Mere glade jul.

Ok, det her startede egentlig som et svar til alle de fine kommentarer til gårdagens indlæg, men så blev det lige utrolig langt, så nu bliver det i stedet opgraderet til et nyt indlæg. (Hvis man helt er stået af den debat, så bare sus ud og drik en juleøl, og kig ind igen om et par dage.)

For mig at se hører kristendom i høj grad hjemme i folkeskolen – som en del af faget religion. Uagtet at vi bliver flere og flere, der ikke længere betegner os som kristne, så er langt, lagt den overvejende part af Danmarks befolkning stadig kristen, måske mere i ord end i gerning, men alligevel. En stor del af vores kultur og traditioner bygger på kristne værdier, og derfor synes jeg, at det er meget, meget vigtigt, at vores børn lærer om det. På samme måde som jeg også forventer, at de lærer om både buddhisme, hinduisme, islam og alle mulige andre religioner. Personligt synes jeg, at det er en lidt underlig tendens, at mange pludselig lader til at mene, at fordi noget ikke længere har betydning for dem, så skal der lukkes af for det over hele linjen.

Hvis vi skal følge den til dørs, bør der vel også lukkes ned for samfundsfag, når nu der er så mange, der ikke stemmer?

Vi ender da i åndeligt armod, hvis vi udelukkende lærer vores børn om det, vi selv tror på, og ikke præsenterer dem for alternativer. Selvom jeg har det rimelig stramt med det meste af det, der kommer ud af munden på Pia K., har jeg en klar forventning om, at Anton bliver præsenteret for samtlige partier og deres ideologier, når han engang kommer i skole. Vi skal naturligvis også snakke politik herhjemme over frikadellerne, men jeg lever jo så at sige mit politiske ståsted, og derfor synes jeg, at det er rigtig, rigtig vigtigt, at han bliver præsenteret for alternativer et sted, hvor de formidles på mere neutral vis.

Jeg tror, at de fleste af os, der har børn, har et håb om, at de vokser op og forvandler sig til selvstændige individer, der kan træffe deres egne, selvstændige beslutninger – også hvis det indebærer beslutningen om at vælge religion til, selvom deres forældre har valgt den fra.

Jeg er ikke kristen, Anton er ikke døbt, og jeg ville få utrolig dybe rynker i panden, hvis han kom hjem og fortalte, at de blev sat til at bede morgenbøn hver dag i klassen, men de fleste folkeskolelærere, jeg er stødt på – og det er mange! – er fornuftige mennesker, der fuldt ud er i stand til at skelne imellem oplysning og forkyndelse.

Vi behøver heldigvis ikke at være enige, men jeg vil stadig gerne slutte med at sige pænt tak for jeres input og for den sobre tone, I alle uden undtagelse har holdt.

God tirsdag derude.

Published by

11 Replies to “Mere glade jul.

 1. Og jeg vil gerne lige sige tak, fordi du tog det op 🙂
  Jeg synes det er dejligt at læse nogle blogindlæg ind i mellem, hvor man bliver hevet lidt op af stolen og skal tænke lidt, før man skriver en kommentar.

 2. Jeg er helt enig i det du skriver der. Og det er nok bare fordi det var mere nuanceret end første indlæg, som jeg erklærede mig uenig i.
  Selvfølgelig skal de lære om kristendommen. Men helst i religionsundervisningen og ikke "tvinges" i en kirke og sige fadervor til juleafslutning.
  Tak for (endnu) 2 gode indlæg.

 3. Hm… Jeg skrev ikke noget i går, men har faktisk tænkt på dit indlæg en del gange siden (blandt andet til skolens julearrangement i Kirken igår). Mine unger går i en kristen friskole i Kbh, så det er ikke fordi jeg fornægter kristendommen. Men ærlig talt, det her juleri har altså taget lidt overhånd på mange skoler.

  Og så læste jeg et interview med Manu Sareen om hans forhold til julen. Han voksede op i en hinduistisk familie. Og som barn oplevede han julen som ret kedeligt. Skolen handlede næsten kun om det i en måned, men han følte sig ikke som en del af det.

