Kære tandfe.

Jeg ved godt, at tænder er ret in, og at der er temmelig mange mennesker, der render rundt og blærer sig med kæften fuld af dem.

Jeg ved også godt, at de et langt stykke hen ad vejen tjener et praktisk formål.

Men hvis vi skal igennem det her hver e-n-e-s-t-e fucking gang, ungen skal gro et stykke ben i munden, vil jeg godt bestille klistermærket: ”Tænder. Nej tak.” Han kan sagtens blive et lykkeligt menneske med den ene, vi brygger på nu. (Jo, han kan!) Jeg skal nok tage mig af at skrive kogebøgerne ”1001 mosede retter” og ”Elsk din blender” til ham, så han ikke dør af sult.

Vi kan også sagtens aftale, at jeg lægger en 20’er under puden for hver tand, han IKKE får, så han ikke bliver snydt ift. sine klassekammerater.

Men jeg kan. Ikke. Holde. Ud, at han har så ondt.

Eller at hans mave er slået i stykker, så jeg skal skifte ham 2 gange i timen, at hans røv er hudløs og rødere end fanerne udenfor, og at han derfor skriger, som om jeg prygler ham med brændenælder, når vi nærmer os puslebordet.

Ville også godt snart prøve at have noget af det der søvn.

Vil overboen formentlig også.

Så bare tag Antons tænder og giv dem til børnene i Afrika eller Japan, ikke?

På forhånd tak.

Linda

Published by

28 Replies to “Kære tandfe.

 1. kogte klude, kogte klude og kogte klude. Det er det eneste der dur til en rød røv. God bedring til Antonsen

 2. Hahaha, sikke en malende fantastisk beskrivelse af det at børn får tænder.
  Du skriver simpelthen så sjovt.
  Held og lykke med tænderne.
  Hilsen Anne Lotte
  PS. Ville sådan ønske at jeg kendte dig, sådan rigtigt (OG boede i Århus.) Så ville jeg tilbyde min hjælp til en laaaang gåtur med Anton, så du kunne få noget af det dersens søvn.

 3. Da mine store røvbananer var nogle små yndige babyer, fik de ret tit feber, når der var tænder på vej. Og sundhedsplejersker og læger blev ved med at sige, at det var helt tilfældigt, og ikke havde noget med tænderne at gøre. Og alle andre mødre (og enkelte vakse fædre) stod bare i baggrunden og nikkede os i møde, og gav os ret i at det naturligvis havde med tænderne at gøre. Hvis det er nogen trøst, så husker jeg altså også, at der indimellem bare var dukket tænder op, som ikke havde gjort det store væsen af sig..

 4. Ja, vi har også brugt kogte klude på rød røv…det hjalp efter et døgns tid. Vi tog en stofble og klippede i små ca. 10 x 10 cm. Lagde dem i en skål og overhældte dem med kogende vand. Lod dem køle af, lagde dem i en tæt-lukket beholder (opvredet) og så kan de bruges et døgn før de skal koges igen. Ved hver ble-skift lagde vi en ny (kold og klam) klud på det røde område, lukkede bleen og lod den våde klud ligge i bleen….det lyder helt forrykt, men det hjalp altså. God bedring med ham!

 5. Siger det samme som frøkenen, weleda bybysalve er fantastisk. Tyndt lag. Og vask med vat når du skifter ham. KH fra en mor hvis baby får hudløs rød røv bare af se en engangs-skumvaskeklud…

 6. årrrrhhh stakkels Anton og stakkels mor Linda : – (… kan faktisk slet ikke huske, hvordan vi kom igennem det med tænder – kan til gengæld huske, at hun var ihvertfald 8-9 måneder FØR den første kom. OG at hun klarede at "sutte" rød roastbeef (JA skyd mig bare! det er mange år siden og hun overlevede at have hugget det fra min tallerken: -)) med gummerne ; – ) så han klarer sig fint med én tand ; – )

 7. Inotyol tjæresalve er også godt – det får al væske til at prelle af på huden. Og så overvej at give stakkels lidende knægt et lille skud flydende Pinex/Panodil at sove på.

 8. Jeps – kogte klude!! Lærke havde nærmest mere blod end tis i bleen, så vi kogte en strimmel stofble, vred den op og lod den afkøle ganske kort. Ned i bleen natten over… og vupti: meget gladere barn + røv…. Good luck.

 9. Puha ja!! Tænder er noget med ham med horn i panden har skabt (man må vel ikke sige F ordet mere på den her salmesangsblog??)
  – jeg blev også gode venner med panodil stikpiller da Miksen groede tænder. Ja og jordbærkoldskål i flaske osv – men whatever works. Og jeg kom altså også gerne hvis jeg kunne Linda, det håber jeg du ved 🙂

 10. Stikpille med børnepanodil (ikke det flydende, der er parabener i).
  Måske politisk ukorrekt, men her gav det nogle hårdt trængte timers søvn til os alle…
  Og ja, hvad blev der af de dage hvor man bare fik et gebis i konfirmationsgave?

