M2023, uge 39

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og mental-minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Har jeg foræret Fridas gummistøvler væk efter et hæderligt forsøg på at sælge dem. Det er et par Viking Gummistøvler, som jeg har smidt 500 kroner efter, og som barnet har haft på 3 (tre) (TRE!) gange. Og altså. Det er jo ikke fordi, vi skal lege ‘hvad sagde jeg’, men HVAD SAGDE JEG?! For da hun tog dem på første gang, syntes jeg, at de så ud til at sidde træls. Men nej, de gør ej, mor, stop det, og du kan ikke mærke mine fødder.

Og det er selvfølgelig rigtigt.

Men efter 3 par gennemblødte sko og en samtale, der måske en lille smule havde karakter af afhøring, viste det sig, at jeg måske godt kunne mærke de fødder lidt alligevel. For de var… *tadaaa* for små. Og derfor fik de lov at blive stående på rummet, når man skulle ud og lege i regnvejr. 

Jeg smed dem til salg med kopi af bon’en, men ingen bed på, og efter 3 uger er jeg blevet træt af at se på dem. Jeg lavede en hurtig rundspørge og fandt et barn, der stod til at vokse ind i størrelsen, og hun har nu fået dem, så de forhåbentlig kan få lov at leve det vilde liv i mudder og vandpytter. 

2.

Er min nye kogebog ‘Den Dovne Vegetar’ kommet til mig, og den er gennemskøn.

Det fik mig til at tænke på, at de fleste, jeg kender, over de sidste par år har skruet lidt ned for kødindtaget, og selvom vi har talt om det i de her indlæg før, så fik jeg bare lyst til at plugge et par grønne kogebøger.

For efter et års tid eller to hvor man langsomt sluser retter ud, og skruer på dem, man har på sit faste repertoire, så begynder man måske at savne lidt inspiration til nye, man kan tilføje.

De 3 kogebøger, jeg nævner her (som ikke er spons) udmærker sig ved at have simple opskrifter, og indeholde ingredienser, man kan få både i både Hellerup og Hvide Sande – og der er også tips og ideer til erstatninger af råvarer, og hvordan rester kan bruges.

Og så vil jeg bare gerne hype de damer, der står bag dem, som kvit og frit deler ud af deres opskrifter, viden og æstetiske begavelser på Instagram.

Vegetarisk i aften – Camilla Skov (@vegetariskhverdag)

Den dovne Vegetar – Camilla Skov

Solo – Ditte Ingemann (@ditsen)

Inspiration til andre profiler og kogebøger er mere end velkomne; bare smid dem i kommentarfeltet. Og vi bruger ikke skam her i butikken, så man må GERNE pege på sig selv.

3.

Har jeg planlagt at få lagt så meget af weekendens el-forbrugende aktiviteter i dag, lørdag, som er sidste dag med sommertarif. Fra i morgen er der mange penge at spare ved at tænke over, hvornår man bruger strøm, og da det måske er lidt langt væk for nogen, tager vi den lige kort igen. 

Prisen på strøm består af flere dele, men de to, du skal holde øje med, er den rene elpris og nettariffen.

Nettariffen er delt op i 3: Lavbelastning, højbelastning og spidsbelastning. (På skemaet herunder ser det ud som om, den er delt i 4; det er bare fordi, de har lavet en opdeling, der følger uret. Dagtakst og sen aftenstakst er den samme).

Den rene elpris afhænger af, hvad selskaberne betaler for strømmen på elbørsen, og her vil prisen være meget afhængig af vejret, fordi solcellefarme og vindmøller producerer mere strøm, når det blæser meget eller solen skinner.

Det, vi gerne vil, er at ramme de tidspunkter, hvor både den rene elpris og tariffen er lav, og undgå de tidspunkter, hvor begge er høje.

Hvis vi leger, at mit screenshot af de rene elpriser fra i dag (billede #2) er prisen for i morgen, betyder det, at det er virkelig dumt at sætte en kogevask over kl 19, for her er både elpris og nettarif 3 gange så høje, som de er f.eks. kl. 15.

Jeg har haft snuden i det her emne så længe, at jeg har svært ved at vurdere, hvad man ikke ved/forstår, når man er ny i el, så spørg endelig, hvis noget er uklart. Så skal jeg forsøge at svære efter bedste evne.

Published by

15 Replies to “M2023, uge 39

 1. Vi er også vilde med Camilla Skovs opskrifter som også ligger tilgængelige på nettet. Hendes belugabolognese er et sikkert hit herhjemme.

  Derudover sværger vi til Ottolenghi. Favoritudgivelserne er “Smag” og “Enkelt” – Enkelt er helt klart den nemmeste at give sig indkast med. Ottolenghi er ikke 100 % vegetar men langt størstedelen af opskrifterne er vegetariske. Jeg har opdaget helt nye fantastiske smagssammensætninger, som jeg aldrig selv ville have kommet i tanke om selv. I Smag kan jeg anbefale følgende opskrifter: “Aubergineruller i kokos- og karrydal” , “Ovstegte peberfrugter med polenta” “kold avocadosuppe”

  Hvis man vil udforske gourmet og vegetar er Relæs kogebog fantastisk – heller ikke 100 % vegetarisk og heller ikke supernem at gå til, men fantastiske smagsoplevelser venter den der tør udfordre sig selv.

