En flygtning krydser sit spor.

De sidste par måneder, er der en tanke, der gradvist har trængt sig mere og mere på. Og jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre, så nu skriver jeg om det i håb om, at det vil få klarhed og fred til at sænke sig over mig.

Jeg kan ikke finde ud af, om jeg skal flytte tilbage til Esbjerg.

There. I said it.

Det gør noget ved mig at se mine forældre sammen med Anton, og jeg kan mærke, at jeg virkelig, virkelig gerne vil gøre det muligt for ham at have et tættere forhold til dem, end jeg selv har haft til mine bedsteforældre.

Ud over familien er der flere andre ting, der taler for at vende tilbage til havnen. D. 1. september skal jeg fraflytte den lejlighed, jeg bor i nu, og jeg vil meget gerne være fri for at skulle bo i lejlighed igen. Jeg gider ikke flere trapper. Eller at skulle slæbe al Antons legetøj, kaffekopper og telefoner med op og ned, så det ikke bliver stjålet, hvis vi til sommer skal bruge en baggård. Vil nok også på lang sigt være rart for Anton at få sit eget værelse, for det kan godt ske, at han får det sværere end nødvendigt, når han som 17-årig skal forklare, hvorfor jeg sidder ovre i hjørnet med en kop kaffe og store ører, når han har sit tekniske skole-posse med hjem.

Hvis vi skal have noget rækkehus af en slags i Århus, kommer vi til at bo i en forstad til en forstad til Hinnerup, og så vil det formentlig stadig være noget, der ligner en ramponeret studenterhybel. Og der vil stadig ikke være penge til en bil. I Esbjerg vil vi have råd til begge dele.

Jeg kunne også rigtig godt tænke mig, at jeg kunne sende barnet ud og lege selv. Nu må I ikke blive sure på mig, Århus-forældre, men jeg er ikke udelt begejstret for, hvad det gør ved nogle børn (ikke jeres, selvfølgelig) og udviklingen af deres sociale kompetencer, når mor eller far er nødt til at sidde med på legepladsen og kigge barnet over skulderen, når det forsøger at løse konflikter med Cornelius og Alba-Sophia.

Og der er slet, slet ingen tvivl om, at det vil give mig mere frihed at have både mine forældre og min søster og hendes mand i nærheden, når Anton er syg eller jeg skal noget, der strækker sig over så lang tid, at man ikke kan være bekendt at bede sine venner om at stille op.

Men for fanden, altså for… Av, ikke?

For hvis jeg flytter fra Århus, forlader jeg 90 % af mit sociale netværk, og jeg ved simpelthen ikke, om jeg kan leve uden alle de mennesker, jeg holder så forfærdelig meget af. Jeg forlader mit fitnesscenter, mine hold, mine medlemmer (jamen, de ER mest mine), min by, mine Baressos (Baressoer? Baressøer?), 7/11, søndagsåbent, specialforretninger og ordentlige cafeer. Jeg forlader et sted, hvor der er markant højere til himlen, end der er i Esbjerg. En by, hvor der er plads til forskellighed, og hvor der ikke kun er ét rigtigt svar. Jeg forlader den by og de mennesker, der gjorde mig til den jeg er i dag; et menneske, jeg holder langt mere af, og som har meget mere ro i både krop og sjæl, end hende, der flygtede fra fødebyen. Og jeg lukker endegyldigt døren for den mand, som jeg aldrig tror, jeg bliver færdig med at elske.

Mit arbejde vil jeg kunne beholde; der vil bare blive mere tid på vejene. Der vil nok også være nogle gamle venskaber, som jeg med lidt omhyggelig pleje kan opdyrke igen. Og måske – måske – vil det i længden være nemmere at have en spinningtime om ugen i et center, hvor jeg bare er Hende Den Nye, og ikke den, der i årevis har været involveret i 50 % af alt, hvad der foregår dernede.

Eller også vil det overhovedet ikke.

Fuck.

Nogle gange, ikke? Så synes jeg godt nok, at det er svært at være voksen.

Published by

32 Replies to “En flygtning krydser sit spor.

 1. Ja, AV! Dén er godtnok ikke nem, den.

  Jeg kan ikke råde dig, jeg står selv i et fucked up dilemma pt, men blot ønske for dig, at du finder på noget, der er godt for både dig og din søn.

  Jeg tror da det er bedre at sige det højt, end at gå og ruge over det. Man kunne jo ske at rende ind i kloge folk, der havde noget at mene om sagen.
  Der viser sig en fed løsning, jeg lover 🙂

  Glædelig jul!

