Etik? Nej, det bruger vi ikke her.

Min veninde har en bekendt, der bedst kan beskrives som blank. Vi taler Malou Stella.

De kender hinanden, fordi de er vokset op på samme vej, og fordi deres mænd tilfældigvis er både kammerater og perifere kolleger.

Den bekendtes kæreste er læge, og har sin egen praksis, mens hun er uddannet socialrådgiver, men har valgt at gå hjemme med børnene, som hun har med en tidligere kæreste. De har alle dage haft et forhold af den slags, hvor gnisten tilsyneladende holdes i live af lige dele jalousi og offentlige skænderier.

Forleden var min veninde derovre og spise, og i dag over kaffen, kunne hun så fortælle, hvordan socialrådgiveren fnisende havde indrømmet, at hun tjekker mandens patienter på både google og FB.

Og han ved det godt.

Øhm… Hvad?

Af en eller anden grund har hun mandens password, og kan derfor gå ind og se, hvem der har bestilt tid hos ham. Hun kører alle kvinderne igennem cyberscanneren, og falder hun over nogen, som hun synes er lige pæne nok, finder hun på undskyldninger for ’tilfældigvis’ at komme forbi klinikken.

Jeg er så forarget, at min sarkasme er blevet helt lam.

Ved nærmest ikke, hvem af dem, jeg synes er værst? Hun er socialrådgiver, og derfor så udmærket bekendt med begrebet tavshedspligt. Han er læge, og ved da for fanden, at han ikke må rende og dele sit password ud til højre og venstre – det er sgu da fortrolige oplysninger, vi taler om her!

Jeg synes, at den stikkerkultur, der er opstået i Danmark, hvor man kan ringe og angive hinanden på anonyme telefoner rundt omkring i det offentlige system, er pinlig og lav. Og jeg kan ikke komme til at melde det her, uden at min veninde og hendes mand kommer i klemme.

Men hvis han var min mors eller min søster læge, eller det var ham, jeg havde valgt, da jeg flyttede herned, er jeg ikke sikker på, at jeg ville kunne lade være.

Hold nu kæft, hvor jeg bare ikke synes, at det er i orden!

Disclaimer-update:

Da jeg skrev ovenstående indlæg, ville jeg fortælle en historie om 2 mennesker, der begge er fagligt bundede af tavshedspligt, som overskrider den på groveste vis. Jeg blev voldsomt forarget og provokeret af historien, og havde lyst til at fortælle den.

Jeg er imidlertid ikke interesseret i, at mine venner begynder at føle, at de ikke kan snakke med mig af frygt for, hvad der ender på bloggen. Derfor ændrer jeg ofte nogle karaktertræk og omstændigheder i mine indlæg, så essensen bevares, men så  mine venner og de mennesker, jeg skriver om, ikke kan genkendes.

Da jeg ændrede på mine hovedpersoner i dette indlæg, havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at nogen ville gribe til at google disse mennesker, for at opspore dem i virkeligheden.

Så: Der findes stadig et kærestepar, hvor den ene googler den andens kunder/klienter/patienter.

MEN: De bor ikke i Esbjerg. Manden i historien er ikke læge. Kvinden er ikke socialrådgiver. Måske er det omvendt, måske er han sygeplejerske, måske er hun fremmedsprogstolk, måske er de barnløse, måske er de lesbiske, måske … well, you get the picture.

Skulle der rent faktisk sidde en konstellation derude, som den jeg har opdigtet, som nu bliver mistænkeliggjort, undskylder jeg dybt og oprigtigt.

Og så vil jeg meget gerne opfordre til, at man en anden gang kontakter mig direkte på mailadressen, inden man griber til selvtægt og anmeldelser.

Published by

32 Replies to “Etik? Nej, det bruger vi ikke her.

 1. Er der nogen, der har konfronteret hendes lægemand med det her? En ting er hendes smålige jalousi og rådne etik, men han er som læge forpligtet på at sikre sine patienters anonymitet og sikkerhed.
  Alle taler vel med deres ægtefælle om ting, de ellers ikke "må". Men det her. Det er potentielt farligt. For det er vel et spørgsmål om tid, før konen sladrer til andre om de personlige oplysninger, hun finder.
  Jeg ville tage en snak med manden. Og hvis han benægter, så er næste skridt at gå til hans chef. Synes jeg.

 2. Han ER chefen. Og han ved det godt. "Husk nu lige tavshedspligten, skat" har jeg ladet mig fortælle, at han siger til hende.

 3. Der findes jo en Sundhedsstyrelse, som skal "holde styr" på lægerne i Danmark. Jeg er temmelig sikker på, at de som hans "chef" ikke synes det er i orden.

