Mon Nasar vil være med?

Forleden stod jeg i mit fitnesscenter og klædte om. Ved siden af mig stod en pige, som helt tydeligt lige var vågnet fra langvarig koma, og stadig troede, at det var 1994. Op af tasken hev hun remedier, jeg ikke troede, man fremstillede mere. Først en præ-soliarie olie. Så små øjenbeskyttelsesskaller. Og til sidst en Prolong Tan aftersun-olie. (Total flashback til mine år på handelsskolen, hvor vi MINDST 3 gange om ugen var forbi Sun-tan, hvor vi ivrigt smurte os ind i ting, der fik os til at lugte som suspekte Malibu-sjusser og som skulle få vores dyrt købte grålige nuancer til at holde længere.) Dem ser man godt nok ikke mange af mere, soldyrkerne, og efter de blikke hun indkasserede, havde det vakt mindre forargelse, hvis hun havde hevet en bærepose kokain op af tasken, og stukket snuden i det. Vi tager ikke sol mere, blev der sagt!

Indrømmet: Jeg elsker at tage sol; jeg synes, at det er så dejlig varmt. Jeg er helt på den rene med, at det er farligt, og de af jer, der har set mig, vil også vide, at jeg ikke overdriver: Fra september til juni er jeg så bleg, at jeg nærmest er blå. Men da jeg stod der ved siden af Miss Læderhud 1994, blev jeg rystet over, hvor hjernevasket jeg er blevet. Jeg kom til at tænke over, hvor hurtigt vi accepterer, når de voksne fortæller os, at noget er farligt for os, og hvor hurtigt vi gør deres holdninger til vores egne. Jeg VED godt, at solarie er farligt, og at hudkræft ikke er noget at spøge med, men jeg synes, at der bliver flere og flere ting, som vi beskyttes mod gennem lovgivning, og det sløver evnen til at tænke selv.

Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg synes, at det er FANTASTISK, at man ikke må ryge indefor mere, men efterhånden er rygere blevet de nye overvægtige. Dem, man har lidt ondt af, fordi de er udstyret med så svag en karakter, at de ikke kan lade være. Dem, som man ser lidt ned på, og som man ikke tiltror en IQ på over 80.

Vi har altid så travlt med at grine af USA, med deres advarsler på koppen om, at kaffen er varm og deres endeløse række af retsager anlagt af idioter, der hævder, at man ikke kunne vide, at katten ikke kunne tørretumbles, fordi det ikke stod i manualen.

Men vi grinede også, da de var bange for at gå ud om aftenen pga bandeopgør og skyderier. Vi grinede, da de første au pairs kom tilbage og fortalte, at ungerne fik slik i camouflage til morgenmad og havde restriktioner på antallet af timer foran TV og computer. Vi grinede over deres overdrevne bekymring for skydespil og grimt sprogbrug i musik og film. Den slags ville aldrig ske i OTA-spisende, fredagsbio-seende og bold-spillende Poul Kjøller -Danmark. Vel?

Der er bare ikke så meget at sige til, at vi bliver dummere og dummere, hvis ikke vi får lov at tænke selv og bruge vores sunde fornuft. At tørre sine kæledyr i mikroovnen er bare perspektiverne på lang sigt. Hvis vi skal have folk til at fortælle os, at rygning er farligt, at chips indeholder fedt og at man kan dø af at køre for hurtigt, så er det vel ikke urealistisk, at det om 10 år er os, der står og overvejer om hamsteren skal have 1 eller 2 minutter ved 600w, når vi har vasket den i brun sæbe, fordi der ikke stod, at man ikke kunne.

Hvis jeg skulle bestemme, hed det mere oplysning, færre forbud og brugerbetaling på behandling af livsstilssygdomme. I 3 storbyer i Europa har man lavet et forsøg med at fjerne alle lysreguleringer på en længere strækning i den indre by. Cyklister, fodgængere og bilister i en pærevælling og ingen til at styre slagets gang. Resultat? Antallet af ulykker er faldet markant. Når vi ikke bare bevidstløst kan læne os tilbage og lade os føre, og vi ikke bare stejlt kan stå på vores ret til den smule, vi har fået tildelt, så øges graden af ansvarlighed og opmærksomhed. Jeg ved godt at sol, alkohol, sukker og ubeskyttet sex er farligt, og hvis jeg vælger at kaste mig over det alligevel, så synes jeg egentligt er det eneste rimelige er, at jeg selv betaler for eventuelle ubehagelige konsekvenser af mine valg.

Det er egentlig ret nemt det der politik. Tror sgu lige, at jeg stifter et nyt parti.

Published by

2 Replies to “Mon Nasar vil være med?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.