Det er bedst, når alle er her.

Til den cyklist, jeg næsten kørte ned i morges:

Undskyld at jeg råbte af dig, men jeg blev simpelthen så forskrækket. Vil du ikke nok få noget lys på? Den der ongoing territorialafpisning mellem bilister og cyklister om, hvem der har mest ret til at være på vejene er for dum, og jeg blev bare så gal på dig over, at du – selvom jeg kører 55, hvor man må køre 60 og skraber sneen af taget på min bil, for at det ikke glider ned på forruden – var meget tæt på at gøre mig til sådan en, der skal leve med at have begået uagtsomt manddrab.

Der er så mange andre måder at dø på, som man ikke kan gøre det mindste for at skærme sig selv eller sine nærmeste imod, at det virker som ubegribelig lemfældig omgang med dit eget liv, at du ikke gør mere for at passe på det. Og selvom du er verdens største idiot, der kører rundt i mørkt tøj, uden lys og reflekser, på en landevej uden lys, omkranset af sort skov, er du stadig nogens søn, og nogens bedste ven, og jeg er 100 % sikker på, at de ikke kan undvære dig.

Så hvis ikke for din egen, så for vores skyld: Få nu lys på. Ik?

10.12.2015:
Jeg har på fornemmelsen, at dette indlæg bliver brugt i forbindelse med noget undervisning på en skole et sted. Jeg modtager i hvert fald stadig jævnligt kommentar på det. I den forbindelse vil jeg bare lige gøre opmærksom på, at jeg har kommentarmoderation på bloggen, og at jeg naturligvis ikke udgiver kommentarer af sexistisk eller racistisk karakter, så der er ingen grund til at bruge krudt på at skrive og sende dem.  /Linda

Published by

45 Replies to “Det er bedst, når alle er her.

 1. Jeg forstår så levende din lettelse og efterangst. Jeg cykler selv helårs og er oplyst som et juletræ med refleksbånd og neonvest som pynt.

  Alligevel blev jeg kørt ned 1. februar i fjor af en bilist, som ikke overholdt sin vigepligt.

  I går blæste to biler over for rødt, da der blev cyklistgrønt til at krydse vejen. Det var om eftermiddagen, og de vil sikkert undskylde sig med den lavthængende sol.

  Nøglen til et langt liv som cyklist er: Lys, reflekser og så selvpålagt vigepligt, selvom man har forkørselsret og grønt. Hvis bilen ikke sætter farten ned, har den næppe til hensigt at stoppe. Forvent at alle bilister snorksover – Blogsbjerg kan kun være i én bil af gangen.

 2. Helt enig med Eric og med dig!!! Jeg synes refleksveste er møggrimme.. MEN jeg har den altid på, når det er mørkt. Jeg har altid lys og reflekser på. OG som Eric forventer jeg ALTID, at bilister "glemmer" deres pligter. Og jeg har gode reflekser – forstået som hurtighed mv. DISSE ting i kombination har reddet mig mange gange. OG når jeg kører bil er jeg over-opmærksom på cyklister

 3. Og det samme gælder for løbere som vist har fjernet enhver form for refleks på deres HELT sorte outfit! 3 cm fra at klippe en som sprintede over Lystrupvej og havde ikke en chance. Blev faktisk ret forskrækket over HVOR usynlig man er? Synes jo selv man er meget tydelig når man går der ikk?
  Her er vi plastret ind i reflekser – ligegyldigt hvor grimme de er. Trods alt mere klædeligt med blinkende ugler end blod på tøjet!

  Bedst når vi alle er her ja – og i hvert fald fortjener ingen den oplevelse du beskriver ./

 4. Jeg er så enig, Linda! Jeg hisser meg kraftig hver gang jeg må dele vegbane med sånne idioter. Det er helt selvforskyldt hvis de blir påkjørt – men la det for all del ikke bli meg som gjør det!!

  1. Jeg er fuldstændig enig! Det er utroligt, at der er nogen, som ikke tænker sig om og tænder for lygterne. Måske er det en fejl i opdragelsen? Hvis forældrene ikke bruger lys, hvorfor skal børnene så? Det er det samme med cykelhjelmen. Hvis forældrene ikke bruger det, hvorfor skal børnene så? Det er vidst et spørgsmål børnene tit stiller sig selv, og jeg syntes, at det er vigtigt, at forældrene opdrager deres børn til at huske at bruge hjelmen og tænde for lygterne! Ligeledes så skal forældrene jo også huske at bruge hjelmen og tænde for lygterne, så folk som om ikke påkører dem.

