M2021, uge 52

(M2021-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Grebet forberedelserne til julefrokosten (som i år var her) an med ‘stop madspild’ i baghovedet.

Det betyder, at jeg, i stedet for at lave al maden dagen før, nøjedes med at dække bord, finde fade osv. frem, lave ostefad (med små stykker af ostene) og koge kartoflerne til kartoffelsalaten. 

På selve dagen lavede jeg dressing til kartoffelsalaten, ris a la mande og frikadeller, så de stadig var lune, da gæsterne kom (så de kun var lavet, og ikke allerede opvarmet én gang). Alt, hvad jeg lavede, fyldte jeg i to mindre bøtter i stedet for én stor, hvilket både gør det nemmere at finde plads til tingene i køleskabet, er verdens nemmeste måde både at begrænse madspild på, og oven i købet også gør det hyggeligere at sidde ved bordet, fordi man ikke skal flå skålen med kartoffelsalat ud af hænderne på folk, inden de er færdige med at spise, så den kan komme på køl.

2.

Fundet mine små hurricane-stager frem, så jeg kan bruge dem til resterne af kalenderlyset og lysene fra adventskransen.

Det er stadig så mørkt hele tiden, at der ikke er en kat, der kan se hverken farve eller facon på det, der står i dem, og så får jeg lysestumperne brugt.

3.

Arbejdet aktivt på at få bugt de madvarer, jeg har købt ind til julen, men som ikke er blevet spist.

Af en eller anden grund er jeg ikke ret god til at spise frugt, når vi bare går herhjemme, så jeg brugte 15 minutter på at lave citrussalat af alle mine appelsiner, mandariner og grapefrugter, som jeg skar skrællen af, ternede og fordelte i mindre bøtter, så det bare har været at tage en bøtte ud og gå amok. 

De skårne tomater og peberfrugter fra julefrokostens ostebord røg i en gryde med en trist porre, godt med løg/hvidløg, en dåse hakkede tomater og en kyllingefilet og kogt til suppe, som jeg blendede med resterne af creme fraichen fra kartoffelsalaten og pikantosten fra ostebordet. Den smagte fuldstændig forrygende.

4.

Skrevet i min bog, hvor meget vi spiste til hhv. adventshygge og julefrokost.

Vi er en ret lille familie; når alle er her, er vi 9. Derfor giver det mening at skrive ned, helt konkret, hvor meget fars, jeg lavede frikadeller af til julefrokosten, hvor mange æbleskiver, vi spiste osv. 

Jeg har gjort det de sidste 4 år, og det er efterhånden blevet en integreret del af julefrokosten, at dagen slutter med, at jeg skriver årets liste i bogen, mens jeg har mængderne – og samtlige retter – i helt frisk erindring.

5.

Og apropos bogen: Skrevet, hvordan jeg har pakket julen ned; hvad jeg har pakket i hvilke kasser.

Ligesom sidste år har jeg sørget for at pakke tingene ned, så det giver mening ift. hvordan jeg skal bruge dem til næste år. Ungerne har fx. altid juleklip i skolen i slutnovember, så nissehuerne skal være til at komme til, ligesom både nissedør, kalenderstage (inkl. nye lys) og min bakke til adventskrans er noget af det, jeg gerne lige vil have 10 minutter til at gøre klar, inden jeg finder *alle* juletingene frem. Derfor er de ting lagt i samme kasse, sammen med julelysene udefra, der alle stadig fungerede, da jeg pillede dem ned. Jeg har haft dem liggende i bryggerset, så de er gennemtørre, og har lagt dem i en pose, sammen med bon’en, så jeg i god tid kan tjekke dem og evt. bytte dem til næste år.

Alle glaskugler (også dem, jeg dekorerer vinduer, adventskrans osv med) er øverst i kassen med juletræspynt, og bogen er opdateret med, hvad der ligger hvor, hvad jeg har og hvad jeg mangler. 

6.

Ventet med at købe nytårsting til i dag, selvom de var billigere inden jul.

Set med de økonomiske briller,  giver det ikke så megen mening. Men. Jeg har selv, hele mit liv, frygtet Når Ting Slutter. Ferier, højtider, ting, jeg har glædet mig til. Derfor gør jeg, hvad jeg kan, for at hjælpe mine børn med at lære, at der altid kommer noget bagefter. 

Det her med at være, hvor man er, i stedet for hele tiden at være i gang med at planlægge fremtiden og glemme at nyde afviklingen af nutiden, er en fælde, der er ekstra let for en type som mig at falde i, fordi jeg trives med planlægning. Derfor gør jeg mig ekstra umage for at kæmpe imod min egen impuls til at være to skridt foran, når jeg opdager den steder, hvor den har gjort livet sværere for mig selv.

