De rige har mange glæder – de fattige har mange børn

Jeg har aldrig været ret god til at spare op. Som jeg har skrevet om i et gammelt indlæg, hører jeg til dem, der bedst kan lide, at hverdagen er et rart sted at være, og vi ved alle, at rart koster penge.

Men nu vil vi gerne snart flytte. Vi bor i en boligforening, som har nogle små rækkehuse ret tæt på Antons kommende skole, og dem vil jeg *virkelig* gerne have fingrene i ét af. Desværre er der kun 2 af husene, der har 4 værelser, og det er et krav for mig, at børnene kan få et værelse hver. Det er ok, at værelserne er på størrelse med Cirkelines tændstikæske, men der skal være en dør, man kan lukke, hvis man trænger til at være alene.

Til gengæld er der en del 3’ere derude, og egentlig er alle husene tegnet til at være 3’ere. To af familierne, der skulle flytte ind, da husene blev bygget, fik bare lov at dele soveværelset, så det blev til to små værelser i stedet for ét stort. Det er jo tæt på at være genialt, så jeg har været igang med at undersøge, hvordan man gør, og hvor dyrt det bliver, hvis jeg selv skal gøre det samme, nu hvor husene er færdigbyggede, og man derfor skal have slået hul i ydermuren, så man kan få et vindue sat i.

Lang historie kort: Vi skal til at spare mere op, end vi gør idag.

Efter jeg har fået børn, er jeg blevet en smule mindre ødsel, og jeg går f.eks. ret højt op i at stoppe madspild, så dér sparer vi en del. (At der ikke findes sushisteder og kaffebarer i Esbjerg hjælper selvfølgelig også.) Efter at det gik op for mig, at prisen på plastikposer ikke længere er 1 krone, som den var, da mor var ung, men F I R E kroner (og jeg havde tjekket, at der ikke var tale om et planøkonomisk eksperiment) er jeg også begyndt at bruge stofposer. Det bliver jeg nødt til at kalde dem, for hvis jeg benævner dem ved deres rette navn: “Muleposer” visner min sjæl. Jeg har første gang til gode at se nogen komme gående med en mulepose og deres sexappeal intakt.

Men fordi der i min omgangskreds faktisk er ret mange, der af den ene eller den anden grund er lidt økonomisk klemte for tiden, kom jeg til at tænke på, at der her var en oplagt mulighed for at lave en slags ‘giv-det-videre’-indlæg. For lur mig, om ikke vi alle sammen gør et eller andet i hverdagen, fordi vi sparer penge på det – så måske vi kunne hjælpe hinanden?

Jeg håber virkelig, at I har lyst til at kommentere her, for hvis ikke: a) kommer jeg til at ligne en idiot og b) skal jeg bo her for evigt, og det synes jeg, at I skal overveje længe og grundigt, om I kan bære at have på samvittigheden.

Jeg ville virkelig synes, at det var fantastisk, hvis det blev et kommentarfelt, som alle kunne få noget ud af, så uanset om dit sparefif handler om kæledyr, børn eller havebrug, så smid det endelig. Det må gerne være noget, der for dig er indlysende – min erfaring er, at det stadig vil være nyt for andre. Det kan være af praktisk karakter (fx. ift at bestille noget på nettet) eller det kan være handyfif, så man sparer udgifter til tjenende ånder, der ellers skal komme og fikse ting for én. Alt er velkomment. (Men husk, at det er et offentligt forum, det her, så hold lidt igen med gode råd som: “Jeg fortynder min coke med kartoffelmel, inden jeg sælger den” og “Vi er 7, der deler min brors Netflix abonnement”).

Jeg kan selv starte:

* Jeg giver Anton superheltedragter i julegave. Gave og fastelavnskostume i ét.
* Jeg bruger discountbleer i dagtimerne, hvor jeg skifter Frida ofte, og gemmer luksusbleerne til om natten.
* Om søndagen bager jeg ofte en plade boller, som vi så spiser til aftensmad sammen med resterne fra køleskabet. Vi får spist op, der er plads i køleskabet til de varer, jeg kommer hjem med mandag OG jeg smører madpakker ved samme lejlighed. Win-win-win.

Så. Nu er det jeres tur. Jeg glæder mig til at læse jeres gode idéer!

God forlænget weekend derude. 

 

 

 

 

 

Ps: Det er ok at lægge kommentaren: “Jeg er vulgært rig, og beskæftiger mig derfor ikke med noget så frastødende som at spare.”

Published by

115 Replies to “De rige har mange glæder – de fattige har mange børn

 1. Genbrugstøj til hele familien og så klippede jeg børnene selv, indtil de var virkelig store, konfirmationsalder store faktisk.
  De to ældste sønner har siden taget princippet til sig om ikke at bruge penge på frisør…den ene er karseklippet og det ordner hans kæreste, den anden har hår til midt på ryggen og det får jeg stadig lov at studse.

 2. Kære Linda. Her er virkelig et emne, hvor jeg har noget at byde ind med – med til sammen fem børn har min mand og jeg igennem årene været så røve-fattige at vi har måttet være max kreative flere steder. Vi havde fx et år både en datter på efterskole, mens vores yngste gik i vuggestue. Det er ikke godt for en alm privatøkonomi, skulle jeg hilse og sige!!!

  Tøj:
  Jeg køber rigtig meget tøj brugt – både via trendsales ( hvor jeg også sælger) og i genbrugsbutikker. Har fx lige købt fodboldtøj til min 7-årige ( bukser, T-shirt, fodboldstøvler, strømper) til en samlet pris af 80 kr – det havde kun rakt til én fodboldstøvle).
  Vi tager også gladeligt imod arvetøj fra andre.

  Bolig:
  Vores sofa er købt brugt via den blå avis og det er rigtig meget andet af vores boliginventar iø også. Det er SÅ vildt hvor mange brugte velholdte ting, der er i omløb – Skilsmisser, flytninger, skift af stil osv får folk til at skille sig af med velholdte møbler, opvaskemaskiner, spiseborde osv. Og priserne er lave, fordi der er så meget af det.

