Hej mor. Det er mig. I skal nok lige ud og låne et par stole.

Jeg er omgivet af nåsåer. Hvor end jeg vender mig, er jeg omgivet af folk, der hader på julen. Og jeg er ikke ved at bevæge mig ud i et jeg-er-zen-I-er-hysteriske indlæg, (jeg kan nemlig godt lide at leve) men jeg kan lige så godt tone rent flag: Jeg glæder mig til jul.

Jeg må være ærlig og sige, at jeg synes, man selv er med til at bestemme, hvor slemt det behøves at være. Der er jo ingen, der siger, at man SKAL vente med at købe sine julegaver til den sidste lørdag inden jul, eller at de behøver at beløbe sig til det samlede BNP for 3 mellemstore, afrikanske lande. Det ER vel muligt at deltage i julefrokoster uden at føle sig forpligtet til at være den, der egenhændigt skal konsumere al snaps i verden, og jeg vil mene, at man kan finde et tåleligt kompromis imellem Ingen Pynt og et hjem, hvor man kan gå armgang i guirlanderne og lege jorden er forgiftet på stråbukke og krybbespil?

Jeg synes, at julen er hyggelig, og en stor del af fortjenesten herfor tilfalder uden tvivl mine forældre. Jeg er vokset op i et meget pragmatisk hjem, hvor julen ikke er skamvredet ud af facon for at passe til traditioner, ingen længere ved, hvorfor vi holder i hævd.

I min familie er vi hedninge hele banden, så vi går ikke i kirke. Menuen skifter fra år til år og det samme gør gæsterne. Julepynten er ukoordineret i både farve og facon, og man må gerne høre Pink Floyd det meste af d. 24. De brune kager er bagt af Karen Wolff, og den hjemmelavede marcipan er afskaffet, fordi den – efter min mors udsagn – “er kedelig, og der alligevel ikke er nogen, der gider spise den”.

Til gengæld er vi gode til at tage den med ro. Der er ild i brændeovnen fra morgenstunden, alle hjælper hinanden med forberedelserne, og kl. 16 går alt i stå, så vi kan se Fra Alle Os Til Alle Jer. Dresscoden er ’afslappet’, der ligger omtanke bag gaverne, og der er formidabel rødvin til det hele.

Jeg synes, at det er synd for dem, der forbinder jul med pligter og stress. Jeg har ondt af dem, som skal holde jul med mennesker, der ikke siger dem noget og skal sidde med anstrengte smil og skuldrene om ørerne, mens de tåler tankeløse kommentarer fra mennesker, der sikkert mener det godt, men som ikke desto mindre gør ondt.

I må altså gerne komme med hjem til mor Lisbeth og far Orla?

Published by

15 Replies to “Hej mor. Det er mig. I skal nok lige ud og låne et par stole.

 1. Jeg er på din side!! Jul er hyggeligt og rart og helt fantastisk!! 🙂
  – og du kan da lige få en smagsprøve på konfekt med hjem til mor Lisbeth, det er da ikke helt kedeligt vel??

 2. jep vi har verdens bedste jul – meeen ved nu ikke helt om vi vil dele den med hele dit blogkompani. Tænker vi kommer til at sidde en anelse trængt;)

  Knus Sus

 3. Jeg er en af dem der hader julen, men det er også fordi jeg næsten altid er sammen med folk jeg ikke gider.
  Og når man er tvangsindlagt til gaveræs og og lege legen at vi er så glade for at se hinanden, mens vi skal høre på hvor hårdt det er, og jeg ALTID bliver den de andre skal bagtale de andre til, så bliver man lidt træt af det hele, og så er det bare nemmere at hade det hele.

  I virkeligheden er jeg pissemisundelig på de fleste af mine veninder som har hyggelige, afslappede juleaftner, og overvejer helt seriøst for første gang i år, at tage med en af dem (kender også familien).
  For i år véd jeg bare, at der er dømt intriger, bagtalen og en meget, meget lang aften.

  Så jeg vil gerne holde jul med dig – det lyder sgu dejligt det I har gang i 🙂

 4. Jeg glæder mig også til jul – og jeg siger tak for invi. Uii, brændeovn, mand…det er der bare INGEN der har i KBH. Jeg glæææææder miiiiiiig!