  Og det er altså ikke en lille sag for den patient, der p.g.a. vidrækkende sladder måske lander med personlige oplysninger i et medie, om det er Ekstrabladet eller Facebook.

 4. Øv, øv, øv, øv! Tavshedspligten er der jo for pokker af en grund! Der er ingen sjove kommentarer at knytte til den her historie – bare ren og skær forargelse!

 5. Nøj! Så er det sgu småting, vi ind imellem har siddet med på tolkemøderne, hva'?

  Anne F.

  PS: Hvad sker der med skrifttypen på det her indlæg?

 6. Hvis den bekendte er så blank, tror du så din veninde er den eneste hun har fortalt denne "procedure" til? Jeg tvivler – og hvus det forholder sig sådan at hun ikke er den eneste, så kan det vel være gud og hver mand der har sladret…..

  Jeg er virkelig målløs og mener din veninde burde have meldt det!!

 7. vhahvahva a hvarffornoget WHAT THE F.???? Jeg ville som din veninde melde det. vi skal kunne stole på at der ikke sidder en skinsyg, husmor og tjekker os ud på fb. når vi har været til lægen. Hun må finde sig en hobby. Det værste er at han går med til det!
  Min mor er lære, og har derfor også tavshedspligt, hun har faktisk engang i mellem stoppe sig selv, når hun ville fortælle ting om sit job, for selv om det er små ting, og det "blir i familien" så er det bare respektløst, og meget etisk ukkorrekt.

 8. Er da bare SÅ enig! Det er IKKE i orden og er lige så forarget som dig!! Tavshedspligt er en del af begges erhverv og hendes jealousi kan slet ikke begrunde det.. Tror godt nok jeg angav det uanset hvad . Det her overskrider al acceptabel adfærd og det må din veninde også forstå!! Især hvis hun kender dig godt…
  Hrmmfff!!!
  Og enig med blomsterpigen!

 9. Yiks! – hvis nogen skulle kende til mine sygdomme, skulle det være fordi jeg selv havde delt det! – og ikke en sladdervorn Amalie type, – er hendes eget liv så kedeligt? Hvorfor ikke bare tegne abonnement på Se & Hør, Kik ind og alle de andre blade og få tilfredsstillet "lure" personligheden. Føj, det er grimt. Håber du vælger at gøre bare et eller andet.

 10. WHAT?!?! Jeg er helt blæst væk. Men blandt de mange spørgsmål der melder sig, er jeg nødt til at hive dette frem: hvorfor sagde din veninde ikke, da hun fik dette budskab serveret fnisende: "er du da HELT blæst i roen, mutter?!? Det MÅ du da ikke?"
  Hoppede hun bare med på vognen, eller? For så er hun vel ikke meget bedre, hvis hun bare stiltiende og måske med-fnisende accepterer at den bekendte GØR sådan noget…

 11. Nej, nej, nej… det er jo helt ude i hampen!!! Kan kun tilslutte mig de ovenstående kommentarer.

 12. Nu kan jeg ikke lige tyde om det er en Læge i Århus, Esbjerg eller et tredje sted.
  Men jeg er da bekymret – har mandlig læge i Esbjerg.. Er det mon ham, tænker jeg straks..

  Jeg er selv socialrådgiver og ja, fru blank er lige præcis blevet tæsket igennem tavshedspligt gennem studiet og begrebet indberetningspligt kender hun nok også – selvom det ikke gælder i dette, så burde hun jo selv se hvor sygt i låget det der er!

  Jeg er sku helt mundlam (eller.. ja)

 13. Fucketi-fuck det er langt ude…og skal altså meldes. Det er da kun et spørgsmål om tid før hun fnisende fortæller om en eller andens sygdom eller underlivs tilstand – fordi DET er jo pisse god underholdning.
  Bliver lidt bekymret når jeg hører sådan noget. Han er jo for helved garanteret ikke den eneste der gør det. MELD DEM ALLE…

 14. Jeg er ikke spor forundret. Havde selv et nabopar, der var ansat i Skattevæsenet, og de havde totalt styr på naboernes økonomiske situation, hvor de havde boet før o.s.v. Ja, de havde tavshedspligt, og slet ikke noget at gøre med at finde de oplysninger og endnu mindre dele dem. Selvfølgelig er der amoralske mennesker, der har adgang til vores personlige oplysninger. Det kan vist ikke stoppes.
  Nina

 15. Fy for den! Det er jo både strafbart og etisk vanvittigt ulækkert!

  Historien melder ikke noget om, hvad DU Linda har tænkt dig at gøre med den information? Jeg mangler en klar stillingtagen til hvad du har tænkt dig at stille op med den information efter at have leveret den i cyber space. Du har forhåbentligt ikke tænkt dig at den ender her? Det håber jeg ikke for så ser jeg mig desværre nødsaget til at melde det til Sundhedsstyrelsen. Der kan ikke være så mange kvindelige socialrådgivere i Esbjerg, der er gift med en mandlig læge. En hurtig søgning på Google indsnævrer resultatet ret hurtigt.