  Indkøb:
  Desuden sparer vi i dagligdagen ved at lave madplan til hver uge og så handle (stort) én gang om ugen. (Pånær mælk og æbler som vi supplerer med løbende ☺️)
  Vi køber også meget ofte kopi-produkter som typisk er langt billogere end originalen. Et eks fra vores husholdning er at vi spiser en billig coop – cornflakes og ikke Kellogs. Den vi køber, koster det halve og smagsmæssigt handler det rigtig meget om vaner! (Mælk og æg er til gengæld altid øko)

  Ferier:
  Vi bytter bolig med familier i andre lande. Boede på Island i 16 dage sidste år, og denne sommer skal vi tilbringe en uge i hjertet af Paris. Denne form for indkvartering er gratis, fordi familien hvis bolig, vi bor i, i samme periode bor i vores hus. Det er genialt.

  Madpakker:
  Vi medbringer mad hjemmefra både i hverdagen på arbejde/i skole (hvis den 16-årlige vil købe mad i gymnasiets kantine, skal hun selv betale) og har altid madkurv med, når vi er på tur. Vi er fem sultne familiemedlemmer og det koster kassen, hvis vi skal betale 5x cafeteria-mad, som alligevel ikke er værd at spise. For mange år siden skrottede vi alt køb (ud over benzin selvf) på tankstationer, fordi vi blev chokerede over hvad det samlede beløb rendte op i. Man dør jo ikke af sult eller tørst på hjemturen, selvom kan det føles sådan 🙂 I stedet blev jeg god til at fylde drikkedunke med postevand og medbringe egne kiks og æbler til børnene i bilen.

  Transport:
  Har vi ledige pladser i bilen på længere køreture, sælger vi dem gennem Go More. Det har flere gang betalt afgiften over Storebælt, når vi har besøgt familien på Sjælland.

  Børn:
  Fordi vi ikke kan tilbyde store beløb i lommepenge, har vores børn fra 14-15 års alderen haft fritidsjob og tjent deres egne penge. Den 16-årigs er i dag næsten uafhængig og kører selv med klatten og med egne penge. Det ser jeg som win-win. Hun tager ansvar, lærer at spare op/passe på sine penge, og kan til gengæld bruge dem som hun vil, uden moralprædiker fra en forældre-sponsor.

  1. Der er virkelig nogle guldkorn imellem – især det med ferien er en fantastisk ide! Jeg har nemlig selv tænkt, at jeg faktisk ikke er så glad for tanken om, at mine børn altid skal være dem, der kommer tilbage og ikke har været på ferie, så det er en supergod løsning. Hvor finder I dem, I bytter med henne?

  2. Hej igen,
   Vi finder dem via http://www.homeexchange.com, som er et site, det koster penge at få fuld adgang til. Vi forestiller os at det at det koster (ca 100 dollars om året) højner seriøsiteten blandt brugerne, og dermed giver en slags sikkerhed.

   Det findes andre sites, jeg kender dem bare ikke.

   At bytte bolig med en fremmed familie fra et andet land, kan umiddelbart lyde helt vildt grænseoverskridende – og det er det langt henad vejen også, men det er jo en gensidig udleveren sig i tillid – og man giver og tager på fuldstændig lige vilkår. I tiden op til det tidspunkt , hvor man bytter, har de fire gange, vi har prøvet det, været en livlig aktivitetet og fælles planlægning og aftaler på kryds og tværs på mail, Facebook osv. så vi har haft en følelse af at kende de mennesker, vi skulle bytte med.
   Jeg tror da i øvrigt at jeg vil skrive et friskt blogindlæg om emnet 🙂

 3. Altså det her er der sikkert mange der gør, men nu får du den alligevel. Og måske handler det ikke så meget om at spare penge, som at spare op (hvilket måske er det samme?). Nå, men altså, jeg/vi undlader at skrive fx pension og nogle af vores udgifter til renter på forskudsopgørelse, hvilket som regel betyder en 7-12.000 tilbage i skat, som vi ellers nok havde klattet væk i løbet af året. Efter huskøb er det ikke i helt så høj stil, da der er nogle flere udgifter end tidligere i lejlighed, men vi praktiserer det stadig.

  Og så er der den (igen åbenlyse) gode med madplan, som det lyder til at du også er fan af – få planlagt aftensmaden for en uge ad gangen, så undgår vi i hvert fald for meget spontanindkøb i hverdagen.

 4. Jeg har endnu ikke fattet, hvordan det hænger sammen, men på en eller anden magisk måde er det altså bare billigere, når vi handler ind til hele ugen, fremfor dag-til-dag. Synes ikke vi små-shopper på daglige handleture, men regningen bliver altså lavere..

  Sparer også på frisørregningen, men ikke hos mutti. Alle store frisørbrands bruger "modeller" med jævne mellemrum til klip, farve og opsætning. Søg bare på facebook! Skide snart, og det er langt fra altid der er showkrav! 🙂

  Derudover er jeg alligevel broke as fuck, men det taler vi ikke om…

  // http://www.moonlitmadness.dk

 5. Jeg er vulgært rig, fordi jeg sparer så meget ����
  Jeg vil sige, at brød er vanvittig dyrt ifht at bage selv. En pose med otte boller kan holde to dage herhjemme… Og den koster rask væk 16-20 kr uden at være på tilbud. At bage en portion gulerodsboller kan gøres billigere – og så bliver der 24 boller, der ovenikøbet mætter bedre.

  Og ja køb dine basisvarer på tilbud – og køb stort ind. Vores yndlings risnudler koster altså 25 kr for en pakke. Så når Netto har dem til 16 kr, så kommer jeg – og så kigger jeg på holdbarhedsdatoen og køber så mange, som vi kan nå at spise. 10-12 pakker ��

  Og ja madplan, et ugentligt indkøb hvor indkøbssedlen følges. Storkøb af kød, der ompakkes i mindre poser.

  Gå en tv-Pakke ned. Lur mig om dit mobil-abbonement ikke også kan findes billigere. Og så udsalg! Jeg har nærmest aldrig købt tøj til børnene til fuld pris.

  Mvh Marie / krøllerier

 6. Kanon indlæg!
  Vi købte altid Aldi's bleer – de er de bedste!
  Kikærter – kog hele posen og frys dem ned i bøtter a 200g – så er der fyld til salater og gryderetter.
  Og som andre siger; genbrug. Min personlige favorit er Kræftens Bekæmpelses butikker Igen.
  Jeg følger med – jeg er begejstret!
  Knus fra GitteK

 7. Hej Linda

  For det første – et mega forsinket tak for svaret på en ældgammel kommentar omkring det at måske skulle flytte tilbage til Esbj fra sjælland. Du husket det sikkert ikke og jeg fik aldrig svaret dig, men tak alligevel.