  Det er da tankevækkende. Det fik i hvert fald mig til at tænke, at måske er det ok, at der skrues lidt ned for julen, hvis den er uvedkommende for mange af eleverne (og det vil såmænd også være ok hvis de skruede ned på min etnisk udrensede østerbroskole). Og jeg kan ikke se et lighedstegn mellem det at lære om religioner mv. og så de mange juleaktiviteter på skolerne. Min erfaring er at julen i skolen handler meget lidt om kristendom og rigtig meget om nisser, pebernødder og gaver.

  Så efter at have tænkt mig lidt om, siger jeg ja tak til mindre jul. Tilgengæld vil jeg gerne være med til at fejre en Chanukah, Eid eller en Diwali.

  kh Laura
  PS. Og tak for din skønne blog i øvrigt. Altid interessant og velskrevet.

 4. Tak for et rimeligt nuanceret indlæg Linda! Til gengæld:

  Laura – Hvorfor har du sendt dit barn på en KRISTEN friskole, hvis du gerne vil have mindre jul? Der burde man vel ligesom forvente, at der var et vist fokus på jul og kristendom? Man sender vel heller ikke sine børn på idrætsefterskole for derefter at brokke sig over, at de konstant bliver tvunget til at dyrke idræt?

  Så hvis du gerne vil fejre Eid, så syntes jeg helt klart, at du skulle overveje en muslimsk (koran)skole i stedet!? Her vil barnet helt sikkert hurtigt lære rigtig meget omkring andre kulturers normer og regler, så hvorfor ikke, hvis du syntes, at det er så spændende?

  Generelt syntes jeg også, at andre kulturer og religioner er meget spændende, men man skal heller ikke glemme de værdier der tit følger med. Mange danskere glemmer, at den tolerance og frihed, som vi tit tager for givet – ikke nødvendigvis eksisterer i andre kulturer. Som f.eks. tolerance overfor homoseksuelle, abort, andre religioner, kunstig insemination af enlige kvinder, kvinders ret til at udtale sig offentligt eller inden manden har givet lov, kvinders ret til at gå klædt som de ønsker og gifte sig med den, som de ønsker. Selvom der naturligvis også findes mange mennesker med andre religioner end den kristne, som har et moderne syn på disse ting, så er det desværre sjældent flertallet. Og derfor værdsætter jeg også den kristne kultur, selvom jeg ikke er religiøs, da jeg her er ligestillet (med mænd) og har min personlige frihed.

 5. Til anonym:

  Efter min mening sidestiller du religion og kultur på en ikke helt rimelig måde.
  Det er ikke nødvendigvis en KRISTEN ting at være tolerant, der findes masser af kristne over hele verden der ikke accepterer hverken abort, homoseksualitet eller kvinders rettigheder. Den slags tolerance er salmer og krybbespil ikke garant for – uden at jeg i øvrigt har noget imod nogen af delene…

 6. Igen et tankevækkende og godt formuleret indlæg af dig. Kristendom er en del af den danske kulturarv og vi er ude på et skråplan, hvis vi begynder at udelade vers fra århundredgamle salmer, som har været en del af vores nationalarv igennem generationer.

