Enter 2017

Så skal jeg lige love for, at 2017 er igang. Synes godt nok, det er en kende offensivt, at 2. januar er en mandag, for selvom nytårsaften på fyrværkerisiden primært blev udgjort af Frida, der jernede rundt, så gnisterne sprang og råbte: “NEJ!! MOR!! MER!! STOP!! FRIDA IKKE SOVE!!!!” og alkoholindtaget blev reguleret derefter, føltes det stadig som sommertid-opløftet-i infernalsk-høj-potens, da vækkeuret ringede i morges.

Men jeg kunne se i spejlet, da jeg badede børnene her til aften, at jeg har haft min trøje på med vrangen ud af hele dagen, så måske er det alligevel fint nok, at vi har en hel uge til at øve os i at optræde i hverdagen igen, inden vi besvimer ind i weekenden.

Juleferien var på alle måder skøn og tiltrængt, og også den første reelle ferie, vi har haft, siden jeg kom tilbage fra barsel. Jeg skal ikke tegne et pastelfarvet billede af os 3, der tusser mildt og sepiafarvet rundt i nattøj, og strør om os med tålmod og zenbuddistisk ro, men vi har stadig hygget os og nydt at have god tid til både de små og store ting.

Jeg er en af dem, der hvert år laver om ikke nytårsforsætter, så i hvert fald en slags regruppering af mine fokuspunkter, og i år (sidste år?) er ingen undtagelse. 4 1/2 er det blevet til, og selvfølgelig vil jeg dele dem med jer, nu I spørger.

* Pausepoul. Bare motinutter:
Jeg skal i år, helt lavpraktisk, være bedre til at holde pauser, både på job og herhjemme. Jeg har mange bolde i luften og har altid haft det, men jeg kan mærke, jeg bliver ældre. Jeg har stort set altid en to-do-liste liggende på bordet, som jeg tilføjer og streger fra i løbet af dagen; for mig giver det ro i hovedet, at tingene er skrevet ned, så jeg ikke skal bruge energi på at huske dem. Desværre har jeg det handikap, at hvis noget først er skrevet på sedlen, så SKAL jeg nå det. Ellers… irriterer det mig. Hvilket jeg, nu jeg skriver det, godt kan se ikke virker som den mest skæbnesvangre konsekvens i verden, men åbenbart stadig er nok til at få mig til at løbe hurtigere og hurtigere i takt med, at listen bliver længere. Det skal stoppe. For jeg kan mærke, at hvor jeg før kunne blæse igennem en dag og stadig opretholde det sædvanlige energiniveau den efterfølgende, så får jeg nu nærmest tømmermænd af træthed dagen derpå. Hvilket betyder, at meget af det, jeg skulle have nået dén dag, får lov at ligge til dagen efter – hvor det så ryger på to-do-listen, som så bliver længere, og så er cirklen sluttet. Så: Mere jævn fordeling af opgaver, og flere kaffepauser til mig.

* #NewYearMoreMe:
I år skal det handle (mere) om mig. Frida er nu ved at være så stor, at jeg kan læne mig lidt tilbage, og begynde at prioritere mig selv igen. Jeg ved godt, at vi snakker meget om det med iltmaskerne i flyet, og folk skal bare give den gas, men for mig har det aldrig rigtig fungeret; ikke af principielle årsager, men simpelthen fordi jeg ikke kan slappe af og fokusere på at træne eller få massage, hvis jeg har tankerne et andet sted. Men nu, hvor vi er ved at have fundet en rytme, og jeg har lært at være udearbejdende mor med to børn, begynder jeg at kunne se hullerne igen, når de optræder, og jeg glæder mig til at fylde dem med lidt luksus. (Som f.eks. træning og varm kaffe #SesIDubai)

