M2019, uge 14

(M2019-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Kom Frida igen hjem med en stort set u-spist madpakke, fordi der var blevet delt fødselsdagsfrugt og -kage ud på gul stue. Det er 4. gang på en måned, og torsdag skrev jeg til børnehavelederen, om ikke der kunne sendes en opfordring med ud i nyhedsbrevet til, at man lige giver et heads up, hvis ens barn har noget med, enten over Tabulex eller med en old school seddel på døren.

Det kan godt være, at det virker som en lille ting, for de får jo også jævnligt mad med, de ikke spiser, så madspild er svært helt at undgå. Men der er omkring 120 børn i institutionen, hvilket i gennemsnit betyder 10 fødselsdage i måneden, så mængdemæssigt er der rasende meget mad, der går direkte fra køleskabet til skraldespanden hver eneste uge.

Opfordringen kom med i nyhedsbrevet allerede fredag, og jeg håber, at bare nogle af de andre forældre har lyst til at bakke op om initiativet. 

2.

Har jeg tørret alt mit vasketøj ude, og bare givet håndklæderne 10 minutter i tørretumbleren efterfølgende, så vi slipper for fornemmelsen af at tørre os i pap.

3. 

Døde min kaffemaskine, hvilket er et af de meget få husholdningsapparater, jeg erstatter pronto. Som i: Jeg kører ud og henter en ny, så SNART det sker. 

Det gjorde jeg så i lørdags, men den model, jeg plejer at købe, som er til at betale sig fra for penge, var udsolgt i El-giganten, som kun havde en mere luksuriøs – og dermed naturligvis også dyrere – model af samme mærke.

Mens jeg i desperation stod og googlede, hvor i byen, de mon havde mit sædvanlige weapon of choice på lager, kom den dyre model frem som sidebar-reklame, fordi Føtex havde den på bud.

Jeg handler meget sjældent i El-giganten, og jeg HADER at forsøge at forhandle mig til rabat i butikker (af en eller anden grund har jeg det anderledes, når jeg køber brugte ting privat), men da der i det samme kom en gigant-medarbejder gående forbi, spurgte jeg, om de tilfældigvis havde prisgaranti. Det havde de, og sådan gik det til, at jeg 10 minutter senere stod på p-pladsen med en ny og mere pimpet version af min sædvanlige kaffemaskine under armen, som jeg havde fået til lidt under den pris, jeg normalt giver for standardudgaven.

4.

Så jeg på fb et opslag om, hvordan folk lægger uge-budget, og det slog mig, at jeg faktisk har eksperimenteret med lidt forskellige udgaver, men ikke har skrevet om det her. 

Sidste år prøvede jeg kuvert-modellen, hvor jeg fordelte månedens rådighedsbeløb i 4 små portioner, og således vidste, hvad jeg havde til den enkelte uge. Jeg har hørt om mange, der er glade for dét system, men det fungerede ikke for mig.

For det første syntes jeg, at det blev enormt omstændigt med alle de kontanter. Både at huske at hæve dem og at have dem liggende et sted, hvor jeg kunne komme til dem, men hvor de ikke lå og gjorde sig til for alle, der kom forbi. 

For det andet endte jeg ofte med at købe dyrere, end det var nødvendigt, fordi jeg ikke kunne gøre brug af mængderabat, uden at bruge en uforholdsmæssig stor andel af ugens beløb.

Og endelig var vores økonomi bare ikke særlig velegnet til det, fordi vi ikke har feriekonti og opsparingskonti og tøjkonti osv. osv. osv. Alt kommer samme sted fra, og er der nogen, der pludselig har brug for nye gummistøvler eller kaffemaskiner –  jamen, så går de penge fra husholdsbudgettet, og vi har bare det mindre at gøre godt med resten af måneden.

Mit næste forsøg var en elektronisk version, hvor jeg fik lavet en ekstra konto (det er gratis i min bank), som jeg så flyttede et ugebeløb over på hver søndag. 