 5. Karina du har helt ret omkring løbere! heldigvis er rigtig meget løbetøj med indbyggede reflekser. For mig gælder det igen: er det mørkt, så er det på med refleksvesten (uanset at den altså ER grim) og slap-band reflekser.

  for øvrigt kan jeg så også undre mig over forældre, som sender deres unger afsted på cykel eller gåben uden lys, reflekser mv….(ved godt, at du sørger for det ; – ))

 6. Den man tugter…? Forhåbentlig blev Mørkelagt Cyklist så forskrækket, at lyset tændes fremover.
  Gad vide, om folk med kørekort – også selvom man ikke er bilist til daglig – er mere påpasselige som cyklister? Fordi vi ved, hvordan det er at være på den anden side af ruden.

 7. Du har bare så ret! I går så jeg en mor køre mellem en venstresvingsbane og lige ud mellem busser og lastbiler i frostvejr UDEN reflekser. Det værste var, at der sad en bette pruk bag på cyklen. Der var ingen lygter på cyklen. Jeg var så bange for at ramme hende, at jeg kørte så langsomt forbi, at bilister bag mig dyttede hidsigt. Hellere det end en lille purk under forhjulet….

 8. Mette; Det du beskriver gør mig altså lidt harm. Cyklister skal lade være med at tro at de er biler, og derfor må bruge bilernes venstresvingsbaner (og ja, jeg cykler selv, endda oftere end jeg kører bil). Især når der er et barn bag på cyklen (både fordi barnet er ekstra sårbart, og fordi det rykker en del ved cyklens tyngde-/balancepunkt at have et barn siddende bag på cyklen), og ikke mindst når det er glat.

  Cykler skal som minimum have lys på, og også gerne reflekser (og hjelm), løbere (og meget gerne også andre fodgængere) skal have reflekser på (og nej, dem på løbetøjet er altså sjældent nok). Billister skal nemlig have hjælp for at passe på "de bløde trafikanter", for de ER bare svære at se når det er mørkt!

 9. …Har lige fået opringning fra min far. Som sidder derhjemme med brækket håndled der skal opereres og et ansigt med 6 sting og 100 hudafskrabninger. Fordi en dame mente at hun godt kunne gå på cykelstien, i den forkerte side, i mørkt tøj, uden reflekser, på en vej uden belysning i en mørk skov.
  … Og min far var på vej hjem på cykel, med lys og refleks og hvad ved jeg.

 10. Super god tråd!! Og jeg håber, at der er rigtig mange, der læser den. Livet er for skrøbeligt og for kostbart – hvis ikke for vores egen skyld så for vores medmenneskers. Jeg forstår din vrede og din forskrækkelse. Jeg har haft samme skrækkelige oplevelse – og det er simpelt hen ikke fair.

 11. Hej Eric og Linda jeg er enig med begge og begge parter skal passe på min store bror har selv prøvet at blive kørt ned og bilisten kørte bare videre og har også selv være ved at blive kørt ned på cykel mange gange men pointen er at begge parter skal passe på og når man er i trafikken skal man altså passe på
  VH Mads og Yasmin fra 7.C

 12. jeg er fuldstændig enig med dig. Det er svært at se en cykellist komme kørende, i mørke uden lys eller reflekser. Din blogpost var en påmindelse om altid at køre med reflekser og lys. Så er jeg ligeglad om jeg ligner et levende juletræ.

  1. Når man har været cyklist i mange år, glemmer man somme tider (ved jeg fra mig selv) hvor utrolig svær, man kan være at se fra en bil. Det er en mærkelig mekanisme; fordi man selv kan se bilerne, kommer man til at tage for givet, at de også kan se én. Sådan havde jeg det i hvert fald. Nu sidder jeg så selv bag rattet, og puh, hvor er der mange, der cykler rundt og ligner juletræer uden lyskæder. Så kæmpehep til reflekser og alt det lys, den kan trække.

   Kh

   Linda

 13. Haha, det bliver brugt til skolebrug på Gyldendals hjemmeside, som eksempel på en blog. God blog otherwise

 14. Du skriver at du er fornærmet over at den er blevet brugt til en skoleopgave. Har Dansk Gyldendal ikke spurgt dig om lov xD

  1. Jeg er ikke spor fornærmet – jeg er beæret:) Jeg havde bare ikke forventet, at det ville afstedkomme ca 10 kommentarer om ugen, hvoraf de fleste er "sut min pik" "hold din kæft" og "Abdul er en klam perker". I et forsøg på at begrænse dé kommentarer, har jeg sat den røde update på.

   Mvh

   Linda

 15. Hej Ingrid og Daniela.

  Det er jeg glad for at I synes – pas godt på jer selv og hinanden på de mørke vinterveje??

  Kh

  Linda

 16. Hej

  Jeg kunne ikke være mere enig med dig. Det er vigtigt alle tager sine forholdsregler seriøst inden man bevæger sig ud i trafikken! Og det er om man er bilist, cyklist eller fodgænger.

 17. Jeg har lige set dit indlæg i en eksamensopgivelse fra 9.kl sidste år. Du er med som eksempeltekst på… TA DAAA… Et blog-indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.