  Spareråd: Overvej at spare tvpakke væk og behold i stedet dit netflix abn og evt en mere (Tv2 fx) – der er efterhånden seriøst aldrig noget i fjernsynet mere, der er særlig interessant.

  Overvej at tage 2-3 kødfri dage. Vi er ved at prøve det samme, fordi jeg er nysgerrig på at prøve det af og det skader da heller ikke at spare lidt der.

  Og lav en madplan + indkøbsliste! Vi har lavet madplan i efterhånden 5-6 år nu på tords af at vi kun har haft et barn de sidste 10 mdr, men altså det har bare været så rart at vide hvad man skal handle og spise. Og selvfølgelig afviger det enkelte dage, men det er altså smart i længden 🙂

  Husk at kigge efter varer, der er på budget niveau – de plejer som regel at stå nederst på hylden. Jeg glemmer det ofte selv, men det kan godt betale sig at være opmærksom på det.

  Lika

  1. Hej Lika. Jeg kan sagtens huske Sjælland/Esbjerg kommentaren. Hvad blev enden på det?

   En god ide med de kødfri dage – det vil jeg virkelig arbejde på at indføre. Hvor finder du inspiration? Jeg synes hurtig, jeg løber tør, når jeg prøver at brainstorme.

   Kh

   Linda

 8. Åhja, og når man ikke har tid til at bage, så vælg Pågen brød. De bruger en særlig gærkultur, der giver mindst 14 dages holdbarhed – og blødt saftigt brød hele vejen.
  Så et program om det, det er ikke kemi, men et gammelt svensk husmortrick ??

 9. Uh, sparetips! Kan vist ikke komme med noget banebrydende, men here goes:

  Mad:
  Madplan! Og ét ugentligt indkøb. Handler kun i discountsupermarkeder, og Rema 1000 er min absolutte favorit. Mange gode varer, lave priser og stort øko-udvalg (nej, jeg kender ikke ejeren).
  Har tit kødfrie dage, og strækker det kød, vi køber, pakker om og fryser ned – i små portioner, for man spiser det, der er, og skulle der virkelig ikke være mad nok, kan man få en rugbrødsmad (vi kører også PHB – Parents Hold Back, og så er det undskyldningen for at spise ost og rødvin,når børnene er puttet)
  Tænk gamle dage og andre lande, hvor kød stadig er en luksusvare. En enkelt kotelet i tynde skiver er nok til en gang stegte nudler/wokret til en voksen og to børn, og der findes masser af indiske og italienske vegetaretter.
  Frys rester, også selvom det er en lille portion – man kan altid samle til 'buffet'.
  Når vi mangler penge, står den på fx linsesuppe, spansk tortilla, falaffel eller stegt torskerogn. Også så der er råd til softice og takeaway ind i mellem.

  Tøj:
  Mødrehjælpen! Og både Føtex og Kvickly har udemærket børnetøj. Til jul og fødselsdage har vi tit ønsket os gavekort til fx H&M og Skoringen, de er rare at have, når alle børnene fire måneder EFTER jul vokser ud af deres sko/jakker/bluser.

  Møbler:
  Altid Den Blå Avis. Kig i IKEAs katalog, find noget, du vil have og slå så bagefter 'KNEP', eller hvad kommoden nu hedder, op på dba.dk. De mest populære møbler har alle købt – og vil af med igen på et tidspunkt.

  Og tænk over, hvad du gider bruge penge på. Her er det mad, boligopsparingen og rejser/oplevelser (hvis der er penge til det). Så jeg ønsker mig i stedet tøj/gavekort i gave, køber et par nye jeans i Only når moden eller vægten skifter og lader håret gro, når jeg ikke har penge.

  1. Virkelig fine, helt lavpraktiske og dermed let tilgængelige fif. Mange tak for det. (Gjorde dét med koteletten her til aften:))

 10. Mine råd: Diverse storskrald kan virkelig indeholde guld! Og så klipper jeg håret på alle i familien selv, og her sparer vi virkelig mange penge! Og minus et enkelt fejlklip (som du kan læse om her når du keder dig: http://xn--skreliv-r1a.dk/?p=66),så fungerer det maks!
  Vi krydser fingre for de fireværelsers, og ellers – hvis man altså må – så er det til at betale sig fra at få sat en væg op.

  1. Jeg må have lært at klippe…

   Det er ikke væggen, der er så galt dyr – det er det, at jeg skal have et vindue i, der trækker tænder ud. De bud, jeg har fået indtil nu, ligger på omkring 50.000:-/

 11. Genbrugsting- og tøj, hjemmebag (dog ikke rugbrød), storproduktion af fx kødsovs, så det er let at hive en pakke ud af fryseren på travle dage, hjemmelavede (og sundere) pizzaer og burgere, også til madpakken. Tjek betalingsoversigten – måske kan I fint klare jer med en mindre tv-pakke?
  Det var det, der lige faldt mig ind, og når du kommer i gang, går der konkurrence i det, så synliggør endelig dine successer for dig selv 🙂

  1. Tak for det – faktisk har jeg et par gange bagt rugbrøds"boller", hvor jeg ruller dejen til en pølse og så skærer den i skiver, som jeg bare smider på en plade og bager. Der er mere brød i, end hvis man kører med en almindelig skive rugbrød, men nogle gange er det jo også godt:)

 12. Min varmeste anbefaling er at tjekke bloggen http://www.frugalwoods.com

  Den er skrevet af et amerikansk par midt i 30'erne, som har geniale hacks til alt fra danskvand (hvor de gik fra at købe det billigste flaskedanskvand til nu at have en modificeret sodastream, som er hooket up med store og langt billigerekulsyrebeholdere – http://www.frugalwoods.com/2014/08/11/how-to-cheap-homemade-seltzer-with-a-modified-sodastream/) over gør-det-selv (http://www.frugalwoods.com/category/home-improvement/) til babyudstyr (se fx http://www.frugalwoods.com/2016/03/21/the-gear-you-actually-need-for-your-baby-or-the-next-baby-shower-you-attend/).

  Selvom jeg i princippet har en rigtig god økonomi foretrækker jeg at prioritere hvor jeg har udgifter, og Frugalwoods er virkelig god inspiration til st undgå fælder og holde øjnene på sparebolden.