 11. Jeg vil gerne være med til at forfatte den der kogebog.

  Jeg er med dig i ånden herovre på Fyn, har nemlig bettepige med feber og "pyller" på 3-4 døgn.

  God bedring

 12. Håber det værste allerede er ovre, og det er sikkert også værst med den første tand…og så vil jeg også gerne anbefale den der tjærecreme 🙂

 13. oh yeah – har lige været der! min superbaby groede FEM(!) kæmpetænder på 3 dage. gæt selv hvor meget hyl,feber, skrål, og rød numse det gav…

 14. Vil godt være med til at hade kindtænder! Og hvis nu ungen ingen tænder får, behøver man så være hys omkring sukker?
  Synes at de kogte klude virker, men det er bare øv…bruger også calendula olie fra Weleda (er bare nemmere end klude alle steder!) og virker også. Men – ja – som en anden skriver – børnepanodil. Virker måske lidt overkill, men det er fantastisk at sove fra 1:30-6:30…alle mand og børn!

 15. Jeg er mega meget på. Sidder netop nu med en halvdelen af mit ansigt følelseløst og er 3700 kr fattigere. Når jeg drikker ryger halvdelen ud, mon jeg har sugerør??!!
  Så jeg er så absolut på!!
  Hvor skal jeg skrive under??

 16. Prøv multi oral gel fra apoteket til ømme gummer – det har reddet MANGE nætter herhjemme, når vi har været plaget af tænder. Vi har lige købt vores tube nummer to…
  Mvh. Johanne

 17. Sikke en omgang. Agurk er endnu et vidundermiddel, giv Anton en skrællet stang agurk det virker som en mild bedøvelse på gummerne (virker også på myggestik). Er han hårdt ramt må jeg tilslutte mig panodilerne, søvn er ikke sådan at leve uden.
  Med ønske om snarlig bedring.
  /Maj

 18. Min havde ikke vrøvl med tænder.

  Men da han skulle i dagpleje (vi var på besøg) havde en unge skoldkopper.

  Gæt hvem, der ikke kom ud af klappen i 6 uger, hvis unge fik 40,5 i feber (og sad ude med bruseren kørende, så ungen fik vejret), og den sure vagtlæge (småbørnsmødre er pr definition hysteriske), der udskrev noget timianolie-hostesaft, som ungen kastede op af.
  Jeg kaster selv let op af hostesaft, men YRGH: Der røg en hel flaske mælk.

  Hyggeligt.
  Jeg var alene med ham, den 1½ md var meget umorsom. Dengang havde jeg hund, og der var ingenting, der bragte ud.

  Mvh
  Pinny

 19. Zinksalve i røven og sutterne en tur i fryseren( eller bare i en kop isvand) , så de kan køle de ømme gummer- det hjælper

  //Helleq

 20. Stakkels Jer – begge to!
  tænker på om "man" ikke bruger stofbleer og lanolinblebukser mere? Det gjorde vi, dengang for 22 år siden og rød røv var ikke et problem!
  Det er jo nok lidt forældet men det virkede dengang…..!

 21. Linda, Dolodent! På recept til at smøre på gummerne. Virker øjeblikkeligt, fantastisk. Og Panodil til natten. Er du lidt mere… øko, så er der noget mildt bedøvende i agurk, så skræl en humpel, lav hul i midten og smæk den på hans tommelfinger. Så længe, han ingen tænder har, er der meget ringe fare for, at hapser noget af, men han skal selvfølgelig ikke lades uden opsyn imens (og det ved jeg godt, du ikke kunne drømme om!)… De elsker det. Og så er den jo også kold.
  Vi har været gennem det 40 gange (to stk børn med tyve tænder hver), og vi har også haft ALLE problemerne. Inkl. aberøv. Øv, det er surt! God bedring, eller noget i den stil.

  – Signe

 22. Mange, mange, MANGE tak for alle jeres gode råd og ideer.

  Jeg endte med at løse problmet med revet æble i grøden (farvel dumme mave), afvaskning med vat i køleskabsafkølet camillethe (lidt alternativ er man vel altid), hårtørrer og tjæresalve (goddag igen, hud).

  De kogte klude havde desværre ingen effekt på Anton. Ligesom spray mod skoldkopper, zinksalve, talkum, aloe vera gel, aloe vera creme og termisk vand også spillede fallit.

  Så nu kan de sidste 15-20 tænder bare komme an.

  (Det mener jeg jo ikke, for fanden!)

 23. Weleda baby calendula zink creme!!! (Jeg bliver NØDT til at sige det igen, det er fan-tas-tisk!)

 24. Ok, jeg har lige tisset lidt i bukserne af grin!!
  Ps. Til mit forsvar er det kun 7 mdr. siden jeg har født!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.