Det virkede langt bedre, fordi jeg nu bare kunne regulere, når jeg alligevel sad ved computeren, og også samtidig kunne lægge en buffer over til netop storkøb med mængderabat, eller til ‘den dims, jeg har ledt efter længe, og derfor SKAL købe, næste gang jeg ser den’. Bufferen kunne gå videre fra uge til uge, hvis den ikke blev brugt, men skabte ikke Rockefeller-illusioner, når pungen pludselig virkede helt fuld af kontanter.

Siden har mit indkøbsmønster ændret sig, fordi jeg er blevet langt, langt bedre til kun at købe det, vi mangler, og sjældent fraviger min indkøbsseddel, og derfor er det ikke længere helt så nødvendigt at skille ugerne ad. Men når jeg om et par år har betalt min gæld ud, tænker jeg, at min ekstra-konto bliver en slags mellemstation, hvor jeg flytter de penge over, som ikke direkte er en del af husholdningsbudgettet, men som stadig ikke er så meget i overskud, at de kan parkeres på opsparingen (f.eks. børnepengene, indtil vi har købt, hvad vi mangler, eller det beløb, jeg sætter af til service på bilen, indtil jeg ved, hvad det kommer til at koste osv.).

Mit mål er, at opsparingskontoen skal være fredet, så de penge, der står på den, faktisk er nogen, vi har i overskud, og som derfor kan bruges til fester, rejser og alt det andet, som ikke er livsnødvendigt, men som tilfører livet reel værdi.

Published by

18 Replies to “M2019, uge 14

 1. Jeg er alene om min økonomi og har ikke mindre end 6 konti hos min bank. De to af dem er godt nok for mit firma (hhv. erhvervslån og erhvervskredit), men det efterlader stadig 4 (FIRE!) konti til at håndtere min privatøkonomi. Det var, ligesom hos dig, gratis for mig at oprette nye konti…

  Jeg har en lønkonto, hvor alle indtægter går ind. En privatkredit konto (den dyre del af mit boliglån, som gradvist og desværre alt for langsomt betales af), en budgetkonto og en ABSOLUT NIXPILLE konto. Det kan virker omstændigt, ja, men jeg ved, hvor meget jeg skal overføre fra min lønkonto til budgetkontoen hver måned for at have til de store udgifter, der kommer en gang i kvartalet (afdrag, renter, realkredit, ejerforeningsudgifter, forsikringer, fagforening osv. osv.) og gør det via automatisk overførsel. Så er de penge parkeret i sikkerhed og står ikke på min lønkonto og lokker mig til at tro, jeg har mere at bruge af end jeg egentligt har. ALLE mine faste udgifter trækkes herefter fra budgetkontoen.
  Budgetkontoen giver også en lille smule buffer måned for måned, hvis jeg har udgifter i én måned, som jeg ikke kan dække via min lønkonto, men jeg ved, jeg får dækket måneden efter. Så kan jeg gøre som du nu gør og flytte lidt frem og tilbage. Når et kvartal er slut plejer der gerne at være lidt til overs på budgetkontoen – det ryger på privatkreditten til afbetaling af lån (vi snakker max et par hundrede kroner, jeg prøver virkelig kun at overføre det absolut nødvendige til min budgetkonto. A girls gotta eat and all that!)
  Mn nixpille konto er præcis det: nogle penge som jeg er nød til at holde 100% adskilt fra min privatøkonomi og som derfor står i ‘karantæne’ og (desværre) ikke kan bruges til at betale lån af med.

  Jeg ved godt, det er et omfattende system. Men det fungerer for mig på en måde alverdens kuverter med kontanter eller apps aldrig ville kunne.

  1. Jeg genkender dine tanker, og for mig er det også en ting, det med at få flyttet en del af mine penge, så jeg ikke får en falsk fornemmelse af at have flere penge, end jeg reelt har.

   Man kender efterhånden sine lus på travet, ikke? Og så længe, man finder en løsning, der virker nem og overskuelig for én selv, så må det være det, man skal tage udgangspunkt i, og indrette hverdagen efter.