  Held og lykke med opsparingen – jeg håber, at det går nemt og hurtigt, så I snart kan sidde i drømmeboligen!

  1. Tusind tak for det! Når der lige er ro til det, vil jeg bruge en aften på at rode rundt på bloggen. Dejligt med ny inspiration:)

 13. Hov, apropos de dersens muleposer…: hvad kalder man dem så? "Indkøbsnet" lugter også alt for meget af noget som er født praktisk og som går i fodformede sko. Mon der er belæg for en lille navnekonkurrence?

  1. Ja, jeg er jo ikke rigtig sat sammen inde i hovedet, for når jeg hører "tote bags" synes jeg det lyder som hollandsk slang for en pose, man putter et lig i, når man skal skille sig af med det i al hemmelighed.

 14. For et par måneder siden var der en, der stjal min indkøbsvogn i Føtex, mens jeg var gået på jagt efter citroner. Det er også en måde at score en tier på. Eller en indkøbsvognsmønt.

  1. Jeg hører lige håndværkerne, hvor meget de skal have for sådan en væg, hvis møntfoden er indkøbsvognsmønter:)

 15. Meget lavpraktisk tip som forhindrer madspild her: Jeg er hys med om mælk, yoghurt, pålæg m.m. har været åbnet for mange dage og smed tidligere ud, hvis jeg var i tvivl. Vi skriver nu en hurtig dato eller ugedag på pakken, når den åbnes, så behøver man ikke at spekulere over, om det nu var mandag eller torsdag, at man åbnede for mælken 🙂

  1. God ide! (Jeg fryser i øvrigt creme fraiche/smørreost osv. hvis der er en rest, jeg kan se, vi ikke kan nå at spise/bruge. Det gør sig godt i kødsaucer, tærter, supper osv:))

 16. Jeg er ikke så rutineret ud i familie-sparetips, men jeg er frivillig hos Røde Kors og kan fortælle at torsdag, fredag og lørdag i næste uge åbner vi for salg af det tøj der er blevet samlet ind under "Danmark smider tøjet"-kampagnen. Det sker i Storegade, jeg kan ikke huske hvilket nummer, men lige overfor der hvor de er ved at lave en Føtex til en Netto. Der er altså virkelig meget godt tøj, også børnetøj, og det er billigt!
  Mht. ingen sushisteder i byen, har du prøvet Taka Sushi? Overhovedet ikke sparevenligt, men godt.

  1. Super fedt tip – tak!

   Ja, har fået derinde fra et par gange, og tror måske, at jeg bare har været uheldig, for jeg synes ikke, at det var ret godt, men jeg kender flere, der virkelig er begejstrede for det. Jeg må prøve at give det et skud mere. (Pokkers også *ahem*)

 17. Hvis du ikke er for smart med en saks, så køb en hårtrimmer med tre forskellige skærelængder – så kan du klippe Anton fra nu af og til han bliver teenager.
  Køb ALDRIG drikkevand på flaske – tap det af hanen.

 18. Er helt enig med alle "mad-spare-råd", forsøger næsten altid at lave mad til to dage af gangen, og så enten fryse ned, eller server med et tvist dagen efter. Vi har altid en rugbrødsdag om ugen, og her er det rart at kunne hive en frikadelle, eller et stykke medister op. Vi har lige haft ringet rundt til både forsikring og teleskab, og har sparet helt ok på de minutter det tog.
  For et år siden sagde vi al tv op, kan se det der er på dr.dk og skiftes så til at have netflix eller Viaplay- der er mange penge sparet.
  Dejlig debat- mvh. Maiken, som har læst med i laaang tid, og nyder dine indlæg.

 19. Uhhh svært at følge efter de mange gode forslag og mine er vist genbrug (tøhø)..
  Stofposer til indkøbt hjemmebag, shoppe shampoo mv på nettet, skifte dyre cremer ol. ud med lige så gode billigere udgaver. Det samme gælder rengørings/hygiejneting. Handle i Rema hvor man kan købe ting enkeltvis, cykle/ gå mest muligt (win/win ifht motion), købe til lager af basisvarer på tilbud, biblioteket

 20. Jeg køber 1-liters svanemærket håndsæbe i Rema til 27 kr, som jeg over på de mindre pumpeflasker, som står i køkken og badeværelse.

  1. Lige den her vil jeg faktisk gerne bytte med et andet fif: Jeg køber et par gange om året de der håndsæber, der pumper sæben til skum. Når de er tomme, fylder jeg op med 1/4 sæbe, 1/4 vand og ikke mere. Ryste-ryste-ryste. Og så har du sæbe, som er mere skånsomt, fordi koncentrationen af sæbe er lave og er lynhurtigt skylle af, hvilket både hænder, vandregning og miljø er glade for:)

  2. Jeg har lige nu fundet nogen i Kvickly med Avengers (gæt hvem der er den store helt herhjemme i de her dage), men ellers laver palmolive nogen, som de har i alle de "store" dagligvarebutikker. Ud over at de hedder et eller andet med "foam" har de også en tykkere dispenserslange. Faktisk har jeg også set, at man kan købe nogen i Silvan, altså sådan nogle tomme nogen, man selv fylder i, men dem jeg så, var i en slags stentøj, og det véd jeg bare ender med brækkede tæer eller knækkede fliser her…

 21. Jeg forsøger at lave dobbeltportioner af mad, så vi har noget nemt i fryseren til de dage, vi ville være endt i take away, og ellers bruger vi resterne til madpakker.
  Jeg er medlem af en facebookgruppe hvor man giver ting væk, man ikke har brug for. Der har jeg både fået og givet en masse, og slipper på den måde både for at købe og smide væk.
  Vi har ikke tv abonnement, kun netflix.
  Men mest af alt så prøver jeg på at lade være med at købe unødvendige småting, for det løber lynhurtigt op.
  Og så har jeg fået en diva cup til at erstatte tamponer mm.

 22. Det er ikke rigtig et sparetip, men en slag overblikstip: spiir.dk. Et gratis onlineprogram der henter alle dine poster fra din netbank (når det lige er sat op – meget nemt) og giver dig fuldstændig overblik over, hvad pengene er brugt til. Programmet har også en budgetfunktion, som automatisk bruger det sidste års udgifter. Det er sindsygt smart at få fuldt overblik over, hvad man EGENTLIG bruger på mad/tøj/ferie osv. pr. måned og hen over et år.

