de klar næste morgen og de bliver ikke ærgerlige af at blive frosset ned. Selv med to stortspisende teenagedrenge er der til halvanden uges tid og de mætter. Meget.
    Enjoy 😊

  2. Gud, DE er smarte! Dem skal jeg lige prøve at have i hænderne, næste gang jeg er i Bahne. Tak for tip <3

 5. Jeg kommer lige med er indspark på glasbeholderne fra ikea : De afgiver med garanti ikke et eller andet funny til maden, og de er nemme at stable i skabet. De er gode til tetris i fryseren fordi de er firkantet. Og de er ovnfaste, også microovn. Vi bruger dem til gryderetter og suppe, og de mindre til smårester og udskåret frugt og grønt.

  1. Jeg købte 3 af dem for et par år siden, og jeg kunne slet ikke få det til at fungere. Måske størrelsen var forkert til mit behov, eller måske der er sket noget med dem efterfølgende – jeg kigger en ekstra gang, når jeg er i Ikea næste gang:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.