 7. Kultur og religion er grundigt sammenvævet, hvad enten vi kan lide det eller ej. Dogmerne fra religionen har afgørende indflydelse på kulturen. Og dermed ikke sagt at vi kan sætte lighedstegn mellem en bestemt religion og en "dertil hørende" kultur. Kristendommen har mange ansigter. Og jeg bryder mig bestemt ikke om det ansigt vi ser hos amerikanske abortmodstandere. Eller Langballerne. Men jeg holder meget af den indflydelse på vores kultur som den frie åbne grundvigianske kristendom har haft på dansk kultur. Og jo, det ER faktisk kristendommen der gør at vi har et åbent og tolerant samfund. Og at næstekærlighed er udgangspunktet for mange samfundstiltag. Og for megen velfærdsrettet politik. Omvendt er der desværre rigtig mange muslimske landes kultur der er præget af kvindeundertrykkelse, manglende ytringsfrihed og intolerance overfor f eks. homoseksuelle. Der henvises til koranen som et forsvar for disse holdninger. Kultur og religion hænger sammen. Og der findes forskellige former for islam, kristendom og hinduisme. Desværre ser jeg bare ikke rigtig den åbne frie udgave af islam jeg synes passer til mine (humanistiske) holdninger om at kvinder og mænd er lige, har lige meget ret til at kæfte op og arve deres forældre,at alle har ret til at sige hvad de vil, OGSÅ om religion, at voksne mennesker har lov til at have sex med de andre voksne mennesker de ønsker at have det med, at døtre er lige så meget værd som sønner, at bøsser er ligeså meget værd som andre mænd osv. Vis mig et land med islam som hovedreligion, der praktiserer sådan et menneskesyn?

 8. Jeg må erklære mig meget enig med "stopdetdog".
  Synes det er en fin debat at tage op. Landet ligger ikke som det gjorde for bare 30 år siden. Samfundet består efterhånden af masser af forskellige danskere. Vores samfund er bygget på et kristent fundament og den overvejende del af befolkningen er kristne, så selvfølgelig skal børnene lære om kristendommen og julen, men jeg synes ikke nødvendigvis at børnene skal tvinges til at bede fadervor eller tage i kirke. Der er forskel på at undervise og prædike.

  Til anonym 17.55: Derudover synes jeg man skal passe på med at dømme andres religion. For hvis man tolkede biblen hårdt, som nogle indremissioniske gør, så er der faktisk heller ikke meget tolerance deri (homoseksuelle, fraskilte, kvinder som præster, abort, sex før ægteskab…..). Ikke alle muslimer er lige så fanatiske som dem vi ser i nyhederne. Synes f.eks. at den muslimske verdens syn på deres ældre/familien er mere tiltalende end den vi praktiserer herhjemme.

  Jeg kan personligt ikke se mig selv 100%i nogen af ovenstående religioner, men jeg kan sagtens respektere at andre har lyst til at leve deres liv efter det – det være sig indremissioniske, muslimer osv.

  Jeg fejrer jul med min familie, men tænker ærlig talt ikke meget over, at det udspringer af kristendommen/solhverv eller whatever. Synes bare det er en dejlig mulighed for at se familien og hygge 🙂

  Glædelig jul og god karma til alle.

  Mille

 9. Jeg kan ikke lade være med at spekulere over om folk i andre lande ville ændre deres traditioner omkring højtider for vores skyld. Nej, vel? Og det er dét der provokerer mig voldsomt meget i hele denne debat.

 10. Et supergodt indlæg – både i dag og i går. Jeg er på den anden side da jeg er teologistuderende og dermed bekender mig til den kristne tro.
  Jeg er af den overbevisning at man skal acceptere hinandens ligheder og forskelle. Dermed mener jeg at man som (kultur)kristen skal være ok med hvis klassekammeraterne ikke kommer med i kirke og lign, men den må også gå den anden vej og lade der være plads til de der ønsker gudstjenste osv kan komme afsted.
  Jeg er helt på det rene med at det ikke er skolens opgave at forkynde, men 1) man kan godt arrangere en frivillig tur til julegudstjeneste og dermed gøre det muligt at vælge fra eller til og 2) i min optik er der lang vej fra forkyndelse og til at censurere i salmer. I min verden er det som at redigere i klassikere som Ringenes Herre…

  Jeg ville som mor være henrykt for at Kristendom i skolerne blev skiftet ud med Religion da det i min verden er det eneste rigtige at undervise i. Og dermed mener jeg også at mine børn skal stifte bekendtskab med andre religioners helligdage og fester – men ikke deltage i deres gudstjeneste, med mindre de vælger at konvertere.

  Jeg tror det er meget vigtigt at opdatere juletraditionerne, for der er sket meget de sidste 50 år og noget frivillighed og åbenhed ville klæde debatten. Tror jeg.

  Glædelig jul

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.