 23. Kære Linda! Jeg har hverken sparetips eller børn. Til gengæld delte jeg værelse med min søster til jeg var 14. Hun er 5,5 år yngre end jeg, og nej det var ikke altid en fest. Men jeg husker det som hyggeligt og har gjort os begge meget sociale og gode til at slappe af i hinandens og andres selskab. Man havde førsteret til værelset når man havde venner på besøg, og et skrivebord i stuen, så det var muligt at lave lektier der. Da vi fik et værelse mere da jeg var 14 fattede jeg ikke ideen om, at lukke døren, da jeg jo var vant til liv omkring mig :). Og trængte vi til lukkede døre, lånte vi bare min mors soveværelse og ikke mindst dør.
  Summa summarum, jeg havde et super godt børneliv i vores hjem, trods de rummelige begrænsninger. Måske I kan kopiere det, måske bare nogen år? Hvem ved hvordan verden så ser ud?
  PS. Lav jævnlige banktjek og udfordr din bank til at matche bedste tilbud- eller skift. Der kan være mange penge at spare for relativt lidt arbejde! (Også, jeg havde måske et tip alligevel!).
  – magter ikke at have dit håbløse kvarter på samvittigheden!

  1. Kære Ditte.

   Jeg kan SAGTENS se, hvad du mener – og jeg kender mange, der har delt værelser med deres søskende, og som taler varmt om det bagefter.

   Jeg ved ikke, om det giver mening, men jeg er bare så træt af at flytte. Jeg trænger til at bo et sted, hvor jeg gider at plante en busk i haven, fordi jeg har en forventning om, at vi stadig bor der, når den begynder at blomstre. Og jeg tror måske, at det er en lille smule sværere at få en deleordning til at fungere, hvis man er bror og søster, en hvis man er to piger. Så for at være sikker på, at det ikke er noget helt lavpraktisk, der tvinger os til at flytte igen, tænker jeg, at jeg gerne vil "gøre det rigtigt" i første omgang. Giver det mening?

   Kh

   Linda

 24. Jeg er holdt op med at købe champagne i Magnumflasker. Det viser sig at literprisen er højere på de store sataner og man bliver ligeså skidefuld af to af de almindelige flasker. Også på en tirsdag.
  Så glemmer man også at aupair'en er sparet væk.

 25. Vi hæver det kontantbeløb som vi mener skal kunne dække månedens udgifter til mad og diverse – ikke de faste udgifter som el, benzin osv. De penge lægges i en konvolut hvorpå vi skriver dato og beløb som bliver "hævet". Det fungerer utrolig godt at se hvor meget man bruger i kontanter, og man tænker ofte over om noget virkelig er nødvendigt når der betales kontant, i stedet for at hygge sig med et kreditkort hvor man ikke mærker svien ved at se pngene forsvinde over i andres hænder.
  Derudover skriver jeg hver eneste lille betaling ned med dato og detaljer. Igen en måde at føle hvor meget man betaler, og i slutningen af hver måned tælles regnskabet sammen og man ser hvor udgifterne er gået hen. Så kan man evt. se hvor man har overflødige udgifter.

  1. Det lyder meget, meget tjekket! Og jeg tror, du har ret i, at det øger synligheden af, hvor pengene ryger hen.

   Tak for din kommentar:)

 26. Sig tv-pakke op og køb en crome cast. Alt DR er tilgængeligt live. Tv2 billigste til 39 kr pr mdr og så netflix. Det sparede os 2.500 kr årligt….

 27. DATOVARER! Jeg siger tit, at hvis jeg kunne leve af datovarer, gjorde jeg det. Mad er først for gammelt hvis det er loddent/alle regnbuens farver/lugter dårligt. Mindst holdbar til er en anbefaling og ikke en endegyldig sandhed.
  Og mange tak for en skøn blog jeg har fulgt i flere år og nyder at læse hvert et i indlæg.

  PS Jeg har, som en anden læser også skrev, også en Diva cup/menstruationskop og bruger ingen penge på bind eller tamponer, den er super!

  1. Mange tak for din kommentar og for dine fine råd. Jeg havde dig i baghovedet idag, da jeg lavede mig en kop hyldebærsaft, med saft, der var et halvt år for gammelt. Smagte glimrende:)

 28. Måske kunne du tage flytning i 2 trin, altså flyning først og så derefter spare op til nyt vindue.
  Ellers kan jeg varmt anbefale et kreditkort som mastercard debit, det kan nemlig ikke overtrækkes. Ugekuverter kan også være en ide, altså man deler sit madbudget i det antal uger der er i måneden også bruger man ikke mere end der er i kuverten.
  Og ligesom banktjek så kig dine forsikringer igennem, vi har altid haft en indboforsikring med 0kr i selvrisiko, det spare en for trælse ekstraudgifter hvis uheldet er ude.

  Mvh Maj K

 29. Madplan, få ugentlige planlagte indkøb med en indkøbsseddel (jep – følg den slavisk og se dig ikke til siderne), mad på dato (det kan fryses og man dør ikke!) og brug det som basis for madplanen,køb aldrig plastikposer, men hav muleposen klar i tasken, bag selv (det bliver hurtigt en vane),hamster tilbudsvarer, når det er noget, du ved du altid bruger f.eks. tandpasta, køb støvler på hestesites (Jep, de ligner en million, men koster en brøkdel, især hvis du holder øje med fri fragtdage og særlige tilbud), jeg kan anbefale horze.dk (og nej, jeg bor ikke på landet og har seks islændere i baghaven! Jeg bor midt i CPH og alle komplementerer mine støvler (har flere par efterhånden). Sidst men ikke mindst det ultimative sparetip: Ungerne flytter hjemmefra! Sparer gevaldigt på elregninger og madbudget. Lige det kan du jo ikke bruge til noget lige nu. Men vid, at der kommer en dag 🙂 Mvh Susanne

 30. Genbruger de små tynde plastposer til madvarer fra supermarkedet til bleposer (der er indlagt leg i at slå en knude så tight at der kan være to bleer med knude imellem i een pose. Får andre til at gemme deres poser til mig.

  PS. Læs evt første del af fin artikelserie i Weekendavisen i denne uge. Handler om alle vores TING! Hedder vist "nu kan det være nok!"

  Tak for emnet!

