Det PASSER!!

– siger Johnson. Men det gør det bare ikke altid, vel? Løgne kommer i all shapes and sizes. Bruger du den rigtige?

Small:
Løgnene, som vi alle rundhåndet drysser ud. Alle, undtagen dem, som har læst for mange selvhjælpsbøger om at være ægte og autentisk, og som finder nærmest pervers nydelse i at melde afbud til sociale sammenkomster, fordi de “ikke rigtig orker”. Resten af os smiler og siger, at vi glæder os til at komme til fætter/kusine frokost, dagen efter vi har været til slatfest. At vi desværre er nødt til at gå lidt før, fordi vi skal til begravelse (en særlig pigevariant af Undvigerløgnen er at sige til mænd, at vi skal til læge. De får helt særligt bønfaldene ‘please-don’t-share’ udtryk i øjnene).
Alle ved, at i tøjbutikken er det ok at sige, at et stykke tøj ikke klæder en veninde – fordi der er noget i vejen med tøjet, forståes – men stiller hun i det og spørger, så må man gribe til den Modificerede Udgave Af Sandheden. Samme gælder for nye frisurer. Det er jo ingen hjælp at få bekræftet sin mistanke om, at man ligner Poul Erik Skammelsens mikrofon, så længe man ikke kan gøre noget ved det.

Medium:
Herunder falder løgn, man fortæller sine forældre, som ellers ville være blevet kategoriseret som small-løgn. Det kan også være løgne om veninders kærester. Et svært område, som bør betrædes med forsigtighed og diplomati. På den ene side, så har man lyst til at agere eyeopener for hende, der ikke selv har opdaget, at hun dater Hitlers søn. På den anden side ved man godt, hvem der bliver stemt af øen, hvis man tvinger hende til at vælge. Under Medium-løgne findes også den slags, som man fortæller sig selv, for at retfærdiggøre handlinger, som man inderst inde godt ved, ikke kan forsvares.

Large:
Her finder vi den helt særlige type-løgn, der hedder Fortielsen. Man ser den meget brugt hos de utro. Den har en fætter: Kalkulationsfortielsen. Det er den slags tavshed, man benytter, når man vurderer, at man får mere ud af at tie end af at tale. Grunden til at den placeres under Large og ikke Medium er, at den bruges overfor folk, der stoler på én. Under Large placeres også løgne, som man tages i – og stadig benægter. Det er ikke i orden, og de eneste, der kan påråbe sig en diagnose, der forklarer det, er psykopater.

Alle eksempler er produkter af forfatterens fri fantasi, og eventuelle sammentræf med virkeligheden er tilfældige. Det passer…

Published by

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.