Glade jul.

Jeg synes, at det er så ærgerligt, at frygten for ikke at virke tolerant nok, har udvandet debatklimaet herhjemme. Angsten for at blive skudt i skoene, at man er racist, hviler som en klam, tung dyne over hele landskabet, og jeg tror nogle gange, at det er den, der betyder, at der bliver truffet nogle mystiske beslutninger rundt omkring.

F.eks. kan jeg i dag læse i forskellige aviser, at der er blevet luget ud i julen på flere folkeskoler. Væk med de salmevers, der kan virke for forkyndende og ikke al for megen stødende snak om Jesus. For de stakkels muslimer er åbenbart ikke stærke nok i deres egen tro til at høre disse historier uden at tage skade af dem, og blive omvendt på den snigende måde.

Jeg antager, at man i samme ombæring er stoppet med at fortælle om julemanden for ikke at støde dem, der ikke tror på ham.

Da jeg gik i skole, var der også børn, der ikke kom fra gudfrygtige hjem. På tværs af årgangene sad vi i fællesrummet og sang sammen, når der var juleafslutning, mens vi strittede i alle mulige religiøse retninger. Og nu skal jeg da skynde mig at indrømme, at jeg ikke har ringet rundt til de mennesker, det drejer sig om, og spurgt, om deres religiøse ståsted har vaklet siden, fordi deres sind blev besudlet med alle 24 vers af ”Et barn er født i Betlehem” – men jeg tager chancen og siger, at jeg tvivler.

Jeg tror meget mere, at det handler om skoleledere og lærere, der bor i mit eget politiske segment, der så brændende ønsker at fremstå som frisindede, tolerante mennesker, at de har udviklet muslim-angst. Af alle de grupper i samfundet, vi ALDRIG uforvarende må komme til at støde på manchetterne, er muslimerne åbenbart de værste. Væk er den debat, der kommer af uenighed, væk er muligheden for at diskutere, hvordan vi eventuelt kan formidle en temmelig stor kulturarv på alternativ vis, og tilbage står et tiltag, som med hundrede procents garanti giver vind i sejlene til både Ekstra Bladet og Dansk Folkeparti.

Jeg har heller ikke ringet til muslimerne og tjekket, men jeg tænker ikke umiddelbart, at det er, hvad de ønsker sig allermest til jul.

Published by

21 Replies to “Glade jul.

 1. Det er så synd at man ikke kan få lov til at have sine synspunkter uden fejlagtigt at blive kaldt racistisk, eller blive oplevet som intolerant. Ofte skal man helst forskelsbehandle til "deres" fordel, før det er godt nok. Og så bliver det hele kørt skævt igen. Men hvis man ikke gør det bliver man misforstået.
  Jeg er utrolig enig i dine synspunkter!

 2. Jeg er ikke enig. Mest af alt fordi jeg i de sidste år af min folkeskoletid følte, at folkeskolens version af jul var røvprovokerende.
  Jeg har det med religion, som jeg har det med politik. Jeg har det fint med at vide, hvem folk holder med, og jeg synes ikke det skal være tabubelagt at sige hvad man tror på, eller hvem man stemmer på.
  Men hvor er det nederen at høre på, når folk prædiker… Især hvis man er tvunget til at deltage, og overhovedet ikke er enig.

  Så jeg ville ønske, at min folkeskole havde været lidt mere large i den retning. Så jeg slap for at være tvunget med til julegudstjenester, julesalmer og alt det andet, som jeg aldrig rigtig har følt, julen handler om.

  Jeg mener… Forestil dig at du er tvunget til at høre på DF-taler i 1½ time. "Fordi det gør man i det her land" eller "for det har vi altid gjort på denne tid af året!".
  Det er ligegyldigt hvor stærk jeg er i min (politiske) tro – jeg ville stadig føle mig provokeret.

  Men okay. Jeg indrømmer, jeg er ret sart på det her område.

 3. Nu skal vi også lige minde os selv om, at historien er spundet ud fra at et antal (ja, ja, både i Jylland, på Fyn og Sjælland) skoler har ændret gamle vaner, men kig lige på kortene…

  1. Mange af skolerne ligger i storbyer og områder hvor der er en større koncentration af børn med anden etnisk baggrund end dansk

  2. Var det 10 skoler de havde fundet? hvor mange havde de ringet til, som IKKE havde ændret noget?

  3. Det er bare en god historie, som får os op ad stolene…

  Hold lige hovedet koldt, for det er ikke ligefrem en lovændring eller noget et flertal gør…
  Mange skoler har stadig Lucia-optog, synger salmevers og ber morgenbøn. Vi tvinger jo ikke nogen til at deltage, de skal bare være til stede.
  Mange forældre med anden etnisk baggrund har ikke noget imod Julen, de kan jo godt se det er mere tradition end religion… Og de som melder fra… tja, der er det jo skolens opgave at forklare, hvorfor vi gør, som vi gør og hvad det er vi gør… Vi må jo ikke forkynde i folkeskolen. Det står i loven…

 4. Enig med Linda. Skoleafslutning er jo bare et eks på den manglende turden at fastholde traditioner som godt nok indebærer lidt kirke, men jo trods alt er med til at fastholde vores kulturelle arv.