 31. Genbruger de små tynde plastposer til madvarer fra supermarkedet til bleposer (der er indlagt leg i at slå en knude så tight at der kan være to bleer med knude imellem i een pose. Får andre til at gemme deres poser til mig.

  PS. Læs evt første del af fin artikelserie i Weekendavisen i denne uge. Handler om alle vores TING! Hedder vist "nu kan det være nok!"

  Tak for emnet!

  1. Selvtak, søde Ida. Og skidegod ide med poserne. Håber, I alle tre har det godt – jeg nyder at følge med på Insta:-*

 32. Jeg køber mine INDKØBSNET her http://www.envirosax.eu/

  De har sådan en smart lille strop med en plastik knap i enderne, så de kan foldes sammen til en lille bitte "dims" som ligger i bunden af tasken. Jeg glemmer dem aldrig og spare masser af penge på poser (tror jeg, har ikke købt en plastikpose i hmmm 8-9 år)

  Jeg er single og barnløs, så det er ikke herfra du får de store spartips, men jeg er barn nr. 3 i en søskendeflok på 7 børn (samme far og mor) og jeg fik mit første sæt købte tøj da jeg var 10 år – STORT øjeblik!

  Indtil da, arvede jeg ALT inkl. sko og undertøj, min Mor siger i dag at det ikke altid var lige sjovt at skulle klæde sine børn på i arve-undertøj fra nabogården eller andre steder, men JEG husker det som en fest når naboens piger kom riddene med poser hængene på hesten fyldt med tøj – det var SÅ crazy at få så meget tøj på én gang!
  Min ene søster er designer i dag og vi kan alle sy.

  Da jeg var barn fik vi alle mulige slags supper, min Mor siger det var fordi det var billigt og fyldte godt i maven, så prøv med bygvandsgrød med sirup, manabladesuppe hyldebærsuppe, havregrød, øllebrød, guleærter osv.

  Bag selv, tag på biblioteket og lån bøger, køb brugte møbler og mal dem eventuelt – tag billeder af ALT hvad du har som du ikke selv bruger mere eller børnene bruger og sæt det til salg. Måske du tror du bruger ALT men det gør du ikke – jeg hængte 1. Januar alt mit tøj i skabet modsat med bøjlerne, og lagde ALT i skabet modsat.

  1. Juli tjekker jeg op på tingene, de ting som ikke er blevet vendt, enten på hylderne eller i skabet er ikke blevet brugt i 6 mdr. og så kan det sælges. Ting til 100 kr er også værd at sælge, det er 100 kr du ellers ikke ville have fået i lommen.

  Måske du kan hjælpe dine forældre med at sælge ud af ting og ragelse i deres garage? Sig til dem du gerne kørere deres tomme flasker op til automaten, mod at du får pengene – den virker hver gang her (fatter ikke at mine andre søskende ikke har luret den, der er snilt 100 kr i pant når mine forældre har haft gæster!!)

  Hvis du har de der indkøbsnet i tasken, så kan du også samle flasker når du er ude og rulle med barnevogn og nej, det er ikke pinligt, det er miljøbevist.

  Ellers, ja alt genbrugs agtigt, jeg har købt stort set alt i mit køkken hos genbrugsbutikker og på landet finder man alt guldet.

  Glas, Porcelæn mv. til køkkenet kan du købe her https://www.facebook.com/groups/porcelaenogglas/?ref=bookmarks

  Alt til børn (minus tøj og sko) kan du købe her
  https://www.facebook.com/groups/BarnevognAutostolLegetojmv/

  Oversigt over loppemarkeder kan du finde her
  https://www.facebook.com/groups/DanskeLoppemarkeder/

  Billige feriemuligheder og last-minute i sommerhuse/skihytter mv. kan du finde her
  https://www.facebook.com/groups/FerieFerie/

  Du kan eventuelt også melde dig som Mysteryshopper, ofte skla man købe noget, feks. for 150 kr og sende bonen ind, så får du blot byttemærke på. Når du har lavet feks. 5 eller 10 besøg, har du 5 x 150 kr ting med byttemærker på, byt hele svineriet og køb én stor ting som du ønsker dig.

  Håber det hjælper bare lidt – og P.S: jeg ved ikke hvor i Esbjerg du færdes men der hvor jeg kommer, er der både Sushi og cafehygge i Esbjerg

  1. Din mor er min nye helt. 7 børn. Well, shiiit!

   Der var virkelig mange gode fif her – tak for dem, og fordi du gad at bruge tid på at skrive så lang en kommentar:)

  2. Hvor mange poser bestiller du af gangen? Jeg var inde og kigge og sendte en mail for at få priser og kan se, at man ikke bare lige bestiller et par stykker indimellem.

 33. Du har allerede fået rigtig mange gode råd- også et par stykker er vil kopiere.

  Men dette er vist ikke skrevet: Mens kop. Jeg var selv ret længe il ar turde bruge den og nu forstår jeg ikke hvorfor. Det er mega let, og jeg glemmer ligefrem ar det er den tid på måneden når jeg har den i.
  Og koster den der sammen som et halvt års forbrug af bind, men holder noget længere.

  1. Jeg må indrømme, at mit kropssprog umiddelbart går lidt i nej – men der er mange, der taler varmt om den, så måske jeg bare skal tage mig sammen og give den et skud?

  2. Og ellers er discounttamponer markant billigere end Tampax uden jeg synes der er forskel (modsat bind hvor jeg aldrig er lykkedes med at finde en discountudgave jeg kan forlige mig med).

   Tak i øvrigt for din blog – jeg har med stor fornøjelse læst med i mange år, men åbenbart var det sparetips der skulle til for at få mig til at give mig til kende med en kommentar 🙂

 34. Jeg har lige sparet 1500 kr. årligt på mine forsikringer – men det har du nok styr på. Ellers er forsikringer, banklån osv. et sted der ofte kan spares noget der faktisk rykker.

  1. Det er faktisk ved at være noget tid siden, jeg har fået dem tjekket. Jeg vil få det gjort igen – tak for reminder:)

 35. Jeg skruer altid radiatoren ned på det halve når jeg tager afsted om morgenen. Der er jo ingen grund til at den står på fuldt blus i de 8-9 timer jeg er væk 🙂

  1. Men … er man ikke lige vidt, når man har termostater? Bruger de så ikke bare dét mere energi på at ramme rumtemperaturen, når man tænder dem? Eller er det mig, der har fuldstændig galt fat i det??