  Kh
  Lene K

 2. Kan kun sige, at vi har de allerbedste erfaringer med at have familien tæt på. Det er guld værd, at børn, bedsteforældre & andre familiemedlemmer har mulighed for hinanden. Og uhyre praktisk.
  Og det sociale liv vil formentlig alligevel være en anelse på standby de næste år. Ja undskyld, siger det bare. Som det (for mange ) er. 🙂

 3. Jeg har godtnok læst din blog et stykke tid, men jeg synes ikke, at jeg har hørt om, manden du aldrig er blevet færdig med at elske.

  Jeg tror faktisk, at du har besluttet dig. Og prøv at tænk på, hvilke eventyr, du kan opbygge i Esbjerg. Måske vil Esbjerg også have rigtigt godt af at få dig tilbage…

  Fortsat god jul og spekulation 🙂

 4. Jeg flyttede fra KBH til nordjylland med min nyfødte datter for at komme "hjem" til forældre og søskende og derved have et familiært netværk. Min datter har et sporadisk forhold til sin far og forholdet til mine forældre – specielt morfar – og min bror er alle ulemper værd.
  Jeg længes stadig efter 4+ år tilbage jævntlig og flytter også væk igen, når barnet flyver fra reden (nu er min jobsituation heroppe også…rådden!) men det er alle personlige kvaler værd at opleve den opvækst jeg på denne måde kan give mit barn (hus, have, udeliv, bedsteforældre og morbror). Det blev langt, vil blot sige at det var det rigtige for mig, så jeg synes du skal overveje plusser og minusser grundigt.

 5. Nåmmen jeg er nok også den der siger do it! Jeg har det sådan nu, Krabbe er 1,5 år, at jeg hellere vil bo i hus tæt på bedster, end have alt byens larm og jazz.
  Når vi skal bruge byen til noget, planlægger vi det alligevel. Og det kan vi godt gøre fra en forstad eller outlaw-Esbjerg.

 6. Undskyld for klichéen her, men: Man kan tage pigen ud af byen, men ikke byen ud af pigen. Alt det du siger Aarhus (nu med 2xA, ikke?) har givet dig, tager du jo med dig tilbage til Esbjerg + Anton. Man kan vel sige, at du får en slags bonusrunde med den by, du forlod. Jeg selv er fra Frederikshavn og flyttede til København. Bor nu i Ølstykke, og der er altså ikke den store forskel på Frh og Beer Piece, bortset fra s-tog og Skagensbanen. Bedsteforældre er guld værd! Venner, der er den slags man beholder, kan også finde til Esbjerg eller omvendt, du kan finde hjem til Aarhus på besøg, ikke?

  Jeg synes også jeg hører, at du har besluttet dig, men jeg forstår godt dit dilemma. Jeg er bare af den holdning, at det er ikke stedet der gør dig til den du er. Det er dig, og nu Anton, der gør dig til den person. Og det du kan tilføre Esbjerg er 100% en gave for byen.

  Tjaa, jeg har også valgt, kan du høre. 100 Baressoer kan ikke opveje din søns spontane: "Mig er SÅ glad for at I her morfar og mormor", som jeg selv hørte min Isac på tre år udbryde i aftes under pakkemarathonen. Vi flyttede fra New York til Ølstykke for hans, for deres og mest af alt for vores skyld. Og har ikke fortrudt det et sekund. Heller ikke, da jeg jeg just så Hammeslag fra NY for 1 time siden 🙂

  Knus og held og lykke med valget
  AB

 7. Forstår dit dilemma. Bor selv i anden landsdel end de danske bedsteforældre, og savner at have dem tæt på. Det havde jeg ALDRIG troet jeg ville, før Samuel kom til. Men nu ville jeg ønske, at de kunne hente i vuggestuen, passe og hjælpe, når det er strengt. Eller bare fordi. Overvejer selv det med distancen. Synes, du har mange gode grunde til at flytte lige nu… Håber, du fik klarhed af at skrive?!

 8. Søde Linda jeg har selv boet med Rasmus alene i Aalborg og flyttede tilbage til Viborg, da han var 2,5 år. Og for fiden, der er det BEDSTE jeg har gjort for ham og for mig. Her er mit netværk, som består af både nye og gamle venskaber, familie og ny kæreste og hans familie. Her er højt til himlen, vennerne bor på samme vej og han lærer stadig at tale som en havnearbejder, men også som en universitetsprofessor 😉
  Han kommer på græs hver dag – sludder får frisk luft, motion og lever den fede barndom med plads omkring sig. For jeg kender nemlig godt tanken om lejlighed/ hus! 🙂
  Og Esbjerg har en kæmpe fordel mere – det er så tæt på MIT elskede Fanø!