 2. Vi har glæde af Jyske Banks app Weekly, som man godt kan bruge uden at være Jyske Bank kunde ( det er vi ikke). Når du ved, hvad dit rådighedsbeløb er om ugen kan du taste det ind og så står det fast i app’en. I løbet af ugen skriver vi på, hver gang vi bruger vores kort, og vi kan holde øje med om vi er langt fra/tæt på ugegrænsen. Hvis du har noget til overs overføres det til en “opsparing”, bruger du for meget har du mindre til næste uge. Det er lidt svært at forklare og måske er det ligemeget, når man er så bevidst forbruger som dig. I princippet er det bare et fancy regneark. Det har ikke noget med din konto at gøre… men du kan jo tage et kig på det.

  1. Jeg har faktisk godt hørt om den før, og jeg tænker, at det er et super redskab til dem, der stadig bøvler lidt med at holde tungen lige i munden fra uge til uge. Det er nok ikke så relevant for mig lige nu, men jeg er stadig glad for din kommentar, for når jeg har betalt min gæld ud, ved jeg faktisk ikke, hvordan jeg kommer til at synes, at det er nemmeste at styre, så det er fedt med lidt ideer og lavpraktisk erfaring <3

 3. Jeg har i flere år kørt med 2 konti, der har 2 kort dertil. Den ene er min nemkonto, hvor ydelsen går ind på, og så er den anden min madkonto. Jeg bor alene, så jeg har fastsat 300 kr. om ugen til madbudget. I starten hævede jeg pengene, senere skiftede jeg over til blot at bruge kortet, men det virkede ikke for mig. Så jeg er tilbage til at hæve 300 kr. til ugen, og det er bedre for mig, fordi så kan jeg holde styr på hvad jeg bruger. Nogle uger overskrider det, andre gør ikke.
  Derudover har jeg min budgetkonto, hvor alt månedligt budget går ind (alt der betales kvartalt, halvårligt eller årligt ryger derind).

  Og så har jeg to ekstra, fordi det er nemlig også gratis for mig at oprette konti. Den ene hedder Lån, fordi jeg overførte penge til at betale et lån fra min mor af derpå, og de så blev trukket derfra. Og så har jeg opsparingskontoen, jeg lige har fået løst, så jeg ikke kan hæve penge derfra digitalt, men skal ned i banken. Jeg kunne ikke styre det, da den var låst op. Og nu hvor det skærer lidt i hjertet at skulle tage penge derfra, så hjælper det på min tankegang med at tænke mig om hvad jeg bruger mine penge på 😊 I dag var det så okay at bruge penge derfra, selvom det gjorde ondt, men når ens harddisk til bærbaren er røget, så er det lidt nødvendigt 😂😅

  1. Og når bare, man finder et system, der passer til både liv og temperament, så er det også meget nemmere at styre, ikke?

 4. Apropos tørring af håndklæder! Da jeg læste dit indlæg om samme omkring nytår, tænkte jeg, at jeg ville gøre det samme og så forhåbentligt spare en hulens masse penge på tørretumblerkontoen (tørre håndklæderne på snoren og give dem 20 min. i tørretumbleren efterfølgende). Jeg syntes bare ikke rigtig det virkede, heller ikke selvom jeg gav dem 30 min. – de var stadig stive. Så fandte jeg på at tage alle de tørre håndklæder fra vask nr. 1 sammen med 1 fugtigt håndklæde fra vask nr. 2 og give dem 45 min. i tørretumbleren (det er trods alt bedre end næsten 3 timer) og nu er de dejligt bløde! De resterende håndklæder fra vask nr. 2 må så vente på et fugtigt håndklæde fra vask nr. 3 og så fremdeles. Bare et tip til dem som ikke synes, at håndklæderne bliver bløde nok.