 36. Jeg handler en gang om ugen. Jeg bruger nemlig.com men et random supermarked kan gøre det. Det er for sindsygt hvor mange penge jeg har sparet ved at handle på den måde.

  1. Jeg ved ikke, hvor du bor, men jeg undersøgte det, da jeg brækkede benet, og det viste sig, at der kun var ét firma, der bragte ud i Esbjerg, og når jeg tjekkede priser hos dem, var de et par kroner dyrere på næsten alt. Det irriterer mig virkelig, for jeg tror, at man kan spare MANGE penge, hvis man ikke er fysisk afsted, med alle de ekstra ting, der altid ender med at ryge i vognen.

   Jeg vil huske at tjekke fra tid til anden, om der er nye spillere på markedet her i udkantsdk. Tak for reminder:)

 37. Investér i en svinehårsbørste og drop shampooen. Jeg "vasker" hår cirka en gang hver 1,5 uge i balsam (skal være silikonefri) og det holder det overflødig fedtproduktion og hermed fedtet hår nede på et absolut tåleligt niveau. Bonus er at jeg heller ikke fælder som en hund mere ;o)

 38. Really!? Det har jeg ALDRIG hørt om?? Men jeg er meget interesseret, for jeg får flere og flere problemer med, at jeg ikke kan tåle ret meget shampoo, så det vil jeg klart læse op på. Tak!

  1. Tjek "No poo" kampagnen/bølgen, der kørte for et par år siden. Rigtig mange stoppede helt med at bruge shampoo. Også min mand – og hans hår har aldrig været pænere. Derfor er vores dreng heller aldrig blevet præsenteret for shampoo i øjnene eller hår i sine snart to leveår.

 39. Brug din fryser, hvis du har en med rimelig plads. Pølsehorn, pizza, kødsovs, frikadeller og lign fryser godt og er gode i en snæver vending om det så er til aftensmad eller madpakker. Store poser m ost kan deles og fryses, så det ikke når at blive dårligt. Hav altid ærter/majs på lager, så er der hurtigt og billigt grønt i en snæver vending.
  Storindkøb når ting man ikke bruge ekstra af er billige: køkkenruller, toiletpapir, flåede tomater, vaskepulver, pasta osv. Det virker ikke så godt med chokolade og rødvin :o)
  Kan du lide at bage, så er der mange penge sparet ved at bage "hvidt" brød og kager/småkager selv og så kan det endda være en sjov ting med børnene. En tom yougurtkanton kan der hældes en kop vand i, rystes og væsken kan bruges til at bage med og så får man brugt det hele. Lidt trist brød kan få nyt liv som bruschetta: tynde skriver brød med lidt tomatsovs og revyen ost. Kan bruges som tilbehør eller snack.
  Det kan være en god ide at planlægge med en opsamlingsdag om ugen, hvor diverse middagsrester bliver spist. Er der ingen rester, så kan rugbrød med ristede torskerogn eller frikadeller fra fryseren klare aftensmaden.
  Ind i mellem så laver jeg en stor portion tomatsovs ud fra hvad jeg nu har af grønsager som evt. Er ved at blive bløde. Som basis altid hvidløg, løg, oregano, paprika, flåede tomater og tomatpure men jeg fylder ofte efter peberfrugt, porre, bladselleri og tomater der er blevet lidt bløde/runkne. Bruner løg og krydderier i lidt olie, vælter resten i og koger ca 1/2 time. Stavblender i til det er glat. Kan bruges som base til kødsovs, lasagne, suppe og som tomatsovs til hjemmelavet pizza og bruschetta. Kan hældes i mindre bøtter og fryses.
  Færre indkøbsture samt at være forudseende fx mht børnenes tøj sparer mange penge. Panikkøb er ofte dyre.

  Jeg håber du får et af de huse du har kig på.

  1. Nogle gange er det de enkle råd, der er de bedste, for når du skriver det med, at storindkøb kun fungerer med de ting, man ikke øger forbruget af at have mere af, så er det jo så indlysende, at jeg har lyst til at klaske mig for panden – men jeg har aldrig tænkt på det sådan før. Og så er jeg vild med den med tomatsaucen.

   Tak for en solid bunke virkelig gode råd.

   Mvh

   Linda

  1. Der er godt nok nogle fine ideer der. Det er rart med lidt inspiration, så mange tak for det.

   Og det der homeswap skal jeg klart have tjekket ud. Jeg ville ELSKE at have mine børn med til SF!

   Tak for dine råd og for dine pæne ord:)

 40. Hvis du ikke kan undvære bil, så kør i en billig gammel spand. Der findes nemlig nogle kombinationer af model/årgang, som er enormt stærke og dermed billige i reparationer. En heldig årgang, kan man sige. F eks Citroen Xantia ca 1999-2000. Har gennem mange år haft ca 6000,- i årlige rep.udgifter, og kender flere der har held med samme model/årgang. Andre bilmærker har sikkert tilsvarende gode årgange. Fibd en god mekaniker du kan stole på, og tjek forsikringsselskabers priser på ansvar en gang om året. Der kan hurtigt vise sig at være et bedre tilbud, og ofte er besparelsen over 1000,- årligt. Sig kaskoen op (din gamle bil er alligevel næsten intet værd), og læg det sparede beløb til side til den næste gamle bil du skal have.

  1. Det er et rigtig fint råd, men jeg kører sindssygt mange km om året, og da jeg samtidig har absolut nul forstand på biler, er jeg lidt bange for, at jeg her kan ende med at score selvmål.

   Men som jeg skrev i indlægget, så håber jeg, at andre end jeg kan få glæde af kommentarfeltet her, så måske er der andre, der ser din kommentar, og kan omsætte den til virkelighed.

   Tak for input.

