What’s my name again?

Ind i mellem synes jeg ikke helt, at det danske sprog er udbygget tilstrækkeligt. Jeg synes f.eks. at vi mangler et register, når vi skal tale om sex. Lige nu forekommer det mig, at der kun er teknisk skole lingo eller termer venligst udlånt af det danske sundhedsvæsen at vælge imellem, hvilket jeg allerede kan få svedetur over, fordi jeg i den fjerne horisont aner mor-hvor-kommer-børn-fra? –snakken. Man har hverken lyst til at udsætte barnets ører for pik eller penis, vel?

Men jeg mangler også et ord for, hvad det lige er, jeg er. Enlig mor lugter så grimt af 1950’erne, fabriksarbejde og klamme, etværelseslejligheder på kvisten. Singlemom giver mig associationer til hyæner, der lusker rundt på savannen og tålmodigt venter på, at nogle af the doublemoms (hvad? Nå, det hedder det ikke? Jamen, så giver singlemom da heller ingen mening?!) bliver færdige med med handyret, så man kan kaste sig over de sørgelige rester.

Indtil videre er jeg endt med sætninger som ”jeg er alene med ham” og ”vi er bare selv”, når jeg bliver afkrævet civilstatus, hvilket gør decideret ondt på en ord-samler som mig. Der må sgu da være et ord? Jeg er villig til at gå svensk eller tysk på det, hvis bare det giver mening.

Far frisk i blækhuset, venner; I er hermed inddraget i sprogpanelet.

Published by

47 Replies to “What’s my name again?

 1. Altså på svensk hedder det "snob" eller "kuk" og på finsk hedder det "kikkeli". Så synes jeg altså at pik, penis eller tissemand lyder mere tiltalende 🙂

  Jeg synes da bare du skal være stolt af din titel som alenemor og så skide på hvad andre tænker 🙂

 2. Jeg synes heller ikke, at 'enlig' dækker. Man er netop IKKE alene. Kun om ansvaret, men man er da sammen med et andet væsen. Jeg ville nok vælge at kalde det 'vi er bare os to', men kunne man kalde det… hm… ene-ansvarlig? Ej, det bliver sådan noget stat- og kommunesprog. Men man kan vel kalde det single-forælder? Dét er sku da et godt ord!? Man er single sådan rent parforholdsmæssigt, man er kun én forælder? Ja, kom, lad os kalde det dét. 😉

  – Signe

 3. Here you go: soloforælder, eneforælder, solistforælder, enmandsmor, enevældemor, eneansvarlig, étpartisfamilieoverhovede, singularparent, ukernefamiliemor.

 4. Titlen "autonom" kan også anbefales… i visse tilfælde. F.eks. overfor dem man netop ikke gider skulle forklare sin såkaldte "ægteskabelige status" overfor!

 5. Jeg stemmer totalt for solomor! Jeg synes, det ligger i ordet, at man har valgt at få barnet selv – på den fede måde, forstås. Synes, det udelukker uddybende spørgsmål.

 6. Moderne Mor !

  Min søsters mand er Iraner, og de fortalte deres søn at det han har mellem benene hedder "dudil". Det er iransk og lyder da noget sødere end de fleste danske betegnelser 😉

  /Heidi

 7. nu har du før ytret dig om det italienske, så hvorfor ikke bruge 'deres' ord. Pisellino
  Problemet kan måske opstå, da italienerne ikke har tænkt sig om…Ordet har selvfølgelig flere betydninger; det betyder lille ært (!!!), navnet på Skipper Skræks nevø og endelig drengens kønsorgan.
  – Betyt

 8. Jeg HADER ordet, enlig mor -det lugter langt væk af en sølle stakkel som er blevet forladt, og nu sidder og er bitter på alt og alle -mens hun hutler sig gennem tilværelsen -både psykisk, socialt og økonomisk.

  Sådan er jeg ikke -selvom jeg har valgt at få 2 børn med mig selv ;o)
  Har altid betegnet mig selv som alene mor, selvvalgt alene mor -og ingen har faktisk (vovet) at kalde mig enlig mor ;p

 9. Selvvalgt Enlig Mor (er jeg) hvis jeg på skrift skal forklare min situation.
  I daglig tale har jeg "fået min søn alene".

 10. Hah, stemmer også for solomor =)Personligt pisser det mig af, at eksempelvis banker, vil vide, at jeg er fraskilt. Jeg kan ikke helt se, hvilken forskel det gør ift. hvis jeg ikke havde været gift. Wtf!?!

  Mht. at forklare Anton den civile status og andres far-mor-børn-relationer har afkom og jeg haft stor fornøjelse af "Forunderlige familier", en historie om mange forskellige familiekonstellationer: http://www.saxo.com/dk/item/forunderlige-familier.aspx

 11. Stemmer også for solomor.

  Og for fan… Ved godt at det ikke rager mig, men håber at du giver din søn mulighed for at kende (til) sit biologiske ophav. Jeg er selv vokset op med en fraværende, ussel, fordrukken ikke-far. Men hvor ville jeg dog hellere det end bare ikke at ane hvor jeg kom fra. Men det har du sikkert totalt styr på. 🙂

  De bedste hilsner til dig og baby fra
  Kat (og baby)

 12. Jeg selv og wn del andre, der har fået vores unger på omtrent samme måde, som du seæv, kalder os for Selvvalgt Enlig Mor", eller i daglig tale SEM. Der findes endda et lukket forum for nuværende og kommende eller overvejende SEM'er: http://www.sem.forumup.dk

  vh
  Britt

 13. Man siger og skriver, at kernefamilien er bortdøende, i opløsning osv. Men vidner den her diskussion ikke om, at den lever i bedste velgående – i vort sprog, i vore hjerner som norm?

 14. Linton …

  og hos os hedder den tissemand, i hvert fald indtil han selv bringer andre ord på banen (han er 2 så der går nok lidt tid)

  Lene

 15. Jeg er også alenemor til et (donor)barn. Jeg kalder mig selv mor! Noglegange 'enestående mor'. Det kalder jeg også dig, i øvrigt: Jeg linker til din blog på min, under beskrivlsen 'enestående mor'.

 16. Jah – hvorfor ikke bare "mor". Men ellers også "solomor" (der er noget sejt og selvstændigt over det).
  Enestående får mig til at tænke på den der serie som kørte med enestående forælde på et slot…hmmm…

  Og så kommer jeg til at tænke på at det stopper måske ikke med dig. Hva' med Anton?
  Jeg ved at i USA er "yoohoo" slang for børn af solomødre. Opkaldt efter cacaodrikken. Mændene skal nemlig lære barnet at kende efter at ha' lært mor at kende, og det gøres ved at købe en cacaodrik og få en "snak" med barnet.
  Skal vi ikke finde på noget andet end cocio eller filur…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.