  Kæft, mand, jeg er chokeret og forarget. Hvad sker der lige – både for socialrådgiveren og din veninde?

 16. Som jeg har skrevet i en tidligere kommentar, er jeg også virkelig forarget! MEN lad os nu passe på, at der ikke går total lynch-stemning i den – hverken overfor Linda eller hendes veninde!!

 17. Lille t
  Du kan sørme tro, at det "rager" mig for at blive i dit simple sprogbrug!

  Det Linda beskriver her er strafbart, buttom line!

  Og alle borgere i dette land har pligt til at anmelde strafbare forhold. Det beskrevne i Lindas indlæg er yderst strafbart og burde meldes til politiet. Så lille t – derfor "rager" det mig, når jeg bliver oplyst om strafbare forhold.

  Jeg er så forarget på vegne af de klienter som den mandlige læge i Esbjerg har ansvaret for udstilles på denne måde.

 18. Jeg vil gerne lige starte med at sige, at kvinden ikke har adgang til patientens journaler, men "kun" til deres navne. Det er stadig så langt fra i orden, som noget kan være – deraf indlægget – men hun ligger ikke inde med oplysninger om folks helbred.

  Dernæst vil jeg sige, at det fine ved en blog er, at jeg deler, hvad jeg har lyst til at dele, og Mette, selvom dine intentioner er gode, står jeg ikke til regnskab overfor dig ift, hvad jeg har tænkt mig at gøre, men jeg kan berolige dig med, at der er taget hånd om situationen.

 19. Jeg er enig med Mette i denne sag. Desuden synes jeg, at dit svar er frækt Linda. Jeg har derfor lavet en kopi af dette indlæg og krydret det med diverse oplysninger nogle hurtige søgninger på Google kan give. Jeg talte i går eftermiddag med en konsulent fra Sundhedsstyrelsen p.g.a dit indlæg for at høre, hvad der kunne gøres ved det. Hun tog det meget alvorligt og bad om en kopi og link af dit indlæg for så vil de gå videre med sagen for at opklare hvem den mandlige læge er samt indkalde ham til en tjenstlig samtale.

 20. Anonym jeg synes bestemt ikke, at Lindas svar er frækt! Det ER hendes blog og hun bestemmer – like it or take the highway! Og så ser det ud til, at du har overset Lindas sidste sætning "der er taget hånd om situationen".
  Hilsen en anden Mette

 21. Anonym: Jeg er ligeglad med, om du synes, mit svar er frækt. Jeg vil under INGEN omstændigheder acceptere, at det her forvandler sig til et forum, hvor mennesker som dig kan kræve at få forklaringer, uddybninger og hvad du ellers måtte mene mangler, på mine indlæg.

  Når jeg skriver, at der er taget hånd om situationen, så er det al den forklaring, jeg vælger at give, og det kan man enten affinde sig med, eller finde et andet sted at læse med.

  Jeg vil med sindsro imødese en mail eller et opkald fra sundhedsstyrelsen. Jeg vil så bare håbe, at de har fornuft nok i hovedet til at kontakte mig, inden de smider eventuelle sagesløse mennesker på bålet, for det KUNNE jo tænkes, at jeg havde udstyret hovedpersonerne i historien med andre fag, køn eller hjembyer, end de har i virkeligheden.

 22. Jeg tror, at han er blikkenslager. Så er det jo rimeligt nok, at konen tjekker kunderne ud, inden han lægger rør ind hos dem.

  Han kunne også være pølsemand med faste kunder.

 23. Er du da sindsyg som folk kan reagere… Sympati til dig Linda! ..og så lige midt i et brækket kraveben!

 24. Anonym hvor er det en grov tone du lægger for dagen. Helt ærligt så går dit budskab ikke igennem når tonen er så hadsk!
  Hvis nu indgangsvinklen havde været spørgende og imødekommende, så tror jeg på Linda havde vsret med på en respektfuld dialog.

 25. Okay, har lige læst de seneste kommentarer og opdateringen og må sige, at jeg er lige så forarget over at folk uden videre anmelder nogen ud fra nogle (hvad man næsten kan regne ud) twistede oplysninger, som jeg var forarget over historien i første omgang!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.