* De voksne kan også være (for) bange:
Den her kom af, at jeg et eller andet sted læste om en pige, der var helt højspændt og elektrisk over 2017, og *kun* glædede sig til det kommende år. Jeg havde sådan et *puf-over-hovedet*-øjeblik, da det gik op for mig, at sådan kan man faktisk godt have det. I virkeligheden. Og da jeg først havde indset det, gik det op for mig, hvor langt fra dét verdenssyn, jeg er. Jeg er en af dem, der er ALT for bevidste om, at vi skal dø (ja, godt nytår herfra) og på fixpunktdagene, har jeg så længe levet med, at jeg, midt i min glæde over højtiden og alt det fine, den har med, hele tiden har en skygge lurende i kanten af mit synsfelt, at jeg faktisk havde glemt, at man kan leve uden. Jeg kommer aldrig min dødsangst og frygt for at miste til livs, men i 2017 har jeg tænkt mig at gøre en indsats for at få den til at fylde mindre.

* At læse er at leve:
Det her er det halve forsæt, for jeg ved godt, at det bliver den, der ryger, hvis tiden løber fra mig. Men. Ambitionen er at læse en bog, jeg bliver klogere af, om måneden. Jeg har ikke specificeret, hvad optagelseskriteriet for at komme i denne kategori skal være, men bare et eller andet, der løfter sig lidt over de sædvanlige krimier.

* Stop madspild, vol. II:
Jeg har efterhånden fået Stop Madspild så langt ind under huden, at jeg ikke rigtig tænker over mere, i hvor høj grad jeg praktiserer det. Men jeg er udpræget hedonist, når det kommer til mad, så jeg er slem til at købe ind efter, hvad jeg har lyst til, og ikke hvad der er i sæson. Det vil jeg gerne ændre på, fordi det giver mening på alle parametre, lige fra at gøre, hvad man kan for at hjælpe med at reducere CO2-udslip, til at næringsindholdet er væsentligt bedre i noget, der ikke skal tvinges kunstigt op af jorden.

Det var mine. Mon I har lyst til at fortælle, hvad jeres er? Hvis I har nogen?

Uanset hvad: Godt nytår herfra.

Published by

19 Replies to “Enter 2017

 1. Ja det med listerne kender jeg SÅ godt! Og i mit tilfælde gav listerne mig stress, for jeg har nemlig også en indre regel om at alt hvad der er nedskrevet på papir SKAL effektueres hurtigst muligt. Jeg har droppet listerne – Wuha – og det har vist sig, at jeg faktisk sagtens kan huske alting alligevel 🙂 Og det jeg glemmer er nok ikke så vigtigt 🙂

  1. Du er sej – jeg får stresssved over hele kroppen bare ved tanken. Egentlig fungerer listerne fint – jeg skal bare øve mig i ikke at lade dem diktere, hvad jeg skal nå. Det bliver nemt nok… 🙂

 2. Jeg har absolut ingen must dos for 2017. Ved af erfaring at jeg kun bruger den slags ting og lister til at slå mig selv oveni hovedet med. Bagefter. Men jeg synes det er super-motiverende at læse andres!
  Jeg håber du får gjort alvor af dine planer om at læse! Jeg har været igang de sidste par år igen, og hold nu op hvor er det fedt! Min absolutte favorit er 'Og bjergene gav genlyd' af Khaled Hosseini, og nu ved jeg godt, at du ikke bad om anbefalinger, men hov! Så fik du altså én alligevel!
  Rigtig godt nytår fra mig!

  1. Tak for anbefaling. Det er rigtig fint at have lidt ideer klar, så man ikke starter helt fra bunden. Jeg havde også tænkt, at den bog, der hedder "ståsteder" kunne være en, der kunne give lidt at tænke over.

   Mange tak for din hilsen, og i lige måde!

 3. Jeg har ingen fortsætter, og det har jeg aldrig haft. Jeg har nemlig så tilpas lidt rygrad at ingen af dem ville overleve en enkelt dag.

  Mht. dine lister; kunne du operere med flere lister? En for det du skal nå i dag, og en for det du skal nå i løbet af ugen og evt. en for det som godt kan vente mere end en uge.

  Jeg ved ikke om det kan fungere, men det kunne måske hjælpe, at du kunne få tingene skrevet ned, men uden at listen for i dag voksede eksplosivt?