————

Om lidt er det 2022. Den første uge i det nye år skal vi på børnepsyk., og lige nu er der vist ingen, der ved, om vi skal forberede os på nedlukning og hjemsendelse eller om vi kører på. Derfor er det muligt, at M2022-indlæggene først ryger på fra uge 2 – jeg ville bare nævne det, så de af jer, der har spurgt, om M20XX-indlæggene fortsætter, ved, at de kommer.

Godt nytår til hver eneste af jer. I er en kæmpe fornøjelse at pleje omgang med.

Published by

15 Replies to “M2021, uge 52

 1. Hey, hvad er det for en bog, du skriver alt det i om madmængder til julefrokost og alt det? Er det bullet journal, julebog eller hvordan? Det lyder rigtigt smart

  1. Det minder om en bullet journal, men jeg har efter lidt eksperimenter valgt at gå med en A4-notesbog med faner og spiralryg. På den måde er der mulighed for at samskrive lidt, samt at samle siderne i temaer. Den forrige, jeg havde, var bare en almindelig notesbog, og det blev lidt noget knald at sidde og bladre rundt i, så derfor købte jeg en ny og førte over.

   Jeg har en fane med noter til sommerferie, hvor jeg skriver mine pakkelister fra år til år. Her skriver jeg også alle de små ting, man tænker hvert eneste år, at ’til næste år skal jeg lige huske at..’ – som man ALTID glemmer. Jeg har også en fane til fødselsdage, hvor jeg skriver, hvor meget der bliver spist, når vi har besøg af hhv. familie og børnenes klasser, jeg har en julefane, og så har jeg en ‘opsamlingsfane’ hvor jeg skriver til de tidspunkter og begivenheder, der bare er rare at have, f.eks. halloween og vores (faste) ture til Luminis på Egeskov slot.

   Det har begrænset vores madspild helt enormt, og så gør det tingene nemmere, at jeg f.eks. ikke skal have alle julekasser ned for at tjekke, om jeg nu fik købt et kalenderlys, men bare kan se det på ‘Info til næste år’-listen i min bog. Ligeledes er det også virkelig rart, at jeg ved, at hvis jeg tager udgangspunkt i min pakkeliste fra sidste år, når vi skal på sommerferie, så kommer jeg ikke til at mangle noget. Det kræver, at man husker at opdatere bogen og listerne, så man – når man opdager, at det ville være smart med et ekstra håndklæde til badeværelset på ferien – får det skrevet i. Ellers glemmer man det samme håndklæde året efter:)

 2. Også godt nytår til dig og dine 🎆🎉💫🥂🍾.
  Det er en fornøjelse at læse med på din blog.

 3. Godt nytår! Og et tip: lysestumper modtages med stor glæde i Kirkens Korshær, hvor de støber dem om til nye lys! Hvis ikke det er bæredygtighed, så ved jeg simpelthen ikke 🙂

  1. SUPER godt tip! Er det i alle byer – ved du det? Og kan man bare smide dem i en pose, eller skal man forbi en butik med dem?

  1. I lige måde, søde Jane. Jeg håber, at du og I får en fin aften og at 2022 bliver fyldt med muligheder og gode mennesker. Kram

 4. Godt nytår til jer alle tre, fra en som netop har pakket julepyntet nem. På en organiseret måde. Så nu er der fx en kasse der hedder “Børnejulepynt”, den kan de selv få lov at åbne uden jeg skal stresse – og nissehuerne ligger deri, så den nemt kan tages ned som noget af det første.
  Tak for alle dine gode indlæg, jeg håber det giver jer en god start på 2022!

  1. I lige måde, Anne – og sikke en fin ide at pakke børnenes pynt og ting i én kasse. Når vi er forbi den meget hemmelige nisse, tror jeg, at jeg vil kopiere dit koncept:)

 5. Ja, helt sikkert alle byer. Det er så stort, at de har fire steder rundt om i landet, hvor frivillige støber nye (og flotte) lys af stumper. Bare i Ølgod laver de vist næsten en halv mio lys årligt.

  Jeg plejer at indlevere i åbningstiden, så er desværre ikke sikker på, om de modtager i containerne.
  Men klar opfordring til at købe sine lys der også. De er flotte.

  1. Hvor er det bare en god ide. Jeg prøver lige at se, om jeg kan finde noget om det på nettet, for så lægger jeg det på i et kommende M20XX-indlæg. Tak for input.

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.