 5. Haha Nu skal du høre hvor slem julen kan være. Min familie kommer bogstaveligt talt op og slås og får desuden ordre på at vi skal købe sådan og sådan… et år var min mor så fræk at bede om at se kvitteringen og blev sur over en gave var købt sammen med andet -.-' Hvert år bliver jeg tbunget til at stå i 7 stive timer hvert dag i en uge og hænge pynt op præcis samme sted som det stod sidste år og generelt har gjort de sidste 25. Og når jeg ikke hånhæver disse regler så gør min mormor det for mig og så får man ødelagt julen af dårlig samvittighed og hele næste år går med stikpillen "Men jeg måtte også gøre for dig" Og der er pt intet jeg kan gøre ved det. Derfor mener jeg at julen skal afskaffes i min familie. Jeg elsker at høre om glade julehistorier og håber hvis jeg en dag får børn at jeg kan holde jul på den måde, men den måde jeg er vokset op med minder mere om tortur

 6. Årh ja, glade, dejlige jul… Jeg er osse kommet i tidlig julestemning i år. Glæder mig til juleferie med masser af familieræs og god mad *bøvs*.
  Hos os starter juleaften dog først officielt kl. 15.00 den 24. for indtil da fejrer vi min kære moders fødselsdag den 24/12.
  Men så er der også dømt klargøring (af gaver, juletræ og sig selv) madlavning (ikke nødvendigvis i fællesskab dog – en enkelt gang blev maden endda leveret udefra), spisning, hygge og gaveudpakning. Den sidste del bliver lidt mere larmende, stressende og travl, når der kommer små børn ind i billedet.
  Men julen – det er lige mig! Nogle år dog mere end andre…;-)

 7. lyder som om I har fundet lige den model jul, der passer til jeres familie og det er vel det vigtigste ?? : – ).. jeg elsker også jul og helst liiggee lidt mere traditionelt end dit tema – elsker julemusik og julepynt – lige frem til og med d. 26. og hjemmelavet konfekt, elsker min mor i en alder af 74 stadig gider (og kan) lave julemaden i mit køkken med mig som håndlanger osv..

  og jeg gider ikke ligge under for gaveræset forstået på den måde, at gaverne skal være større og større og totalt ruinere én. Jeg har – i tidligere liv – givet hvad jeg havde råd til og nu har jeg selv fundet det niveau, jeg synes er rimeligt.. og det hører jeg ikke en lyd for..
  – Mette
  ps når min lille mor ikke er mere, så tager jeg med dig !!
  pps ja de fælles bekendte blandt nåsåerne vi har, de behøver ikke engang snaps, for at man kan se hugtænderne : – ), det må være den muterede race, som gør det nemmere for os juleelskere (man knipser ikke morfars nisser!!)

 8. Hep! Det er nemmerlig SÅDAN det skal være 🙂

  Måske hører det hedningene til, for vores familie har det ligesådan. Ingen kirke, men masser af Disneys Juleshow, kortspil og fødderne op på bordet.

  Moderat i pynteafdelingen, og ikke nødvendigvis julet. F.eks. hænger der både små figurer af stiletsko, krokodiller og storke på mit/vores juletræ i skøn forening med hjerter og stjerner.

  Menuen er dog den samme hvert år; hvidløgsduftende helstegt kalkun med all the fixins, og efterfølgende mavepine. Mmmmh… Og konfekten SKAL vi have, for helt uden at skamme mig vil jeg sige at jeg er Uofficielt Regerende Nordeuropæisk Mester i det shit. Det smager fan-fucking-tastic, og du kan hilse mor Lisbeth og sige at hun godt kan få et par opskrifter eller ti på det sorte marked 😉

  Julemusik hører vi aldrig, det er mere højt og larmende á la Volbaet og Thin Lizzy – så kan vi nemlig hoppe og danse rundt i stuen inden gæsterne kommer.

  Om aftenen er musikken dog slukket, så vi kan høre os selv når vi går syngende rundt om træet. "Desværre" synger vi aldrig det samme; min mand og svigerfar har for vane at stemme i med lige nøjagtig dén julesang DE har lyst til, uanset hvad vi andre synger. Ungerne synes det er irriterende. Jeg synes det er hylemorsomt ;-D

  Nåja. Og så er Nåså´er overho´det ikke velkomne!