   Mvh

   Linda

 41. Glo i dato-køledisken med nedsatte varer, hvis dit supermarked har en sådan. Find din kreative åre og lav alle værtindegaver selv, gerne masseproduktion til et halvt eller et helt år ad gangen. Det kan være alt fra karameller til strikkede grydelapper eller filtede hårspænder eller hjemmestiklede potteplanter. Et eller andet kan du helt sikkert godt finde ud af at lave, som koster next to nothing i materialer. Reparer små drenges cowboybukser på knæene: Spræt sidesømmen op, sy en stor rektangulær lap på knæet (gør det inden der går hul, så er det lettere), og sy sidesømmen sammen igen. Nemt. Hvis dit barn har en yndlings-disneyfigur eller anden figur, som han/hun gerne vil have på tøjet, så find nogle strygelapper med den figur, istedet for at købe det originale merchandize-tøj, som koster en formue. NB: Sy en stikning med symaskinens håndsving rundt langs strygelappens kant, ellers ryger lortet af efter første vask. Køb stort og billigt ind når der er tilbud, og hold øje med om der er ordentligt flow i din fryser: Ting har det med at ligge der for længe. Fryseren er en bankboks der giver dig op til 50% i rente (fordi du kan finde de fleste madvarer til halv pris med jævne mellemrum). Så der SKAL være flow!!!! Sy dine egne trusseindlæg med vinger af kasseret bomuldstøj og tryklåse. Ikke kun for at spare penge, men også for at spare miljøet for plastikaffald, for at skåne dig selv for den usunde drivhuseffekt der opstår ved at bruge trusseindlæg med plastik i.

  1. Lige den med fryseren kan jeg pudse glorie på. Jeg er min fryser, mit køleskab og mine køkkenskabe igennem mindst en gang om ugen, så jeg ikke har noget, der står og tager plads, mens det bliver for gammelt.

   Men det er en skidegod ide med værtindegaver, for det er faktisk noget, jeg bruger en del penge på. Tak for det!

   Mvh

   Linda

 42. Vil også anbefale spiir.dk – det er lidt ligesom at lave "luksusfælden" på sig selv. Jeg har også en app på min telefon, hvor jeg taster ind hver gang jeg bruger penge. Der kan jeg selv lave kategorier, så jeg f.eks. kan se hvor meget jeg bruger på sodavand eller færdig-retter. Det kræver lidt mere arbejde, men så får man også et fint lagkage-diagram over månedens forbrug, og jeg ved præcis hvad der er tilbage på kontoen. Den hedder lommebudget.

  Menstruations-cuppen skulle jeg også lige tage tilløb til, men er rigtig glad for min nu!

  Nu ved jeg ikke hvor sart du er med "pigetøj" og "drengetøj", men sådan nogle ting som regntøj og gummistøvler når næsten aldrig at blive slidt før børnene er vokset ud ad det. Så sørg for at Antons også er noget Frida kan genbruge.
  Måske er der nogle venner eller familiemedlemmer, hvor I kan arve/bytte tøj og legetøj? Ellers er der af byt og sælg-grupper på Facebook.

  Jeg laver ofte alt-godt-i-grøntsagsskuffen-suppe. Kog sammen, smid en bouillon-terning i, evt en klat fløde og blend. Smid evt noget pasta i, så det mætter mere.
  Stræk kødet med grøntsager, linser o.lign. i kødsovs, frikadeller o.lign.

  Prøv en billigere version af nærmest alt fra supermarkedet. Ofte er det de samme fabrikker der laver det alligevel, og man betaler bare ekstra for indpakningen.

  Spis havregrød til morgenmad. Det er billigt og mætter.
  Madpakker og drikkevarer med på tur. Evt. også en termokande med kaffe.

  Køb aldrig barberskrabere i fysiske butikker. Det kan som regel findes til en fjerdedel af prisen på pricerunner.dk. Tjek også lige yndlingsparfumen eller andet, når nu du er der alligevel.

  Du kan bruge forsikringsguiden.dk til at sammenligne forsikringer. Det giver et lidt hurtigere overblik end at skulle tjekke dem allesammen ud enkeltvis.

  Min veninde skal betale 8 kr i gebyr hvis hun hæver kontanter i en anden bank, så tjek om du også har lign. åndssvage gebyrer.

  Hav altid stofnet i tasken!

  1. Det var dejligt konkret og brugbart, det der. Og den med barberskrabere var ny for mig, så tak for den (også):)

 43. Uh, jeg kom i tanke om en mere.
  Lad være med at køb snacks som ostehapsere, frugtstænger og små rosinpakker til madpakkerne. Du kan evt selv skære ostehapsere ud af en alm. skæreost, bruge noget figenpælæg eller tage af den store æske rosiner.
  Ellers brug pølsehorn, pizzarester, madmuffins, pirogger eller grøntsags-stænger el.lign. hvis der skal lidt andet end rugbrødsmadder med.

 44. Vi køber diverse shampooer i liter flasker – men efter for nogle år siden at have tolket, at vi mennesker ubevidst bruger en meget større mængde når vores hjerner fornemmer at der er overflod, så har vi købt pumpeflasker til body- og hårshampoo. Jeg er imponeret over hvor sjældent vi nu skal købe shampoo. Ikke det der sparrer det helt store i det daglige, men mange bække små…

  1. På handelsskolen lærte jeg i sin tid, at det altid er på de faste omkostninger, man skal spare, for det er dem, der i sidste ende er flest af. Så det er et godt fif – tak for det!

 45. Jeg gik lige død i at læse alle kommentarerne, så ved ikke om det allerede er nævnt. Men hvis det er boligforening du bor i, så vil de fleste af dem altså gerne låne dig penge til at optimere din bolig. Jeg har lige fået nyt køkken, tror det koster lige omkring 80.000 kr i alt, jeg har fået en huslejestigning på knap 500kr/md.

  Mit mobilabonnement er telmore play, der får jeg ekstra services som min bio (til børnene), HBO og mofibo og nogle andre tjenester, til 249 kr/md. Det er jo også en måde at spare penge på, hvis man bruger den slags 🙂

  Og så har mine børn altså discountnumser hele døgnet rundt – køber kun Remableer til dem 😉

  1. Jeg ville ikke lige skrive det i indlægget, for hvis man ikke bor i en boligforening, tror jeg måske godt, at det kan forvirre lidt. Men sagen er, at jeg har været ved boligforeningen og spørge. Boligerne er så nye (de er fra '12) at ingen endnu har renoveret, og derfor er det ikke besluttet, om man må bruge et renoveringslån til at knalde en mur op. (Jeg er den første, der har spurgt.) Jeg kan søge om det i marts til næste år, men fordi de i forvejen er lidt dyrere derude, end der hvor vi bor nu, tænker jeg alligevel, at der skal stå lidt ekstra på kontoen, bare for en sikkerheds skyld.

   Det er en skidegod ide med Telmore – jeg har også HBO, så vil tjekke, om det i virkeligheden er billigere at lægge det sammen.

   Tak for input:)

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.