  1. Du kender mig for godt:) Jeg har et A4-ark, hvor dagene, med deres to-dos, står i venstre side, i øverste højre hjørne er det, jeg gerne vil nå den uge, som jeg henter ind, når jeg kan overskue det, og i nederste højre hjørne er det, der kræver lidt mere tid, fx. "tjekke forskudsopgørelse" og "fotobog". Jeg har ingen problemer med at flytte sidstnævnte med fra ugeliste til ugeliste – men de andre to driller mig lidt, hvis jeg ikke når dem.

   Tusind tak for dit input – det er dejligt med ideer, så man kan få lidt at tygge på.

   Kh

   Linda

  1. Det var en nærmest traumatisk dag, da der gik båndsalat i mit Kaj & Andrea bånd.

   "Hvad skal vi nu lave, Kaj?" "Synge!"

 4. Mit nytårsløfte er at gøre mere af/for mig selv. Har alt for længe ladet stå til.
  Det startede med indkøb af lækre cremer i dag.
  Jeg har en række delmål og en række belønninger til at holde mig motiveret – men ingen strikse regler, de holder alligevæl ikke.
  Held og lykke med dine 🙂

  1. Det lyder virkelig lækkert. Jeg aner ikke, hvor på luksusskalaen, du befinder dig, men jeg har netop lavet min egen sugarscrub til badet, som virkelig også gør noget godt for selvfølelsen.

   1/3 sukker
   1/3 rørsukker
   1/3 mandelolie
   Æterisk olie, 7-10 dråber, fx. grape, eucalyptus eller lign.

   Jeg plejer at blande efter, hvor meget mandelolie jeg har. Så laver jeg en stor bøtte uden olie, som jeg sætter i køleskabet. Derefter er det bare at tage en lille portion ud og tilsætte den olie man ønsker. Modsat alm. scrub, som ofte er lavet på salt, tørrer denne ikke huden ud. Jeg bruger et par tynde handsker af de der man også kan skrubbe kartofler med; de ryger bare med i maskinen, når jeg efterfølgende vasker træningstøj.

   Eneste lille ting, du skal være obs på er, at olie i et vådrum godt kan give glat gulv, så få tørret gulvet godt efterfølgende:)

   Godt nytår til dig og held og lykke med selvforkælelsen.

   Kh

   Linda

 5. Jeg skal snarest gøre '7 år for PET' færdig, så du kan have den som februar læsestof. Jeg var i hvert fald fået en øjenåbner for vores samfund ?

 6. Jeg sætter en stjerne ud for een ting på min liste; altså en stjerne pr. dag og den ting SKAL jeg gøre. Det er gerne noget trælst, som jeg ikke har lyst til at gøre og som bare skal overståes, så jeg kan trække vejret lettere (du ved; brokkeopringninger og så´n, som jeg bare aldrig bliver voksen nok til at klare uden hjertebanken).

  Derudover er jeg begyndt at dyrke yoga med mine børn; dvs. min 2-årige er bedst til at ligge under et tæppe, men min 5-årige synes, det er lidt sjovt at lave øvelser med mor. Vi er alle tre helt nybegyndere, men jeg håber, det med tiden kan blive en kilde til afslapning og mindfulness (som i øvrigt er næste ønske, når/hvis yogaen er blevet hverdag).

  For mig selv ønsker jeg at spise sundere; der er simpelthen kommet for meget sukker i indkøbskurven, når den 2-årige styrer mod slikhylderne og udvælger "chokolade til i dag". Nu er julen ovre og vi skal lige have droslet ned igen.

  Godt nytår og mange tak for din superblog!

  1. Selv tak og mange tak for roserne:)

   Jeg synes virkelig, det er en fantastisk ide med børneyoga. I Antons børnehave har de haft et forløb, der hed "Mininok", som var kraftigt inspireret af mindfullness, og ungerne elskede det.