  Bøgerne kan lånes på biblioteket – det er min favoritmåde at tjekke kogebøger ud inden jeg selv investerer i dem.

 2. Camilla Skov har en tredje bog (eller, det er hendes 2’er): Billig mad på dyre tallerkener. Den er også fantastisk! Efter min yngste blev vegetar, laver jeg stort set kun mad fra hendes bøger – så jeg skal også ud at have fingre i den nye 🙂

  1. Kæmpe enig med Billig Mad På Dyre Tallerkener! Den kan anbefales. Især fordi forfatteren ved hver opskrift supplerer med ‘har du ikke xxx, kan det erstattes med yyy, zzz’.
   Solo har jeg også i samlingen, men den er jeg ikke blevet ligeså gode venner med. Jeg har haft lidt svært ved mængden af forskellige, specifikke ingredienser i opskrifterne. Men alt, jeg har lavet derfra har været lækkert, så kvaliteten af opskrifterne er god.

   Dertil vil jeg supplere med min MVP kogebog: A Girl Called Jack af Jack Monroe.
   Hun er blevet vegetar med tiden, og den første af hendes bøger fokuserede primært på budget-madlavning. Hvilket i sin natur ofte bliver vegetarisk, fordi kød er DYRT.
   Hele konceptet inden kogebog er, at hun var på røven økonomisk og skulle brødføde sig selv og sin søn. Så alle opskrifter tager udgangspunkt i højst mulig næringsværdi for billigst mulige råvarer. Stor anbefaling herfra.

   1. Tak for super brugbar info. Jeg tror måske, at du har plugget den sidste kogebog før? Jeg synes i hvert fald, at jeg genkender beskrivelsen. Jeg dykker lige ned i det igen. For mig fungerer det godt at følge folk på IG i en periode; det giver en god fornemmelse af, om man tænker i nogenlunde samme baner, synes jeg <3

    1. Jeg har uden tvivl plugget A Girl Called Jack før. Det kulinariske niveau når ikke Camilla Skov til sokkeholderne. Men.
     Udgangspunktet bag bogen er også et andet, og den fortjener at blive dømt på dét grundlag.
     Det er den perfekte ‘jeg er økonomisk på røven, men livet er for kort til pastaheinz’ kogebog.

 3. Jeg ønskede mig for et par år siden en kogebog med inspiration til flere kødfrie dage i fødselsdagsgave. Det var der så nogle, der tog helt bogstaveligt og gav mig “Flere kødfrie dage” af Nadia Mathiasen (@foodfanaticdk / foodfanatic.dk) – den har givet flere nye gode vegetariske retter på det faste repertoire.

  @planetarisk / planetariskkogebog.dk er ikke ren vegetarisk, men har nogle gode opskrifter/inspiration til mad med lidt/intet kød.

  1. Perfekt – tak for anbefaling! De er tilføjet på IG begge to nu, så jeg lige kan føle dem på tænderne <3

 4. Camilla Skovs opskrifterne fantastiske!

  Btw, hvilken el-app bruger du? Jeg har fuldstændig lukket øjnene for elpriser og alt det gejl (prioriteter, du ved), men nu tror jeg at tiden er kommet. Tak for det kærlige spark😊

  1. Jeg lover dig, at du ikke fortryder det!

   Jeg bruger Watts, som er fin og overskuelig. Du skal ikke lade dig snyde af, at du ikke har dem som selskab; vi har alle sammen intelligente målere i dag, og derfor kan den sagtens tracke dit forbrug, selvom du har et andet selskab.

   Den tager lige 10-15 minutter at sætte op, hvor man skal koncentrere sig lidt, men der er ikke noget, der er svært; det er mere spørgsmål af den type, hvor man tænker ‘jamen, det ved jeg sgu da ikke!?’ – men det hele står i lejekontrakter eller de aftaler, man har indgået, og når først app’en er sat op, er den SUPER brugervenlig.

   De tilbyder også et plug, hvor man kan måle helt præcis på sit forbrug i real time. Det kan give mening, hvis man synes, det er svært at gennemskue, hvad man har i hjemmet, der sluger el. Så kan man f.eks. se præcis hvor mange kWh, ens støvsuger bruger. Det er nok mest til hvis man nørder helt ekstremt, eller hvis man er oprigtigt i tvivl om, hvor ens forbrug ligger, men app’en og grundindstillingerne er alt rigeligt til at blive klogere på ens forbrug.

   Skriv, hvis der melder sig spørgsmål hen ad vejen. Så skal jeg prøve at hjælpe, hvis jeg kan:)

 5. Anna Jones’ bøger er rigtig gode, især synes jeg hendes ‘The Modern Cook’s Year er helt fantastisk. Min anden favorit kogebogsforfatter er Diana Henry. Hendes mad er ikke vegetarisk som sådan men hun har mange, rigtig gode opskrifter. Jeg har aldrig lavet noget af hendes som ikke smagte vidunderligt!

 6. Anbefaling til Green kitchen stories. Og så er jeg så småt dykket ned i antiinflamatorisk kost, se fx laekrelouis på insta.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.