 9. Gør det!
  Du kommer alligevel ikke til at bruge byen på den måde du husker den lige nu. Det kunne jeg se på min søster som insisterede at blive boende med barn. Hun flyttede ud af byen senere og med barn nr. 2 kan jeg jo se, at det er nemmere, mere overskueligt og mere fredfyldt og mindre stresset.

  Selv jeg, som ingen børn har, får stress af at se på børnene i byen; de kan ikke gøre noget selv uden at der er en voksen med – og det synes jeg er synd.

  Og ingen beslutninger behøver jo være definitive og permanente. Lige nu og de næste par år har du brug for familien, og så er det det du skal gøre. Du og Anton kan altid flytte tilbage igen, eller et helt tredje sted 😉

  Do it! Der er ingen grund til at gøre det mere besværligt for sig selv, når nu man har muligheden for at gøre det nemmere 🙂

 10. Jeg kan sagtens forstå, hvis du flytter for at være tæt på familie – som småbørnsforælder er det guld værd at have mennesker tæt på, der også synes at éns barn er et vidunderligt geni og som kan hjælpe med praktikken.
  MEN jeg vil lige tilføje, at som børnefamilie på Nørrebro, er det på ingen måde min erfaring, at børnene ingenting kan selv her. Børn lærer at færdes dér hvor de nu vokser op (hvis man lader dem). Og personligt vil jeg hellere lade mine børn lege frit og uovervåget i en stor dejlig grøn gård med legeplads (som der er masser af i Kbh) end på en trafikeret villavej.
  Men dybest set handler det vel om, at hvor mor (og far) er glade er børnene glade, og hvor forældrene er frustrerede og pressede, bliver det også et stresset børneliv.
  KH og forsinket glædelig jul

 11. There you said it…..Tror ikke, det kommer bag på nogen eller dig selv, at det må være sådan, for jeg, som kun kender dig i periferien, har da tænkt på, hvordan i alverden du vil få en hverdag med træning og interesser til at fungere uden din mor eller nogen, der er ligeså tæt på dig. For du er da nødt til at have nogle faste undervisningstimer igen, og det kan du kun, hvis du har en fast aftale med en, der står dig og Anton meget nær ( en mormor eller en far) ….. man kan da ikke gå fra 10 timer om ugen til 0. Hvis du skal være en glad overskuds-mor, så skal du også have mulighed for og tid til at pleje dig selv og det, du gerne vil bruge lidt "me-time" på. Her er din mor rigtig vigtig, når der nu ikke lige er en far.
  Bare mine tanker ;0)

  Juleknus og må du tage den rette beslutning
  /Heidi

 12. Husk! Det er jo ikke en irreversibel beslutning….hvis det ikke funker kan I jo altid smutte tilbage. Jeg fortryder i al hemmelighed lidt at vi ikke købte hus nær ved mine forældre….vi bor 15 km fra, det er peanuts men meget havde været nemmere…og hyggeligere..

 13. Åh, Linda. Av. Kan godt forstå, det er svært. Men du har lejligheden 9 mdr endnu (det er en hel graviditet alligevel), så der er tid at tænke i. Selvom, og undsyld mig, jeg tror, du har truffet beslutningen? Det er en lang proces, man skal igennem, når man ikke er helt vild med at skulle forlade den by, man bor i.

  Vi har bedster tæt på, og jeg siger det bare – vi er endda to voksne i huset, men vi havde a-l-d-r-i-g klaret det uden dem i nærheden. Og ungerne elsker det! Når de bliver større, er det nemt for dem at smutte hen til farmor og farfar, og lidt senere kan de tage toget til mormor og bedstefar, der nærmest har trinbræt lige under vinduerne 🙂

  Det er de mærkeligste ting, der pludselig bliver vigtige med små væsener i livet. Men man kan lige så godt indse det – selvom man er den voksne, har man intet at skulle ha' sagt. De er børene, der bestemmer fra nu af 😉

 14. Gør det. Du vil være lige så vidunderlig lige meget hvor du bor … og DK er jo trods alt så lille at du kan tage til Århus og hjem igen uden at pakke en kuffert. Bedsteforældre er Uundværlige og fantastiske og kommer jo desværre også med en udløbsdato. Havde ingen da jeg var lille og elsker at se min søn ELSKE sine bedsteforældre!
  Lene

 15. Jeg vil istemme resten af koret der siger: Gør det!
  Der er vanvittigt mange fordele som du selv nævner. Og er der noget man lisså godt kan indse med det samme når man får børn..Ja så er det at man må gå på kompromis med sine egne behov for tja..alt muligt. Det vil desuden også gøre alt meget lettere i din nye hverdag med barn.