   Måske dine unger også vil kunne lide at blive børstet med en make-up pensel? Og måske de gider noget, som mine ikke helt er bidt på endnu: Et syltetøjsglas, man fylder med vand og glimmer. Øvelsen består så i, at glasset rystes, og så må man ikke sige noget i den tid det tager for glimmeret at bundfælde sig igen. Man kan i øvrigt gøre det samme med sæbebobler; at man ikke må tale, før de er bristet.

   Mine er som sagt ikke på endnu, men jeg bliver ved med at prøve. Jeg synes nemlig også, at det kunne være fedt, hvis man kunne bruge det som afrundning på en dag, eller som "stilletime" i weekenden. (Hvilket jeg her, søndag aften, føler et akut behov for!)

   Godt nytår til jer, og held og lykke med de nye tiltag.

   Kh

   Linda

 7. For mit vedkommende står 2017 i høj grad på barsel, og det har før været noget, jeg ikke er så god til. Jeg får spat af den trivielle hverdag, af ikke at kunne "udrette noget", og jeg kommer nemt til at føle mig ensom. Mit fokuspunkt dette år bliver derfor noget med at minde mig selv om
  1) den luksus en barsel er – tænk at få så meget tid, kun til at pleje og opbygge sin familie.
  2) at det er et meget vigtigt og værdifuldt arbejde at give et nyt menneske den bedst mulige start på tilværelsen. Så selvom det er trivielt, så udretter jeg noget hver dag – også når jeg ikke engang når at få tøj på selv.
  3) at jeg også selv kan gøre noget for at række ud til andre, så det ikke bliver for ensomt. Man kan f.eks. godt sende sms'er når man ammer om natten, så andre har noget hyggeligt at vågne op til.

  I øvrigt i fht. lister, så har jeg med overraskende god succes fået konverteret mine "to do"-lister til "hvis jeg kunne nå alt"-lister. Jeg har nemlig, som du, brug for at kunne tømme hovedet for opgaver, men jeg kan også blive stresset af det. Men bare det at ændre navnet på listen, har hjulpet mig til at ændre min tankegang omkring den. At den primært handler om at få tømt mit hoved og ikke er et mål for dagens succes eller fiasko.

  God vind med at finde din vej til flere pauser! 🙂

  1. Jeg hører dig virkelig højt og tydeligt. Jeg har heller ikke været så god til barsel, men min oplevelse var alligevel, at det var nemmere anden gang end første. Nu kan jeg se, at det for dit vedkommende er 3. gang, så ved ikke, om det giver lidt det samme for jer, når I er to voksne, men på en eller anden måde er der så meget praktisk, når der kommer børn nok, at man hele tiden er igang, hvilket hos mig underligt nok hjalp på rastløsheden. De gange, Anton har sovet hos mormor og morfar, efter jeg har fået Frida, kan jeg faktisk mærke noget af den gamle "hvad skal jeg nu, hvad skal jeg nu, hvad skal jeg nu" – det er meget mærkeligt!

   Jeg håber, at din mentale omstilling lykkes, og at du og lillemanden kan nyde hinanden midt i al søvnmanglen og det episke kaos, der er et spædbarn:)

   Kh

   Linda

 8. Tak for din blog Linda, det er min yndling. Kender du bulletjournal? Jeg er så glad for min, den virker også som en logbog/dagbog, med alt fra barneguldkorn til huskeliste over boganbefalinger.
  (
  Jeg bøvler virkelig med at lægge kommentarer, så nu blir det lige i min mands navn)
  Godt nytår!

  1. Det var da en virkelig fin kommentar at få – mange tak for den <3

   Jeg kender ikke bulletjournal – en app eller?

   Og tak fordi du gider kæmpe mod elektronikken. Det er virkelig et slag, man skal være i humør til:)

 9. Det er logbog med prikker så man kan systematisere siderne som man vil. Og der er sidetal, så man kan lave sin egen indholdsfortegnelse fx over ønskelister, gode bøger, projekter og med et smart tegnsystrm kan man forwarde ting, som først skal nåes i næste uge. Tror du vil kunne li den. Dyr, men pengene værd. Min første er ved at være fyldt, har lige bestilt to til. Bulletjournal.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.