  🙂

 9. Jeg er helt i enig med dig i at julen kan have den størrelse og format, man selv har lyst til at give den. Hos os er det hele vældig afslappet – også selvom vi ikke er hedninger 🙂 Den største – og synes jeg – vigtigste tradition i julen er at der skal være og tid til at lave ingen ting. Masser af fjernsyn og film, spil, snak og bøger. Og så besøg af og hos andre i juledagene, hvis det passer og man har lyst.
  Dét er hvad jeg glæder mig mest til: hygge juleaften efter kirke og så masser af tid til at slappe af og lave ingenting dagene efter!

 10. Jeg vil gerne med hvert andet år, hvor min storebrors hus er fyldt med råb, skrig og skrål fra ungerne der ikke kan enes og som er så opkørte over hele julehelvedet, at man får lyst til at tape kæften sammen på dem…
  I år bliver der heldigvis nogenlunde ro på – bortset fra at vi skal ha 3 legesyge hunde piskende rundt om bordet… Men det tager jeg gerne med :o)

  Og næste år tager jeg med til Esbjerg! :o)

 11. Jeg er også kæmpe fan af julen: Elsker at være sammen med min familie (Vi er spredt ud over hele Danmark, så Julen er et af de få tidspunkter hvor vi alle samles), elsker den traditionelle julemiddag, som mine forældre laver til UG-slange, elsker mit barndomshjem ved vandet og synes at det er hyggeligt og spændende med gaverne (i en alder af 34 år…). Summasumarum: dejligt selvskab, vidunderlig mad, skønne omgivelser og gaver – what's not to like?

  Samtidig kan jeg sagtens forstå, at det ikke gør sig gældende for alle; som fx min kammerat, der kommer fra en meget lille skilsmissefamilie, er vegetar og uinteresseret i gaver…han synes at man lige så godt kan hygge sig en hvilken som helst anden dag på året, og det forstår jeg set udfra hans perspektiv. Men min Jul skal ingen tage fra mig…

  /Maria M

 12. Vi holder også hedningejul uden kirkegang, tilgengæld holder vi Disneys juleshow helligt!. Vi danser om juletræet og menuen er ret fast med Kalkun, Waldorfsalat og risalamande. Men een kommer med risalanden, en anden med Waldorfsalaten – og så er det jo til at overskue for været (kalkun, kartofler og knorrs rødvinssovs). Ud på aftenen har vi tradition for Trivial Pursuit og stive Whiskyer, altså kun hvert andet år når julen er børnefri 😉
  Nøjj, nu glæder jeg mig til jul!

 13. K: Jeg tror, at det er bedst, at vi isolerer dine konfektkundskaber ude omkring Runevej. Har taget 2 kilo på af bare at TÆNKE på det. Uhm, de der Bountynogen er go'e!

  Sus: Det kan der være noget om. Kan vi evt. lade nogen sidde på terassen?

  CG: Jeg synes, at de er rigtige tarvelige ved dig. Har lige læst dit indlæg på din egen blog, og de skulle fandme have en lammer for at udvise så meget ubetænksomhed. Du ringer bare!

  Marie: Velbekomme:)

  Ano: Seriøst: Jeg forstår godt, at du hader den. Jeg skal se, om ikke jeg kan være leveringsdygtig i en god historie, når nu du godt kan lide dem.

  Miw, Mette, Kirsten, Anne, Maria, Pernille: Tak for lidt indblik i jul i andre danske hjem:)

  Julia: Jo! Jeg har sunget Søren Banjomus i 3 dage nu.

  T: Det er en aftale!

 14. Jeg har det på nogle punkter lidt anderledes med julen end andre. Jeg arbejder i føtex – dvs jeg arbejder temmelig meget og længe det meste af december (inkl. søndage), ser på julepynt fra starten af november, og hører julemusik fra midten af november. Og så er lidt nisse happy-slapping vel okay ;o)

  Synes dog at selve juleaften og juledagene er hyggelige og afslappende – men glæder mig næsten til at komme på arbejde igen ;o)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.