  Håber du træffer den rigtige beslutning for dig, uanset hvad det bliver.

  Kh Mette

 16. Kære Linda..

  Glædelig jul 🙂 og kan kun give de andre ret..
  Vi bor desværre ikke op og ned af nogle af bedsteforældrene, men åh hvor ønsker jeg ofte at vi gjorde!!
  Var ikke rigtig noget jeg tænkte på før jeg fik børn, har nemlig heller ikke selv boet op og ned af mine bedste forældre. Men nu hvor der er 2 friske gutter i huset, ville jeg virkelig ønske at vi nogen gange kunne trække på bedsteforældrene.. Ville kunne give lidt af den frihed som man til tider savner, og når man ser hvordan både de "små" og de "gamle" elsker hinanden, ved man at de hellere end gerne ville hente en gang om ugen eller andet man kunne ha behov for.. I stedet for at det hele skal planlægges ned til mindste detalje og kun kan lade sig gøre i weekenderne….

  Kan se på veninder og folk i byen, hvor kæmpe en hjælp det er- og er ved at være små misundelig hvergang jeg hører "mormor henter dig idag og så kommer mor og far også og spiser aftensmad med jer, før vi skal hjem i seng" nede i børnehaven..

  Så tror ikke du ville fortryde og hvis du gør, ja så er der jo ikke længere tilbage til Århus igen 😉

  🙂 CKR

 17. Afsted til Esbjerg!!!
  De der bedsteforældre og den relation til Anton må du ikke snyde hverken ham, dem eller dig selv for…

  Århus render ingen steder, og du kan altid smutte forbi og pleje dine relationer.

  Job? Tja måske så kan du med tiden også slippe DIT center…. Det kan faktisk nogen gange være meget rart at få en ny rolle et andet sted

 18. Nu kommer jeg selv fra Esbjerg, så jeg må godt sige det er en bæ by, som jeg forhåbentlig aldrig skal flytte tilbage til. MEN når det er sagt, så ville jeg fluks tage min unge under armen og flytte hjem til mor, hvis jeg en dag skulle komme til at være "alenemor". Bor selv i Norge nu, meget langt fra alle bedstemødre og vi saaaavner dem meget. Det er sindssygt hårdt altid at være alene/to om ens barn, og man aldrig kan lave noget sammen, fordi vi desværre ikke har nogen barnepige.
  Så uanset hvor dødssyg jeg synes Esbjerg er, så vil jeg også stemme på et "FLYT FOR HELVEG".
  Held og lykke med beslutningen.

 19. Jeg bor midt i byen med tre børn og langt fra bedsteforældre. Ja, det ville da være dejligt med hjælp i hverdagen, men vi klarer os da alligevel. Og hvis alternativet er at jeg skal bo et sted jeg ikke trives, er det ikke en mulighed. Børn har brug for glade og frie mødre, ikke mødre der ofrer mere end de har lyst til. Jeg synes ikke du skal flytte til Esbjerg for Antons skyld, du skal kun gøre det hvis tanken gør dig glad og du kan mærke det giver dig et energiboost. Mht forhold til bedsteforældre, praktiserer jeg flittigt at sende ungerne på ferie, gerne op til en uge ad gangen.

  Kh Maren

 20. Jeg bor midt i byen med tre børn og langt fra bedsteforældre. Ja, det ville da være dejligt med hjælp i hverdagen, men vi klarer os da alligevel. Og hvis alternativet er at jeg skal bo et sted jeg ikke trives, er det ikke en mulighed. Børn har brug for glade og frie mødre, ikke mødre der ofrer mere end de har lyst til. Jeg synes ikke du skal flytte til Esbjerg for Antons skyld, du skal kun gøre det hvis tanken gør dig glad og du kan mærke det giver dig et energiboost. Mht forhold til bedsteforældre, praktiserer jeg flittigt at sende ungerne på ferie, gerne op til en uge ad gangen.