 5. Jeg er mest enig med dig Linda. Og jeg tænker at man hellere skulle beholde julefejringen – men også høre mere om andre typer fester. I England og andre lande med længere traditioner for at være multikulturel synes jeg man er meget mere bevidst om Eid, Diwali, og andre religioners højtider. Jeg har det langt bedre med plads til forskellighed end den her tyssen på alt hvad der afslører forskellighed.

 6. er kun tildels enig, debatten er blevet dårlig, men syntes faktisk ikke at "julehygge" høre hjemme på skoleskemaet. Ud over måske i historie og religion, hvor man kan oplyse børnene om det land og det samfund de bor i. Og nej det tager ingen skade af at lære om 🙂

 7. Jeg er helt på din side Linda. Det er muligt, at det er mediespin, men faktum er altså, at en skoleleder udviste tydelige "muslim-ængstelse", da hun skulle forklare hvorfor hun havde fjernet flere julevers i aftenens TV-avis på DR 1

 8. Jeg hader traditioner, af mange årsager men mest af alt fordi de gør folk ufleksible. Sådan er det også med jul.

  Jeg er kulturkristen og fejre jul, fordi det er en række fridage, hvor min familie har afsat tid til at være sammen.

  Men personligt vil jeg værdsætte, at den skole/børnehave/anden offentlig institution jeg sender ungen i, holder gevaldigt lavt blus med alt det religiøse. Jeg anser det for at være en privat sag, der i den grad skal klares og forklares i hjemmet (med mindre altså man vælger at sende sit barn på en privat skole, hvor netop det religiøse er en grundsten).

  Hvis 'dansken' har behov for at være kristen og bære de kristne værdier videre, kan det altså gøres uden for skoletid. Faktisk tænker jeg også, at dem der er mest oprørte over at disse juletraditioner bliver ændret, er dem der aldrig selv kunne finde på at gå i kirke (uden at være blevet inviteret til bryllup eller noget i den dur). Det må jeg godt nok indrømme, at jeg ikke har særligt stor respekt for.

  FruForstad

 9. Helt enig Linda! Selvom det er nogle (Host Host) år siden, jeg gik skole, så kan jeg godt huske, hvor meget vi hyggede os i juletiden!! Med det hele! Også dem, som ikke kom fra kristne familier. Og min datter som så er liiidddt yngre 😉 erindrer også klart, hvordan alle i hendes klasse hyggede sig med julehygge og arrangementer! Incl, de muslimske elever. Og de muslimske børns forældre var ok med det.

  Det er en del af den danske kulturarv og man skal også passe på, at man ikke bliver alt for forskrækket. Mon ikke et dansk barn i et muslimsk land fejrer muslimske højtider i skolen?? Og det er helt ok.

 10. Jeg forstår bare ikke hvorfor reaktionen kommer NU?? Jeg mener, det er da for søren ikke noget nyt at der bor muslimer i landet – eller andre med et religiøst ståsted end det kristne. Hvorfor er det først NU skolerne føler de skal dæmpe det kristne indhold i juletraditionerne?
  Hvorfor ikke for fire-fem år siden?
  Men jeg er enig med dig. Især i betragtningen at man ikke kan udtale sig på nogen måder negativt om islam uden at få Det Store Stempel "RACIST" banket lige i panden!

 11. Der kom du mig i forkøbet. Jeg blev nemlig også irriteret over den historie, men mest over DFs manglende evne til at se det fra andre sider end "sådan har det altid været" siden. Faktum er jo at der mange steder også er tradition for at gå i kirke, og i kirken siger man trosbekendelsen, og det kan jeg ved gud (pun intended) godt se er et problem at det er en del af skolen.
  Jeg er generelt nok lidt anti-religiøs og det kan meget muligt farve mit syn på sagen. Jeg synes bare ikke at det hører til, kristendom i skolen. Kun i religionsundervisningen. Jeg bliver så vanvittig utilpas når jeg overværer en prædiken og føler at jeg bliver påduttet et eller andet. Og jeg har ikke engang en anden religion, jeg har bare ikke nogen.

  That being said, så synes jeg da bestemt ikke at vi skal ind i en situation hvor vi lister rundt for ikke at fornærme hinanden, men jeg synes at vi skal gå MEGET langt for at vise respekt for hinanden – og hinandens tro.