  1. Fantastisk! Jo flere gode tips, jo bedre. Jeg tror også, der er forskel på, hvad for en tumbler, man har? Jeg har sådan en kondens-én, som har indbygget føler (som jeg er virkelig træt af, men den fulgte med huset…), hvilket betyder, at den på de fleste programmer stopper, når den vurderer, at tøjet er tørt. Derfor går det galt, hvis jeg tørrer f.eks. viskestykker og håndklæder sammen, fordi den så stopper, når viskestykkerne er tørre, selvom håndklæderne stadig er sjaskvåde. Det er meget træls. Men derfor er det ekstra fint at få suppleret med erfaringer til andre, der har mere normale tumblere, så tak for det:)

   1. Hvad med de der uldkugler, man kan putte i tumbleren, for at forkorte tiden? Jeg har overvejet det,for min nye selvvalgte tumbler er ligeså dum som din!

    1. Sådan nogle har vi faktisk, men jeg tror ikke det løser problemet med forskellige tørretid. Til gengæld oplever jeg det tørrer lidt hurtigere generelt men det handler så vidt jeg forstår mere om at boldene gør at der kommer mere luft mellem tøjet/håndklæder er og jeg oplever derfor ikke så tit det med at to tykke ting kommer til at ligge op ad hinanden og derfor ikke tørrer lige der hvor der ellers er tørt.

    2. Jeg tror desværre ikke, at de løser problemet, for det lader til, at min tumbler (som stod her, da vi flyttede ind) er designet til at stoppe, når det mindste stykke tøj er tørt, hvilket jo altid efterlader de store stykker halvvåde. Jeg ville sådan ønske, at jeg kunne lave et udtag og anskaffe mig en brugt almindelig tørretumbler, for de er ca. en million gange bedre:-/

 5. Jeg er ret glad for den app der hedder Spiir. Den synkroniserer egentlig bare med mine eksisterende konti. Så kan jeg sætte mål ind for max indkøb af f.eks. dagligvarer og max indkøb af tøj eller lignende. Man kan også nøjes med et generelt max. Synes virkelig den giver et godt overblik.

  1. Der er mange, der har anbefalet den, så den lader til at være god og brugervenlig.

   Vi lader tippet gå videre:)

 6. Hej Linda.
  Når jeg har vasket en maskinefuld håndklæder – og faktisk også de fleste andre vaske – giver jeg dem en ekstra gang eller to centrifugering (8 min program). Så tørrer de langt hurtigere i tørretumbleren og selvfølgelig også ude på tørresnoren 😊
  Tak for en dejlig blog, som jeg med stor fornøjelse læser med på.
  Mvh Jytte

  1. Det er et super tip, men desværre tror jeg, at mit lille svin af en tørretumbler bare mærker efter, hvad der hurtigst er tørt, og da de små stykker tøj tørrer hurtigst, betyder det, at de store stykker stadig kun er halvtørre, når den stopper. Det er SUPER træls.

   Tak for roserne – de varmede på en kold dag:)

 7. Jeg må lige høre, hvilken kaffemaskine købte du? Vi skal have ny, og jeg stoler på din dømmekraft ☺️

  1. Det er den her:

   https://www.skousen.dk/koekkenudstyr/kaffe-the/kaffemaskine/product/melitta-excellent-4-0-staal/?gclid=EAIaIQobChMIxI7owsfN4QIVxOeaCh21aQW1EAQYASABEgL6u_D_BwE

   Lov mig, at du googler, hvis du ender med at købe den, for der er ca. 1/3 af prisen at spare, opdagede jeg.

   Jeg er glad for den. Helt lavpraktisk er det rart, at hanken er rundet, fordi man så ikke smadrer kanden, fordi den griber fat i et ærme eller et viskestykke i løs dressur. Det eneste, jeg er en lille smule træt af er, at den har automatsluk efter en halv time. Det er lige til den korte side for mig, fordi der altid sker så meget i det her cirkus, og jeg haderhaderhader kaffe, der smager af termokande, og derfor altid har det stående på maskinen. (Ikke så M2019-agtigt, jeg ved det godt:-/)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.