  Kh Maren

 21. fra et rent ego-synspunkt: så IKKE, for jeg vil ikke undvære dig i centeret…
  men jeg kan godt forstå dine tanker… jeg har været enlig mor i samme by, som mine forældre boede i og det var der ikke megen hjælp i. Og jeg klarede mig alligevel… Du skal gøre det, der føles rigtig for dig.. MEN der er jo en grund til, at du smuttede fra Esbjerg og nyder den høje himmel i storbyen… og lige det, tror jeg ikke har ændret sig.

 22. Det er guld værd at have familien i nærheden (og Fanø 😉 jeg ville vælge Esbjerg, hvis jeg kunne vælge igen. Jeg valgte for 22 år siden og valgte IKKE Esbjerg. Ikke at jeg har fortrudt det 100%, men skulle/kunne jeg skrue tiden tilbage ville jeg vælge famlien frem for ALT.

 23. Hej, Må lige tilføje, at man altså sagtens kan elske sine bedsteforældre overalt på jorden på afstand. Min datter på 2 taler med sin mormor og morfar hverdag, og vi ELSKER alle, når de kommer og bor hos os, og som er tre timer væk når sygdommen rammer. Anyway, det ville da sikkert være mere hjælp at bo i nærheden, men hvis man er friske på at have dem boende.

  Kh L

 24. [url=http://www.winkeycodes.com]windows 7 ultimate product key[/url] Depression can lead to suicide in its worst cases. [url=http://www.canadagooseonlineoutlet.ca]canada goose jacket[/url] Jiezbbndwcs [url=http://www.innoqua.com]michael kors[/url] dktdrntnd
  [url=http://www.monclerparkaonlinestore.com]doudoune moncler enfant[/url] moncler official site

 25. [url=http://www.winkeycodes.com]windows 7 home premium product key[/url] Acton Trussel (n. [url=http://www.canadagooseonlineoutlet.ca]canada goose outlet toronto[/url] Omvkqqotkio [url=http://www.innoqua.com]michael kors sale[/url] vyjynwhwf
  [url=http://www.cdrecimil.com]canada goose women parkas[/url] moncler mens vest

 26. The cable car will leave you at the top of the hill. [url=http://www.michaelkorsehandbags.com]cheap michael kors totes[/url]
  http://www.uggbootonlinesale.co.uk dvoodee qpignsl [url=http://www.michaelkorshangbagsshop.com]michael michael kors hamilton large logo tote[/url] vjxirdt [url=http://www.uggssnowbootssale.com]ugg sale[/url] cbofzek
  hzuhdms [url=http://www.beatsbydresoutletsa.com]dr dre[/url]

 27. Bulldogs can suffer from heat stroke very easily. [url=http://www.michaelkorsehandbags.com]michael kors handbags[/url]
  [url=http://www.uggbootonlinesale.co.uk]ugg outlet[/url] qwanhjq ohlvlsl [url=http://www.michaelkorshangbagsshop.com]michael kors outlet online[/url] xnibtah [url=http://www.uggssnowbootssale.com]uggs outlet[/url] zcccsto
  xczpcir [url=http://www.beatsbydresoutletsa.com]cheap dre beats[/url]

 28. Along with another player, describe this trial and your character's role in it. [url=http://www.vanessabrunosacshop.com]vanessa bruno[/url] Before introducing the bonds in the market, the Federal government needs to determine their exact purpose, which may be for constructing a new road or bridge, refunding government debt or for funding some other project that is designed to serve national taxpayers or some other federal constituents. [url=http://www.wintercanadagoose.com]canada goose down coat[/url] Aqocgerow
  [url=http://www.mulberryinoutlet.co.uk]Mulberry Brirfcase[/url] Xllnjmmym [url=http://www.canadagooseparkaca.ca]canada goose canada[/url] nzhhzataz

 29. Click here to get a free copy of the Marketing Planning Guide, a 20-page workbook designed to help you outline a strategy to becoming an Agent Magnet.. [url=http://www.vanessabrunosacshop.com]vanessa bruno cuir[/url] Something larger than a tenth of dollar is rather large so that a mouse passes through. [url=http://www.wintercanadagoose.com]canada goose outlet[/url] Guatsjcsj
  [url=http://www.mulberryinoutlet.co.uk]Mulberry Alexa[/url] Yryshelfd [url=http://www.canadagooseparkaca.ca]canada goose chilliwack[/url] xfyawhuef

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.