 12. Det er en svær én, det der med at tage hensyn til religioner. Min bror er gift med en muslim på 10. år. De har tre børn sammen og bor i udlandet. Hvert eneste år kommer de til DK og fejrer jul, da de jo naturligt nok ikke har noget svigermekanik på 'den anden side', der fejrer jul. De er velkomne og det er dejligt at se dem. Men det ændrer ikke ved det faktum, at vores jul har været med 'dobbelt-op' på madfronten i mange år; halal og ikke halal. Enkelte år har vi faktisk også droppet juleanden og spist en okse-halal-steg i stedet for at slippe for at kogepladerne kogte over. Jeg er helt på det rene med, at vi skal være her allesammen, men det kunne jo have været rart, hvis de en enkelt gang eller to havde inviteret os juleaften – på deres præmisser, selvfølgelig. Men der må ikke holdes jul i deres hus, og sådan er det. Det er da på en måde lidt hyklerisk, er det ikke? Kan godt være, jeg kom lidt ud af konteksten her, men det jeg egentlig ville sige, var, at jeg synes verden ville være et smukkere sted, hvis vi gav og tog lidt mere ligeligt, i stedet for at gøre det til et enten/eller. Jeg synes godt, man kan tage hensyn til andre religioner end kristendommen i skolerne, men kan man ikke finde en gylden middelvej, hvor ingen bliver stødt, og hvor helt traditionelle danske traditioner er der, for de børn, hvis forældre, ønsker, at de skal have dem? Det er en svær balancegang, men jeg mener, at man skulle tage en dialog om det med alle forældrene og måske derigennem kunne man nå frem til noget konstruktivt. Og i øvrigt: Glædelig jul til jer alle:-) Og Linda, jeg elsker din blog.

 13. "…Jeg tror meget mere, at det handler om skoleledere og lærere, der bor i mit eget politiske segment, der så brændende ønsker at fremstå som frisindede, tolerante mennesker, at de har udviklet muslim-angst…"

  Her tror jeg virkelig du har fat i noget! -Og se så lige at få smidt indlægget i en landsdækkende avis.

  Og tak for en fabelagtig blog;)

  Jonna

 14. Åhhh hvor jeg nød alt juleriet i skolen og i fritidshjemmet da jeg var barn. Og mine unger nyder det i fulde drag der hvor de slår deres folder i denne måned. Og hvor ville det bare gøre mig sur i masken hvis mine unger ikke fik masser af jul i både børnehave, skole og fritidsordning. Uanset om det var fordi pædagogerne og lærerne ikke gad mere, eller om det var fordi der ikke længere var råd, eller fordi man var bange for at støde nogen ved at gøre det. Julen er en anledning til at gøre noget ekstra. Ekstra hyggeligt, ekstra festligt, ekstra kreativt, ekstra gavmildt. Hvor fattigt, hvis alting skal være det samme hverdagsagtige trummerun hele tiden, fordi vi tror at "nogen" måske vil synes det hele er "mere lige" på den måde.

 15. Jeg er vokset op i en dansk familie, men ingen af mine søskende, kusiner eller fætre er døbt. De fleste nye medlemmer i familien er blevet introduceret ved at holde en navnefest. Til begravelser er der ingen præst og ægteskab bliver indgået på rådhuset.

  Der findes masser af mennesker i Danmark der lever uden kirke, salmer og juleevangelier, også danskere. Efter min mening er debatten overfokuseret på at muslimer har problemer med forkyndelse i skolen, mens den egentlige diskussion burde handle om, hvorvidt religion egentlig hører hjemme i folkeskolen.

 16. Så enig Linda. Fatter faktisk ikke hvordan man kan være uenig med dig 😉 men jeg er nok snæversynet…
  I det mindste er jeg ikke halalhippie. Og heller ikke racist.

  Ps. Sjovt at nogle mener julen ikke handler om Jesus. Helt fint at man har sin egen opfattelse af julen, og hvad den betyder for en. Men helt ærligt?? Man må da kreditere Jesus for julen, ellers har jeg da helt misforstået noget i kristendomsundervisningen?!?

  Glædelig jul, Kh. Mette

 17. Mette, der fandtes da også jul FØR Jesus? Så vidt jeg husker, lærte vi i skolen, at vi i vikingetiden havde en vintersolhvervsfest, hvor man åd pølser og svin en masse.

  Det er meget længe siden, og ud over flæskesteg og medister er der ikke meget tilbage fra dengang. Men sådan er det jo også med Jesus-delen af jul. I min familie i hvert fald.

 18. Det der irriterer mig allerallermest ved den sag er faktisk at mindst et af eksemplerne der bruges igen og igen er det pure opspind. Jeg er lærer fra Slagelse og kender udmærket Nørrevangsskolen som ifølge de landsdækkende medier har droppet den "traditionsrige" juleafslutning i kirken fordi præsten insisterede på at bede fadervor. Det passer simpelthen ikke. Nørrevangsskolen har ALDRIG holdt juleafslutning i kirken. Jeg arbejdede i rigtig mange år som kirkesanger i Nørrevangskirken som er skolens nabo og der har aldrig været tradition for noget med juleafslutninger. Det er typisk at man finder på historier om Nørrevangsskolen, da den har ca 80 % tosprogede. Skolens leder udtaler sig, i vores lokalavis, om skolens iøvrigt talrige juletraditioner, men den historie er selvfølgelig ikke nået ud i resten af landet. En overvejende tosproget skole der faktisk har en masse (også kristent funderede ) juletraditioner er jo ikke interessant. Nej, så hellere bare opfinde en historie baseret på rygter og fordomme. Pinligt.
  http://www.sn.dk/-Vi-holder-skam-jul-paa-Noerrevangsskolen/Slagelse/artikel/171142

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.